אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפני ההחלטה על ועדת חקירה: נחתמה העסקה לרכישת 3 הצוללות החדשות צוללת | צילום: דובר צה"ל

לפני ההחלטה על ועדת חקירה: נחתמה העסקה לרכישת 3 הצוללות החדשות

זאת למרות ניפוח המחיר במפתיע מצד תיסנקרופ, מ-1.2 ל- 2.4 מיליארד יורו; התאגיד הגרמני התחייב לרכש גומלין נרחב מחברות ישראליות, בהיקף של 850 מיליון יורו. הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון הקמת ועדת חקירה לפרשת הצוללות

20.01.2022, 11:24 | יובל אזולאי

שלושה ימים לפני החלטת הממשלה הצפויה להקים ועדת חקירה לפרשת הצוללות, והגילוי מהימים האחרונים שלפיו ועדת השרים לענייני הצטיידות אישרה רכש של 3 צוללות נוספות מהתאגיד הגרמני תיסנקרופ למרות שהכפיל את מחירן מ-1.2 מיליארד יורו ל 2.4 מיליארד יורו – נחתם היום עם היצרנית הגרמנית ההסכם לפיתוח ולייצור הצוללות החדשות שישמשו את חיל הים. 

קראו עוד בכלכליסט:

היקף העסקה הוא כ-3 מיליארד יורו, ואך ממשלת גרמניה תממן כ-600 מיליון יורו מתוכם באמצעות מענק מיוחד שעליו סוכם כבר ב 2017.

הצוללות החדשות יהיו מסדרת "דקר" והראשונה מבין ה-3 תסופק לחיל הים בעוד כ-9 שנים. במשרד הביטחון אמרו כי צוללות אלה יהיו מהמתקדמות מסוגן בעולם, שההסכם שחתם עם תיסנקרופ יכלול אספקה של מדמה (סימולטור) ייחודי שיאפשר לאימון צוותי הצוללות העתידיים, לרבות חבילה של תמיכה לוגיסטית ואספקת חלפים ועוד. 

צילום: דובר צה"ל צילום: דובר צה"ל צילום: דובר צה"ל

בממשלה החליטו לקיים את עסקת הצוללות הנוכחית למרות שהיצרנית הגרמנית תיסנקרופ העלתה כאמור את מחירן, וזאת בנימוק שכלים אלה נחוצים לבניין הכוח של צה"ל בשנים הבאות. שר הביטחון, בני גנץ מסר הבוקר: "הצוללות החדשות ישדרגו את יכולותיו של חיל הים ויסייעו בשמירה על העליונות הביטחונית של ישראל במרחב". 

על פי אחת הערכות, הסיבה להתייקרות הצוללות החדשות נעוצה בכך שמערכת הביטחון לא הקדימה וסיכמה את פרטי העסקה עם התאגיד הגרמני לאחר עסקת רכש 3 הצוללות הקודמות, באמצע העשור הקודם. היעדר סיכומים בנוגע לעסקה החדשה אפשר לתאגיד להעלות את המחיר בהנחה שישראל לא תרצה לפצל את הצוללות שישמשו את חיל הים שלה בין שני ספקים מרכזיים. 

עסקת הצוללות הקודמת, במסגרתן ישראל רכשה 3 צוללות וגם כלי שייט מתיסנקרופ עומדת במרכז "פרשת הצוללות וכלי השיט". הממשלה צפויה לאשר בתחילת השבוע הקמה של ועדת חקירה ממלכתית בנושא וזאת בעקבות סיכומים על כך בין ראש הממשלה, נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי ושר החוץ, יאיר לפיד ושר הביטחון, גנץ. 

רכש גומלין בכ-850 מיליון יורו 

ההסכם החדש שנחתם בין משרד הביטחון לתיסנקרופ כולל גם סיכום על רכש גומלין שהתאגיד הגרמני יקיים בישראל והיקפו אמור להיות מעל 850 מיליון יורו לתקופה של 20 שנה. במסגרת הסכם רכש הגומלין התאגיד הגרמני התחייב לרכש מחברות ישראליות, להכשרות מקצועיות, להעברת ידע ייחודי  ועוד.


החתימה על רכש הצוללות במשרד הביטחון, מימין אמיר אשל מנכ"ל משרד הביטחון, (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון החתימה על רכש הצוללות במשרד הביטחון, מימין אמיר אשל מנכ"ל משרד הביטחון | (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון החתימה על רכש הצוללות במשרד הביטחון, מימין אמיר אשל מנכ"ל משרד הביטחון, (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

את הסכם רכש הגומלין מצד תיסנקרופ קידמה הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (רשפ"ת) שבראשות ינון אלרועי. אפשר לקוות שהסכם כזה יתממש בצורה חלקה יותר בשני העשורים הקרובים, וזאת לאחר שעסקת רכש הגומלין הקודמת בין הרשפ"ת לבין התאגיד הגרמני התאפיין במתח רב ובחילוקי דעות ובמרכזם – אי עמידתה של תיסנקרופ באותן התחייבויות. בשל כך, משרד הכלכלה ומשרד האוצר אף איימו במשך זמן רב על היצרנית הגרמנית כי יכניסו אותה ל"רשימה שחורה" של חברות וגופים באופן שיקשה עליה בעשיית עסקים עתידיים עם רשויות המדינה. 

בהודעה שמשרד הכלכלה הוציא הבוקר נאמר כי לפני מספר חודשים הרשפ"ת סיכמה עם תיסנקרופ על מימוש מחויבויות העבר מצד התאגיד, בהיקף של כ 300 מיליון יורו. סיכום זה איפשר לצדדים להתקדם לחתימה על הסכם חדש ובהיקף כספי רחב יותר. 


תגיות