אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מספר הילדים בישראל זינק ב-23% בעשור, אך מספר מיטות האשפוז במחלקות רק ירד בית חולים. משרד הבריאות לא הכין תוכנית לגידול באוכלוסייה | דוברות בית חולים הלל יפה חדרה

דוח המבקר

מספר הילדים בישראל זינק ב-23% בעשור, אך מספר מיטות האשפוז במחלקות רק ירד

לפי דו"ח המבקר מספר ימי האשפוז במחלקות ילדים צפוי לזנק בכמעט 70% עד 2050, אך משרד הבריאות לא הכין תוכנית אופרטיבית להפעלת בתי החולים. בנוסף, יש מחסור במקום במחלקות פסיכיאטריות לילדים, מה שעלול להפוך אותם לחולים כרוניים ומגדיל סיכון למוות

02.05.2023, 16:00 | אדריאן פילוט

למרות שבעשור האחרון (2009-2020) זינק מספר הילדים בישראל ב-23%, אך מספר המיטות בתקן במחלקות הילדים ירד ב-21.

לפי אחד התרחישים המובאים בתמ"א 49 (תוכנית מתאר ארצית למוסדות הבריאות), מספר ימי האשפוז המצטבר במחלקות הילדים צפוי לזנק ב-68% מ-691 אלף בשנת 2020 ל-1.158 מיליון ימי אשפוז בשנת 2050.

עם זאת, משרד הבריאות לא הכין תוכנית אופרטיבית להפעלת בתי החולים ולא קבע יעדי יסוד ארוכי טווח למערכת האשפוז: לא במספר המיטות ל-1,000 נפש, לא בתפוסה הרצויה בבתי החולים ולא במשך האשפוז הממוצע במחלקות. אלו מסקנות מטרידות שעולות מביקורת שערך משרד מבקר המדינה בחודשים פברואר-אוקטובר 2022 במחלקות הילדים בבתיה"ח הציבוריים-הכלליים.

עוד עולה מהביקורת כי שיעור הילדים עד גיל 12 שטופלו בידי רופא מומחה ברפואת ילדים נע בין 36% בלאומית ל-90% במכבי (65% בכללית ו-70% במאוחדת), כאשר -בכל הקופות- בולט הפער בין שיעור זה במחוזות המרכז למחוזות הפריפריאליים דרום וצפון, ובחלקן גם במחוז ירושלים: כך למשל, במכבי, שבה שיעור הילדים שטופלו בידי רופא מומחה הוא הגדול ביותר, שיעורם נע בין 80% במחוז דרום ל-97% במחוז מרכז (פער של 17 נקודות אחוז).

בעיה נוספת במערכת כולה שבולטת גם בקרב ילדים היא זמני המתנה הארוכים: לפי הדוח, זמן המתנה הממוצע לניתוח כריתת שקדים לילדים בבתי חולים ציבוריים היה 15.4 שבועות (כ-4 חודשים). המצב בעייתי יותר כאשר מדובר בבריאות הנפש: לפי המבקר, ילדים מאושפזים לעיתים במחלקות הילדים במקום במסגרות המתאימות להם, כמו מסגרות לטיפול נפשי או לשיקום, וזאת בשל חוסר מקום במחלקות פסיכיאטריות לילדים.

"אי-קבלת טיפול מתאים עלולה להפוך את הילדים לחולים כרוניים, מצמצמת את סיכויי הריפוי ואף מגדילה את סיכויי התמותה שלהם" כותב המבקר. גם בשיקום קיימת תופעה נוספת כאשר לפי המבקר, "אין בישראל אשפוז בית עבור ילדים" למרות שכבר החל כלפי מבוגרים.



תגיות