אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבלגן חוגג: בן גביר מסרב למנות ממלא מקום למנכ"ל משרדו השר בן גביר. נאלץ להתמודד עם נטישת בעלי תפקידים | צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי

הבלגן חוגג: בן גביר מסרב למנות ממלא מקום למנכ"ל משרדו

היעדרו של ממלא מקום למנכ"ל מאז התפטרות הקודם פוגע בתפקוד של המשרד לביטחון לאומי בזמן מלחמה. בלשכה טוענים שבן גביר מחפש מנכ"ל קבוע, אלא שהמשרד מתנהל בלי מינוי כזה כבר שלושה חודשים

17.01.2024, 06:02 | צבי זרחיה , עמיר קורץ

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסרב למנות ממלא מקום מנכ"ל למשרדו מאז סיום תפקידו של מקורבו ד"ר אלעזר בן הרא"ש כמ"מ מנכ"ל בסוף דצמבר. למעשה המשרד מתנהל זה יותר משבועיים, מראשית שנת 2024, בלי מנכ"ל - לא קבוע ואף לא ממלא מקום.

גורמים ממשלתיים מתחו ביקורת על התנהלות זו של בן גביר, במיוחד על כך שבתקופה קשה זו בעת המלחמה אין מנכ"ל שינהל את עבודת המשרד שאמון על כל נושא ביטחון הפנים בישראל וגופי החירום - המשטרה, כיבוי אש ושירות בתי הסוהר.

הצעד הזה של בן גביר מעורר תהיות בעיקר לנוכח העובדה שהוא ידע כבר לפני חודשים רבים שעליו למנות מנכ"ל קבוע למשרד. זאת לאחר שמנכ"ל המשרד לשעבר והאיש שהוא מינה לתפקיד לאחר שסייע לו במו"מ הקואליציוני מול הליכוד, שלמה בן אליהו, הודיע בספטמבר כי יסיים את תפקידו בחודש אוקטובר. הרקע לעזיבתו היה חילוקי דעות עם בן גביר ויועציו הקרובים, והרגשה שבן גביר מתערב בעבודתו. ואומנם, למרות המלחמה שפרצה, בן אליהו עמד במילתו ועזב את התפקיד.

לאחר מכן בן גביר התעקש למנות את בן הרא"ש למ"מ מנכ"ל המשרד חרף התנגדות ברורה של נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ, זאת לנוכח העובדה כי הוא "נעדר כל ניסיון מקצועי לתפקיד ולתחומי הליבה של המשרד", כדברי הרשקוביץ, ובפרט בתקופה רגישה של מלחמה. למרות ההתנגדות החריפה, בן גביר השתמש בסמכותו למנות את בן הרא"ש כממלא מקום המנכ"ל למשך שלושה חודשים.

השר משך את בן הרא"ש למשרד לביטחון לאומי מתפקיד המנכ"ל במשרד אחר תחת שליטת עוצמה יהודית - המשרד לפיתוח הנגב והגליל. בן גביר רצה למנות מקורב שיסור למרותו, יאפשר לו דריסת רגל בתוככי המשרד לביטחון לאומי ויבסס את שליטתו ומעורבותו בנעשה שם.

לאחר שנציבות שירות המדינה הבהירה לבן גביר שהיא לא תאפשר את הארכת מינויו של בן הרא"ש, ובמקביל גם התנועה לאיכות השלטון הגישה עתירה לבג"ץ וביקשה שיורה על השהיית המינוי שלטענתה נעשה "משיקולים זרים, פוליטיים ולא ענייניים", הודיע בן הרא"ש כי בסוף דצמבר הוא יסיים את תפקידו.

במכתב ששלח בן הרא"ש כבר בסוף נובמבר הוא כתב לבן גביר שהוא יישאר בתפקיד עד סוף השנה על מנת "להשלים את המשימות שהשר הטיל עליי בתקופת החירום. לא אמשיך לשמש כממלא מקום מנכ"ל מעבר לתאריך האמור או לאחר מינוי מנכ"ל (המוקדם מבין שני התאריכים). אין בכוונתי לבקש לכהן כממלא מקום מנכ"ל מעבר לתקופה הנ"ל".

למרות זאת, בן גביר לא מיהר למצוא מנכ"ל ואפילו לא ממלא מקום מנכ"ל, כנדרש. בעבר, למשל, בתקופות שבהן לא היה מנכ"ל למשרד, כיהן המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון לאומי אליעזר רוזנבאום כמה פעמים כממלא מקום לזמן קצוב, כולל בתחילת כהונתו של בן גביר כשר. אלא שכעת בן גביר מסרב למנות את רוזנבאום אפילו לתפקיד ממלא המקום.

