אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אגירת חשמל- "הפיל שבחדר",  למה ישראל לא מקדמת ? דורית בנט | יח"צ

אגירת חשמל- "הפיל שבחדר", למה ישראל לא מקדמת ?

מדינת ישראל התברכה במשאב אנרגיה חינמי משמעותי, השמש. שילוב של שעות שמש מרובות וטכנולוגיה פוטו-וולטאית זולה מייצרים הזדמנות להטמעת שוק אנרגיה נקי, מבוזר וזול בישראל.

04.11.2021, 10:34 | בשיתוף איגוד חברות אנרגיה ירוקה

דורית בנט, מנהלת חל"ץ אנרגיה מתחדשת אילת אילות

אחרי לחץ ציבורי משמעותי, התחייבה הממשלה להטמיע 30% אנרגיות מתחדשות בתמהיל ייצור החשמל בישראל עד 2030. "התחייבה ונשארה בחיים". נכון להיום לאחר 15 שנות מאמץ והרבה מכשולים תפעוליים, טכנולוגיים, כלכליים ורגולטורים, מדינת ישראל הטמיע ברשת בין 7-8% אנרגיה מתחדשת. אם כן, כיצד מתכוונת המדינה להוסיף עוד 22% (פי 3 ממה שהותקן עד כה) בטווח של 9 שנים בלבד ? 

מאות מגה וואטים של חשמל סולארי, שקיבלו רישיונות, אינם יכולים להתחבר לרשת בשל מגבלות ההולכה. התקנה של אלפי מגה וואטים על גגות באזורים אורבניים תקועה, כי התפיסה החדשנית של הפיכת הצרכן גם ליצרן רוויה שינויים חוקיים ורגולטורים. השוק כבר הבין שהפתרון לייצוב הרשת, לאמינות ורציפות אספקת החשמל, טמונים בניהול חכם ובאגירה. למרות זאת, הפחד של מנהלי מערכת חברת החשמל מפני אותם שינויים, ומתוך תפיסת ה"אחריות" שלהם כלפינו, מובילה אותם לפתרון הזמין והקל עבורם – תחנות גז 724, ועצירת השוק המתחדשות.

תירוצים יש כחול על שפת הים. אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה, טוען שאין ברשותו מספיק שטח על מנת להגיע ליעד שהגדירה המשלה. את זה הוא אומר בלי להתייחס לפוטנציאל שבשימוש משני בגגות בשטחים מבונים. חברת החשמל טוענת, שתחום האגירה חדש לה והיא מפחדת מתקלות באספקת החשמל, בדיוק כפי שטענו לפני תשע שנים עם כניסת החשמל הסולארי לרשת.

נצביע על הפיל שבחדר. לחברת החשמל יש מנדט על ניהול המערכת וחלק מהיצור, אגירה היא לא אף אחד מהקטגוריות הללו וחברת חשמל מעוניינת שאגירה תכנס תחת המנדט של ניהול הרשת. ויכוח כזה יכול להמשך שנים ובינתיים מדינת ישראל נשארת ללא אגירה. 

רשות החשמל מבחינתה, מקשיבה, מוציאה שימועים, מבטיחה להוציא מכרזים אבל שנתיים שוק האגירה תקוע!

דורית בנט, יח"צ דורית בנט | יח"צ דורית בנט, יח"צ

מזה 12 חודשים שדרום אוסטרליה יכולה להתפאר בכך שהיא מובילה עולמית בתחום המתחדשות. כיום הרשת שלה מקבלת  62% מהחשמל מרוח ושמש בשעות החשיכה והיא מובילה גם בתחום יצור חשמל סולארי על הגגות (מעל גיגה וואט של יצור). כמו כן, הותקנו מערכות אגירה גדולות בסוללות, שהגדולה מהם עומדת על 100 מגה ואט! כשרוצים אז אפשר.

מדינת ישראל מתגאה בחדשנות הטכנולוגית שלה, אבל לצערנו ה"סטארט-אפ ניישן" מתמקדת בעיקר בלתמוך בטכנולוגיות שמיועדות לשאר העולם. יש פה בישראל חברות רבות שמקדמות חדשנות באגירה ואנרגיה נקייה, חברות כמו אוגווינד, אלקטריון, צ'אקרה-טק, גינסל, רייקץ', ברנמילר ורבות רבות נוספות שיכולות לייצר שינוי משמעותי בשוק החשמל. ממש אור לגויים, תרתי משמע, אבל מה עם עניי עירנו?

אז לפני שאנחנו מספידים את המתחדשות בגלל משבר האנרגיה שפוקד כרגע את אירופה, בוא נזכור בסופו של יום מדובר במאבקי שליטה וכוח בזירה הגיאו-פוליטית ולא סוגיה בבעיות הייתכנות של אנרגיה מתחדשת. הפתרונות ישנם! יחידת המחקר של בנק ישראל פרסמה ביום שלישי האחרון, כי על פי התחזית של ההתחממות הגלובלית בישראל, בשנת 2050 שיא הביקוש לחשמל בחודשי הקיץ צפוי לעלות בכ-4% מעל הגידול הצפוי במשק החשמל, בשל התחממות ממוצאת של בין 0.9-1.2 מעלות. אם אני רשות החשמל, כבר מחר יש לאשר מכסות אגירה בהיקף של 3% מיצור החשמל בישראל, גם ברשת ההולכה וגם ברשת החלוקה, החברות יודעות לתת מחירי שוק ראליים. כמות זו של מכסות אגירה קטנה דיה שלא לייצר נזק למערכת החשמל, וגדולה מספיק על מנת להניע את השינוי. בעתיד, תרצו לפתוח את השוק ללא מכסות, נשמח, נתן לשנות, לתקן, ולעשות התאמות בכל עת, בדיוק כפי שנעשה עם הסולארי וממשיך להיעשות עד היום. צאו לדרך ואל תתנו למצוין להרוס תטוב מאד... יוצאים היום עם מה שהכי פשוט כהתחלה.

תגיות