אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

על הוגנות, תחושת צדק והחלטות רציונאליות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ל.ב.ק. אתה צודק לגבי אנשים עשירים ככלל, חשבונאות מנטלית היא הטרוגנית בתוצאותיה
ודוקא התוצאות ההטרוגניות שלה מבהירות את ייחוסה לחוסר רציונאליות. כלומר בעוד שרציונאליות היא תופעה ניתנת לניבוי וניתוח, חשבונאות מנטאלית, הינה פונקציה של מבנה אישיות ייחודי ותגובות למאפיינים ספציפיים של מקבל ההחלטה, החורגים מהנורמאלי, לכן מקבלים אצל חלק מאותם עשירים תופעות כמו שהכותב תאר לגבי הקולה. חריג אבל אפשרי וזו מטרת הדוגמא, גם אם היא קיצונית. לעיתים המחשה קיצונית ממחישה ביתר קלות תופעות, אשר בצורתן הקלה אנו עלולים להחמיץ אותן. די מצחיק אבל דווקא חלק מהתגובות מוכיחות את הטענה הבסיסית. למשל תגובות 3 ו-9. שאם תרד לעומקן, הם ממש ממחישים את החשבונאות המנטאלית כחוסר רציונאליות. הייתי גם מציין גם את הכביכול מגיב רו"ח משה, כתופעה לא רציונאלית, אבל לדעתי רו"ח משה שמשובץ כאן עם כל מיני יציאות מוזרות לאורך עמוד התגובות, הוא תוצאה של תוכנה מחוללת תגובות של המערכת שהשתבשה. debugging מהיר של התוכנה יחזיר אותה לתפקוד רגיל.
אביתר | 10.08.09
12.
זוית נוספת אפשרית לבחינת הנאמר
קראתי, נהניתי. לא תמיד צריך לפרק את כל המנוע לחלקיקים כדי לאתר את הבעייה ואו להגיע לפתרון. אני בטוח שהכותב סומך גם על האינטליגנציה וחוכמת החיים של קוראיו הנאמנים. וכאיש שיווק ומכירות, אני תמיד שואל את עצמי "א.מ.י.ל.י." (אני, מה יוצא לי מזה.) ותגובתי. במקום להגיע למצב של הפסד - הפסד (בתיאוריות המשחקים.) הייתי מנסה לחזות מהלך אחד קדימה ודרכו להשפיע על האדם שמולי. קוראים לתהליך כזה פרו-אקטיביות. התוצאה במקרים רבים יכולה להיות רווח -רווח (win-win). לסיכום. בשעת צהריים יוקדת זו, משב רוח צונן המלווה סיפור פשוט עם הרבה חוכמת חיים וטעם של עוד...אני בעד !!!
פאול | 09.08.09
10.
ב.ק זו הפואנטה, חשבונאות מנטלית היא ביטוי לחוסר רציונאליות בהגדרתה המקובלת
ראה תגובות 3 ו-9 הממחישות לך את הרעיון והוכחה לכך שהדוגמא אינה קיצונית. יתרה מזו הכותב אינו טוען שכולם היו נוהגים כך. העובדה שלך הדוגמא נראית קיצונית היא הוכחה כי בעיניך ההתנהגות המתוארת אינה רציונאליות ואילו לדעתם של מגיבים 3 ו-9 התנהגות בעל המרצדס סבירה. בנוסף לכך מאמרים במסגרת עיתונאית אינם תחרות ציטוטי מאמרים. אני מוצאת את המאמר מכווו נכון וממחיש היטב את הנקודה על במה זו, בלי להעמיס יתר על המידה ציטוטים ואסמכתאות שאין מקומן כאן.
שימרית | 08.08.09
6.
