אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד המשפטים: "אימוץ מסקנות הדו"ח על פעילות מטא ב'שומר החומות' עלול להגביר את הטרור" רשתות חברתיות | צילום: גטי

משרד המשפטים: "אימוץ מסקנות הדו"ח על פעילות מטא ב'שומר החומות' עלול להגביר את הטרור"

הדו"ח של ארגון BSR בחן את פעילות ניטור התוכן של הפלטפורמה והעלה מסקנות לגבי אכיפה לא שוויונית ביחס לתוכן בערבית. משרד המשפטים מאיים שאם הן יאומצו, הדבר יחייב צעדים משפטיים

22.09.2022, 18:25 | עומר כביר

משרד המשפטים במתקפה חריפה נגד הדו"ח על פעילות מטא בזמן מבצע שומר חומות. "אימוץ מסקנותיו יכול להוביל לעלייה בפעילות טרור בפועל", אמרו גורמים בכירים במשרד בתגובה לפרסומו.

הבוקר פרסמה מטא מסקנות דו"ח שערך הארגון העצמאי BSR, ואשר בחן את פעילות ניטור התוכן בפייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם במהלך מבצע שומר חומות במאי 2021. הדו"ח, שהוזמן בעקבות המלצה מצד המועצה המפקחת של מטא, התבסס על ראיונות עם עובדי החברה וגורמים בעלי עניין ועל בחינה של נתונים פנימיים של החברה. המסקנה המרכזית שעלתה מהדו"ח היא שבמהלך המבצע התבצעה אכיפה לא שוויונית של מדיניות התוכן של מטא, כאשר תוכן בערבית סבל לרוב מאכיפת יתר בשעה שתוכן בעברית מאכיפת חסר.

כן זיהה הדו"ח הטיה לא מוכוונת נגד משתמשים פלסטינים, שאותה הוא ייחס בין השאר להכרזות משפטיות על ארגוני טרור שסובלות ממיקוד בלתי מידתי ביחידים ובארגונים מוסלמים. במקביל, מחברי הדו"ח ביקרו את הטיפול הלקוי של מטא בתוכן בעל מאפיינים אנטישמיים ואת המחסור בבקרי תוכן שלא הצליחו לעמוד בגידול בעומס הפניות עם פתיחת המבצע. הדו"ח הציג שורת המלצות למטא, ובהן בחינת שינוי מדיניות האנשים והארגונים המסוכנים כך שרק התבטאויות תמיכה וייצוג בהם יהיה אסור.

הממצאים והמסקנות לא התקבלו בשמחה במשרד המשפטים. "אנחנו מעריכים בזהירות כי המסקנות והניתוח בדו"ח של BSR מוטות, ועשויות להיות להן משמעויות בעלות השפעה מכרעת מבחינת מדינת ישראל והדין הישראלי", אמרו גורמים בכירים במשרד. "הדין הישראלי רואה בדברי שבח והלל למחבלים, חיים או מתים, שביצעו מעשי טרור רצחניים – משום עבירה פלילית מובהקת. גם תמיכה במעשי טרור של חמאס – זו עבירה פלילית מובהקת. נוסף על כך, על פי המידע שבפנינו, שהתקבל מגורמי הביטחון, תכנים אלה עודדו בפועל ליציאה לפיגועים, בפרט 'פיגועי יחידים', משמע שהפרסומים האמורים הם לא רק מסוכנים בכוח אלא גם מסוכנים בפועל, במבחן התוצאה".

מהות ציטוט זה לא ברורה, שכן בשום מקום בדו"ח או בתגובת מטא אליו לא נאמר ולו ברמז שעל החברה להתיר פוסטים שמשבחים מחבלים או תומכים במעשי טרור.

עוד אמרו הבכירים: "הניסיון של גורמי הביטחון וגורמי האכיפה בתקופת שומר חומות מול פייסבוק ואינסטגרם היה אף הוא שלילי. החברה לא הגיבה בזמן סביר לחלק מהדיווחים, וגם אחוזי ההיענות לדיווחים על תכני טרור והסתה מובהקים – היו נמוכים מן הממוצע השנתי. להערכתנו, בהסתמך על הנתונים שיש בפנינו בנוגע לאלפים רבים של דיווחים שנעשו במהלך מבצע שומר חומות ובחודשים שלאחריו, מטא עוברת שינוי תפיסתי ביחס לחמאס, ורואה בו ישות פוליטית יותר מאשר ארגון טרור, ובהתאם לכך היחס לבכיריה ולפעולותיה של תנועת החמאס – משתנה. חשוב להבין כי לשינוי תפיסתי שכזה יש השלכות נרחבות מבחינת ניטור תוכן ותגובת השרשרת שהחלחול של אותו תוכן עשוי להוביל".

בהקשר זה, ככל שאכן יש שינוי תפיסתי ביחס לחמאס גם ישראל, שלאורך השנים קיימה מו"מ עם הארגון ואף העבירה או אפשרה להעביר לו סכומי כסף נכבדים, נושאת באחריות תורמת לשינוי זה.

לבסוף התריעו הגורמים מכך שאימוץ מסקנות הדו"ח יוביל לגידול במספר הפיגועים. "יש חשש שאימוץ מסקנות הדו"ח של BSR על-ידי מטא יוביל להנכחה רבה יותר של תכני חמאס, ותכנים של ארגוני טרור נוספים, כמו גם להנכחה ברשת של פעילי טרור ושל מעשי שבח לפעילות טרור (אין בדו"ח שום המלצה שיישומה יוביל בוודאות להנכחה של דברי שבח לטרור, ע"כ). המשמעות של הנכחה גוברת כזאת תהיה, כך ניתן להעריך, עלייה בפעילות טרור בפועל. עם תוצאה כזאת לא ניתן להשלים ויידרשו צעדים משפטיים בתגובה לשינוי שכזה".

בכל מקרה, האיום של משרד המשפטים מוקדם. אף שמטא התחייבה ליישם במלואן 10 מתוך 21 מהמלצות הדו"ח, ליישם חלקית ארבע המלצות נוספות, ההמלצות שרלוונטיות למדיניות התוכן שלה מדברות רק על בחינה של היבטים שונים במדיניות. בקבלת ההמלצה מטא התחייבה רק לבחון את המדיניות, לא לשנותה.

תגיות