רוזנבאום, נציין, מכהן בתפקיד המשנה למנכ"ל במשרד לביטחון פנים שנים רבות. בעברו שירת כשלושה עשורים בצה"ל בתפקידי פיקוד מגוונים ופרש בדרגת אלוף משנה. רוזנבאום כבר עבר את גיל הפרישה אך ממשיך בשירות המדינה, כאשר לאחרונה פרסם המשרד מכרז לתפקיד אותו הוא ממלא כמשנה למנכ"ל.

בלשכת בן גביר אומרים בתגובה כי "בימים אלה השר בוחן מועמדות למנכ"ל המשרד. בן הרא"ש מוערך מאוד, והוא הגיע כממלא מקום זמני. כעת מחפשים מנכ"ל חדש למשרד לביטחון לאומי". לדברי לשכת בן גביר, בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, כשמינו אנשים לתפקידי ממלאי מקום כמעין פלסטר, "השר בן גביר חושב שנכון יותר למנות מינוי קבע והוא מעדיף לחפש מנכ"ל קבוע, דבר שהוא טוב יותר מבחינת סדרי שלטון ומינהל תקין".

מעט מפליא לראות שבלשכת בן גביר מדברים על מינהל תקין, בעיקר לאור ההתערבות של השר בעבודת הדרג המקצועי, כפי שנחשפה בשנה האחרונה בכמה דוגמאות. אחת הבולטות שבהן היתה התערבותו באגף לכלי ירייה, כאשר בן גביר לחץ למנות אנשי אמון שלו ויועצים מלשכתו למעין פקידי ירייה זמניים, דבר שלאחר שנחשף הביא להתפטרותו בקול תרועה רמה של ראש האגף ישראל אבישר (שנשאר עדיין עובד המשרד), ולבחינה במשרד המשפטים לגבי חוקיות המהלך ועתיד רישיונות הנשק שהנפיקו אותם גורמים שלא הוסמכו כחוק.

דוגמה אחרת היא ההתערבות של בן גביר בעבודת המשטרה, בין השאר מתן הוראות אופרטיביות ומבצעיות בעת הפגנות - תופעה שבג"ץ הוציא בעקבותיה בשבוע שעבר צו ביניים נגד בן גביר והורה לו, בפעם השנייה כבר, "להימנע מכל התייחסות לאירוע מבצעי קונקרטי באופן שעשוי לעלות כדי מתן הוראה אופרטיבית למשטרה כיצד עליה להפעיל סמכותה באותו אירוע".

לאחרונה גם יו"ר ועדת הבחירות של הכנסת, השופט העליון נעם סולברג, הוציא נגד השר בן גביר צו ודרש ממנו להסיר מהרשתות החברתיות שלו את תמונותיו מחלק נשק לאזרחים שהתנדבו לכיתות כוננות, שפרסומן הוא "שימוש אסור בנכסי ציבור לצורכי תעמולת בחירות".

אגב, אף שבלשכת בן גביר מנסים לשדר כי המשרד מתנהל היטב ואף הצליח להשיג תוספת תקציבית, מבחינת כוח אדם התמונה עגומה. בתקופה האחרונה עזבו את המשרד בכירים רבים: כפי שנחשף ב"כלכליסט", מ"מ סמנכ"לית להון אנושי ומינהל אביבית מסבנד התפטרה בתחילת נובמבר עקב חילוקי דעות עם בן הרא"ש; לאחרונה יצא לחל"ת גם סמנכ"ל למדיניות ואסטרטגיה איתן הורן; המשרד מתנהל כבר זמן רב ללא דובר קבוע; וגורמים שונים במשרד מספרים על ההתערבות של בן גביר ולשכתו בכל שלוחות המשרד באופן שלא מאפשר התנהלות עצמאית ומקצועית.

מנציבות שירות המדינה נמסר: "זו החלטה של שר אם למנות מנכ"ל, את מי למנות ומתי. לפיכך את השאלה לגבי איוש משרת המנכ"ל יש להפנות לשר. הנציבות פועלת לקדם את איוש המשרות הקבועות במשרד, לרבות משרות סמנכ"לים. פורסמו כבר מכרזים ובחלק גם נקבעו כבר ועדות בוחנים".

תגיות