אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדפסת תלת-ממד של Kokoni: עדיין לא מתאימה להמונים מדספת תלת-ממד של Kokoni | צילום: איתי שמושקוביץ

בדיקה

מדפסת תלת-ממד של Kokoni: עדיין לא מתאימה להמונים

לא צריך ידע מוקדם והתפעול נעשה באמצעות אפליקציה, אבל היא לא מספיק ידידותית, יש יותר מדי שגיאות בדרך וההבטחה לייצר מודל להדפסה באמצעות צילום לא מוכיחה את עצמה. בדקנו את ה-EC1 של Kokoni

10.06.2023, 08:25 | איתי שמושקוביץ

מדפסות תלת-ממד ביתיות הן הבטחה נוצצת כבר עשור, עם דגמים שמיועדים לצרכן הביתי, ויש כאלה שעדיין מככבות בפרויקטים לגיוס כסף מהצרכנים. המחירים ירדו עם השנים, אבל זה עדיין לא הפך למוצר ביתי אלא נשאר צעצוע קצת יקר - מדפסת זולה תעלה יותר מ-1,000 שקל, ויש עוד עלויות של חומרי הדפסה.

אתגר נוסף הוא הממשק - שיהיה מספיק ידידותי ונוח לשימוש על ידי משתמש ביתי, כך שהמכשירים לא יפנו לקהל מצומצם של "מאמצים מוקדמים" וחובבי גאדג'טים.

רשת באג השיקה לאחרונה את EC1 של חברת Kokoni, מדפסת תלת-ממד ביתית שאמורה לענות על הסעיפים האלה - המחיר הוא 899 שקל, מחסנית הדפסה עולה 99 שקל, המדפסת קטנה יחסית, נשלטת באמצעות אפליקציה בסמארטפון ומצוידת לפי החברה גם ב-AI (איך אפשר בלי כיום?) להמרה של תמונות רגילות למודל תלת-ממד.

לקחנו אותה לבדיקה וגילינו שהכוונה טובה והיא באמת פשוטה יחסית להתקנה, גם ללא ידע מוקדם, אבל בשימוש יום-יומי החוויה עדיין לא מספיק ידידותית.


מדפסת תלת-ממד של Kokoni, צילום: Kokoni מדפסת תלת-ממד של Kokoni | צילום: Kokoni מדפסת תלת-ממד של Kokoni, צילום: Kokoni


קטנה ופשוטה יחסית להתקנה

המדפסת של Kokoni קומפקטית ולא תופסת הרבה מקום - הגובה 23 ס"מ, הרוחב 19 והעומק 27 ס"מ, כולל מחסנית הדפסה שבולטת מגב המדפסת. בסך הכל היא בערך בגודל של קונסולת משחק או מכונת קפה קטנה. אלו המידות החיצוניות, והמשמעות היא שבפנים נשאר חלל לא גדול במיוחד להדפסה - אפשר להדפיס מודלים שונים ברוחב ועומק של כ-10 ס"מ ובגובה של כ-6 ס"מ.

על המדפסת אין מסך קטן לתפעול שלה או אפילו נוריות חיווי. בחלק האחורי יש כפתור להדלקה וכיבוי שלה וכפתור נוסף שמיועד לעזור בחיבור המדפסת לרשת. אחרי חיבור של המדפסת לחשמל והפעלה שלה ההתקנה עוברת לאפליקציה. אני משתמש באנדרואיד ובחוברת ההוראות יש קישור להורדה שלא הוביל לחנות האפליקציות, אלא להורדה של קובץ APK - צעד קצת מוזר. מסך הכניסה הוצג בסינית שוטפת, ניחשתי שצריך ללחוץ על השורה שמסומנת בכחול ומשם ההתקנה נמשכה וההוראות עברו לאנגלית.

ההתקנה פשוטה יחסית: לוחצים על הכפתור בגב המדפסת, מתחברים לנקודת WiFi שהיא יוצרת, מחברים אותה לרשת הביתית, נרשמים לשירות של היצרנית וזהו - לא צריך לבצע תיאום או כיוון של ראש ההדפסה או המשטח שאליו היא יוצאת, אפשר פשוט לצאת לדרך.


