אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקל רשם שפל של יותר מ-3 חודשים, הדולר ממשיך להתחזק גם בעולם ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב, ברקע שקלים ודולרים | צילום: שאטרסטוק, אי פי איי

השקל רשם שפל של יותר מ-3 חודשים, הדולר ממשיך להתחזק גם בעולם

בכירים בבנק המרכזי בארה"ב שוקלים לתמוך בהמשך העלאות ריבית חדות, ומחזקים את הדולר שטיפס היום מעל ל-3.57 שקלים - רמתו הגבוהה מאז ה-4 לנובמבר; המטבע אמריקאי רשם גם שיא של שישה שבועות מול סל 6 המטבעות העיקריים

17.02.2023, 17:31 | נועם לנדמן

הדולר מתחזק בעולם ומול השקל ברקע הרוח הניצית שנושבת מכיוון הבנק המרכזי בארה"ב לאור נתוני האינפלציה האחרונים, בין אם מדובר במדד המחירים לצרכן, מדד המחירים ליצרן ושוק התעסוקה הרותח.

הדולר טיפס מוקדם יותר היום בעד 3.572 שקלים, שיא מאז ה-4 לנובמבר האחרון. כמו כן היורו רשם ירידה של חצי אחוז ל-1.06 דולרים, הפאונד נסוג ב-0.4% ל-1.19 דולרים. הדולר עלה מוקדם יותר ב-0.6% ל-134.77 ין יפני. הדולר רשם היום שיא של שישה שבועות מול סל 6 המטבעות העיקריים.

הריבית בארה"ב עומדת על שיעור של 4.75% (לפני כמעט שנה הייתה אפסית) אחרי מספר העלאות ריבית חדות ברצף ב-11 החודשים האחרונים. מדד המחירים לצרכן ממשיך להתקרר בהדרגה, עם האטה שביעית ברצף, אך הכלכלנים במשק ציפו הפעם להאטה גדולה יותר.

מדד המחירים לצרכן רשם בינואר עלייה שנתית של 6.4%, האטה מ-6.5% בצדמבר אך מעל התחזיות לעלייה של 6.2%. בחישוב חודשי נרשמה עלייה של 0.5%, הצפי היה לעלייה חודשית של 0.4%. מדד הליבה טיפס בחישוב שנתי ב-5.6%, האטה מעלייה של 5.7%, אחרי צפי לעלייה של 5.5%.

כמו כן, מדד המחירים ליצרן הפתיע עם עלייה גדולה מהצפוי. המדד עלה ב-6% בינואר בקצב שנתי - התחזיות עמדו על 5.4%. בדצמבר עלה המדד ב-6.5%. בחישוב חודשי עלה המדד ב-0.7%, מול תחזיות לעלייה של 0.4%.

בנוסף לכל זה, שוק התעסוקה האמריקאי התחזק משמעותית בינואר, והרבה מעל הציפיות - מספר המשרות שנוספו למשק עמד על 517 אלף, כשהצפי היה בכלל להאטה עם תוספת של 187 אלף. בדצמבר נוספו 260 אלף משרות, ירידה מ-290 אלף שנרשמו בנובמבר, כשהתחזיות היו לתוספת קטנה יותר של 200 אלף. כך לפי עדכון הנתונים של משרד העבודה האמריקאי.

אמש אמר נשיא הפד בסנט לואיס, ג'יימס בולארד, כי הוא דחף להעלאת ריבית חדה של 0.5% בהחלטה האחרונה בינואר, ולא ישלול זאת גם בחודש מרץ. "טענתי כי עלינו להגיע מהר ככל הניתן לרמה שחשבנו שתהיה מגבילה מספיק", אמר בולארד בנאום בטנסי. נשיאת הפד בקליבלנד, לורטה מסטר, אמרה שרצתה העלאה חדה יותר מ-0.25%. אך שניהם אינם מצביעים השנה במסגרת ועדת השוק הפתוח של הפד שמחליטה על שיעור הריבית.

ובישראל פורסם ביום שלישי כי מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% בינואר - מעל הציפיות. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-5.4% - כך פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. האנליסטים צפו כי מדד ינואר יעלה ב-0.1%. בדצמבר עלה המדד ב-0.3%, והאינפלציה השנתית (ל-2022) עמדה על 5.3%.

המדד הפעם מגיע זמן קצר לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, ביום שני הקרוב. לפי ההערכות הבנק בראשות הנגיד אמיר ירון יעלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-3.75% ל-4% - העלאה שמינית ברציפות מאפריל 2022.

בה בעת, לנוכח הפיחות בשקל בשבוע האחרון, העלייה במדד המחירים היום עשויה לגרום לבנק לבחור בהעלאה חזקה יותר של 50 נקודות בסיס - בדומה לזו שביצע בהחלטת הריבית של תחילת ינואר.

האינפלציה בישראל טיפסה בשנה האחרונה בקצב נמוך יחסית ביחס לאירופה, אנגליה וארה"ב. הציפייה עתה שבאותו אופן ובשל המאפיינים היחודיים של המשק המקומי, היא גם תרד בקצב איטי יותר מהן.

תגיות