אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבנייה ועד שירותים: גלי החום ברחבי העולם מכווצים את פיריון העבודה גל חום בפיניקס אריזונה בחודש שעבר | צילום: MARIO TAMA / GETTY IMAGES

מבנייה ועד שירותים: גלי החום ברחבי העולם מכווצים את פיריון העבודה

החודשים יוני ויולי, שהיו החמים ביותר שתועדו אי פעם, מספקים הצצה עתידית גם לשוק התעסוקה בעידן של משבר אקלים מחריף. בארה"ב החום הכבד כבר עולה לכלכלה 100 מיליארד דולר בשנה בפיריון מופחת, נתון שיזנק פי 5 עד 2050

05.08.2023, 22:55 | שני אשכנזי

גלי חום שוברי שיאים פוקדים בשבועות האחרונים מדינות ברחבי העולם, זאת לצד אירועי קיצון אקלימיים חסרי תקדים, כמו סופת הברד שהכתה בחודש שעבר בצפון איטליה ובצורת באזורים מסוימים בהודו בעיצומה של עונת טייפונים קשה. לפי הערכות מומחים, יוני היה החם ביותר שתועד אי פעם על פני כדור הארץ, כאשר גם חודש יולי מסתמן כשובר שיאים של כל הזמנים. החום היוקד לא רק משבש את שגרת החיים ויוצר איום בריאותי, אלא גם פוגע בפריון העבודה וגובה מהכלכלה העולמית תג מחיר כבד.

מחקר שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת "Annual Review of Resource Economics" הזהיר כי תג המחיר שמשלמת הכלכלה הגלובלית על פגיעה בשוק העבודה בשל גלי החום הוא כבד מאוד וצפוי רק להמשיך ולעלות ברקע החרפת שינויי האקלים בקצב מהיר מהתחזיות. החוקרים מצאו כי ההשפעות השליליות של חום קיצוני על הצמיחה הכלכלית נמצאות בכל מקום, מהמדינות העניות לעשירות, מהשפעה על ביצועי עובדים בודדים ועד לתפוקות ברמת המדינה.

סכנה לבטיחות נהגי אמזון

נתונים מדאיגים פורסמו באחרונה בארצות הברית, שבה טמפרטורות רותחות עולות לכלכלה עשרות מיליארדי דולרים בפעילות היורדת לטמיון בשל אובדן פרודוקטיביות. מחקר של קרן אדריאן ארשט־רוקפלר העריך כי החום הכבד עולה לארצות הברית 100 מיליארד דולר בשנה בפיריון מופחת, נתון שצפוי להכפיל את עצמו עד 2030 ולגדול ל־500 מיליארד דולר בשנה עד 2050. הנתונים החמורים אינם כוללים פגיעה צפויה בשל אובדן תיירות, עלויות טיפולי בריאות ומחירים גבוהים של מקורות אנרגיה.

הענפים המושפעים ביותר מחום קיצוני בארצות הברית הם הבנייה והחקלאות, שבהם העובדים חשופים באופן מיוחד לפגעי האקלים. עד 2050 ענף הבנייה צפוי לאבד 3.5% מהפעילות הכלכלית השנתית, בעוד החקלאות, שבה גם ירידה ביבולים היא גורם משמעותי, תאבד 3.7%.

אבל ההפסדים הכוללים מחום צפויים להיות גדולים עוד יותר במגזר השירותים, השולט בכלכלה האמריקאית. בעוד עובדי המשרדים מוגנים, עובדים בשירותי המזון או התחבורה עלולים להיחשף לטמפרטורות מסוכנות. לפי הדו"ח של ארשט־רוקפלר, המגזר עומד בפני הפסדים של 2.8 מיליארד דולר בשנה, 0.7% מהפעילות הכלכלית שלו, עד 2050.


כך, למשל, בחודש שעבר גל חום קיצוני גרם לשביתה הראשונה אי פעם של נהגי אמזון פריים בדרום קליפורניה, בדרישה לשינוי מהותי במודל העסקי של החברה. לטענתם, בטיחותם נפגעת כשהם נדרשים לעבוד מסביב לשעון במשאיות שלא תמיד ממוזגות, ולהיחשף לחום מסכן חיים.

