אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן הגידור טייגר מכרה מניות טכנולוגיה ופספסה את העליות מימין: מייסד ומנכ"ל טייגר גלובל צ'ייס קולמן ושותפו בקרן הגידור ג'ון קרטיס | צילומים: בלומברג אוראל כהן

קרן הגידור טייגר מכרה מניות טכנולוגיה ופספסה את העליות

הקרן של צ'ייס קולמן מכרה את המניות ברבעון השני. טייגר גלובל, שהסבה מתחילת השנה הפסד של 52% למשקיעיה, הקטינה את חשיפתה למניות לרמה של 12 מיליארד דולר בלבד לעומת 46 מיליארד דולר בסוף 2021. פספוס הראלי והקטנת החשיפה עשויים להשפיע על השקעותיה בסטארט־אפים ישראליים

24.08.2022, 06:40 | סופי שולמן

משקיעים רבים בקרן הגידור של טייגר גלובל, שחקנית אשר נהפכה לשם נרדף להשקעות עתק בטכנולוגיה בשנות הגאות, הופתעו לקבל דיווח על תשואה חיובית זעומה של 0.4% בלבד ביולי. אם ההפסד של קרוב ל־50% במחצית הראשונה של השנה עוד התקבל בהבנה מסוימת לנוכח הקריסה בשווקים, הציפייה היתה שהקרן, שמנוהלת על ידי צ'ייס קולמן, תתאושש ולו במעט עם כל השוק ביולי. אחרי הכל, מדד נאסד"ק זינק ב־12% בחודש שעבר וגם S&P 500 רשם תשואה נאה של 10%.

אלא שדיווח לרשות ניירות ערך האמריקאית שהגישה טייגר גלובל באחרונה מגלה כי התנהגותה היתה רחוקה מהתחכום שמיוחס לרוב לקרנות גידור, ועוד פחות מכך לקרן שמתמחה בטכנולוגיה. למעשה, מנהלי הקרן של טייגר התנהגו יותר כמו שמצפים ממשקיעים לא מנוסים, שנמלטים מהשוק בזעקות אימה אחרי גל של נפילות, אף שדקה לפני כן נשבעו כי הם משקיעים לטווח ארוך.

במהלך הרבעון השני מכרה טייגר חלק ניכר מאחזקותיה במניות טכנולוגיה ופספסה את הראלי הגדול של החודש וחצי האחרונים. היא הקטינה משמעותית את אחזקותיה בשמונה מתוך עשר המניות שהיו האחזקות הגדולות שלה, ובהן גם חברות שביצועיהן כמעט שלא נפגעו כמו מיקרוסופט.

כך, למשל, הקרן צמצמה את הפוזיציות במניות של חברת התוכנה הארגונית סנופלייק שזינקה לאחר מכן ב־23%, וכן בפלטפורמת מכירת המכוניות קרוואנה שמחיר המניה שלה הוכפל מאז יוני. במקביל, טייגר מכרה מניות של חברות שסובלות מהאטה בפעילותן, ובהן פלטפורמת המסחר במניות רובינהוד, בורסת הקריפטו קוינבייס וגם זום שדיווחה רק אתמול על נטישת לקוחות.

אף שמימוש אחזקות הוא מהלך סביר, היקפי הפעילות של טייגר גלובל מעידים על לחץ, שלא לומר פאניקה. זאת, לאחר שדווקא לאורך כל 2021 היא היתה בצד הקונה, חרף הערכות השווי שהיו מנופחות. פעילות ההשקעות הפרטיות של הקרן נהפכה לשם דבר בשנות הגאות, ולא בהכרח לחיוב, בגלל שיטתה הייחודית שדגלה בצ'קים גדולים ומהר, כשבדיקת הנאותות נעשית בתוך 48-24 שעות בלבד באמצעות חברת ייעוץ חיצונית. טייגר ירתה לכל הכיוונים כשהיא חותמת על צ'ק חדש על בסיס כמעט יומי ומנסה לקבל דריסת רגל בכמה שיותר חברות, בלי לבקש כיסא בדירקטוריונים.

בניגוד מוחלט ל־2021, בשנה הנוכחית טייגר החלה למכור מניות של חברות ציבוריות בקצב מהיר. ברבעון הראשון היא מכרה אחזקות ביותר מ־80 מניות כשהיא נכנסת רק לשתי פוזיציות חדשות. זוהי כמובן לא הציפייה מקרן גידור, שאמורה לנהל אסטרטגיית השקעות שתהפוך אותה לניטרלית יחסית למצב השווקים ותצדיק בכך את דמי הניהול הגבוהים שהיא גובה מלקוחותיה. כעת, רמת החשיפה של טייגר למניות מסתכמת ב־12 מיליארד דולר בלבד - לעומת 46 מיליארד דולר בסוף 2021. הקרן נכנסה השנה רק לארבע פוזיציות חדשות והגדילה את אחזקותיה רק בשמונה חברות, בהן חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן. לעומת זאת, טייגר הפחיתה את החשיפה בחברת התוכנה מאנדיי.

זהו אינו הפספוס המהותי הראשון של טייגר גלובל, שרשמה תשואה שלילית בכל אחד מחודשי המחצית הראשונה של 2022 והסבה הפסד כולל של 52% למשקיעיה. במכתב למשקיעים לסיכום המחצית הראשונה של השנה, מנהלי הקרן הודו כי לא העריכו את מלוא עוצמתה והשפעתה של האינפלציה על תיק ההשקעות שלה. "הרכב התיק שלנו ורמות החשיפה לא התאימו לתנודתיות שהגיעה לשוק", כתבו מנהליה, אך הדגישו כי ימשיכו להגדיל את החשיפה לחברות הטובות במחירים אטרקטיביים - מה שלא קרה. בינתיים, כדי להרגיע קצת את המשקיעים הכועסים, הגדילה טייגר את תקרת המשיכה והיא מאפשרת כעת להוציא עד 33% מהתיק לעומת 25% עד כה.

לפספוס המהלך החיובי בוול סטריט והקטנה דרמטית של החשיפה למניות צפויות להיות גם השלכות על השקעותיה של טייגר בחברות סטארט־אפ, תחום שבו היא פעילה מאוד בישראל. ברוב הגופים המוסדיים יש מגבלה המחייבת איזון ביחס קבוע בין שווי התיק הסחיר מול התיק הלא סחיר. ירידה חדה של החשיפה למניות מ־46 מיליארד דולר ל־12 מיליארד דולר למניות נותנת פחות חופש פעולה להשקעות בחברות הפרטיות. טייגר כבר הודיעה מוקדם יותר השנה, עם תחילת המשבר, שהיא תשקיע פחות בחברות בשלבים מתקדמים ותתמקד יותר בסטארט־אפים בשלבי חיים מוקדמים יותר. הדבר גם מאפשר לה לשים סכומים קטנים יותר בכל סבב. בשנה שעברה היתה טייגר גלובל אחת הקרנות הפעילות ביותר בישראל, אך מאז הורידה פרופיל ואף פנתה לכמה קרנות הון סיכון ישראליות וביקשה להצטרף לסבבים שלהן, לאחר בדיקות נאותות מעמיקות שהן מבצעות.


תגיות