אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מת'רדס ועד ChatGPT: הלהיטים הטכנולוגיים של 2023 ChatGPT. הסנונית הראשונה | צילום: שאטרסטוק

מת'רדס ועד ChatGPT: הלהיטים הטכנולוגיים של 2023

האתר Engadget ערך רשימה של הזוכים הגדולים בתעשיית הטכנולוגיה השנה, בהם הרשת החברתית החדשה של מטא שמתחרה ב-X, הבינה המלאכותית הגנרטיבית ששטפה את השוק, וסטארט-אפ השבבים של מאסק שקיבל אישור לערוך ניסויים בבני אדם

31.12.2023, 11:18 | חדשות חוץ

שנת 2023 שמסתיימת היום ככל הנראה לא תיזכר לרובנו בצורה חיובית, בעיקר לאור האירועים של שלושת החודשים האחרונים. אך במבט כללי יותר אפשר למצוא גם נקודות אור, בעיקר בתחום הטכנולוגיה, שם 2023 התאפיינה דווקא בלא מעט התפתחויות מעניינות, מעבר כמובן לבינה מלאכותית גנרטיבית.

לכבוד סיום השנה באתר הטכנולוגי Engadget ערכו רשימה של הזוכים הגדולים בטכנולוגיה.

ת'רדס: מארק צוקרברג ניצל את הכעס שעוררו השינויים שערך אלון מאסק בטוויטר, שאותה רכש באוקטובר 2022, ואת הכעס שעורר מאסק בעצמו. חברת מטא שבראשה הוא עומד השיקה ביולי את המקבילה שלה לטוויטר – ת'רדס. לאפליקציה החדשה כבר יש 100 מיליון משתמשים חודשיים והיא דורגה רביעית מבחינת מספר הורדות השנה, כך לפי נתונים שסיפקה אפל, זאת על אף השקה מאוחרת באיחוד האירופי בעקבות חוק הדיגיטל החדש. הצמיחה המהירה של ת'רדס היא עדות לרצון של המשתמשים למצוא חלופות לטוויטר, או בשמה הנוכחי X. בזכות הקשרים לאינסטגרם ולפייסבוק הצליחו במטא לעורר עניין רב באפליקציה החדשה, שעל אף האטה מסויימת לפני מספר חודשים ממשיכה ליהנות מתנופה.


מארק צוקרברג ואפליקציית ת מארק צוקרברג ואפליקציית ת'רדס | צילומים : AP מארק צוקרברג ואפליקציית ת


בינה מלאכותית גנרטיבית: בנובמבר 2022 הושק הצ'טבוט ChatGPT, שהתבסס על בינה מלאכותית כדי לייצר תגובות כמו אנושיות וכדי לחולל טקסטים כתובים ולשלוף במהירות מידע. זו הייתה הסנונית הראשונה לקראת השתלטות הבינה המלאכותית הגנרטיבית על 2023. בפברואר השיקה מיקרוסופט את המודל שלה, בינג, וזמן קצר לאחר מכן הצטרפה גוגל עם בארד. מתמודדים נוספים נכנסו גם כן למירוץ, כולל מטא ואלון מאסק, ובמיקרוסופט וגוגל הרחיבו את יכולות ה-AI שלהם גם למוצרים נוספים. כך למשל, גוגל הודיעה על הטמעת בארד בשורה של מוצרי כמו ג'ימייל, דוקס וצ'אט. הבינה המלאכותית מתחילה להשפיע גם על העולם מחוץ לסקטור הטכנולוגי, והיא הייתה אחד מגורמי המחלוקות העיקריים שהובילו לשביתת התסריטאים והשחקנים השנה בהוליווד. במקביל גם גברו החששות מהשפעת ה-AI על עולם העבודה בפרט והאנושות בכלל.


