אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניסוי הכלכלי הטורקי: הורדת ריבית בגיבוי כסף סעודי וקטארי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. התייחס בביטול לביקורת על הורדת הריבית | צילום: בלומברג

הניסוי הכלכלי הטורקי: הורדת ריבית בגיבוי כסף סעודי וקטארי

בזמן שהבנק המרכזי הלך נגד הזרם והוריד ריבית, המדינות המפרציות צפויות להעביר לטורקיה כ־30 מיליארד דולר כדי לתמוך בלירה ולרסן את האינפלציה. המהלכים מתבצעים לקראת שנת בחירות שאליה מעוניין ארדואן להגיע עם 5% צמיחה

27.11.2022, 22:30 | דורון פסקין

הבנק המרכזי באנקרה הוריד בשבוע שעבר את הריבית ב־1.5% והעמידה על 9%. המהלך, שנעשה בניגוד למגמה העולמית, תואם את מדיניות הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן שרואה בריבית גבוהה את "אויבת הצמיחה". עם זאת, בהודעתו ציין הבנק כי יפסיק בשלב זה את מדיניות ההקלה שהחל באוגוסט, בשל "סיכוני האינפלציה".

ההודעה תואמת הבטחה קודמת של ארדואן לפיה הריבית תרד לרמה חד־ספרתית עד סוף 2022, זאת לאחר שבשנתיים האחרונות הוא התייחס בביטול לביקורת שלפיה הורדת הריבית מובילה לסחרור אינפלציוני ולפיחות בשער הלירה.



הביצועים הכלכליים של המשק הטורקי מהווים גורם חשוב במערכת הבחירות לנשיאות שיתקיימו ביוני 2023 ושארדואן מעוניין להגיע אליהן עם הישגים. מי שיסייעו לו הן בעיקר סעודיה וקטאר. בימים האחרונים דווח כי הסעודים והטורקים נמצאים בשלבים האחרונים של מו"מ להעברת מימון של 5 מיליארד דולר לבנק המרכזי באנקרה כבר בקרוב. לפי הדיווחים, זהו נתח מחבילת סיוע בשווי 20 מיליארד דולר שמציעים הסעודים, אם כי הפרטים טרם נסגרו. האינטרסים של סעודיה בהעברת הסיוע הם הגדלת השפעתה בטורקיה בגלל הזדמנויות ההשקעה במדינה שהיא שער לאירופה, וגם צמצום מרחב ההשפעה האיראנית.

אם ההסכם ייצא אל הפועל, הרי שמדובר במימוש מהיר של ההתפייסות בין המדינות שאותה יזם ארדואן בתחילת השנה אחרי נתק של למעלה משלוש שנים, בעקבות חיסול עיתונאי האופוזיציה הסעודי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול. עבור טורקיה היחסים עם סעודיה הם הכרח, שכן הממלכה היא אחת המשקיעות החשובות במשק הטורקי עם סכום כולל של למעלה מ־18 מיליארד דולר. היחסים הדיפלומטיים העכורים נתנו אותותיהם גם בתחום הכלכלי, אך עתה צופים כי קרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות של ממשלת סעודיה, תיכנס לשוק המקומי.

מי שעוד אמורה לסייע לארדואן להגיע לבחירות במצב טוב יותר היא קטאר, עד לאחרונה בעלת הברית הקרובה היחידה של טורקיה במפרץ. קטאר וטורקיה מנהלות מו"מ למימון בשווי 10 מיליארד דולר, כאשר 3 מיליארד דולר אמורים להגיע לאנקרה עד סוף השנה. הכסף המפרצי אמור להעלות את יתרות המט"ח ובכך לתמוך בלירה, לרסן את האינפלציה — ולסייע לטורקיה לרשום השנה צמיחה נאה של 5%. ברבעון השני נרשמה צמיחה של 2.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

המשימה לא תהיה פשוטה. באוקטובר נסקה האינפלציה ל־85.5% בעיקר בשל הזינוק במחירי התחבורה, המושפעים מעליית מחירי האנרגיה (זינוק של 117% בשנה האחרונה), המזון (99%) והדיור (85%). הלירה איבדה השנה כ־40% לעומת ירידה של 46% ב־2021, אם כי בחודשים האחרונים ניכרת התייצבות. הדבר מוסבר בהתערבות הבנק המרכזי במסחר, שנהנה מעלייה בהכנסות המט"ח בזכות עלייה ביצוא ובערוצי מט"ח נוספים. העלייה בהיקף המט"ח קשורה גם למלחמה הרוסית, שטורקיה היא אחת הנשכרות ממנה.

לפי נתונים רשמיים, טורקיה העניקה השנה כ־120 אלף היתרי שהייה לרוסים שנמלטו ממולדתם. טורקיה הפכה יעד מוביל עבור הרוסים כיוון שהיא אחת המדינות הבודדות שלא סגרו את המרחב האווירי עמה והיא גם אינה דורשת ויזה. רוסים מייצגים כ־20% מרכישות הנכסים על ידי זרים בשוק המקומי, כאשר על פי החוק הטורקי, זר הרוכש נכס בשווי 400 אלף דולר ומעלה זכאי לאזרחות. בהתאם, בין ינואר ליוני השנה רכשו רוסים כ־6,000 דירות בטורקיה לעומת 5,400 ב־ 2021.

גם בתיירות הנכנסת טורקיה רושמת הצלחה השנה עם כ־40 מיליון תיירים בין ינואר לאוקטובר, זינוק של 88% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. המספרים הללו מקרבים את טורקיה ליעדים שהציבה ל־2022 — 50 מיליון תיירים והכנסות בשווי 44 מיליארד דולר. כדי שזה יתממש, טורקיה תשאף לוודא שהפיגוע החודש בלב איסטנבול יישאר בבחינת אירוע מבודד, וכי המתיחות מול הכורדים בצפון סוריה לא תערער את היציבות.


הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת concordmena.com

תגיות