אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחת סגול חוברת למשפחת קוך בהתמודדות על רכישת כתר מפעל כתר פלסטיק | צילום: באדיבות כתר

בלעדי

משפחת סגול חוברת למשפחת קוך בהתמודדות על רכישת כתר

נציג הדור השלישי של מייסד יצרנית מוצרי הפלסטיק מוביל מהלך שבמסגרתו יגישו שתי המשפחות הצעה מחייבת במכרז לרכישת כתר, שעומדת למכירה בידי נושיה. החוב של החברה כלפי משפחת סגול והכיסים העמוקים של קוך עשויים להוות יתרון במרוץ

21.12.2023, 06:02 | גולן חזני

משפחת סגול רוצה לשוב לשלוט בכתר. ל"כלכליסט" נודע כי משפחת סגול, שהקימה את יצרנית מוצרי הפלסטיק, חוברת לקוך תעשיות האמריקאית של משפחת קוך במכרז לרכישת כתר מקרן BC פרטנרס הקנדית. כתר עומדת למכירה בגובה החוב העיקרי שלה — 1.2 מיליארד יורו, שהם כ־1.25 מיליארד דולר.

משפחת סגול, שעדיין מחזיקה ב־20% מכתר פלסטיק, תגיש עם קוך תעשיות הצעה בשלב המחייב של המכרז, שעתיד להיערך בחודש הבא. את המכרז מנהל בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שנשכר לשם כך בידי נושי כתר.

שישה גורמים הגישו הצעות לא מחייבות — הבולטים שבהם קוך תעשיות וקבוצה המורכבת מקרן ההשקעות אפיניטי, שבראשה עומד ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, קרן ההשקעות קומיוניטי של ג'רמי בלנק וקרן הפרייבט אקוויטי הישראלית קדמה קפיטל.

מטעם משפחת סגול מוביל את המהלך יוסי סגול, בנו של יצחק סגול ונכדו של מייסד כתר פלסטיק יוסף סגול, שהקים את החברה כבית מלאכה קטן ביפו ב־1948. החבירה של משפחת סגול לקוך תעשיות, שהוא אחד משני התאגידים הפרטיים הגדולים בארה"ב, עשויה להקנות לקבוצה יתרון במכרז.

זאת משום שמשפחת סגול מכירה את החברה היטב, וכן משום שלכתר יש כלפיה חוב של 200 מיליון יורו. בנוסף, לקוך תעשיות יש כיסים עמוקים, והמכרז עשוי להיות מוכרע בגזרת המזומן. כל הקבוצות שמתמודדות במכרז צפויות ליטול על עצמן חובות קיימים של כתר, ולכן השאלה מי יציע יותר כסף במזומן — דבר שיגרום לצמצום החוב — היא קריטית.

האחים סמי ויצחק סגול מכרו את השליטה (80%) בכתר פלסטיק ב־2016 לקרן הפרייבט אקוויטי הקנדית BC פרטנרס ולקרן הפנסיה של המורים בקנדה תמורת 1.4 מיליארד דולר ולפי שווי חברה של 1.7 מיליארד דולר. הקרן הקנדית העמיסה חלק נכבד מהחובות על החברה, שהיתה נטולת חוב כמעט לחלוטין בעת שרכשה אותה, ותחת ניהולו של המנכ"ל שמינתה, אלחנדרו פנה, כתר ביצעה עוד שתי רכישות ממונפות. תחת ניהולו וניהול הקרן לא הצליחה כתר להציג צמיחה מספקת, והתוכניות הגדולות שלה לגבי ארה"ב לא התממשו. כתוצאה מכך, החובות העיקו על כתר.

BC פרטנרס כשלה הן במיחזור החובות של כתר והן בהנפקתה בארה"ב לפי שווי של כ־2.5 מיליארד דולר, ובסופו של דבר המכירה כעת מבוצעת בכפייה בידי הנושים, שרוצים לקבל את החובות כלפיהם. החוב של כתר למשפחת סגול נחות מהחוב ליתר הנושים, ולכן היא תוכל לקבל חלק ממנו רק אם כתר תימכר ביותר מ־1.2 מיליארד יורו.



קוך תעשיות החלה את דרכה בתחום האנרגיה וכיום חולשת על שלל תחומים. הכנסות האימפריה, שמעסיקה יותר מ־100 אלף עובדים, מוערכות ביותר מ־100 מיליארד דולר בשנה. החודש העריכה סוכנות "בלומברג" את הונה של משפחת קוך ב־127 מיליארד דולר, מה שהופך אותה למשפחה השישית בעושרה בעולם לפי מדד המיליארדרים של "בלומברג". למשפחת קוך השקעות גם בתחומי הטכנולוגיה, ובארץ מייצג אותה בכל הנוגע להשקעות הון סיכון אלי גרונר, בעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

פרט לקבוצת קוך־סגול, ולקבוצת קושנר־בלנק־קדמה, מתמודדות על כתר גם הקרנות פורטיסימו, אייפקס, סיקמור פרטנרס ופלטינום אקוויטי.

פורטיסימו — קרן הפרייבט אקוויטי השנייה בגודלה בישראל — גייסה בסוף השנה שעברה 1.1 מיליארד דולר לקרן השישית שלה, וטרם ביצעה ממנה השקעות משמעותיות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", השבוע חתמה הקרן על עסקה לרכישת השליטה בסלקום מדסק"ש, לפי שווי חברה של 2.6 מיליארד שקל. לא ברור אם העסקה לרכישת חברת התקשורת תביא את הקרן, בניהולו של יובל כהן, להחליט לא לגשת לשלב המחייב במכרז על כתר.

אייפקס היא קרן פרייבט אקוויטי בינלאומית שפועלת בישראל, בין היתר, באמצעות קרן AMI בניהולה של זהבית כהן. את ההצעה הלא מחייבת לרכישת כתר הגישה באמצעות הקרן הבינלאומית שלה ולא הקרן הישראלית.

סיקמור פרטנס ופלטינום אקוויטי הן פחות מוכרות בישראל, אולם מדובר בקרנות פרייבט אקוויטי גדולות. הראשונה פועלת מניו יורק, מנהלת 10 מיליארד דולר ומשקיעה בעיקר בחברות קמעונאות. השנייה פועלת מלוס אנג'לס, מנהלת 47 מיליארד דולר ומעסיקה יותר מ־200 אלף עובדים בחברות שרכשה ב־50 מדינות בעולם.

מיוסי סגול נמסר: "אין תגובה".

תגיות