המדפסת עם מחסנית המילוי, צילום: איתי שמושקוביץ המדפסת עם מחסנית המילוי | צילום: איתי שמושקוביץ המדפסת עם מחסנית המילוי, צילום: איתי שמושקוביץ


באפליקציה יש מודלים מוכנים מראש להדפסה, אבל אין חלון חיפוש או מיון לפי גודל המודל או זמן ההדפסה. אפשר לדפדף בין כל המודלים הקיימים או להיעזר במיון לפי קטגוריות. אחרי שבוחרים מודל להדפסה מופיע לידו מידע נוסף, כולל הגודל ומשך זמן ההדפסה - בערך: זמן ההדפסה מוצג כקצר, ולפי המקרא המצורף מדובר על שעה או פחות, בינוני (=שעה עד שעתיים) או ארוך (שעתיים או יותר). בחרתי מודל ראשון להדפסה, ראיתי שזמן ההדפסה ארוך ועזבתי את המדפסת.

חשבתי שאם מדובר ביותר משעתיים, ההדפסה תימשך 3-4 שעות, נגיד. בפועל זה לקח כמעט 10 שעות. במקרה אחר גיליתי שמודל שזמן ההדפסה שלו מוצג כבינוני, כלומר עד שעתיים, הושלם אחרי כשלוש שעות. הורדתי מודל מאתר חיצוני, שמיועד במקור למדפסת אחרת, וזמן ההדפסה הוצג שם כקצת פחות משעתיים וב-Kokoni היא נמשכה יותר מ-4 שעות. בקיצור, המדפסת איטית יחסית.

באפליקציה אין הערכה מדויקת לפני ההדפסה או במהלכה לגבי משך הזמן, יש רק מסך שמראה את התקדמות ההדפסה באחוזים. כלומר אפשר לחשב: אם התחלתי הדפסה בשעה 12 בצהריים ובשעה ארבע אחה"צ ההתקדמות עומדת על 40%, כמה זמן עוד נשאר? הדפסת תלת-ממד לוקחת זמן ודורשת סבלנות, זה ברור, אבל אפשר לצפות למידע מדויק בנושא.


מדפסת תלת-ממד של Kokoni וכמה מוצרים מודפסים, צילום: איתי שמושקוביץ מדפסת תלת-ממד של Kokoni וכמה מוצרים מודפסים | צילום: איתי שמושקוביץ מדפסת תלת-ממד של Kokoni וכמה מוצרים מודפסים, צילום: איתי שמושקוביץ


הפעולה שקטה, אבל עם יותר מדי בעיות

לזכות המדפסת ייאמר שהפעולה שלה שקטה. אפשר להתחיל הדפסה לפני השינה, למשל, בלי שהיא תפריע במהלך הלילה ובבוקר כבר תראו את התוצאה. אבל באופן כללי, יש בעיה בתקשורת עם המדפסת - אין בה כאמור מסך תצוגה או חיווי. כשמדליקים את המדפסת היא מצפצפת והאור בפנים מהבהב בגוון צהוב. אחרי תהליך הפעלה קצר היא מוכנה והצבע משתנה ללבן. כדי לחבר אותה לרשת הביתית לוחצים על כפתור עד שהוא מצפצף - בשנת 2023 אפשר למצוא דרך ידידותית יותר לעבודה.

אם כבר בעיות תקשורת, בכמה מקרים שלחתי מודל להדפסה וכלום לא קרה - האפליקציה הציגה את מסך תחילת ההדפסה ולא התקדמה, אבל גם לא נתקעה. לפעמים הופיעה הודעת שגיאה עם כמה הצעות לפתרון וגם ללא הודעה כזו אפשר לבטל את התהליך ולנסות שוב, אבל זה לא פתר את הבעיה. הפתרון שמציעים באתר החברה הוא למחוק את המדפסת מהאפליקציה ולהתקין מחדש. זה עובד, אבל אם צריך לחזור על התהליך הזה מספר פעמים - Kokoni, יש לכם בעיה.

המדפסת מדפיסה בכל פעם בצבע אחד, לפי חומר ההדפסה (שנקרא פילמנט) שנמצא במחסנית. באפליקציה אפשר לראות מה מצב המחסנית, כלומר כמה פילמנט נשאר בה. אחרי שהשתמשתי קצת במחסנית לבנה, החלפתי אותה למחסנית עם פילמנט שחור. האפליקציה מלווה את התהליך הזה עם הסבר מפורט וברור של כל שלב. כשחזרתי למחסנית הקודמת, הלבנה, גיליתי שלפי האפליקציה היא מלאה ב-100% - למרות שכבר הדפסתי איתה כמה דגמים וכבר ראיתי שהיא עמדה על 70 ומשהו אחוז.

אפשר גם לייבא מודלים ממקור חיצוני - שאתם יצרתם בעצמכם או שהורדתם מאחד מאתרי האינטרנט שמרכזים מודלים תלת-ממדיים. הפעולה הזו לא מתבצעת באמת באפליקציה אלא באתר של Kokoni - נכנסים עם פרטי המשתמש שלכם, מעלים קבצי הדפסה והם כבר יופיעו באפליקציה.

