אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בתוך 48 שעות שובשו עסקאות ב־530 מיליון שקל בניין הפניקס. לא תרכוש 25% מחברת צרפתי | צילום: שרון ענבי

בתוך 48 שעות שובשו עסקאות ב־530 מיליון שקל

המלחמה אולי לא גרמה ישירות לביטול העסקאות של צרפתי, ישראל קנדה ומלרן, ולדחיית עסקה של חנן מור, אך היא לא סיפקה רוח גבית. "כשברקע מלחמה, החליטו לוותר", אמרו בשוק על הפניקס שנסוגה מרכישת 25% מצרפתי

01.11.2023, 21:17 | אלמוג עזר

הדי המלחמה מכניסים אי־ודאות רבה לשוק ההון המקומי, דבר שמערים קשיים על שורת עסקאות. ב־48 השעות האחרונות דיווחו ארבע חברות לבורסה על ביטול או הקפאה של עסקאות — חברות הנדל"ן צרפתי, ישראל קנדה וחנן מור, וחברת האשראי החוץ־בנקאי מלרן . גם אם המלחמה אינה הגורם הישיר לכך, היא בהחלט תורמת בעת הזו לסנטימנט אנטי־עסקי.


 ,   ,

דירקטוריון חברת הנדל"ן צרפתי הודיע היום בבוקר כי הצעת המכר שקיבלה החברה המשפחתית (משפחת צרפתי מחזיקה ב־65% מהמניות) מהפניקס פקעה ללא מימוש. הפניקס סיכמה עם צרפתי על רכישת 25% מהמניות לפי שווי של 450 מיליון שקל, וההצעה כללה גם מחיקת מניות החברה מהמסחר והפיכתה לפרטית באמצעות מיזוג משולש הופכי. העסקה נחתמה במאי, אולם הצדדים לא הצליחו להגיע להבנות עם בעלי מניות המיעוט בנוגע לפרטי המכירה ועלותה. המועד להשלמת העסקה נדחה פעמיים, ביולי ובספטמבר, אולם על רקע הקיפאון בשוק בעת הנוכחית "בעלי השליטה והפניקס החליטו לא להאריך את תוקפה של ההצעה פעם נוספת, ולפיכך פקעה ההצעה ללא הגעה לכדי הסכם מחייב", נאמר בדיווח.

על פי מקורב לעסקה, משפחת צרפתי והפניקס לא ביצעו את העסקה בעקבות הקושי של הדירקטוריון ושל ועדת הבדיקה שהוא מינה לאשר את ההחלטה. "בהפניקס דחו פעמיים את יעד החתימה, למרות הריבית הגבוהה במשק ומימוש הרפורמה המשפטית, שגרמה לירידות בשוק ההון, שהיו אמורים להרחיק את הפניקס מהעסקה", מסביר בכיר בשוק ההון ומוסיף: "כשבפעם השלישית עלה הצורך לדחות את יעד העסקה, כשברקע יש לחימה, החליטו לוותר".

מניית צרפתי סיימה את יום המסחר היום בירידה של 4.6%, בעוד מדד ת"א־בנייה, שבו היא כלולה, נסחר ביציבות. מתחילת השנה ירדה מניית צרפתי בפחות מ־1% על רקע הניסיונות לרכישת החברה ולמחיקתה מהמסחר, לעומת ירידה של 10% במדד ת"א־בנייה. שווי השוק של צרפתי עומד היום על 393 מיליון שקל, נמוך בכ־60 מיליון שקל מהמחיר שאותו הסכימה לשלם הפניקס.

הפניקס וצרפתי אינן היחידות שהודיעו על ביטול עסקאות או על קשיים לקדם אותן, שכן ההחלטות מתקבלות כשברקע יש מצוקת נזילות, ירידות שווי, אי־ודאות לגבי העתיד וריביות גבוהות שמורידות את האטרקטיביות למיזוגים ורכישות.

"הריבית על האג"ח עלתה וגם עלויות המימון, לכן גופים חוששים מנזילות, מפני שלקוחות לא יעמדו בהחזרים. למשל, חברה ציבורית שיש לה הלוואות לבנק וגם גייסה אג"ח. אם היא לא תצליח לגייס הון בשוק, והבנק לא יאריך לה את המסגרות, בעוד ההכנסות שלה יורדות, החברה תיקלע לבעיית תזרים ותקרוס", מסביר בכיר בשוק ההון את חישוב המסלול מחדש שנעשה בחודש האחרון בתחום המיזוגים ורכישות.

