אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפך בצמרת: איזה בנק העניק את הריבית המשתלמת ביותר על פקדונות בפברואר? 47.7 מילארד שקל זרמו לפקדונות בפברואר - ירידה של 17.7% מינואר | צילום: שאטרסטוק

מהפך בצמרת: איזה בנק העניק את הריבית המשתלמת ביותר על פקדונות בפברואר?

הציבור ממשיך להזרים כספים לפקדונות, ואולם לראשונה מאז בנק ישראל החל להעלות את הריבית - ההיקף היה נמוך לעומת החודש הקודם; הריבית הממוצעת במערכת הבנקאית לפקדונות של שנה עד שנתיים ירדה לראשונה, ל-3.61%; הריבית על האשראי כבר עומדת על 9.1%, הביקוש לאשראי ירד ב-13.5% תוך חודשיים

21.03.2023, 18:47 | שקד גרין

47.7 מיליארד שקל זרמו לפקדונות בפברואר - ירידה של 17.7% מינואר, לראשונה מאז החל תהליך העלאות הריבית באפריל. כך עולה מנתונים שפרסם בנק ישראל היום (ג'). עם זאת, עדיין מדובר בהיקף כספים משמעותי, הגבוה מהממוצע ב-12 החודשים האחרונים (כ-40 מיליארד), ובהינתן שחודש פברואר קצר יחסית, מוקדם להסיק על ירידה בביקוש לפקדונות או על פגיעה בכושר החיסכון של משקי הבית.

בריבית הקבועה לטווח קצר (1-3 חודשים), ממוצע המערכת הבנקאית עמד החודש על 2.52%, זאת בהשוואה ל-2.39% בינואר. הבנק הבינלאומי מוביל לראשונה את המערכת הבנקאית עם ריבית ממוצעת של 3.56%, לאחר שבינואר היה במקום הרביעי, כשאחריו נמצא בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 3.23%. בשני הבנקים הריבית החציונית הייתה הגבוהה ביותר ועמדה על 3.14%.

את הריבית הממוצעת הנמוכה ביותר הציע בנק לאומי - 1.76%, ואת הריבית החציונית הנמוכה ביותר הציע בנק הפועלים - 0.55% בלבד. כלומר, פער הריבית שהלקוח החציוני של הבנק הבינלאומי ובנק ירושלים מקבל והלקוח החציוני של בנק הפועלים מקבל עומד על לא פחות מ-2.68%.

מאז ינואר החל בנק ישראל לעדכן גם את שיעורי הריבית החציונית, שמשקפת בצורה טובה יותר את מצבו היחסי של כל לקוח. בבנק שבו הריבית הממוצעת גבוהה בפער מהריבית החציונית המשמעות היא שיש מעט לקוחות שמקבלים ריבית גבוהה ומושכים את הממוצע למעלה, כאשר מרבית הלקוחות מקבלים ריבית נמוכה מהממוצע. סביר להניח שהפערים נובעים מכך שבחלק מהבנקים לקוחות שמפקידים סכומים גדולים יותר מקבלים ריבית משתלמת יותר.

בבנק ירושלים הפער בין הריבית הממוצעת לריבית החציונית היה זניח, כלומר הרוב המוחלט של הלקוחות זוכה לתנאי ריבית דומים. לעומת זאת, בבנק הפועלים הפער בין הריביות עמד על 1.93% והיה לגבוה במערכת הבנקאית לפקדונות בריבית קבועה בטווח קצר.

בכדי לתמרץ את הלקוחות להפקיד את כספיהם לתקופה ארוכה יותר, פקדונות לטווח ארוך מציעים ריבית אטרקטיבית בהרבה, כשגם הפערים בין הבנקים מצטמצמים. את הריבית הממוצעת והחציונית הגבוהות ביותר לתקופה של שנה-שנתיים בריבית קבועה הציע גם החודש בנק ירושלים - 4.1%. את הריבית הממוצעת והחציונית הנמוכות ביותר הציע בנק דיסקונט - 3.49% ו-1.5% בהתאמה. הפער בין הריבית הממוצעת לחציונית בדיסקונט עומד על 2% - השני בגובהו במערכת הבנקאית אחרי מרכנתיל.

