אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 ירידה של 37% בהיקף האופציות שניתנו לעובדים חדשים בהייטק האופציות קטנות, המיליונים מתרחקים | צילום: Shutterstock

ירידה של 37% בהיקף האופציות שניתנו לעובדים חדשים בהייטק

הירידה נרשמה ב-18 החודשים האחרונים - כך לפי נתוני חברת התוכנה קארטה, שאספו נתונים מ-43 אלף חברות טכנולוגיה בארה"ב: "חברות מתנהלות בצורה זהירה מבחינת ניהול המניות, בשוק המאופיין בחוסר ודאות - גם העובדים מעריכים מזומן כרגע יותר מאשר מניות"

13.03.2024, 09:38 | חדשות חוץ

ההאטה המתמשכת שחוות חברות הטכנולוגיה באה לידי ביטוי גם בחבילות המניות והאופציות המצומצמות יותר שהן מציעות לעובדים חדשים. כך דיווחו בפייננשל טיימס.

לפי נתונים שאספה חברת התוכנה קארטה (Carta) מסן פרנסיסקו, עובדים חדשים המגוייסים לחברות סטארט אפ מקבלים בממוצע 37% פחות אופציות ומניות בחברות לעומת החבילות שהוצעו לעובדים לפני 18 חודשים.

עם זאת, השכר הממוצע כמעט שלא השתנה לאורך התקופה וירד ב-0.2% בלבד מאז נובמבר 2022. בקארטה אספו את הנתונים מ-43 אלף חברות טכנולוגיה בארה"ב שנמצאות בשלבים ראשוניים ומשתמשות בפלטפורמה שלה.

חבילות המניות שניתנות לעובדים חדשים נחשבות לגורם מהותי בחבילת התגמולים הכוללת - היא גם מאפשרת לחברות הסטארט אפ למשוך עובדים מיומנים, גם אם אין ביכולתן להציע בשלבים הראשוניים שכר גבוה כמו המתחרות הגדולות יותר.

החבילות הללו יכולות גם לעזור להפוך את העובדים המצטרפים בשלבים הראשונים של החברה לאמידים, זאת אם הם מוכרים את המניות במהלך ההנפקה. כך למשל, ההנפקה של פייסבוק מ-2012 יצרה "דור חדש של מיליונרים צעירים" בקרב 3,000 העובדים.

אולם, הנפילה במחיר מניות חברות הטכנולוגיה והריבית הגבוהה הובילו לירידה כוללת בהערכות השווי של החברות ב-18 החודשים האחרונים. דוגמאות בולטות הן חברת המשלוחים אינסטקארט שהוערכה בהנפקה שלה בספטמבר ב-9.9 מיליארד דולר, זאת לעומת הערכת שווי של 39 מיליארד דולר ב-2021. כך גם רדיט, שמתכננת הנפקה בשבוע הבא בשווי של 5.8-6.4 מיליארד דולר, בעוד שבסבבי גיוס ההון הפרטיים האחרונים שלה הוערכה ב-10 מיליארד דולר.

הירידה בשווי חבילות המניות מגיעה על אף ירידה במספר העובדים הממוצע. לפי קארטה, בשנה שעברה נרשמה הירידה השנתית הראשונה במספר העובדים בחברות סטארט אפ מזה חמש שנים, כשיותר עובדים עזבו מאשר הצטרפו. יתרה מכך, 32% מהעובדים שגוייסו ב-2022 כבר עזבו את החברות, זאת בין השאר בעקבות גלי הפיטורים של השנה שעברה, שכללו פיטורים של 18 אלף עובדים בינואר 2023 לבדו.

"חברות מתנהלות בצורה מאד זהירה מבחינת ניהול המניות, בשוק המאופיין בחוסר ודאות", אמר טום קייזר, סמנכ"ל התפעולה בקארטה. לדבריו, הסטארטאפים מעדיפים להחזיק ביותר מניות כדי שיוכלו לגייס הון לאחר שהתנאים בשוק ישתפרו. אם כי הוא הוסיף שגם לעובדים יש חלק בשינוי הזה במדיניות. "גורם נוסף הוא שהעובדים כבר לא מאמינים בתגמולים במניות מכיוון שהם לא מאמינים שהשוק יכול לייצר עבורם הון", הסביר. "מחלקות משאבי האנוש בודקות מה העובדים מעריכים באמת והם מעריכים מזומן כרגע יותר מאשר מניות".


תגיות