אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על דירקטוריון תמר פטרוליום: מנורה מבטחים, בן־משה וצבי ברק יכריעו בין פרנקל לעזור מימין: אהרון פרנקל ומוטי בן־משה | צילומים: אוראל כהן

הקרב על דירקטוריון תמר פטרוליום: מנורה מבטחים, בן־משה וצבי ברק יכריעו בין פרנקל לעזור

בעלי המניות הגדולים בתמר פטרוליום מנסים להשיג את תמיכת חברת הביטוח (12.5%), בעלי קבוצת אלון רבוע כחול (6.9%) ובעל השליטה בווישור (1%). נראה כי אחד מהם ירכוש את מניותיו של השני, כשסיכויי אהרון פרנקל גדולים יותר משל אלי עזור, אך המחיר יהיה גבוה

02.04.2024, 06:00 | גולן חזני

מתקרבים להכרעה: תמר פטרוליום, שמחזיקה ב־16.7% ממאגר הגז הטבעי תמר, הקדימה לאמש את ישיבת הדירקטוריון שאמורה לקבוע האם לאשר את מועמדות חמשת הדירקטורים שמבקש למנות בעל המניות הגדול בחברה, אהרון פרנקל (24.99%). במקור, הישיבה היתה אמורה להתקיים היום.

כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", מבקש פרנקל למנות חמישה דירקטורים במקום חמשת הדירקטורים המכהנים, ולעלות אותם להצבעה באספה הכללית, שזומנה ל־25 באפריל. מדובר בצעד חריג ומתריס, שמציף את מאבק השליטה הסמוי בין פרנקל לבעל המניות הותיק יותר אלי עזור, שמחזיק ב־24.49% ממניות תמר פטרוליום. בעלת המניות השלישית בגודלה בחברה היא חברת הביטוח מנורה מבטחים, שמחזיקה ב־12.5% מהמניות ולה יהיה משקל מכריע בהצבעה.

עוד קודם לכן, פרנקל הציע את עודד נגר כמועמד לדירקטוריון מטעמו. נגר ניהל במשך כעשר שנים את הנדל"ן של פרנקל באירופה, וכיום הוא דירקטור בחברות קבוצת אלון רבוע כחול של מוטי בן־משה. האחרון מבקש למנות לדירקטוריון מטעמו את אלכס סרז'נקו, שהוא בעל תפקיד באלון. בן־משה מחזיק ב־6.9% ממניות תמר פטרוליום ויחד עם מנורה מבטחים צפוי להיות הגורם שיכריע מי מהשניים ישיג יותר קולות באספה. גורם נוסף שיהווה לשון מאזניים במאזן הוא צבי ברק, בעל השליטה בווישור, שמחזיק בכ־1% ממניות תמר פטרוליום, ובעצמו מבקש למנות נציג לדירקטוריון.

הן פרנקל והן עזור עסוקים, מזה מספר ימים, בנסיונות להשיג את תמיכתם של בעלי המניות. עזור תומך בדירקטורים המכהנים, בראשם רוני בר־און, שר האוצר לשעבר. בר־און מונה לדירקטור ביוזמת קרן ברוש ועזור, עת רכש האחרון את החזקתו בחברה ב־2021, לפי שווי של 500 מיליון שקל. עזור טען בשיחות פרטיות כי הדירקטוריון אינו מטעמו וכי מדובר בדירקטורים נייטרלים, כמקובל בחברה ללא גרעין שליטה.

אם הדירקטוריון יאשר את כל המועמדים של פרנקל הרי שבהצבעה צפויות להתמודד שתי קבוצות: מטעם פרנקל, שישה דירקטורים כולל נגר ‑ ומולם הדירקטורים המכהנים, בר־און, תמיר עבודי, נחמה רונן, וברק משרקי. במקומה של סיגליה חפץ, שנפטרה לפני כשלושה חודשים, עומדת לבחירה אווה מדז'יבוז', שהומלצה בידי עזור ככל הנראה, והיתה ראש הרשות השניה בעבר.

פרנקל ניסה להגיע להסכמות על מינוי מספר דירקטורים מטעמו, שיהיה שווה לדירקטורים שימשיכו, אך משנוכח לדעת שהחברה העמידה לבחירה את הדירקטוריון כולו, החליט לפעול למינוי של חמישה דירקטורים מטעמו ולנסות להשתלט על הדירקטוריון. העובדה שהוא מחזיק רבע ממניות החברה בלבד, לא מונעת זאת ממנו. רק לאחרונה מינו האחים אמיר, שרכשו את השליטה בשופרסל, ומחזיקים בשיעור מניות דומה, שישה דירקטורים, שניים מתוכם בהמלצת המוסדיים.

למרות שתמר פטרוליום מחזיקה ב־16.7% בלבד ממניות מאגר תמר, השפעתה על המאגר גדולה. פרנקל מחזיק ב־14.5% ממניות המאגר באופן פרטי ובמידה וישתלט על הדירקטוריון הוא ישלוט למעשה ב־32.1% ממניות המאגר ויהיה בעל השפעה מהותית, כשלצידו מובאדלה מהאמירויות, שממנה רכש 11% מהמאגר.

בסביבת החברה, שמנוהלת בידי ברק משרקי, אומרים כי פרנקל דורש זכויות גם לאור העובדה שלמרות שההחזקה שלו כמעט שווה לזו של עזור ולא מקנה שליטה – הוא זה שהשקיע במניות את הסכום הרב ביותר. זאת, מאחר שהצטרף רק ביולי האחרון ובמחיר גבוה יחסית לאחרים, אם כי נמוך יחסית למחירה הנוכחי. אחרים טוענים שאם פרנקל מעוניין בשליטה יש לכך מחיר שיצטרך לשלם וכי לא יוכל להשתלט על הדירקטוריון בחינם.

בשוק ההון מעריכים כי המטרה של פרנקל היא למזג את המניות הפרטיות שלו בתמר עם תמר פטרוליום, בעסקת בעלי עניין גדולה, שתאפשר לו להפוך גם את מניותיו הפרטיות במאגר לציבוריות, וכך ליהנות מהפלטפורמה הציבורית, שתעניק להן שווי גבוה יותר. נסיונות להביא לפשרה בין השניים צפויים להימשך בימים הקרובים, אבל נראה כי לא יהיה מנוס מרכישת מניות של אחד מהם בידי האחר. מהבחינה הזאת, פרנקל נתפס כבעל סיכוי גבוה יותר, אבל יצטרך לרכוש אותן במחיר לא זול.

תגיות