אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אב־גד ביקשה לממן לבנו של היו"ר את הלימודים לתואר שני ב־100 אלף שקל מיכאל רצון | צילום: עמית שעל

אב־גד ביקשה לממן לבנו של היו"ר את הלימודים לתואר שני ב־100 אלף שקל

עודד רצון, בנו של יו"ר חברת הנדל"ן אב־גד מיכאל רצון, משמש כמהנדס החברה. בלחץ המוסדיים החברה משכה את בקשתה לממן לו לימודי מינהל עסקים. שכר היו"ר יועלה ל־1.45 מיליון שקל

03.05.2023, 06:40 | אלמוג עזר

שוק ההון רווי בחברות משפחתיות שהן גם ציבוריות כמו עזריאלי, רמי לוי והראל (משפחת המבורגר). בכל הנוגע לתגמול והטבות, חברות אלו צריכות להיות שקופות במיוחד מאחר שתגמול של בני משפחה מהווה כעסקת בעלי עניין ומחייב את הסכמתם של בעלי מניות המיעוט. שקיפות זו מביאה לעתים לגילויים מפתיעים בכל הנוגע להטבות שניתנות לבני משפחה על חשבון המשקיעים.

כך קרה גם בחברת הנדל"ן המשפחתית אב-גד שהקים הח"כ לשעבר מיכאל רצון, המשמש כיו"ר החברה. המנכ"ל ובעל השליטה בחברה היום הוא ראם רצון (53.3%) בנו של המייסד. ב־23 במרץ זימנה אב־גד אסיפת בעלי מניות שבה ביקשה לשנות את מבנה שכרם של המנכ"ל והיו"ר.

עלות שכרו הקבוע של מיכאל רצון תגדל מ־90 ל־105 אלף שקל בחודש (1.45 מיליון שקל בשנה). עלות שכרו הקבוע של ראם רצון תגדל מ־45 ל־80 אלף שקל בחודש (960 אלף שקל בשנה). בנוסף, השניים זכאים למענק שנתי שעשוי להגדיל את שכרם עד ל־1.8 מיליון שקל בשנה. היקף המענק של כל אחד הוא 2.5% מהרווח לפני מס, במידה שהרווח השנתי גדל ביותר מ־4 מיליון שקל לעומת השנה הקודמת.

עודד, בן נוסף של מיכאל, כיהן עד השנה שעברה כמהנדס החברה ומנכ"ל החברה הבת אב־גד הנדסה אזרחית. במאי 2022 הופסקה כהונתו כמנכ"ל בשל "הגידול בכמות ובהיקף הפרויקטים שמצריך תשומות ניהול וכוח אדם גדולות יותר בהשוואה לעבר", כדברי החברה. עם זאת, הוא עדיין עובד במשרה מלאה כמהנדס החברה. על רקע הפסקת כהונתו של עודד כמנכ"ל, החליטה החברה לאפשר לו ללמוד לתואר שני במינהל עסקים ואף לממן את לימודיו. ב־15 במרץ 2023 אישרה ועדת הביקורת, שמשמשת גם כוועדת תגמול בחברה, וב־22 במרץ 2023 אישר דירקטוריון החברה מימון לימודים עבור עודד רצון בהיקף של 100 אלף שקל. בכך עולה תגמולו של עודד רצון ל־871 אלף שקל בשנה.

החלטת החברה לממן את לימודיו של עודד רצון, שככל הנראה אינם קשורים באופן ישיר למשרתו בחברה, לא חמקה מעיני הגופים המוסדיים. אלו פנו אל חברת הייעוץ עמדה שתנהל דיון מול הנהלת אב־גד על מנת שתזנח את ההטבה לאחיו של בעל השליטה. בשבוע האחרון התקיים משא ומתן מול המוסדיים ובסופו הוחלט באב–גד לוותר על ההטבה. בנוסף, שכרו הקבוע החודשי של ראם יעלה ל־58.5 אלף שקל (ולא ל־80 אלף שקל כפי שהתכוונה החברה). המוסדיים העיקריים באב־גד הם הפניקס (7.3%), קרן הגידור ארביטראז' (5.1%) ואלטשולר שחם (5.3%).

אב־גד החזקות פועלת בשני תחומים: נדל"ן יזמי בישראל וייזום ובנייה של פרויקטים בפינוי בינוי. אב־גד הגיעה לבורסה במאי 2021 לאחר שהשלימה גיוס של 31 מיליון שקל לפי שווי של 80 מיליון שקל. החברה המשפחתית נאלצה להקטין את שווייה לנוכח לחץ המוסדיים לאחר שביקשה להנפיק לפי שווי של 120 מיליון שקל ואף 160 מיליון שקל. מאז ההנפקה עלתה מניית החברה ב־11% בעוד מדד ת"א־בנייה ירד ב־21%.

אב־גד אינה החברה היחידה שניסתה להשית בשנה האחרונה את עלות לימודיו של אחד מבני המשפחה על בעלי המניות. אוראל לוי, בנו של מנכ"ל מור בית השקעות, ביקש ללמוד בלונדון בעודו משמש כאנליסט במור. ועדת התגמול במור החליטה כי החברה תממן לו את הלימודים בעלות כוללת של 171 אלף שקל, אולם לנוכח לחץ המוסדיים והמשקיעים החברה חזרה בה.

תגיות