שתי הערות למיכאל תבור
1) התיזה הבסיסית שאתה מציג נקראת Mental accounting והיא הוצגה לראשונה על יד י Richard Thaler ב-1980. הרעיון הוא שבכל עיסקה מערבים 2 תועלות: התועלת מהמוצר והתועלת מהעיסקה - transaction value. עיסקה טובה ומשתלמת יכולה להביא למימוש עיסקה למרות שהתועלת מהמוצר עצמו נמוכה, ועיסקה גרועה (כפי שאתה מספר בעניין הקולה) יכולה לפגוע תועלת מהמוצר ולמנוע את העיסקה. מציע לך לעיין במאמר Thaler, R. H. "Mental accounting and consumer choice" (1985) Marketing Science, 4 , 199-214. 2) סיפור הרקע שבחרת על מכונית המרצדס הוא מוגזם ולא משכנע בהשוואה לסיפורי המסגרת הידועים בספרות המדעית. אדם עשיר מאוד אפילו לא שואל כמה עולה בקבוק קולה. הוא אומר תן לי קולה, מוציא 100 שקל מהכיס (או 100$), ומכניס את העודף לכיס בלי לספור. ההתנהגות הכלכלית של האדם העשיר מאוד היא לגמרי אחרת ואין לי בשליפה את המאמרים שעוסקים בנושא.
ב.ק. | 07.08.09
4.
הרחבת אופקים
רו"ח משה, כבר דאגתי שלא קמת לעבודה, לקח לך לפחות שעתיים לחבר את התגובה המדהימה שלך. החוקרים שחיברו את משחק האולטימטום הם לא ג'ון נאש ולא פרופ' רובינשטיין. המדובר בשלושה חוקרים גרמנים שפרסמו את מאמרם ב-1982 שמם Guth Schmittberger Schwarze מאז שחיברו את הדוגמא עשו בה שימוש רבים וטובים בואריאציות אחרות. זה טיבה של המחשבה האנושית. לוקחים משהו בסיסי יפה ומפתחים ממנו רעיונות נוספים או שימושים נוספים. לגבי הדוגמא עם הקולה, אכן השתמשתי בנוסח מוקדם של דוגמא זו בעבר ואני שמח לראות שאתה עוקב אחרי מה שאני כותב כבר 5 שנים. עם חסידים כמוך, אולי עוד נכונו לי עלילות.
מ. תבור | 07.08.09
3.
הכותב לא יודע בכלל מה זה רציונאליות!!!
הכותב טוען "רציונאליות פירושה שעליך לקבל כל הצעה שתוצע לך שכן כל סכום עדיף על אפס", זה לא הגדרה של רציונאליות!!!! הפירוש האמיתי הוא שאדם מבצע שקלול של תועלות מול עלויות, וזה לא קשור בהכרח לכסף. רציונליות קשורה לתגובה של אנשים לתמריצים. עוד דבר חשוב הוא שאנשים לוקחים בחשבון גם משמעויות עתידיות בהחלטות שלהם, בגלל זה לא ממש לא נכון להגיד שאם אדחה את הצעה חיובית אני לא רציונאלי. יש בתועלות ובעלויות גם מרכיבים רגשיים רבים, לא בא לי להרגיש פראייר אז אני לא מוכן שהמוכר בפיצוציה יעשוק אותי ב-14 שקל לקולה. אם תשלם את המחיר המופקע, אולי הגרון ירווה מהקולה אך עלות ההרגשה שדפקו אותך שווה במונחי כסף (למרות שכבר ציינתי שזה לא נכון לעשות את ההמרה) ל-15 שקלים לדוגמא. נמאס לי כבר לקרוא "מומחים לכלכלה" שיודעים להציג דוגמאות שטחיות ולא מביאים את כל הפרמטרים הרלוונטים, לא הכל מתחיל ונגמר בכסף, רק הרוב...
יניב | 07.08.09
1.
כבר ראינו
את הסיפור עם הקולה כבר קראנו. את הניסוי בתורת המשחקים תיתן לפחות קרדיט לפרופסור רובנשטיין או לנאש, עוד יחשבו שאתה המצאת פה משהו. לפחות לא הבאת דומה למה בהונג קונג, סין, אירופה, כל מקום אחר בעולם עושים דברים יותר טוב בלי להביא את כל המכלול של השיקולים.
רו"ח משה | 07.08.09
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת