אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק המרכזי באנגליה אחרי התרסקות הפאונד: "לא נהסס לשנות הריבית" אנדרו ביילי | צילום: בלומברג

הבנק המרכזי באנגליה אחרי התרסקות הפאונד: "לא נהסס לשנות הריבית"

המטבע הבריטי נפל הבוקר ב-4.8% לשפל היסטורי; בעקבות כך הודיע הנגיד ביילי כי הבנק המרכזי "עוקב מקרוב" אחרי ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים; ברקע לירידות בפאונד: תוכנית הממשלה לבצע קיצוץ חד במסים לעשירים ולחברות; כעת מאבד המטבע 1.9%

26.09.2022, 19:36 | חדשות חוץ

הבנק המרכזי באנגליה הודיע הערב כי הוא "עוקב מקרוב" אחרי ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים, לאחר שהבוקר נפל הפאונד לשפל היסטורי מול הדולר. לדברי הנגיד אנדרו ביילי, "המדיניות המוניטרית נועדה להבטיח שהביקוש לא יהיה גדול מההיצע באופן שיוביל לעלייה נוספת באינפלציה בטווח הבינוני". הוא ציין כי הוועדה המוניטרית של הבנק תבצע "הערכה מלאה" של השפעת מדיניות הממשלה החדשה והשינויים בשוק המטבעות על האינפלציה בפגישה הבאה שלה בנובמבר, ותפעל בהתאם. ביילי הוסיף כי הוועדה לא תהסס לשנות את הריבית "ככל שיידרש" באופן שיביא לחזרת האינפלציה ליעד של 2% בטווח הבינוני.

המטבע הבריטי איבד בבוקר 4.8% מול מקבילו האמריקאי, וירד לשפל היסטורי של כ-1.04 דולרים. מאוחר יותר הפאונד התאושש מעט, וכעת הוא יורד ב-1.9% לרמה של 1.06 דולרים.

מדובר בהמשך של הירידות שנרשמו בשבוע שעבר, לאחר שהממשלה החדשה בראשות ליז טראס הודיעה כי היא מתכוונת לבצע שורה של קיצוצי מסים לחברות ולעשירים. על התוכנית נמתחה ביקורת מכמה כיוונים, ואפילו נשיא ארצות הברית צייץ כי התפיסה הכלכלית שעומדת מאחוריה - אינה עובדת.

קיצוצי המסים שמתכוונת הממשלה הבריטית לבצע צפויים להיות בהיקף הגבוה ביותר מאז 1972; מדובר בחלק ממדיניות המכונה "כלכלת חלחול" (Trickle-down Economics), שקודמה בשנות ה-80 על ידי נשיא ארצות הברית אז רונלד רייגן וראשת ממשלת בריטניה אז מרגרט תאצ'ר. התוכנית היא להקטין את שיעורי המס שמשלמים חברות ועשירים, ולהביא בכך לעידוד הפעילות הכלכלית. לפי הטענה, גם האוכלוסייה הענייה תיהנה מקיצוצי המסים בשל השיפור בפעילות הכלכלית. עם זאת כלכלנים רבים סבורים כי קיצוצי המסים מיטיבים עם העשירים אינם מגיעים באמת לעניים - ובמקביל יוצרים "חור" בהכנסות המדינה ממסים, כך שהיא נאלצת לקצץ בהוצאותיה, דבר שפוגע בעיקר באוכלוסיות מוחלשות.

בנאום בפרלמנט בשבוע שעבר אמר שר האוצר קוואסי קווארטנג שהממשלה רוצה "גישה חדשה בעידן חדש הממוקד בצמיחה", ולכן הוצב יעד צמיחה של 2.5% בטווח הבינוני. "אנחנו מאמינים שמסים גבוהים מפחיתים את התמריצים לעבוד, מונעים השקעות ופוגעים ביזמות", אמר.

בשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי את הריבית ב-0.5% ל-2.25%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008.







תגיות