אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסיות בעכו נגד מלון בוטיק המבנה העתיק בעכו שמתוכנן להפוך למלון. לטענת המתנגדים התוכנית קודמה ללא שיתוף הכנסיות הסמוכות | צילום: גיל נחושתן

הכנסיות בעכו נגד מלון בוטיק

הכנסיות המרונית והפרנציסקנית מתנגדות להסבת מבנה בעכו למלון בוטיק: "פגיעה בצביון המתחם"

10.08.2023, 06:46 | גיא נרדי

בשבוע הבא אמורה הוועדה המחוזית צפון לדון בהתנגדות לתוכנית לשינוי יעוד אחד המבנים העתיקים, המפוארים והחשובים בעיר עכו. המבנה, על 400 מ"ר, ממוקם ברחוב ההגנה, בין המדרגות העולות מכיוון הים לבין ירידת הרחוב לכיוון "מפגש הרבעים". הוא הוקם, ככל הנראה, במאה ה־17, על שרידי מבנה צלבני, ושימש במשך שנים למגורי חמש משפחות. עתה מקודמת תוכנית להסבת המבנה לבית מלון בוטיק, כולל מתחם הופעות והסעדה, כל זאת למגינת ליבם של השכנים, המנזר הפרנציסקני והכנסיה המרונית הסמוכים.

התוכנית שהוכנה ביוזמת איש העסקים תומס וידר, הבעלים של חברת "אורבניס מדיטרנאוס", על ידי אדריכלית תמר דה לה זרדה, מציעה "הקמת מלון בוטיק בתחום המבנה כולו או חלקו, כולל שימושים שיהפכו את הבניין למשכן לפעילות תרבותית". הפעילות תכלול "תיאטרון ותיאטרון פרינג', סדנאות, מופעי במה קטנים... תוך שימוש בחללי המבנה ומרפסותיו, לרבות שירותים עבור אמנים, תלמידים וסגל המוסדות, מסעדה ובית קפה". על פי התוכנית, המבנה ישומר כמו כן, תתווסף למבנה העתיק קומה נוספת.

לתוכנית הוגשה התנגדות על ידי עו"ד ד"ר קייס נאסר, שותף במשרד מ. פירון, בשם סגן הארכיבישוף המרוני האב עפיף מח'ול. הכנסיה המרונית מחזיקה במבנה סמוך, שהוקם במאה ה־18. הטענה העיקרית של המרונים היא שהמדינה לא בחנה "מה השימוש הראוי אשר יטיב לשמר את ערכי המקום תוך שקילת קדושתו, ערכו ההיסטורי והארכיאולוגי של המקום". לטענתו "התוכנית אינה מבטיחה כי השימושים המוצעים יהיו הולמים לקדושת הכנסייה כמקום דתי למבקריה" וכי "אין הבטחה כי השימושים לא יהוו בשום שלב פגיעה בתדמית הכנסייה ובכבוד אנשיה הדתיים".

התנגדות נוספת לתוכנית הוגשה על ידי עו"ד אליענה תומא, בשם הקסטודיה טרה סנטה, שהיא הזרוע המקומית של המסדר הפרנציסקני. לקסטודיה יש נכס הגובל בתחום אתר התוכנית ובו פועל גן הילדים טרה סנטה. לפי ההתנגדות: "התוכנית מתעלמת מאופי וסגנון הסביבה והחיים" ומתעלמת מכך שזה אזור "מוקף כנסיות ומקומות קדושים"

להתנגדויות שבהן תדון הוועדה המחוזית בשבוע הבא הוגשה תשובה על ידי באי כוחו של היזם, משרד עו"ד צילקר שפירא. לטענתם "הפרויקט המוצע מקדם שיקום ושימור מורכבים של מבנה בעל איכויות ייחודיות, פתיחת המבנה לשימוש של הציבור הרחב, ותרומה לאופיה התיירותי של העיר העתיקה, על ידי תוספת של פעילות תרבות המשולבות בחדרי לינה מלונאיים". לדבריהם "תוספת הבנייה באה להרחיב את הבסיס הכלכלי שיאפשר שימור של המבנה, והסבתו לפעילויות תרבות ותיאטרון, ו/או הסבתו למלונית". המסמך קובע כי "ביטול תוספת קומה חלקית מאיין את הפרויקט".

מהנדסת העיר רות רוטנשטריך מסרה ל"כלכליסט" כי התוכנית נידונה בוועדה המקומית עכו לאחר שקיבלה את המלצת הוועדה המקצועית לשימור ולפיתוח עכו העתיקה. לדבריה: "התוכנית הנוכחית,מדייקת את השימושים המותרים במבנה אך לא משנה את מהות השימושים שהיו מותרים... המבנה מוקף בחלקו במגורים ובחלקו באזור למוסדות, כולל דת, ויש אליו גישה ישירה מרחוב ראשי. לפיכך, התוכנית המבוקשת משתלבת באופי הסביבה הבנויה".

עו"ד ד"ר קייס נאסר מסר ל"כלכליסט" כי "התוכנית קודמה ללא שיתוף גורמי הכנסייה ותוך פגיעה בקדושת וייחודיות הכנסייה כמבנה עתיק מאוד. קשה לא לראות את התוכנית כחלק מהתופעה הכוללת של הפגיעה המתמשכת בכנסיות ובמנזרים נוצרים בישראל. על כל גורמי המדינה לרבות מוסדות התכנון לעצור את התופעה ולשמור על הסטטוס קוו של מקומות קדושים בארץ ובמקרה זה לדחות את התוכנית בשתי ידיים".



תגיות