אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליברמן יבקש מהבנקים להקטין את פגיעת הסנקציות נגד רוסיה שר האוצר אביגדור ליברמן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילומים: קובי קואנקס, אי פי איי

בלעדי

ליברמן יבקש מהבנקים להקטין את פגיעת הסנקציות נגד רוסיה

שר האוצר צפוי להיפגש היום לדיון בנושא עם מנכ"לי הבנקים ונציגי בנק ישראל. הסנקציות על הבנקים הרוסיים פוגעות בהעברת קצבאות לאלפי ישראלים יוצאי רוסיה, שנכללים לרוב בין מצביעיו

19.07.2022, 06:00 | עירית אבישר ושלמה טייטלבאום

שר האוצר אביגדור ליברמן מוטרד מהסנקציות הכלכליות נגד רוסיה, שמשפיעות על היכולת של אזרחיה לפעול במערכת הבנקאית בישראל. ליברמן זימן את המנכ"לים של הבנקים לפגישה שאמורה להיערך היום בנושא הסנקציות הכלכליות נגד רוסיה, כך נודע ל"כלכליסט". לצד מנהלי הבנקים ישתתפו בפגישה נציגים מהפיקוח על הבנקים ודרגים מקצועיים ממשרד האוצר.

הרקע לדיון הוא אזרחים ישראלים שזכאים לקצבאות מהממשל הרוסי או שמחזיקים כספים ברוסיה. באוצר ציינו כי 57 אלף גמלאים מקבלים כ־300 שקל מדי חודש, וכעת ההעברות הללו נתקעות. כמו כן, יש ישראלים שחלק מכספם נמצא ברוסיה. בסביבת ליברמן הבהירו כי הכוונה בדיון היא לחפש פתרונות שיאפשרו לאזרחים ישראלים גישה לכספם ולקצבאות שלהם.

זו הפגישה השנייה של ליברמן עם מנכ"לי הבנקים בנושא. הפגישה הראשונה נערכה לפני כארבעה חודשים עם החלת הסנקציות - מה שמראה שהנושא קרוב ללבו של ליברמן, ככל הנראה גם בשל שיקולים פוליטיים.

בפברואר האחרון, עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, הוחלט להוציא את הבנקים רוסיים ממערכת SWIFT (מערכת להעברת תשלומים ותקשורת בין הבנקים בעולם), ולהטיל הגבלות על הבנק המרכזי. מאז הוחמרו הסקנציות הכלכליות כנגד רוסיה בעקביות, והן כוללות רשימות הולכות ומתרחבות של בנקים רוסיים שנאסר על הבנקים במערב לעבוד מולם. בנוסף, הסנקציות כוללות רשימות של אנשים מרוסיה (בעיקר אוליגרכים) שעל המערכת הבנקאית נאסר לאפשר להם פעילות גם בחשבונותיהם מחוץ לרוסיה. סנקציה חריפה אחרת, שנוספה לפני כמה שבועות, היא האיסור לאפשר קבלת כספי פנסיה שמעניקה רוסיה לאזרחיה הנמצאים במקומות שונים בעולם.

המפקח על הבנקים יאיר אבידן ב פורום הכלכלי הערבי, אלעד גרשגורן המפקח על הבנקים יאיר אבידן ב פורום הכלכלי הערבי | אלעד גרשגורן המפקח על הבנקים יאיר אבידן ב פורום הכלכלי הערבי, אלעד גרשגורן

ישראל לא הצטרפה באופן רשמי לסנקציות נגד רוסיה, כך שחלק מהגורמים שנגדם הופעלו הסקנציות העריכו שיוכלו להמשיך לפעול מול הבנקים הישראליים. אולם דה פקטו, הבנקים הישראליים מצייתים לסנקציות היות שהן נקבעו על ידי רגולטורים פיננסיים באירופה ובארה"ב. החשש של הבנקים בישראל הוא שאם לא יצייתו למגבלות, הם יוכנסו בעצמם לרשימות השחורות בארה"ב ובאירופה, מה שיגרור הטלת סנקציות חריפות נגדם.

הבנקים בישראל זוכרים היטב מה קורה לבנק ישראלי שלא מציית באדיקות לכללי הרגולטורים בארה"ב. הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות שילמו קנסות של מאות מיליוני דולרים לאחר שנטען כי סייעו ללקוחותיהם האמריקאים להעלים מס. מאז אותה פרשה הם נוהגים בשמרנות יתרה בכל הנוגע לכללי ציות בנושא העלמות מס והלבנות הון.

עם תחילת הטלת הסקנציות על רוסיה היתה אי־בהירות מסוימת בנוגע לאפשרות להעביר כספים לרוסיה וממנה. ביוני האחרון פרסם בנק ישראל מכתב בנושא, בנוסח עמום, בנוגע לפעילות מול מדינות וגורמים שהוטלו נגדם סנקציות.

מצד אחד, בבנק ישראל ציינו כי "ניצולה של המערכת הבנקאית לצורך עקיפה של משטרי סנקציות שהוטלו על ידי מדינות זרות וארגונים בינלאומיים חושף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים וביניהם, סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין". מנגד, נתנו לבנקים חופש פעולה ולא כתבו חד־משמעית שנאסר לעבוד מול לקוחות מרוסיה, כלומר העבירו את האחריות לפעילות אל הבנקים עצמם. "על התאגידים הבנקאיים לקבוע מדיניות ונהלים באשר לאופן שבו יעשה שימוש ברשימות סנקציות בינלאומיות וברשימות סנקציות לאומיות של מדינות זרות", נכתב.

במערכת הבנקאית מציינים כי הם מאפשרים העברת כספים של גורמים רוסיים דרך בנקים בינלאומיים, בתנאי שהדבר תואם את המגבלות שנקבעו בסנקציות הבינלאומיות, אולם בכוונתם להמשיך ולציית לסנקציות שקובעים הגורמים באירופה ובארה"ב.



תגיות