אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחזור להתחלה עם גרוסמן ולהכיר את היקום של יואל הופמן: המלצות ספרותיות שמחממות את הלב דויד גרוסמן. אפשר לזהות את הדנ"א הפואטי | צילום: אלכס קולומויסקי

לחזור להתחלה עם גרוסמן ולהכיר את היקום של יואל הופמן: המלצות ספרותיות שמחממות את הלב

ספר חדש לבכיר הסופרים בארץ, דיון מרתק ביצירותיו של יואל הופמן ובילוי של שבת בבית ביאליק, הכל בהמלצות ספרותיות

06.02.2024, 06:30 | שירי לב-ארי

פרוזה: דויד גרוסמן חגג בחודש ינואר יום הולדת 70, ולרגל התאריך המיוחד יצא לאור הספר "מהתחלה" (הספרייה החדשה), שבו שני סיפורים מראשית דרכו הספרות — "חמורים" ו"רץ". "במאי או ביוני 1980 אספתי מהדואר מעטפה חומה עמוסת מלים, שהגיעה מירושלים לרבעון 'סימן קריאה", כותב העורך מנחם פרי בפתח הדבר לספר. "באותם ימים היו מגיעות אליי מדי שבוע לפחות תריסר מעטפות דומות... אבל מעטפה זו, מסיבות עלומות, נפתחה על שולחני עוד באותו יום".

במעטפה היה מונח הסיפור "חמורים", שפורסם בכתב העת "סימן קריאה" וחנך את הקשר הנמשך עד היום בין גרוסמן לפרי ולספרי סימן קריאה. זה היה סיפור שמתרחש הרחק מכאן לכאורה, על חייל אמריקאי עריק שנודד בדרכים ומוצא נחמה בחברתה של משפחת חמורים. כמה חודשים אחר כך הגיש לו גרוסמן את הנובלה "רץ". אפשר לזהות בסיפורים האלה את הדנ"א הפואטי של גרוסמן. יש בהם חומרי הגלם וסגנון הכתיבה שילוו רומנים מאוחרים יותר שלו, והקריאה בהם היא היזכרות במה שעשה אותו לסופר אהוב כל כך.

ביוגרפיה ספרותית: "ללכת ברחובות הפנימיים — היקום של יואל הופמן" (ידיעות ספרים) שכתבו חוקרי הספרות יגאל שוורץ ונילי שרף גולד, הוא ספר לאוהביו של הסופר המיוחד הזה, שהלך לעולמו השנה. בספר מאמרים על יצירות של הופמן, בהן "אפריים", "קוריקולום ויטה", "הלב הוא קטמנדו" ואחרות, ודיון בנושאים הקשורים ביצירתו, כמו חיפה, שפת אם, פוסט אפוקליפסה, אי־גיון (נונסנס), מודרניזם ופוסט־מודרניזם. בסוף הספר מופיעים גם קטעים שלא פורסמו עד כה מיצירתו של הופמן, וכן גרסת העורך מאת יגאל שוורץ, שהוציא לאור את ספריו הראשונים של הופמן, ואת ספרו האחרון, והוא מלווה אותו מקרוב כבר עשרות שנים.

עטיפת הספר "ללכת ברחובות הפנימיים — היקום של יואל הופמן". קטעים שלא פורסמו, צילום: ידיעות אחרונות עטיפת הספר "ללכת ברחובות הפנימיים — היקום של יואל הופמן". קטעים שלא פורסמו | צילום: ידיעות אחרונות עטיפת הספר "ללכת ברחובות הפנימיים — היקום של יואל הופמן". קטעים שלא פורסמו, צילום: ידיעות אחרונות

שירה: חמוטל בר יוסף היא משוררת ותיקה ומוערכת, עם קורפוס יצירה רחב ומגוון, והיא גם חוקרת ספרות רבת זכויות. ספר שיריה החדש "הקשה והבשל" (הקיבוץ המאוחד) הוא אסופת שירים יפים, בשלים, בהירים, על חוויות חיים בשלבי ההתבגרות והזקנה. השירים מישירים מבט אל החיים, כתובים באומץ ובצלילות.

"רציתי לעשות לך / את מה שהשמש עושה לחמנית / את מה שהאביב עושה לכובע הנזיר / את מה שהחורף עושה למפלס הכנרת. / אבל יכולתי רק, כמו רוח סתיו, / להרים את עלה השלכת / ולשבח את יופיו המפואר". שירי אהבה וחיות נוגעים ללב.

עטיפת ספר "הקשה והבשל". שירי אהבה וחיות נוגעים ללב, צילום: הקיבוץ המאוחד עטיפת ספר "הקשה והבשל". שירי אהבה וחיות נוגעים ללב | צילום: הקיבוץ המאוחד עטיפת ספר "הקשה והבשל". שירי אהבה וחיות נוגעים ללב, צילום: הקיבוץ המאוחד

בית ביאליק מתחדש: החל מהחודש בית ביאליק מחדש את פעילותו גם בסופי שבוע. הוא נמצא בכיכר ביאליק היפה בתל אביב שבו שוכן גם מוזיאון בית העירייה ששופץ ונפתח מחדש. "גשר של מילים" הוא סיור מודרך למבוגרים שמתקיים בבית המשורר מדי שישי ב־11:00. בימי שבת יתקיימו סיורים מודרכים לילדים, וגם הצגת הילדים "ביאליק פרח חי" חוזרת, ואיתה ההצגה "המוזה של ביאליק". דורות חדשים של הורים וילדים יכולים להכיר מקרוב את המשורר הלאומי, שר התרבות הנצחי שמפעלותיו עדיין מלווים את התרבות הישראלית בכל אשר תלך.

בית ביאליק המחודש. להכיר מקרוב את המשורר הלאומי, צילום: תום פורת בית ביאליק המחודש. להכיר מקרוב את המשורר הלאומי | צילום: תום פורת בית ביאליק המחודש. להכיר מקרוב את המשורר הלאומי, צילום: תום פורת

תגיות