פגיעה בקשב ובעיבוד מידע

טמפרטורות גבוהות אינן משפיעות על פיריון העבודה רק במונחים של תשומות, כי אם יכולות להשפיע דרך הגדלת שעות היעדרות או צמצום הזמן המוקצב לעבודה. ב־2021 יותר מ־2.5 מיליארד שעות עבודה במגזרי החקלאות, הבנייה, הייצור והשירותים בארצות הברית אבדו כתוצאה מחשיפה לחום. אולם כלל המגזרים חשופים לפגיעה בפיריון שכן חשיפה לטמפרטורות גבוהות מ־29 מעלות צלזיוס מובילה את העובדים לצמצם את ימי העבודה בשעה בממוצע, בהשוואה לטמפרטורות של 26-24 מעלות. ככל ששינויי האקלים גורמים למזג אוויר קיצוני יותר, אובדן התפוקה צפוי להתעצם. התגובה הפיזיולוגית לכך אף היא כבר נמצאה במחקרים: טמפרטורת הסביבה יכולה גם להשפיע על תפקוד המוח. לחץ חום גורם לשינויים בפעילות החשמלית של המוח ובמהירות העצבית ופוגע בתהליכים קוגניטיביים, כולל קשב, זיכרון, למידה ועיבוד מידע.

על פי המחקר, לחברות ולממשלות יש סיבה טובה לדאגה. השפעת החום על העובדים במשק מתפשטת רוחבית בכלכלה ומפחיתה את שיעורי הפיריון. בעוד חום קיצוני פוגע בחקלאות, השפעתו גדולה יותר על מגזרים תעשייתיים ואחרים במשק, בין השאר משום שהם עתירי עבודה. החום הכבד מגביר את היקפי ההיעדרות ומפחית את שעות העבודה, כאשר לפי החוקרים, ככל שכדור הארץ ימשיך להתחמם, כך ההפסדים הללו יגדלו.

330 מתים בשנה, ימים בלי לצאת מהבית: כך ייראו גלי החום בישראל בשנים האחרונות מצביעות תחזיות השירות המטאורולוגי על כך שהקיץ צפוי להתארך ולהתאפיין בגלי חום עוצמתיים, ממושכים ומסוכנים. מחקר חדש מצא כי בעוד כ-60 שנה גלי החום בקיץ יהיו תכופים יותר פי 7, ארוכים יותר פי 3 ועלולים להוביל לפי 10 יותר מקרים של תמותה עודפת שני אשכנזילכתבה המלאה

בחודש החולף הרגישו מדינות העולם היטב את השפעותיו של החום הכבד. בפיניקס, אריזונה, שררו בכל יום ביולי 43 מעלות צלזיוס לפחות והעיר שברה שיאים של רצף החום העז הארוך ביותר שידעה, כמו גם רצף הימים הארוך ביותר שבו הטמפרטורות לא ירדו מתחת ל־32 מעלות גם בלילה. באל פאסו, טקסס, נרשמו בעת האחרונה 44 ימים של 37 מעלות. בתי ספר נסגרו במדינת נואבו לאון שבצפון מקסיקו חודש מוקדם מהרגיל, מכיוון שהטמפרטורות הגיעו ל־45 מעלות צלזיוס. מזרחה משם מיאמי התמודדה במשך 46 ימים רצופים עם חום ולחות שיצרו תחושה של 38 מעלות או יותר.

על פי תחזית ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), עד שנת 2030 עשויים גלי חום קיצוני להפחית את שעות העבודה בעולם ביותר מ־2% — שווה ערך ל־80 מיליון משרות במשרה מלאה ועלות של 2.4 טריליון דולר — כמעט פי 10 לעומת השיערוך עבור 1995. הבנת ההשפעות הכלכליות חיונית לגיבוש מדיניות אקלים ולפיתוח אסטרטגיות הסתגלות. יש לכך חשיבות גדולה עבור עסקים שיידרשו בשנים הקרובות, או כבר עתה, להתאים את העסק למציאות המשתנה, אם בעזרת אמצעי קירור יעילים יותר ואם בשינוי שעות העבודה בימים חמים. לפי הערכות מומחי אקלים, הקיץ היוקד הנוכחי מספק הצצה לעתיד, וכעת נדרשים קובעי המדיניות והעסקים לפעול כדי למזער את ההשלכות על העובדים.

תגיות