אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בתוך עשור: פערי השכר בין גברים לנשים בחברות ת"א-125 זינקו פי 2 הבורסה לניירות ערך בת"א | צילום: Rina Castelnuovo/Bloomberg

בתוך עשור: פערי השכר בין גברים לנשים בחברות ת"א-125 זינקו פי 2

מעקב אחר מקבלי שכר גבוה בחברות ת"א 125 מעלה תמונה עגומה של פערים שלא נסגרים ואף גדלים בין גברים לנשים, הן בייצוג והן ברמת התגמול. בענף הטכנולוגיה, שבו השכר גבוה, גברים מקבלים כפול מנשים

10.03.2024, 10:08 | גולן חזני ועירית אבישר

אין זה סוד שייצוג נשים בעמדות בכירות בחברות הציבוריות נמוך, וכי גם אלו שנמצאות בעמדות כאלה מקבלות בממוצע שכר נמוך יותר ממקביליהם הגברים. אולם מה שמטריד אף יותר הוא שלאורך העשור האחרון לא חל שיפור מהותי בנתונים. שיעור הנשים בקרב מקבלי השכר הגבוה עמד על 11% ב־2022, בדומה לשיעורן עשור קודם, ויתר על כן – פערי השכר הלכו והתרחבו.

ממצאים אלה עולים ממחקר שערכה קרן קיבוביץ', בעלת משרד הייעוץ הפיננסי הנושא את שמה ולשעבר בכירה ב־BDO זיו האפט. המחקר שערכה הקיף 655 מנהלים ומנהלות בכירים, שהם מקבלי השכר הגבוה ביותר בחברות המרכיבות את מדד ת"א 125. ההשוואה נעשתה בין נתוני 2022 לבין עשר שנים קודם לכן ב־2012.

"הממצאים עגומים. בכל חתך או פרמטר ההפליה המגדרית זועקת לשמיים", אומרת קיבוביץ', שמציינת שהפערים קיימים בענפים השונים. פערי השכר אף הולכים ומתרחבים: אם עלות השכר של המנהלים הגברים הייתה גבוהה ב־44% לעומת הנשים בשנת 2012, הרי שלפי נתוני 2022 הפער הוכפל ל־88%. כלומר – בעוד שבשנת 2012 עמדה עלות השכר הממוצע למנהל בכיר על 3.1 מיליון שקל, מול 2.15 מיליון שקל למנהלת בכירה, הרי שעשור לאחר מכן שכר ממוצע למנהל בכיר כבר קפץ ל־4.2 מיליון שקל בממוצע מול שינוי מינורי בשכר הממוצע של הנשים הבכירות ל־2.23 מיליון שקל.

נקודה מעניינת שעולה במחקר, יכולה אולי לתת הסבר חלקי לפערים בהרכב חבילות התגמול. אצל מנהלים גברים רכיב השכר המשתנה מהווה מרכיב גבוה יותר בשכר הכולל. בעוד שרכיב התגמול הקבוע אצל נשים מהווה 61% מסך עלות השכר, בקרב גברים הוא מהווה רק 37%. "ניתן להסיק מכך שנשים מעדיפות יציבות בעוד גברים נוטים יותר לקחת סיכונים, המשתקפים בסיכון שלא לקבל את המענק אך גם בסיכוי בקבלת בונוס בגין ביצועים. גורם נוסף עשוי להיות קשור לכך שנשים מתוגמלות יותר עבור ביצועים היסטוריים והוכחות יכולת, ואילו גברים מתוגמלים יותר לפי הפוטנציאל לביצועיים עתידיים" מנמקת קיבוביץ' את הפער.

במסגרת המחקר נעשה פילוח של הנתונים לפי ענפי פעילות. באופן אירוני דווקא בענפי ההייטק והטכנולוגיה, בהן רמות התגמול הן הגבוהות ביותר, ירד שיעור הנשים המקבלות שכר הגבוה בחצי מ־20% בשנת 2012 ל־10% בלבד ב־2022.

בנוסף לכך, גם פערי השכר בענף הטכנולוגיה בין גברים לנשים במשרות בתפקידי הנהלה התרחבו: עלות השכר השנתית למנהל בכיר בענף הטכנולוגיה עמדה ב־2022 בממוצע על 5.43 מיליון שקל בשנה, לעומת 2 מיליון שקל בלבד לנשים ב־2022, כלומר יותר מכפול. זאת בעוד שב־2012 הפער בין גברים לנשים בתפקידי ההנהלה היה דווקא נמוך ועמד על פחות מ־10%.

