אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי החשמל הירוק בפולין הוגבלו - אנרג'יקס חתכה בחדות את תחזית ההכנסות טורבינות של אנרג'יקס | רותם גרוזוביק

מחירי החשמל הירוק בפולין הוגבלו - אנרג'יקס חתכה בחדות את תחזית ההכנסות

הרגולטור הפולני קבע תקרה למחירי החשמל מאתרי אנרגיה מתחדשת, נמוכה ב-60% מהמלצת האיחוד האירופי; אנרג'יקס הישראלית, שבבעלות אלוני חץ, קיצצה 200 מיליון שקל מתחזית ההכנסות ל-2023

10.11.2022, 14:41 | עדיאל איתן מוסטקי

הרגולטור הפולני מכה בחברות האנרגיה המתחדשת מישראל הפועלות במדינה: קבע את התקרה לתעריף שישולם לחברות אנרגיה מתחדשת עבור ייצור החשמל לשיעור הנמוך ביותר מ-60% מהמלצת האיחוד האירופי.

ההחלטה נובעת מהרצון להוריד את מחירי החשמל בימים של משבר אנרגיה חריף באירופה. קביעת התעריף מתבססת על החוק שהועבר לפני כשבועיים במדינה שקבע כי תעריפי האנרגיה יוקפאו עד סוף 2023.

על פי התעריפים החדשים, עבור כל 1 מגה ואט-שעה המיוצר באמצעות אנרגיה סולארית תקרת המחיר תהיה 355 זלוטי. עבור כל 1 מגה-ואט שעה המיוצר באמצעות טורבינות רוח תעריף התקרה יעמוד על 295 זלוטי. המלצת האיחוד האירופי מחודש ספטמבר להגבלת התעריפים עמדה על 180 יורו (כ-850 זלוטי).

ההחלטה הפולנית להטיל תקרת מחירים מגיעה לאחר הזינוק במחירי החשמל ביבשת בעקבות פלישתה של רוסיה לאוקראינה. הזינוק החד הוביל להמלצת האיחוד האירופי מחודש ספטמבר להגביל את מחירי האנרגיה.

טרם פלישתה של רוסיה לאוקראינה היתה רוסיה אחראית על כ-40% מיבוא הגז הטבעי לאירופה. בחודש ספטמבר דיווח המשנה לראש הממשלה הרוסי, אלכסנדר נובאק, שרוסיה תייצא לאירופה 50 BCM פחות בשנת 2022 לעומת 2021 (לשם השוואה, צריכת הגז הטבעי בישראל עומדת על 13-12 BCM בשנה).

הטענה המרכזית בגיבוש ההמלצות היתה שעל אף הקפיצה במחירי האנרגיה ביבשת, הנובעים מההגבלות על יבוא הגז הטבעי, עלויות הייצור של מתקני האנרגיה המתחדשת הפעילים לא עלו. לכן המליץ האיחוד האירופי על הגבלת התעריף ל-180 יורו.

לאחר קביעת התעריף היום דיווחה חברת אנרג'יקס, שכ-40% ממתקניה הפעילים מסחרית נמצאים בפולין, על ירידה של 200 מיליון שקל בצפי ההכנסות לשנת 2023. מדובר על כרבע מתחזית ההכנסות המקורית שלה מייצור חשמל בשנת 2023. בדו"חות המחצית של השנה הנוכחית ציינה אנרג'יקס כי ההכנסות בשנה הבאה יעמדו על 830-790 מיליון שקל.

ההחלטה הפולנית משמעותית גם לפעילות של סאנפלואואר, המייצרת 50 מגה-ואט באמצעות טורבינות רוח בפולין, מתוך 80.8 מגה-ואט של מתקני אנרגיה מתחדשת.


תגיות