אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעלומה בכנסת: לאן נעלם תקציב מגדלי הבטטות? פועלים תאילנדים בשדות עוטף עזה | צילום: מיכאל קרמר

תעלומה בכנסת: לאן נעלם תקציב מגדלי הבטטות?

לפני יותר משנה זו החליטה ועדת הכספים כי 37 מגדלי הבטטות בישראל יקבלו 25 מיליון שקל שייפרסו על פני שנתיים, לפי נוהל שינוסח במשרד החקלאות. הנוסח התעכב, ההחלטה גולגלה ל-2024 ולאחר קיצוצי התקציב בעקבות המלחמה הסעיף נמחק

18.03.2024, 15:05 | שני אשכנזי וצבי זרחיה

לאן נעלם התקציב שהובטח למגדלי הבטטות בגין ההפסדים שספגו בתקופת הקורונה? ועדת הכספים ערכה היום (ב׳) דיון בנושא ולא הצליחה לאתר תשובה. לפי גיא דוד, יו״ר שולחן מגדלי הבטטות, ועדת הכספים החליטה לפני יותר משנה כי 37 מגדלי הבטטות בישראל יקבלו 25 מיליון שקל שייפרסו על פני שנתיים, לפי נוהל תמיכה שינוסח במשרד החקלאות, החל משנת 2023. ניסוח הנוהל התעכב, וההחלטה גולגלה לביצוע בשנת 2024, אך לאחר הקיצוצים הרוחביים שנעשו בתקציבי משרדי הממשלה בעקבות המלחמה, אותו סעיף נמחק מתקציב משרד החקלאות.

יוסי שטיינברג סמנכ״ל במשרד החקלאות, אמר בדיון כי "היה ב-2023 סעיף ייעודי מוגדר לסכומים של הקורונה כפי שסוכם בוועדה. בסיכום התקציבי החדש, אין את הסכום הצבוע הזה". נציג אגף התקציבים במשרד האוצר, עמית גולדמן, אמר בדיון כי הקיצוץ הרוחבי ״הוא לא פר ענף מסוים. למשרד החקלאות יש את האפשרות להחליט במה הוא מקצץ יותר או פחות. סדר העדיפויות הוא של משרד החקלאות״. אלא שהקיצוץ לא נעשה באופן אקטיבי בסעיף שהופיע בשנת 2023 באופן נפרד בספר התקציב, הוא נעלם מספר התקציב כליל.

חברי הכנסת דרשו מנציג משרד האוצר תשובה לשאלה: כיצד נעלם הסעיף שהופיע באופן מפורש בתקציב בשנה שעברה, וגולדמן טען כי אינו יודע לענות על כך. יו״ר הוועדה, ח״כ משה גפני, דרש ממשרד האוצר לענות עד יום שלישי הבא לשאלה: מי מחק את הכסף שהובטח אך לא הוקצה ב-2023 בשל הקושי הביורוקרטי, ואמור היה לעבור לתקציב 2024.

זוהי הפעם הרביעית שבה דנה הכנסת בנושא בשנתיים האחרונות. בדיון שנערך בוועדה בחודש פברואר 2023, התעקשו חברי הכנסת כי הכסף יופיע בתקציב משרד החקלאות ככסף צבוע למטרה, לאחר שהפיצוי שאמור היה להינתן למגדלי הבטטות, לא ניתן בפועל. מגדלי הבטטות טענו בדיונים כי תקופת הקורונה הסבה להם נזק עז, שכן עיקר המכירות שלהם נשענות על השוק המוסדי – שנסגר כמעט לחלוטין. לכך נוסף הצורך לשקם את החממות ולהחזירן לפעולה בהשקעות גדולות לאחר שהסתיימו הסגרים. בניגוד לענפים אחרים, המגדלים לא פוצו, שכן לא עמדו בקריטריונים הקלנדריים פר הוצאה שהגדיר משרד האוצר.

הדיון בנושא מגדלי הבטטות נערך לאחר שבשבוע שעבר איים שר החקלאות, אבי דיכטר, להצביע נגד תקציב המדינה. גורמים באוצר טענו כי דיכטר וכך גם יו״ר ועדת הכלכלה, דוד ביטן (הליכוד), דרשו למצוא פתרון לבעיית מגדלי הבטטות כתנאי לתמיכה בתקציב. דיכטר טען כי לא נאבק עבור אף ענף באופן ספציפי והכחיש את הדברים, וטען כי דרש ממשרד האוצר לצמצם את הקיצוץ במשרדו – כ-300 מיליון שקל המהווים כ-12% מתקציב המשרד, הסכום החד ביותר מבין הקיצוצים במשרדי הממשלה. לבסוף דיכטר תמך בתקציב, וטען כי שינה את דעתו לאחר שניתנה לו הבטחה מראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפתור את המשבר במשרד החקלאות עד חג הפסח. נתניהו מצידו הדגיש במליאה כי ישנו שיח, אך אין החלטות או סיכומים בנושא.

כך או כך, דיון בנושא מצוקת מגדלי הבטטות אכן נקבע לאחר אישור התקציב והתקיים היום בכנסת. גפני אמר בדיון לדוד, יו״ר שולחן בטטה במועצת הצמחים: ״עשית כמעט משבר. העמדת את כל הבניין כאן על הברכיים״.

תגיות