אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מניפולטיבי ועקשן"? מה עומד מאחורי הפיטורים החפוזים של סם אלטמן מ-OpenAI סם אלטמן | רויטרס

"מניפולטיבי ועקשן"? מה עומד מאחורי הפיטורים החפוזים של סם אלטמן מ-OpenAI

המנכ"ל והמייסד המשותף של חברת הבינה המלאכותית פוטר חצי שעה בלבד לפני פרסום ההודעה הרשמית על כך; הדירקטוריון מסר כי "אין לו עוד אמון" ביכולתו להוביל את החברה, אך לא סיפק הסברים; ההערכות הן שהמדען הראשי של OpenAI, הדירקטור איליה סוצקובר, עומד מאחורי המהלך; ובינתיים שיחה שקיימה המנכ"לית הזמנית מירה מוראטי לא ממש עזרה, וכמה עובדים בכירים התפטרו

18.11.2023, 13:32 | ויקי אוסלנדר

דירקטוריון OpenAI פיטר באופן מפתיע את המנכ"ל והמייסד-המשותף ואחד הכוכבים הבולטים בתעשיית הבינה המלאכותית, סם אלטמן. בבלוג פוסט של החברה ציין הדירקטוריון גם כי המייסד-שותף ונשיא החברה גרג ברוקמן יסיים את תפקידו כיו"ר הדירקטוריון, והכריזו על מינויה של מירה מוראטי, מנהלת הטכנולוגיה הראשית של החברה, כמנכ"לית זמנית.

"לדירקטוריון אין עוד אמון ביכולתו (של אלטמן) להמשיך להוביל את OpenAI", ציינו ולא נימקו את הנסיבות לפיטורים החטופים, "עזיבתו באה בעקבות תהליך בדיקה של הדירקטוריון, שהגיע למסקנה שהוא לא היה גלוי באופן עקבי בתקשורת שלו עם הדירקטוריון, מה שמפריע ליכולתו לממש את אחריותו".

"אהבתי את הזמן שלי ב-OpenAI", כתב אלטמן ברשת X זמן קצר אחרי פרסום פיטוריו, "יותר מכל אהבתי לעבוד עם אנשים כל כך מוכשרים". כמה שעות מאוחר יותר מכן הודיע ברוקמן כי יתפטר גם מיתר תפקידיו בחברה. "סם ואני מזועזעים ועצובים ממה שהמועצה עשתה היום", כתב ב-X ותיאר לראשונה חלק ממהלך האירועים. לטענת ברוקמן, הוא ואלטמן קיבלו את הודעת הפיטורים אתמול, אלטמן רק חצי שעה לפני ההודעה הרשמית, והוא רק חמש דקות לפני ההודעה, שניהם על ידי מייסד-שותף של OpenAI והמדען הראשי איליה סוצקובר, שהוא גם חבר דירקטוריון. הפיטורים והעזיבה של אלטמן וברוקמן בהתאמה מותירות את סוצקבר, כמייסד-שותף OpenAI האחרון שנשאר בדירקטוריון.

שיחת הרגעה שלא באמת הרגיעה

ההודעה הפתיעה את עובדי החברה שלמדו על פיטורי אלטמן בהודעה לציבור. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו כי החברה מיהרה לכנס פגישת חירום לעובדים כבר באותו יום בצהריים כדי לדון בחדשות עם העובדים. מוראטי, לפי הדיווחים, ביקשה להרגיע את העובדים וציינה שהשותפות של OpenAI עם מיקרוסופט יציבה ומנהליה ממשיכים להביע אמון בסטארט-אפ. תוצאות השיחה היו מוגבלות בהחלט וזמן קצר אחר כך הודיעו שלושה חוקרים בכירים בחברה על עזיבתם: מנהל המחקר יעקב פאצ'וקי (Pachocki), ראש צוות סיכונים פוטנציאלים אלכסנדר מדרי (Madry) והחוקר הוותיק סיימון סידור (Sidor).

אפשר להניח שדירקטוריון OpenAI יידרש להציע הסברים מורכבים יותר לגבי ההחלטה להדיח במהירות את אלטמן, כדי לא לאבד לכל הפחות את אמון העובדים בחברה. אפשר להניח כי פרט למתפטרים, עובדים אחרים ילכו בעקבות אלטמן אם יחליט להקים חברה מתחרה במהרה.

לפי דיווחי כתבת הטכנולוגיה קארה סווישר, שגובו על ידי ברוקמן באופן פומבי, "חברי ההנהלה שהצביעו נגד אלטמן הרגישו שהוא מניפולטיבי ועקשן ורוצה לעשות מה שהוא רוצה לעשות". עוד צוין כי במרכז המהלך, ככל הנראה, עומד סוצקובר שגייס את חברי הדירקטוריון לצידו. אך דיווחים אלו חלקיים, ומהלך הדירקטוריון ונסיבותיו הקונקרטיות נותרו מקור לספקולציות רבות. לא רק שלא ברור מה עשה אלטמן שהביא לקביעה כי אינו אמין, אלא שהאופן שפוטר חריג באופיו. לא רק שהפיטורים היו חטופים, אלא נעשו על ידי חברה שפכה לאחת המפורסמות בעמק הסיליקון וכלפי מנהל אהוב, ושמכהן בתפקידי מפתח בה מאז הקמתה ב-2015.