הריבית הממוצעת לתקופה של שנה-שנתיים ירדה לראשונה מאז אפריל מ-3.76% ל-3.61%. המשמעות היא שבבנקים צופים שבתקופה זו ריבית בנק ישראל תרד, ולכן מתחילים להוריד את גובה הריבית על פקדונות אלו. עם זאת, הפקדונות לתקופה זו עדיין מציעים ריבית גבוהה משמעותית מהריבית על תקופות קצרות יותר.

נתוני בנק ישראל מתייחסים גם לפקדונות בריבית משתנה (ריבית שצמודה לשינויים בריבית בנק ישראל). לפי נתונים אלו, בריבית משתנה לתקופה של 6-12 חודשים, מזרחי-טפחות, הבינלאומי והבנק הדיגיטלי וואן זירו העניקו ריבית של מעל ל-4%, כאשר בשלושתם הפערים בין הריבית הממוצעת לחציונית זניחים, כלומר כלל לקוחותיהם במסלול זה נהנים מהריבית הגבוהה יחסית. את הריבית הממוצעת הנמוכה ביותר הציע מרכנתיל - 2.93%, ואת הריבית החציונית הנמוכה ביותר הציע בנק לאומי - 1.9% בלבד.

בנוסף לנתוני הריבית על הפקדונות, בנק ישראל מספק השוואה גם לריבית על האשראי (ריבית משתנה, ללא משכנתאות) שניתנה למשקי הבית. לפי הנתונים, הריבית הממוצעת על ההלוואות המשיכה לעלות והגיעה לרמה של 9.09%, זאת בהשוואה ל-8.97% בינואר, 8.2% בדצמבר ו-8% בנובמבר.

בפילוח לפי בנקים, בבנק הדיגיטלי וואן זירו גבו את הריבית הממוצעת והחציונית הנמוכות ביותר - 7.07%. לעומת זאת, בבנק ירושלים גבו את הריבית הממוצעת והחציונית הגבוהה ביותר - 15.19% ו-15.53% בהתאמה, כלומר כמעט כפול מהממוצע במערכת הבנקאית. בבנק ירושלים מסבירים את הריבית הגבוהה בכך שבשונה מבנקים אחרים, הם מעניקים הלוואות גם ללקוחות שאינם מנהלים את חשבון העו"ש שלהם בבנק, ולכן, לאור ההיכרות הנמוכה יחסית עם הלקוח, התמחור הוא שונה. את הריבית החציונית הגבוהה ביותר אחרי בנק ירושלים גובה מזרחי טפחות - 13.72%, ולאחריו מרכנתיל עם 12.5%.

ניכר כי התייקרות ההלוואות בשל העלאת הריבית גורמת לירידה מתונה ועקבית בביקוש להן - תוך חודשיים היקף ההלוואות הצרכניות שנלקחו ירד ב-13.5% - מ-4.3 מיליארד שקל בדצמבר ל-3.72 מיליארד שקל בפברואר.

במהלך חודש פברואר העלה בנק ישראל את הריבית בפעם השמינית ברציפות, לרמה של 4.25% - עלייה של 0.5% מהרמה הקודמת. מכיוון שההעלאה נכנסה לתוקף רק לקראת סוף החודש, היא כמעט ולא השפיעה ישירות על הריביות שניתנו על הפקדונות ועל האשראי. את ההשפעה יהיה ניתן לראות בנתונים שיתפרסמו בחודש הבא על חודש מרץ. ב-3 באפריל תתקבל החלטת הריבית הבאה, כאשר קיים סיכוי סביר שבנק ישראל יעלה את הריבית בפעם התשיעית ברציפות לרמה של 4.5%-4.75%.

תגיות