אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברי אופק הצליחו לקבל רק 7% מהכספים שלכודים בטריא מנכ"ל טריא שחף ארליך ומנכ"ל אופק תום דרומי חכים. התשואה המובטחת עלתה |

בלעדי

חברי אופק הצליחו לקבל רק 7% מהכספים שלכודים בטריא

חברי אגודת האשראי אופק הגישו בקשות משיכה של כספים שהשקיעו בחברת האשראי החוץ־בנקאי טריא בהיקף כולל של 67 מיליון שקל, אולם קיבלו 4.5 מיליון שקל בלבד. מנכ"ל אופק: "אנחנו מפעילים לחץ על הנהלת טריא לפתור את המשבר"

15.06.2023, 06:02 | אלמוג עזר

"כרגע אנחנו במשבר אמון בעקבות העובדה שבקשות משיכה מפברואר עדיין לא בוצעו. אין מקום להשקעות נוספות במצב הזה. איך פותרים את הבעיה?", כך אמרו חלק מהמשתתפים בישיבה של אגודת האשראי אופק שנערכה שלשום. הישיבה כונסה על ידי הוועד המנהל של האגודה בשל הסיטואציה העגומה שבה נמצאים 2,400 מחברי האגודה שהשקיעו 225 מיליון שקל בפלטפורמת הלוואות העמיתים (P2P) של טריא, אך מתקשים למשוך את כספם בשל קשיי הנזילות של טריא.

בחודש מאי עדכן הוועד המנהל של אופק את חברי האגודה על כך שקיימים בטריא עיכובים בזמני משיכה ומסר כי בקשות משיכה של חברי אופק בהיקף של כ־30 מיליון שקל לא כובדו. על פי מנכ"ל אופק תום דרומי חכים, לאחר העדכון של האגודה הגישו חברי אופק בקשות משיכה נוספות בסכום של 37 מיליון שקל (הרוב בחודש מאי). כלומר, היקף בקשות המשיכה של חברי האגודה מטריא מגיע כבר ל־67 מיליון שקל בעוד בחודש האחרון כובדו בקשות משיכה של 4.5 מיליון שקל בלבד.

"היו לנו שיחות עם רשות שוק ההון, ולמיטב הבנתנו טריא עובדת כמו שצריך מבחינת החוק", הסביר דרומי חכים לחברי האגודה והוסיף: "חברי אופק שבחרו לשים את הכסף שלהם בטריא, לפי מה שדיברו איתי, עשו זאת על ידי השקעה של נכסים משפחתיים". בניסיון להרגיע את חברי האגודה אמר: "ממה שאנחנו מקבלים מטריא, אין שינוי בפרופיל הסיכון בטריא ואין גידול בהפסדי אשראי שם". לדבריו, התשואה השנתית המובטחת למלווים גדלה מ־5.2% ל־5.9%.

אגודת האשראי אופק הוקמה ב־2012 ומונה היום 14 אלף חברים. האגודה מקיימת שיתוף פעולה עם טריא מאז 2016 ובמסגרתו מוצע לחברי האגודה להשקיע בפלטפורמה הלוואות P2P של טריא. מתחילת השנה סובלת טריא ממשבר נזילות ועל כן חדלה כמעט באופן מוחלט להיענות לבקשות המשיכה של חברי אגודת אופק.

על פי דרומי חכים, חברי הנהלת אופק נפגשו עם הנהלת טריא שלוש פעמים בתקופה האחרונה והם מפעילים לחץ לקדם את תהליך הנזילות. "אנחנו מפעילים לחץ על הנהלת טריא לפתור את המשבר בבת אחת", אמר.

הלחץ של אופק על טריא פעל לכל היותר חלקית שכן על פי הנתונים של אגודת האשראי, בחודש האחרון הצליחה אופק לחלץ 4.5 מיליון שקל מטריא חזרה ללווים. דרומי חכים אמר עוד כי אופק הציגה לטריא פתרון של "הנזלה בקהילה", כלומר כספים שמשתחררים באופק מופנים קודם כל להחזר לחברי אופק.