בשתי היממות האחרונות נפלה גם עסקת החלפת המניות של ישראל קנדה וקבוצת די.אן.איי. ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי השליטה בישראל קנדה (34% יחד), שולטים גם בחברה הציבורית די.אן.אי (40% כל אחד). רוזן וטוכמאייר ביקשו להחליף את המניות שלהם בדי.אן.איי תמורת מניות בחברה־הבת של ישראל קנדה — ישראל קנדה דיור מוגן ולהפוך את די.אן.איי לחברה נסחרת בתחום הדיור מוגן.

ישראל קנדה דיור מוגן מחזיקה בחברה־נכדה ישראל קנדה הבית בכפר שמריהו בשיעור של 80%. העברת מניותיה של הבית בכפר שמריהו לדי.אן.איי היתה אמורה להפוך את פעילות הדיור מוגן לחברה ציבורית, תוך הזרמת הון מישראל קנדה והפיכת כפר שמריהו לרשת דיור מוגן. על פי הערכות שווי החברה והעסקה הוא רבע מיליארד שקל, אולם המו"מ לא התממש.

עסקה נוספת שנרקחה בשוק ההון והוקפאה על רקע המלחמה היא מכירת קרקע ברמת גן בידי חברת חנן מור לחברת עמרם אברהם. החברות הגיעו להסכמים בתחילת אוקטובר, שבמסגרתם אמורה היתה עמרם אברהם לשלם 165.5 מיליון שקל לחנן מור — לאחר שמור שילם על הקרקע 200 מיליון שקל. בין הצדדים נחתם מזכר כוונות, והדדליין לחתימת ההסכם נקבע ל־10 באוקטובר, דבר המעיד על הלחץ העצום שבו נמצא מור למכור נכסים. ב־7 באוקטובר פרצה המלחמה, וחנן מור הודיעה למשקיעים כי נוכח האירועים הביטחוניים וההסלמה עמרם אברהם ביקשה לדחות את מועד החתימה על הסכם המכר ב־45 ימים.

גם חברת האשראי החוץ־בנקאי מלרן ביטלה עסקה לרכישת השליטה בלוגנו, חברת האשראי לרכישת רכבים משומשים בארה"ב. מלרן רכשה 49% מלוגנו בנובמבר 2021 תמורת 2 מיליון דולר והלוואת בעלים של 12.6 מיליון שקל, והחזיקה גם באופציה לרכישת השליטה תמורת 6 מיליון שקל. אולם בעל השליטה במלרן מואנד ריאן העדיף לא לממש את האופציה ולמכור את ההחזקה הקיימת והלוואת הבעלים תוך שהוא רושם הפסד של 20 מיליון שקל.

מלרן מתמחה באשראי למגזר הערבי, והיא חברת אשראי חוץ־בנקאי נוספת — אחרי גיבוי החזקות ובול אשראי — ששוק ההון מטיל ספק ביכולתה לעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות. החברה גייסה חוב של יותר מ־400 מיליון שקל, שהיא צריכה לפרוע בשנים הקרובות, וההנחה היא שהחברה ניצבת בפני אתגר אדיר בגביית כספים בעקבות המלחמה. אג"ח ד' שלה עם מח"מ ממוצע של שנתיים נסחרת בתשואה של 25% כמעט. מניית מלרן צללה ב־56% מתחילת השנה לעומת מדד ת"א־ביטוח ושירותים פיננסים שבו היא כלולה, שירד ב־8%.

כל העסקאות האלה מצטרפות לאחרות בשוק ההון, שמעידות על צמצום ושמרנות. עסקה גדולה שסימן שאלה גדול מרחף כרגע מעליה היא זו שבמסגרתה אמורה הראל השקעות לרכוש את חברת כרטיסי האשראי ישראכרט תמורת 3.3 מיליארד שקל. בשל הירידות בשווקים, שווי השוק של ישראכרט עומד כעת על 2.3 מיליארד שקל בלבד. הראל אינה יכולה לשנות תנאי כלשהו בעסקה לפני 12 בנובמבר — המועד האחרון לקבלת האישורים והתנאים המתלים לעסקה. בשוק סבורים כי על רקע המצב, הראל תדרוש מישראכרט להפחית במחיר הרכישה שנקבע בפברואר השנה.

תגיות