באתרים חיצוניים הסיפור נעשה יותר נוח: אני נעזרתי באתר printables.com, שם אפשר לסנן לפי חומר ההדפסה, גודל הפיה של המדפסת וגם לבצע חיפוש. תוכלו למצוא מודלים של מעמד לטלפון, אביזרים למטבח, פריטי עיצוב, חלקים של משחקים, צעצועים ועוד ועוד. מצאתי כמה מודלים כאלה, העליתי לשירות של Kokoni (שמזהיר לגבי אפשרות שמדובר במודל שלא תואם בדיוק למדפסת) והצלחתי להדפיס. רגע לפני כל הדפסה תוכלו לראות הדגמה של המודל בתלת-ממד, לבחור באיכות ההדפסה (נמוכה, בינונית, שהיא ברירת המחדל, או גבוהה) ולשנות את הגודל שלו. כשמדובר במודל מורכב יותר כדאי לעבור להדפסה באיכות גבוהה, שתאריך קצת את הפעולה, ויש גם מקרים שבהם צריך להדפיס בנפרד כמה חלקים קטנים ולהרכיב אותם ליצירת המודל המלא. האפליקציה ידעה להתאים ולהקטין אוטומטית מודלים חיצוניים למידות שמתאימות למדפסת.


הדגמה של המדפסת - כך זה עובד


עשו זאת בעצמכם? השירות עדיין ניסיוני

האפליקציה כוללת גם אפשרות ליצור מודל בעצמכם רק באמצעות צילום, שירות שמוגדר כ-beta כלומר ניסיוני, ויצירת אווטאר תלת-ממדי.

בפרסומת זה נראה פשוט - פרפר נוחת לרגע על סלע, מצלמים תמונה אחת והיא הופכת למודל להדפסה, באמצעות AI כמובן. לא צריך לבנות מודל בתוכנת עיצוב או ידע מוקדם. בפועל בכניסה לשירות יצירת המודלים מוסבר שזה שירות ניסיוני ומוצג סרטון קצר לפיו צריך לצלם את האובייקט שרוצים לסרוק מזוויות שונות שיכסו 360 מעלות, וגם מלמעלה. בסך הכל מומלץ לצלם כך לפחות 25 תמונות, והתהליך לוקח זמן - צריך לצלם תמונה ראשונה, האפליקציה מנתחת אותה ומזהה את האובייקט שצילמתם, ורק אחרי שאישרה את התמונה הזו אפשר להמשיך לתמונה הבאה. אם תמצאו פרפר שישתף פעולה עם הסידור הזה, אני גולם.

ניסיתי לצלם כמה חפצים דוממים שונים בתנאי תאורה שונים ובכל פעם, אחרי סריקה ארוכה של האפליקציה, הופיעה הודעה שיש בעיה ועליי לנסות לצלם משהו אחר. כנראה שהשירות מאוד ניסיוני.

יצירת האווטאר היא פשוטה יותר וסותרת את ההסבר הקודם - צריך רק לצלם תמונה רגילה של אדם כלשהו או להשתמש בתמונה קיימת, להעלות לאפליקציה ונוצר מודל להדפסה. צילמתי את הילדות שלי וקיבלתי במהירות מודל להדפסה.

סיכום

כשהכל עובד כמו שצריך, המדפסת של Kokoni היא צעצוע נחמד ואפילו ממכר. אפשר להדפיס צעצועים שונים, חלקים קטנים שחסרים לכם למשחק או למוצר כלשהו, אביזרים רפואיים שונים ועוד ועוד - האפשרויות באמת בלתי נגמרות. אפשר בקלות לשקוע בחיפוש מודלים שונים להדפסה ושמירה לשימוש עתידי.

הבעיה היא שהדרך היתה מלאה ביותר מדי ניסיונות הדפסה שנתקעו והודעות שגיאה. זה יכול להיות מאוד מתסכל, במיוחד במדפסת שאמורה להיות פשוטה וידידותית. כדאי קודם כל לזנוח את התוספות של Kokoni - המודלים שקיימים באפליקציה נחמדים, אבל אפשר למצוא אחרים מוצלחים יותר באתרי שיתוף מודלים, ושם החיפוש והמיון קלים יותר; אין טעם לבנות על סריקה של חפצים ליצירת מודל, שירות שמהניסיון שלי לא עובד וגם אם כן הוא רחוק מאוד מהדרך בה מתארת אותו החברה.

כדאי גם להצטייד בהרבה סבלנות - גם למשך הזמן שדרוש להדפסה וגם להתמודדות עם התקלות השונות. או פשוט לחכות לדגם מוצלח יותר.


תגיות