אופק הוא קואופרטיב אשראי ששואף להפוך לבנק. עד כה, האגודה לא הצליחה לקבל את האישורים הנדרשים על מנת להעניק שירותים בנקאיים מלאים דוגמת ניהול חשבונות עובר ושב, פיקדונות ומסחר בניירות ערך. בעקבות התמשכות ניסיונות ההקמה, האגודה כבר אינה מגייסת חברים חדשים. הוועד המנהל החליט שהחברים החדשים יצטרפו רק אחרי שיתאפשר להעניק להם שירותי בנקאות בסיסיים.

משבר הנזילות של טריא שופך דלק על אותו כישלון מאחר ששיתוף הפעולה נועד לתת מענה לחברי אופק שביקשו להעביר כסף אל הבנק העתידי, שכאמור אינו יכול להציע עדיין שירותי עו"ש. הקשיים של אופק נובעים בעיקר בשל משאביה הצנועים שמגיעים ברובם מרכישת מניות בעלות בסכום של אלף שקל על ידי חברים חדשים. "באופן אבסורדי לאורך רוב התקופה שאופק עובדת עם טריא, הבעיה הייתה הפוכה. כלומר היה עודף כספים שנכנסים ומיעוט כספים שיוצאים, "אז לחצנו על טריא בכיוון ההפוך – שאלנו איך זה שיש כספים של חברי אופק שאינו מפוזר על פני הלוואות", אמר דרומי חכים.

לאורך העשור הקודם, שבו הריבית במשק הייתה אפסית, פלטפורמות ה־P2P פרחו. טריא, שהוקמה ב־2014, הייתה אחת החברות הצומחות בתחום, והיא ידעה להנגיש את הפלטפורמה שלה לציבור הרחב. זאת, בעיקר על ידי שיתוף פעולה עם סוכני ביטוח, גופים כמו אופק והשקעה מסיבית בפרסום. תיק האשראי של החברה זינק מ־800 מיליון שקל בתחילת 2019 ל־2.3 מיליארד שקל בסוף 2020. טריא התמקדה בענף הנדל"ן והעניקה משכנתאות לקבוצות רכישה בריבית קבועה של 5%. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2023 תיק האשראי של טריא עומד על 3.4 מיליארד שקל.

האינפלציה שהרימה את ראשה והעלאת הריבית הביאו לירידה חדה באטרקטיביות של ההשקעה באפיקי ההלוואות של טריא. הדבר הוביל לעודף בקשות משיכה על פני הפקדות חדשות לפלטפורמות של טריא. ברבעון הראשון הופקדו לפלטפורמה של טריא 178 מיליון שקל והתקבלו בקשות משיכה של 400 מיליון שקל. באפריל־מאי המצב החריף: הופקדו 46 מיליון שקל בלבד בעוד לקוחות ביקשו למשוך 324 מיליון שקל.

בניסיון להיחלץ מקשיי הנזילות טריא מנסה למכור חלק משמעותי מהפעילות המרכזית שלה — תיק המשכנתאות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", טריא מנהלת מגעים עם בנק מזרחי טפחות ועם בנק לאומי כדי שאחד מהם יקנה ממנה את תיק האשראי לקבוצות רכישה, שמוערך ב־1.5 מיליארד שקל. מדובר בנתח של כ־44% מכלל תיק האשראי של טריא. מכירת תיק המשכנתאות תשחרר חלק מהותי מההתחייבויות של לווי טריא למתן אשראי, אולם עלולה גם לקדם הפסדים עבור בעלי המניות של טריא מאחר שזו תצטרך להשיב רווחים שכבר לקחה מהלקוחות בעת מתן ההלוואה.

טריא הגיעה לשוק ההון באמצע השנה שעברה באמצעות מיזוג עם השלד הציבורי לוזון נדל"ן. המיזוג נעשה לפי שווי של כ־320 מיליון שקל. לאחר ירידה של 54% ב־12 החודשים האחרונים, החברה נסחרת בשווי 154 מיליון שקל. בעלי השליטה הם היו"ר אייל אלחיאני שמחזיק ב־10.6% מהמניות, ורדה לוסטהויז (10.4%), גבריאל אלי (7.5%), אסף שלוש (4.9%) ופייר בסנינו (7.6%).

תגיות