אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד לדרג המקצועי: מקדמים בנייה בדרום ערד. לפי מינהל התכנון, הקמת העיר תלה תפגע ביישובים העירוניים במרחב, ובפרט בערד | צילום: עמית שעל

בניגוד לדרג המקצועי: מקדמים בנייה בדרום

הממשלה מקדמת עיר מצפון ללהבים ויישוב קהילתי ליד רביבים, אף שהתוכניות כבר נדחו במועצה הארצית ובמינהל התכנון בנימוק של פגיעה בערים ובשטחים פתוחים

23.01.2023, 06:02 | דותן לוי

עיר מצפון ללהבים ויישוב קהילתי בסמוך לקיבוץ רביבים, אלה שתי התוכניות להקמת יישובים חדשים בדרום שמקדמת בימים אלה הממשלה החדשה – בניגוד לעמדת הדרגים המקצועיים בנושאי תכנון. שתי התוכניות צפויות לעלות לדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה בתקופה הקרובה. את התוכנית לעיר תלה, מצפון ללהבים, מקדמת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ואת היישוב נווה גוריון, בסמוך לרביבים, מקדם משרד השיכון.

ההצעה להקמת נווה גוריון כבר עלתה לדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה באוגוסט 2018, וזו דחתה את התוכנית לצד דחיית יישובים נוספים כמו אשל הנשיא ודיה. בהחלטת המועצה נכתב אז כי מדובר במרחב שבו מתוכננים שני יישובים חדשים שכבר אושרו להקמה – נווה תמרים ושיזף, המתוכנן בצומת טללים: "לאור היות המרחב בתחום מרקם כפרי על פי תמ"א 35, ניתן לקדם תוכנית להרחבה משותפת של רתמים ורביבים, בלי להקים יישוב חדש. לאור האמור המועצה מתנגדת להקמת היישוב".

עוד נכתב בהחלטה: "הוועדה סבורה כי הקמת יישובים כפריים חדשים בסמוך ליישובים עירוניים, המציעים מלאי תכנוני נרחב של יחידות דיור המקודמות על ידי המדינה, עלולה לפגוע בהשגת יעדי הממשלה ובחיזוק הערים... המועצה סבורה כי ככל שנדרשת תוספת יחידות דיור במרחב זה, על אף המלאי הנרחב הקיים, קיימת עדיפות לעיבוי יישובים קיימים על פני יישובים חדשים".

העיר תלה מתוכננת בתחומי המועצה האזורית בני שמעון, מצפון לכביש 6 וליישוב להבים, מזרחית לכביש 40, וכ־12 ק"מ מצפון לבאר שבע. בניגוד למרבית היישובים באזור, שהם בעלי אופי כפרי, תלה מקודמת כיישוב עירוני: מספר הדירות המתוכננות בה הוא כ־15 אלף על שטח של כ־10 אלף דונם, והיא תכלול גם כ־300 אלף מ"ר למבני ציבור, מסחר ותעסוקה. בסך הכל צפויה העיר לכלול כ־50 אלף תושבים, יותר מערים סמוכות כמו אופקים, נתיבות ושדרות.

ההחלטה לקדם את התוכנית לעיר התקבלה באפריל 2022 במסגרת החלטת ממשלה (ממשלת בנט) שלפיה יש לבחון את הקמת העיר בתוך 90 יום ובהמשך להעלות את הנושא לדיון במועצה הארצית, כפי שקורה כעת. בתזכיר שהוכן לדיון במועצה הארצית כתבה רמ"י כי מטרתה העיקרית היא פיתוח הפריפריה ומשיכת אוכלוסייה מהמרכז לנגב, בדגש על אנשי צבא הקבע. בתזכיר נכתב כי אישור תוכניות הענק בערים הסמוכות, ובעיקר בבאר שבע, אורכות זמן רב, ו"במקביל מעבר בסיסי צה"ל לדרום דורש עידוד למעבר משפחות מהמרכז לאזור פריפריאלי, תוספת דירות ביישוב עירוני חדש, הצמוד לתשתיות תחבורה... יכול להוות מוקד אטרקטיבי למעבר, ובכך לחזק גם את הערים הקיימות".

אלא שבנובמבר 2021 פרסם אגף בכיר לתכנון משולב במינהל התכנון מסמך בנוגע לתלה, שבו נכתב כי במרחב הנגב כבר מקודמת הקמת 13 יישובים חדשים, והקמת עיר נוספת בקרבת ערד והעיר החדשה שתקום כסיף עלולה לפגוע ביישובים העירוניים במרחב, ובפרט בערד.

בשנים האחרונות המדיניות של המועצה הארצית לתכנון ובנייה ושל מינהל התכנון היא להימנע ככל הניתן מהקמת יישובים חדשים, וריבוי יישובים חדשים נוגד את עקרונות תמ"א 35 (תוכנית מתאר ארצית המפרטת את פריסת היישובים בארץ). עמדת גופי התכנון היא כי הקמת יישובים חדשים אינה רק בעיה סביבתית, אלא היא מייצרת פרבור ומחלישה את הערים. זאת משום שהיישובים הכפריים מושכים אליהם את האוכלוסייה החזקה, ובערים הסמוכות בפריפריה נותרים התושבים החלשים.

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "אין במהלך של הקמת יישובים חדשים שום היגיון - לא תכנוני, לא סביבתי, לא אקולוגי, לא כלכלי ולא חברתי. מכל הבחינות הללו יש עדיפות ברורה וחד־משמעית להרחבה ועיבוי של יישובים קיימים על פני הקמת יישובים חדשים חיזוק הנגב הוא מטרה חשובה וראויה ואנחנו תומכים בה, אך יש לעשות זאת על ידי הפניית תקציבים ומשאבים לחיזוק היישובים הקיימים, ולא למחזר שוב ושוב תוכניות להקמת עוד ועוד יישובים חדשים".

תגיות