אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
60% מההורים השכולים לא מודעים לכך שהם יכולים להמשיך לעבוד עד גיל 71 שעון נוכחות | צילום: אורן אגמון

60% מההורים השכולים לא מודעים לכך שהם יכולים להמשיך לעבוד עד גיל 71

מדובר בהורים שאיבדן את ילדם, ולא רק בהורים לחללי צה"ל. מחקר הערכה לחוק מגלה כי 38% מההורים השכולים שיצאו לפנסיה אמרו שעשו זאת כי לא ידעו על החוק, וסביר שלא היו פורשים. השרה כהן: "צריך לתת לכלל האוכלוסייה לבחור עד איזה גיל לעבוד"

13.12.2021, 18:48 | שחר אילן

38% מההורים השכולים שיצאו לפנסיה אומרים שעשו זאת כי לא ידעו שהחוק מאפשר להם דחיה של 4 שנים, עד גיל 71. מדובר בהורים שכולים מכל סיבה שהיא, ולא רק הורים לחללי צה"ל. המחקר מגלה שמעל 60% מההורים השכולים לא היו מודעים לאפשרות.

הדברים נחשפים במחקר מלווה ליישום חוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר) שנערך עבור המשרד לשוויון חברתי. את המחקר כתבו החוקרים הילה שפיצר, ענת פנסו וד"ק מאיה דנק מחברת ERI (Effective Research for Impact) למחקר חברתי-כלכלי. הוא מבוסס על סקר שנערך בקרב 153 הורים שאחד מילדיהם נפטר

חוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר) שהועבר ב-2017 קובע שמעסיק לא יחייב אדם לצאת לפנסיה עד גיל 71. הזכאות חלה על מי שמועסקים במקום עבודה שיש בו יותר מ-25 עובדים ועל עובדים שעבדו אצל המעסיק לפחות 7 שנים לפני הגיעם לגיל 67. אב שכול שילדו חלל צה"ל יכול להישאר עד גיל 72. הזכאות אינה חלה על טייסים, כבאים, שוטרים, סוהרים, ומי שעובדים בשב"כ או במוסד שגיל הפרישה שלהם נשאר 67.

השרה לשוויון חברתי, מירב כהן, צילום: אלכס קולומויסקי השרה לשוויון חברתי, מירב כהן | צילום: אלכס קולומויסקי השרה לשוויון חברתי, מירב כהן, צילום: אלכס קולומויסקי

החוק הועבר ב-2017 כהוראת שעה (חוק זמני) וביום ראשון החליטה הממשלה להאריך את תוקפו בארבע שנים נוספות. הסיבה שהשרה מירב כהן החליטה להעביר שוב הוראת שעה ולא חוק קבוע היא שבמקביל היא מנסה לקדם חוק שימנע יציאה לפנסיה חובה של כל האוכלוסייה.

תוצאות המחקר המלווה מעלות מחשבות עגומות על המודעות לחקיקה בכלל. 63% מההורים השכולים, כמעט שני שליש, לא היו מודעים להוראת השעה החלה לגביהם. גם רוב המעסיקים אינם מודעים להוראת השעה. בקרב העובדים במגזר הציבורי נרשמה מודעות גבוהה יחסית של 46% לעומת 24% במגזר הפרטי. בקרב העובדים בתפקיד ניהולי נרשמה מודעות של 50% לעומת 29% בקרב האחרים. כלומר דווקא העובדים הפחות מוגנים לא היו מודעים לחוק. 

93% מאלה שהגיעו לגיל פרישה והמשיכו לעבוד היו שבעי רצון מהבחירה שעשו. 38% מאלה שפרשו אמרו שעשו זאת משום שלא היו מודעים לאפשרות להמשיך לעבוד, כלומר סביר שלא היו פורשים אם היו יודעים על החוק. לגבי הסיבות להמשיך בעבודה. 75% אמרו שהעבודה מקנה להם משמעות, 66% שהיא נותנת להם סיבה לצאת מהבית, 56% שהיא מסייעת להם לחשוב פחות על האובדן ו-54% שהם צריכים להמשיך לעבוד מסיבות כלכליות

השרה לשוויון חברתי, מירב כהן: "עבודה היא הרבה מעבר לפרנסה. היא מעניקה לאנשים תחושת ערך, משמעות ועניין, והדבר נכון שבעתיים למבוגרים שחוו אסון כמו אובדן של ילד. אנו פועלים בימים אלה, במקביל, על מנת לאפשר לכלל המבוגרים בישראל את החופש לבחור עד איזה גיל לעבוד ולעשות סוף לאפליה הגילאית הקיימת בשוק התעסוקה. באופן עקרוני, אני מאמינה שיש לפטר אנשים רק על רקע תפקודם ולא על רקע גילם".

תגיות