גם השותפה מיקרוסופט לא ידעה על הפיטורים

בשנים האחרונות הפך אלטמן לפנים של החברה, ובהובלתו הושקו כמה ממוצרי הבינה המלאכותית הגנרטיבית המפורסמים והמוצלחים של השנה - לרבות ChatGPT שהושק בדיוק לפני שנה, מאז צבר מעל ל-100 מיליון משתמשים חודשיים ובגרסתו בתשלום נעזרים כ-80% מחברות פורצ'ן 500. רק בשבוע שעבר, אלטמן הוביל את כנס המפתחים הראשון של OpenAI, שם הכריז על חבילת עדכונים חדשים לרבות חנות אפליקציות של מוצרי בינה מלאכותית. "סם אלטמן הוא גיבור שלי", צייץ עם ההודעה מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט, "הוא בנה חברה מכלום לשווי של 90 מיליארד דולר, ושינה את העולם שלנו לנצח", כתב.

אלטמן היה ממייסדי OpenAI, אז קמה כחברה ללא מטרות רווח, עם השקעה של מיליארד דולר משורה של יזמים מוכרים כמו אלון מאסק, פיטר ת'יל וריד הופמן. אלטמן ומאסק שימשו כיו"רים משותפים בתחילה במטרה "לקדם את האינטליגנציה הדיגיטלית בצורה שסביר להניח שתועיל לאנושות כולה, ללא הגבלת הצורך לייצר תשואה כספית". ב-2018 אלטמן הוביל שינוי של החברה למודל של רווח מוגבל, ובסופו שני אירועים מהותיים – עזיבתו של מאסק, וכניסתה של מיקרוסופט כמשקיעה. במהלך השנה האחרונה מיקרוסופט העמיקה את השקעתה ב-10 מיליארד דולר, במה שהייתה ההשקעה הגדולה ביותר של 2023.

לפי הדיווחים, גם מיקרוסופט לא ידעה דבר על מהלך הפיטורים המהיר, אלא רק דקה אחת לפני שהחברה פרסמה ידיעה לציבור. בתגובה מניית מיקרוסופט נפלה ב-2% אתמול. מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה אמר הצהיר כי "יש לנו הסכם ארוך טווח עם OpenAI עם גישה מלאה לכל מה שאנחנו צריכים כדי לספק את סדר היום החדשנות שלנו ומפת דרכים מרגשת של המוצר; ולהישאר מחויבים לשותפות שלנו, ולמירה ולצוות. יחד, נמשיך לספק את היתרונות המשמעותיים של הטכנולוגיה הזו לעולם".

מועצת המנהלים שהחליטה על פיטוריו של אלטמן כוללת את סוצקבר; מנכ"ל Quora, אדם ד'אנג'לו; יזמית הטכנולוגיה טאשה מקולי והלן טונר ממרכז ג'ורג'טאון לאבטחה וטכנולוגיה מתפתחת. המבנה הייחודי של OpenAI הביא לכך שדירקטוריון הוא של חברה ללא מטרות רווח, אך שאחראי לפקח על חברה למטרות רווח. לחברי הדירקטוריון, כמו גם להנהלה הבכירה כמו אלטמן אין מניות או כמעט ואין מניות ב-OpenAI.

אף ש-OpenAI היא סטארט-אפ מצליח לכל עניין ודבר, היא אינה מצטיינת בשמירה על מייסדיה, ונראה כי עיקר המחלוקת ביניהם נסוב סביב שאלות של בטיחות ואמון בפיתוח מוצרים מתקדים של בינה מלאכותית. המייסדים ביקשו לפתח בינה מלאכותית באופן "אחראי", מושג עמום בפני עצמו, מתוך החשש כי סופו של מרוץ בתחום יהיה "בינה מלאכותית כללית", או מחשב שיעלה ביכולותיו על זה של האדם, מה שישים את האנושות תחת סכנה. זו הסיבה שהחברה קמה ללא מטרות רווח.

אלטמן לא רק שינה ייעוד זה, אלא אף, לטענת אחדים, החל למהר ולהשיק מוצרים לציבור מבלי לקחת בחשבון שאלות של אחריות. אנו יודעים שסביב פעילות זו נוצרו חיכוכים וחילוקי דעות, לא רק מעזיבתם של מייסדים, אלא פעילותם אחר כך. כך למשל מאסק, שעזב את החברה כשהחליטה לפנות לכיוון "מטרות רווח", החליט לפתוח בקיץ האחרון חברה מתחרה בשם xAI, זאת משום ש-OpenAI הפכה להיות "רעבתנית לרווח" וכי השותפות עם מיקרוסופט הפכה אותה לנתונה לתמריצי שוק "מפוקפקים". ב-2021 מייסד-שותף ולשעבר סגן נשיא למחקר ב-OpenAI, דריי אמודיי, הקים חברה מתחרה – Anthropic. אנתרופיק נוסדה כתאגיד לתועלת הציבור "לאחר אי הסכמה על כיוון החברה". אמודיי לקח עימו מספר חוקרים מ-OpenAI, כולל טום בראון, המהנדס הראשי של מודל השפה GPT3.


תגיות