ChatGPT. אחריו הגיע שיטפון של בינה מלאכותית גנרטיבית, Nurphoto | Getty Images ChatGPT. אחריו הגיע שיטפון של בינה מלאכותית גנרטיבית | Nurphoto | Getty Images ChatGPT. אחריו הגיע שיטפון של בינה מלאכותית גנרטיבית, Nurphoto | Getty Images


אפל נפתחים: בשנה החולפת אפל הסכימו לשנות הרגלים והשיקו מכשירים עם שקע טעינה USB-C. בנוסף לכך, יצרנית האייפונים הודיעה כי תתמוך בתקן ההודעות החדש RCS. עם זאת, אפל לא ביצעו את השינויים האלה בהכרח מרצונם, הוספת שקע הטעינה נבעה מדרישות האיחוד האירופי, והתמיכה בתקן ההודעות החדש נבעה מלחץ שהפעילה עליה גוגל.


כבל לייטנינג וכבל usb-c, צילום: רויטרס כבל לייטנינג וכבל usb-c | צילום: רויטרס כבל לייטנינג וכבל usb-c, צילום: רויטרס


מכשירים מתקפלים: מאז 2019 שלטה סמסונג על שוק המכשירים המתקפלים, אך השנה הצטרפו מתמודדים חדשים - פיקסל פולד ו-OnePlus Open, שעזרו לחדש את הקטגוריה ולהגביר את התחרות. פיקסל פולד הוא בעל עיצוב דקיק במיוחד ותצוגה רחבה יותר, כך שהוא מקל על השימוש בכל האפליקציות בלי להצטרך לפתוח את המכשיר. המכשיר גם מציע איכות תמונה טובה יותר ממכשירים רבים אחרים. גם המכשיר המתקפל של OnePlus מאפשר מעבר קל בין האפליקציות. הוא דק וקל יותר מגלקסי Z פולד 5 של סמסונג.

משקפי ויז'ן פרו של אפל: ביוני חשפה אפל את משקפי המציאות המעורבת שלה, ויז'ן פרו. היא אמנם לא הראשונה שמשיקה מוצר מסוג זה, אך בדומה למה שעשתה עם האייפון והאייפוד ההערכה היא כי היא תחולל מהפכה בשוק, שכן המכשיר כבר מוגדר כמי שמעצב מחדש את כל מה שאנחנו יודעים על מציאות מעורבת. המכשיר החדש מבטיח להציג את האפליקציות ואף לשדר סרטונים על הקירות. עם זאת, המחיר בשלב זה עדיין יקר ועומד על 3,499 דולר, שהופכים את המכשיר כמיועד בעיקר למפתחים ופחות לציבור הרחב.


משקפי מציאות מדומה של אפל, צילום: Apple משקפי מציאות מדומה של אפל | צילום: Apple משקפי מציאות מדומה של אפל, צילום: Apple


קונסולות משחקים ניידות (Gaming handhelds): המכשירים הללו משלבים בין כל מה שאוהבים מהמכשירים הקלאסיים כמו גיימבוי עם האפשרות לשחק כמעט בכל משחק קיים. 2023 אופיינה במבול של מכשירים מסוג זה במגוון של עיצובים וגדלים, שהעניקו מגוון של אפשרויות למי שאוהב לשחק פחות או יותר מכל מקום.

ניוראלינק: החברה של אלון מאסק המייצרת שבבים למוח החלה את השנה ברגל שמאל לאחר שמנהל המזון והתרופות הפדרלי (FDA) דחה את בקשתה להתחיל בניסויים בבני אדם, ומשרד הקלאות פתח בחקירות סביב האשמות על התעללות בבעלי חיים. 12 חודשים לאחר מכן והחברה נמצאת בעמדה טובה בהרבה. החקירה לא מצאה הפרות של החוקים ובמאי היא זכתה סוף סוף באישור להתחיל בניסויים בבני אדם לאחר שהצליחו לפתור את הבעיות שהעלו ב-FDA. בספטמבר החלו בגיוס מתנדבים וההערכת השווי של החברה טיפסה ל-5 מיליארד דולר.


אלון מאסק, ניוראלינק, צילום:  Fournis par Clubic אלון מאסק, ניוראלינק | צילום: Fournis par Clubic אלון מאסק, ניוראלינק, צילום:  Fournis par Clubic


תגיות