פרשנות
תנועות האמהות והקצינים מתאחדות נגד ההפיכה
כאלף אמהות למתגייסים חדשים מחו אתמול בבקו"ם נגד קואליציית המשתמטים ששולחת את בניהן להילחם בעת שלחרדים מכינים פטור גורף. המחאה משלבת זרועות עם עתירת קצינים בכירים על המלכודת שביטול עילת הסבירות טומנת ללוחמים בשהותם בחו"ל
התפוררות צהל כצבא העם נמשכת. ההפיכה המשטרית הצליחה לחבר בין האימהות למתגייסים חדשים שהגיעו אתמול לבקו"ם לבין 20 קצינים בכירים שעתרו לבג"ץ. מול הקבוצות האלה ניצבים החרדים שהכריזו על "ייהרג ובל יעבור" מבחינתם - חוק פטור מגיוס שיעבור את מבחן בג"ץ או שהם פורשים מהממשלה.
הבקו"ם ובג"ץ שילבו אתמול זרועות במחאה. מצד אחד, עו"ד איילת השחר סיידוף שמדברת בשם כ־12 אלף אימהות, כאלף מהן הגיעו לבקו"ם לשבש את יום הגיוס, ועו"ד עודד סבוראי שהגיש ביום חמישי עתירה בשם אל"מ במיל' שפרטיו חסויים. לעתירה זו, לביטול חוק היסוד שביטל את הסבירות, הצטרפו 19 קצינים בכירים, ביניהם ראשי השב"כ לשעבר נדב ארגמן ויובל דיסקין, האלופים במיל' טל רוסו, נמרוד שפר ורוני נומה, ראש אגף המבצעים במוסד עד לאחרונה אל"מ במיל' נבו ארז ועוד.
במקביל מגבש עו"ד אליעד שרגא בכירים נוספים במערכות הביטחוניות שיצטרפו לעתירה שכבר הגישה התנועה לאיכות השלטון נגד ביטול הסבירות. לשבע העתירות שכבר הוגשו, נוספו עתירות "יש עתיד" ו־20 הבכירים. כעת מונחות תשע עתירות לביטול התיקון בחוק יסוד: השפיטה, שמסלק את הסבירות כעילת ביקורת על הממשלה ועל שריה.
עתירת הבכירים היא המשך איגוף צד מסייע לאי־ההתנדבות שכבר ננקטה בידי טייסים ובכירים אחרים שמתפשטת בקרבם ההבנה שלגיטימי לא לשרת ממשלה שאינה דמוקרטית. שאין אמון בממשלה כזו כשתשלח אנשים להרוג ולהיהרג במשימות שנועדו לשרת תכליות שזרות להסכמה דמוקרטית רחבה. להרוג ולהיהרג בשירות ממשלה שכמחצית מחברי הקואליציה שלה, 32 מנדטים, נמנים על מפלגות מדינת ההלכה ומפלגות חרדיות ולא ציוניות שנציגיהן (וחלק גדול מבוחריהן) השתמטו ומשתמטים משירות. באחד מדיוני ועדת חוקה הטיחה ח"כ יוליה מלינובסקי ביו"ר הוועדה רוטמן: "אתה היית סמל דת, בית הדין הבינלאומי בהאג ממילא לא מתעניין בך".
ובית הדין הזה מצוי במרכז עתירת הבכירים ש"נתפרה" במיוחד למצוקותיהם של קציני הצמרת הביטחונית. "עמדת היועצת המשפטית לממשלה והמומחים למשפט בינלאומי היא שביטול עילת הסבירות מעלה דרמטית את הסיכון למעצרם של לוחמי צה"ל ויתר זרועות הביטחון ולהעמדתם לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ובמדינות שעויינות את ישראל", אומר סבוראי, "ביד אחת שולחת ממשלת ישראל את טובי בניה להילחם בשדה הקרב, וביד השנייה היא טומנת להם מלכודת משפטית שעלולה להוביל למעצרם בחו"ל ולהרס חייהם. או שחברי הכנסת לא ידעו מה ההשלכות של הצבעתם לביטול עילת הסבירות, או שידעו ופשוט החליטו להפקיר את הלוחמים".
