אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפעילות בארה"ב הכפילה את הפסדי סולגרין והמניה איבדה רבע משווייה ביומיים יו"ר סולגרין אלדד פרשר | צילום: אביגיל עוזי

הפעילות בארה"ב הכפילה את הפסדי סולגרין והמניה איבדה רבע משווייה ביומיים

חברת האנרגיה הירוקה דיווחה על EBITDA שלילי של 49 מיליון שקל לינואר־ספטמבר, שכולו מיוחס לקיוביקס האמריקאית, שבה היא מחזיקה ב־92%. סולגרין הודיעה על צעדי התייעלות משמעותיים בארה"ב

27.11.2022, 20:00 | עדיאל איתן מוסטקי

מניית חברת האנרגיה הירוקה סולגרין איבדה היום 5% משווייה בבורסת ת"א לאחר שביום חמישי האחרון צללה ב־19%. זאת לאחר שפרסמה דו"חות כספיים לרבעון השלישי, ובהם העמקת ההפסד בעיקר בפעילות בארה"ב. את הפעילות הזו מבצעת סולגרין באמצעות קיוביקס (Kuubix), חברה שאותה רכשה בהדרגה מאפריל 2021.

בפברואר 2021 הגיעה מניית סולגרין לשיא של 39.4 שקל, שמשקף שווי שוק של 1.1 מיליארד שקל, אך מאז היא נפלה ב־77% לעומת מדד ת"א־קלינטק שאיבד רק כ־40% באותה התקופה. כיום שווי השוק של סולגרין, שירדה מתחילת השנה ב־65%, עומד על 265 מיליון שקל.

סולגרין, שבשליטת ג'נריישן קפיטל (56.6%), דיווחה על הפסד של 35 מיליון שקל ברבעון השלישי — יותר מפי 2 לעומת ההפסד ברבעון המקביל. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הפסידה החברה 129 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 27 מיליון שקל בלבד בינואר־ספטמבר 2021. גם שווי המזומן שברשות החברה צנח בסיום הרבעון ב־75% לעומת התקופה המקבילה להיקף של 68מיליון שקל.

הירידה בשווי המניה מגיעה בתקופה שמסתמנת כחיובית לחברות האנרגיה הירוקה. מאז פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר האחרון זינקו מחירי החשמל הסיטונאי באירופה ביותר מ־100%, וזאת בשל הירידה הניכרת בכמות הגז הטבעי שמיובא מרוסיה. המחסור בגז טבעי באירופה גרם לעליית מחירי האנרגיה ברחבי העולם, שכן יצרני גז טבעי החלו להנזיל אותו ולייצאו לאירופה, במקום למכור בשווקים שבהם הם פועלים, כך שגם בארה"ב עלה מחיר החשמל מ־14.14 סנט לקוט"ש בספטמבר אשתקד ל־16.32 סנט שנה לאחר מכן. מכיוון שעלויות ייצור החשמל של חברות האנרגיה הירוקה אינן תלויות במחירי הגז הטבעי אך הכנסותיהן כן, עלתה באופן משמעותי הרווחיות של כל קילו־ואט שהחברות האלה מייצרות.

בשל העלייה במחירי האנרגיה החלו מדינות אירופה בחודשים האחרונים להגביל את התעריף שמקבלות חברות האנרגיה עבור החשמל שהן מייצרות, ובראשן חברות האנרגיה הירוקה. הראשונה שהגבילה את התעריפים היתה פולין, בהחלטה שהובילה לנפילת המניות של חברות האנרגיה הירוקה הישראליות הפעילות במדינה. וכעת גם איטליה, שסולגרין פעילה בה, הגבילה את תעריף החשמל ל־60 יורו למגה־ואט.

על פי הערכה בשוק, לרגולציה האיטלקית היתה השפעה מסוימת על הירידה בשווי מניית סולגרין, אך חלק הארי של הירידה עדיין מיוחס להפסדי החברה בארה"ב. סולגרין רכשה 20% מקיוביקס לפני קצת יותר משנה וחצי לפני שווי של 145 מיליון דולר. החברה האמריקאית מתמחה בהקמת ומכירת מערכות סולאריות ללקוחות ביתיים ועסקיים בארה"ב. מאז המשיכה סולגרין את ההרפתקה האמריקאית ומימשה הלוואות המירות על פי ההסכם בין החברות, כך שכיום היא מחזיקה ב־92% מקיוביקס, שממשיכה להפסיד באופן עקבי, ואף גררה את סולגרין כולה להפסדים.

סולגרין רשמה EBITDA (רווח/הפסד לפני מס, ריבית, פחת והפחתות) שלילי של 49 מיליון שקל לתקופה ינואר־ספטמבר 2022 לעומת EBITDA שלילי של 2 מיליון שקל בתקופה המקבילה. אולם במבט על פעילות סולגרין ללא קיוביקס התמונה משתנה. ה־EBITDA של סולגרין בתשעת החודשים הראשונים של 2022, ללא קיוביקס, עומד על 46.4 מיליון שקל — עלייה של 132% מאותו נתון בתקופה המקבילה.

ההפסד של קיוביקס לבדה הסתכם ברבעון השלישי השנה ב־38 מיליון שקל לעומת הפסד של 30 מיליון שקל ברבעון המקביל. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הפסידה קיוביקס 173 מיליון שקל לעומת 68 מיליון שקל בתקופה המקבילה. במצגת למשקיעים דיווחה סולגרין על כוונתה לנקוט צעדי התייעלות משמעותיים בחברה האמריקאית.

תגיות