אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דחיפה לאנרגיות מתחדשות: המדינה מתכננת מתקני אגירה בצפון ובדרום מתקן אגירה. החשמל ייאגר ביום בצפון ובדרום ויוזרם בלילה למרכז | צילום: ארז עוזיר

דחיפה לאנרגיות מתחדשות: המדינה מתכננת מתקני אגירה בצפון ובדרום

רשות החשמל פרסמה מכרז ראשון לחיבור מתקני אגירה במתח עליון. המטרה: חשמל שייוצר במתקנים סולאריים בצפון ובדרום וייאגר במתקנים - יוזרם בשעות הביקוש למרכז

30.06.2023, 17:41 | עדיאל איתן מוסטקי

לראשונה בישראל, רשות החשמל יצאה למכרז לחיבור מתקני אגירה במתח עליון במטרה לקדם אנרגיות מתחדשות. המכרז החדש יאפשר ליזמים להגיש הצעות להקמת המתקנים בשלושה אזורים: בערבה, בעוטף עזה ובצפון. כמו כן המתקנים יידרשו ליכולת אספקת חשמל של כארבע שעות לפחות.

מתקני האגירה החדשים יתחברו לקווי מתח עליון (161 קילו-ואט) המשמשים להולכת חשמל בין תחנות כוח לכניסה לערים. בתוך הערים מתח החשמל נמוך יותר. מדובר במכרז הראשון בישראל שיאפשר חיבור של מתקני אגירה לרשת המתח העליון, מה שיאפשר להעביר את החשמל מהדרום והצפון למרכז הארץ.

היתרון של מתקני האגירה בקידום אנרגיה מתחדשת הוא היכולת לאגור חשמל המופק בשעות היום, שבמהלכן מתקני האנרגיה הסולארית בשיא יכולת הייצור, אך הביקוש לחשמל נמוך. מתקני האגירה יכולים להיטען בשעות הבוקר מעודפי החשמל הסולארי ולספק את החשמל בשעות שיא הביקוש, שעות הערב.

על פי תנאי המכרז, כל מתקן אגירה שיקום יהיה בהספק של לפחות 16 מגה-ואט ועד 150 מגה-ואט. משיקולים תחרותיים שום מתחרה לא תוכל להתקין יותר מ-300 מגה-ואט או יותר מ-30% מההספק שייצא במכרז. על פי רשות החשמל, אף שהקמה של מתקני אגירה גדולים יותר יכולה להיות זולה יותר, הקמה של מספר מתקני אגירה מפוזרים תאפשר חיבור פשוט יותר לרשת החשמל. הגשת ההצעות מתוכננת למרץ 2024. לזוכים תינתן האפשרות להקים את מתקני האגירה במשך שלוש שנים (עד 2027), והם יקבלו זיכיון להפעילם למשך 15 שנה, עד 2042.

מכיוון שרשת החשמל בישראל עמוסה במיוחד, מתקנים רבים של אנרגיה מתחדשת לא מקבלים אישור להתחבר. למעשה מדובר באחד החסמים המרכזיים בקידום אנרגיות מתחדשות, שאותן ניתן להפיק בעיקר בשטחים פתוחים בצפון ובדרום, כאשר הביקוש העיקרי לחשמל נמצא במרכז הארץ. בשל החשש שהמתמודדים לא יוכלו לקבל מקום ברשת החשמל, אם הצעה מסוימת במכרז לא תקבל מקום ברשת המתמודד יוכל לקבל עד 85% מהערבות חזרה.

החשמל הכשר לא עוזר לקידום אנרגיות מתחדשות

תנאי המכרז שהציגה רשות החשמל מוכיחים שבניגוד לטענות משרד האנרגיה ושר האנרגיה ישראל כץ - מתקן החשמל הכשר בבני ברק לא עוזר לקידום אנרגיות מתחדשות. המכרז מראה שכאשר המטרה היא לקדם אנרגיות מתחדשות, חיבור מתקני אגירה בלב בני ברק שישמשו לחשמל כשר אינו רלוונטי. זאת בניגוד לנרטיב שניסו לצייר במשרד האנרגיה לפני כחודשיים, כשהוחלט לאפשר לחברת החשמל להקים מתקן לאגירת חשמל בבני ברק שיאפשר את הטענת המתקנים במהלך השבוע – כך שבשבת העיר החרדית לא תשתמש בחשמל שהופק בשבת. ההחלטה שחברת החשמל תקים את המתקן לוותה בביקורת רבה שכן בניגוד לשוק הפרטי, מרבית ההכנסות של חברת החשמל מגיעות מתעריף החשמל - מה שיצר חשש שהקמת המתקן על ידה יחייב עלייה בתעריף החשמל לכלל הציבור.

הפער הראשון בין טענת משרד האנרגיה לבין המכרז הנוכחי הוא המיקום של מתקני האגירה. עם פרסום המכרז הוציאו ברשות החשמל מפה של האזורים שבהם הקמה של מתקני אגירה תוכל לקדם אנרגיות מתחדשות: בערבה, בעוטף עזה/ הנגב המערבי ובצפון – המקומות שבהם יש שטחים פתוחים רבים שמאפשרים את ההקמה של מתקנים סולאריים. גם על פי תוכנית הפיתוח לרשת החשמל של חברת ניהול המערכת נגה, כדי לקדם אנרגיות מתחדשות יש להקים מתקני אגירה רבים באזורים אלה. הפער השני הוא במשך זמן האגירה. בעוד מתקני החשמל הכשר מחייבים קיבולת המספיקה לכ-25 שעות, מתקני האגירה המיועדים לקידום אנרגיות מתחדשות, כך לפי המכרז, מחויבים ביכולת לספק חשמל לארבע שעות בלבד (היזמים יוכלו יותר).

תגיות