עם זאת, יש ענפים שמראים שיפור בצמצום הפערים. כך למשל בענף התעשייה. חלקן של הנשים בצמרת מקבלי השכר עלה מ־8% בלבד בשנת 2012 ל־17% ב־2022, שהוא נתון הגבוה מהממוצע, העומד כאמור על 11%.

באשר לפערי השכר, מהנתונים עולה כי השיפור המשמעותי ביותר היה בענף האחזקות וההשקעה. בעוד שהפער בשכר בין גברים לנשים מנהלות הרקיע ל־192% ב־2012, הרי שבשנת 2022 הוא כבר צנח ל־11% בלבד. עם זאת, ייצוג הנשים בקרב מקבלות שכר גבוה בענף זה רחוק מלהשביע רצון: נשים מהוות רק 6% ממקבלי השכר הגבוה. בענף הבנקאות הפערים בין שכר הגברים לנשים אמנם נמוך יחסית ועומד על 8%, והוא נובע ככל הנראה ממגבלות חוק שכר הבכירים, שמשאיר מעט מקום לגמישות בתנאי השכר לבכירים. יחד עם זאת, המגמה בענף זה היא שלילית, שכן ב־2012, הפער היה לשם שינוי דווקא לטובת הנשים ועמד על 5.7%. ייצוג הנשים בהנהלות הבנקים רשם עלייה קלה ביותר מ־20% ב־2012 לשיעור של 21% ב־2021.

עורכת המחקר קרן קיבוביץ עורכת המחקר קרן קיבוביץ'. "נשים מתוגמלות על ביצועים היסטוריים. גברים לפי פוטנציאל עתידי" | צילום: תומר לקיו עלית ביוטי עורכת המחקר קרן קיבוביץ

במסגרת המחקר נבחנו פערי השכר גם בחתך של גילאים, ומהם עולה כי המצב הטוב ביותר נמצא בקרב קבוצת הגיל הצעירה של מקבלי השכר הגבוה – עד גיל 40. בקבוצה זו פערי השכר בין גברים לנשים הוא הנמוך ביותר ועומד על 42% "בלבד". יחד עם זאת מדובר בהרעה משמעותית לעומת נתוני 2012, אז הפער היה דווקא לטובת הנשים ועמד על 35%.

ככל שמתקדמים בקבוצת הגילאים הייצוג של הנשים הולך ופוחת. מעל גיל 60 יש רק 9% נשים בקרב מקבלי השכר הגבוה, ומעל גיל 70 אין בכלל נשים שהן מנהלות בשכר גבוה. וזאת לעומת 29 גברים שמכהנים בתפקיד בכיר ואף נהנים מתגמול גבוה במיוחד של מעל 5 מיליון שקל בממוצע. "נשים יוצאות מהתמונה בגיל זה, בעוד תנאי התגמול לגברים בגילאים הללו רק הולכים ומשתבחים, ומגיעים בממוצע לשיאים", מציינת קיבוביץ'.

במחקר נבדק גם ייצוג ופערי שכר לפי סוגי תפקידים. מהנתונים עולה כי הייצוג הגבוה ביותר של נשים הוא בקרב תפקיד החשב, שם ישנה נוכחות של 100% לנשים בקרב החשבים שהם ברשימת מקבלי השכר הגבוה ביותר בחברות, לעומת 29% בלבד ב־2012. בתפקיד המוגדר סמנכ"ל יש ייצוג של 17% לנשים, וספציפית בסמנכ"ל כספים הנתון כבר יורד ל־7% בלבד (מקבלי השכר הגבוה ביותר המוגדרים סמנכ"לי כספים).בשאר התפקידים הייצוג הולך ופוחת: רק 6% מהיו"ר ברשימת מקבלי השכר הגבוה הן נשים, 5% מהמשנה למנכ"ל הן נשים, 4% הן מנכ"ליות.

עוד נציין כי פערי השכר בתפקיד סמנכ"ל וסמנכ"ל כספים נמוכים יחסית ועומדים באזור ה־20% בממוצע, לעומת זאת בתפקיד המשנה למנכ"ל הם מתרחבים ל־38%, ובתפקיד המנכ"ל הם מגיעים בממוצע ל־52% בין חבילת התגמול של גברים לנשים.

תגיות