בנוסף להיבט החשיפה המוגברת לסיכונים המשפטיים, נטען בעתירה שהתיקון עלה "מבלי שהתאפשר לחברי הכנסת לקבל מידע מהותי, אמין, עדכני ודחוף אודות הערכת המצב של הרמטכ"ל ביחס להשפעה של קבלת התיקון על ביטחון המדינה ועל כשירות צה"ל".
ראש הממשלה סירב לפגוש את הרמטכ"ל שהתייצב באופן חריג ובהול בכנסת כדי לעדכן אותו על ההשלכות האפשריות של ביטול הסבירות על הצבא. "מחדל זה מהווה פגם פרוצדורלי משמעותי, המחייב את ביטול התיקון", נטען בעתירה. אחד הוויכוחים הגדולים שמתנהלים היום היא בשאלה האם נתניהו הוא "גורר" או "נגרר". האם הוא נשבה לגמרי בידי הקיצוניים בקואליציה – הברית לוין־רוטמן־בן-גביר – או שבעצם כולם מרקדים לפי חלילו, בין אם הם מודעים לכך ובין אם לא.
הסירוב לפגוש את הרמטכ"ל יכול לשרת את שני הצדדים בוויכוח הזה, אבל אין מחלוקת באשר לשורה התחתונה המשולשת: נתניהו נמלט מהבשורה; נתניהו העדיף את אינטרס הקיצונים על פני טובת המדינה; נתניהו העביר חוק שמלוא משמעויותיו והשלכותיו לא נבחנו ולא נשקלו בכובד ראש.
ולצד הבכירים שהשתחררו בבקו"ם, האימהות שבאות בשעריו. מנהיגת מחאת אימהות המתגייסים, עו"ד איילת השחר סיידוף, מתארת את ההפקרות החקיקתית הזו, את סירובו של ראש הממשלה להאזין לרמטכ"ל, כאחד ממחוללי מחאת אימהות המתגייסים. לדבריה, יש לשים סוף לכך שקואליציה שמורכבת ממשתמטים שולחת את הבנים להילחם. הרעיון לפצות כספית את המשרתים שירות משמעותי הרגיז עוד יותר את סיידוף: "רוצים לקנות את הדם שלהם, ועוד במסים שבעיקר, אנחנו, ולא החרדים, משלמים", אמרה לליאת רגב ברשת ב'.
וכך התלכדו אתמול שלוש הצלעות: הבכירים בבג"ץ, האימהות בבקו"ם והחרדים לקידום חוק הגיוס שיפטור אותם לגמרי. לא בהוראת שעה, לא מכסות, לא שירות לאומי. הרבי מגור הנחית על נציגו בכנסת, השר יצחק גולדקנופף, לאיים בפירוק הממשלה אם לא תחוקק את הפטור.
סיידוף סיפרה איך ח"כ משה גפני סירב לפגוש אותה. אם נתניהו דוחה את הרמטכ"ל למה שהוא יפגוש אימהות של מתגייסים? החרדים צודקים לשיטתם. הם לא באו לממשלה כדי לבטל את הסבירות בשירות לוין ורוטמן, הם באו לדאוג לעצמם: לתקציבים ולפטור.
ועכשיו הגיע הזמן להשלים את המלאכה. אחרי שסייעו ללוין ורוטמן לסלק את הסבירות מחיינו הם מתמקדים וממקדים את הממשלה כולה במטרה הבאה שתעמיק עוד יותר את הקרע בין משרתים למשתמטים. האם גם לכך יתנו יד ה"מתייסרים" מסוגם של גלנט, אדלשטיין, ברקת, דנון, אקוניס? האם הם ימשיכו לשעבד את המדינה להלכה - הן לפן המשיחי שלה, הקנאי, האנטי־ליברלי של הציונות הדתית, והן לפן החרדי שלה, הנבדל, המשתמט, האנטי־ציוני במהותו.