אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

איך לחלק חשבון במסעדה?

53 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
תגובות 18, 19, 20, 44 לטעמי
בהחלט. הבעיה של חלוקת החשבון היא לא (רק) עניין של תורת המשחקים, היא בעיה של שוני בין תרבויות. לכן אין פתרון אחד. כפי שאמרתי, לתרבות הישראלית (ולא רק) מתאימה החלוקה לפי הצריכה. וזה לא גורם לשום כאב. בפעם הראשונה בלבד. אח"כ מתחסנים. או לא יוצאים.
גדי | 17.02.10
48.
מצטערת פרופ אריאלי אבל שיטתך לא הגיונית- אלא אם כן אתם הולכים לאותה המסעדה
תמיד עם אותו מספר אנשים ואוכלים בדיוק אותה ארוחה - אזי אפשר שהסכום יצא הוגן עבור כל המשתתפים . אבל מה קורה כשפעם מחליטים על חומוס ופעם מחליטים על מסעדת יוקרה ? ויש שאוהבים הרבה אוכל ויש שלוקחים סלט ומסיימים בזה ? ויש שהם חברים טובים הרבה שנים ויש שחברות היא קצרת מועד ויש שיש להם אפשרות כספית גבוהה ונוחה ויש שמשכורתם מחושבת עד לשקל האחרון... לחלק בסכום הסופי או להזמין מראש מהמלצרית ( עדיפות שלי ) לפי מספר הזוגות. ואז ממשיכים להיות חברים.. ושניפגש רק בשמחות...
גיל | 13.02.10
44.
אחד משלם עבור כולם? - ממש לא. לא בישראל.
אנשים פה מסתובבים עם בטן מלאה 50 שנה בגלל צ'ק לחתונה של הבן (או יותר גרוע: סיפולוקס!). אנשים חיים היום ולא יודעים אם יש להם מחר. אתה רוצה להוסיף להם סטרס שמא חס וחלילה לא יזכו לאכול על חשבון אחרים עד שיתקזז להם ה"חוב" מהארוחה במסעדה מלפני חודש? ועכשיו הם יצטרכו לזכור מה כל אחד הזמין ואם זה מתקזז או מישהו יצא פראייר? וגם, עכשיו כל הקבוצה "שבויה" עד שייגמר הסבב, כלומר, לא הולכים עם אחרים? או מנהלים פנקס עם מי מזמינים חומוס-פיתה ועם מי מזמינים כבש ממולא? לא לא, זה ממש לא מתאים. לא ברור לי מי המודל שלך, פרופ' אריאלי. אולי חייזרים, אולי מלאכים. אבל ישראלים?! ובינינו, ה- pain וה- stress מהסידור שלך יותר גרועים מלאכול, לשלם על מה שאכלת וללכת הביתה בשקט. אולי שכחת, פרופ' אריאלי, הקיבוץ כבר פאסה, ובדרך גם למדנו לקח. כדאי להיזכר.
אסתר | 13.02.10
43.
ההצעה לא מתאימה לאופי הישראלי - שלא לצאת פרייאר
אף אחד לא יסכים לשלם את החשבון בתורו, בלי שהוא בטוח שלפחות את חלקו היחסי הוא בלס. זה שתורו לשלם יזמין עוד איזה בירה או יין יותר מכולם, ואז הם יזמינו כדי להשתוות,כי למה שהוא יאכל יותר, וכך הלאה, ב4 לפנות בוקר הם רק יתחרו מי שותה יותר ויוצא פחות פרייאר מהקומבינה, היחיד שירוויח זה בעל המסעדה. עדיף ללכת למסעדות FIX PRICE, אבל גם זה לא משהו, כי אז אוכלים יותר מידי, שוב כדי לא לצאת פרייאר. הכי טוב לקחת עיסקאות סגורות, כמו מנה עיסקית, ואז קל להתחשבן על החריגות. מי שלא חרג יודע כמה עולה לו, מי שחרג יודע לזהות בחשבון מה שלו ולהוסיף מעבר לתעריף האחיד (והוא יעשה כן גם בשתיקה בהסכמה), לדעתי זו הסיבה העיקרית ל"עיסקית", לתת לך הרגשה שזו עיסקה טובה, ולתת לך אפשרות להנות מהארוחה בלי לחשוב על כסף. דרך אגב, איך מתקבלים לעשות PHD אצלך? יש לי BSC + MBA ואומרים שאני ממש ממש חכם (וצנוע), אפשר? הספר מעולה!!!
אליעד | 13.02.10
40.
פירגון בא מהבית
חברה מי שיושב עם זוג שכיף לו איתו באופן קבוע או כמה זוגות קבועים ,נושא החשבון בכלל לו עולה בסוף הארוחה, מתחלקים חצי חצי ולא מרגישים שום כאב . הכאב קיים כשאתה יושב עם זוג שאתה יוצא איתו לעיתים רחוקות והזרימה היא לא עד הסוף . בקיצור עם מי שכיף לנו היד תמיד פתוחה ועם מי שלא היא נפתחת רק פעם אחת בפעם הבאה אתה יודע למה לצפות וגם לא חש כאב ,חוץ מהכאב לב על זה שיושב מולך, שלא לימדו אותו ,שכשאתה פותח את היד כלפי האחר זו ההנאה הכי גדולה בעולם .
איתן | 13.02.10
39.
חשבון מנופח
יש בעיה אחת אמנם הרגשת הכאב המצרפי תפחת משיטה זו אבל לשיטה זו תהיה השפעה על סך התשלומים ברגע שאנשים יודעים שאין זה תורם לשלם הם יזמינו יותר , וכך יעשו כולם ( להבדיל ממצב שכל אחד משלם על עצמו), וגם אם אחד מהם לא הכי רעב הוא בכל זאת יאכל כי הכול בחינם וכולם יצאו נפסדים ומחירה של ארוחה ממוצעת יגדל ממצב שבו כל אחד משלם על עצמו
עדי הכלכלן | 13.02.10
36.
יש לי פתרון!לפני האוכל לתת למלצר סכום שאתה מעריך שתוציא,
לבקש ממנו לעשות הכל בחשבון נפרד לכל אדם ובסוף שיחזיר עודף עם קבלה.כך אחרי שאכלת,שבעת ונהנית אתה מדלג או מרכך את הרגע "המוריד סטלה" של התשלום.רעיון פיצוץ לא?אני חייב לנסות את זה.תודה לכתבה שנתנה לי השראה להגות הרעיון.
אורן  | 12.02.10
32.
מה כל כך מסובך? כל אחד זוכר מה הזמין, מעבירים את החשבון בין כולם וכל אחד משלם על עצמו
למה שאחד ישלם על האחרים, גם לפי תורות זה יצא מעוות יום אחד אוכלים במקום יקר יותר או שאחד מהחברה אוהב לאכול מאוד יקר - למה שיממנו אותו החארים.. פשוט כל אחד זוכר מה הזמין ומממן את עצמו - כך נוהגים רוב האנשים.
מוקי | 13.02.10
30.
קצת מתמטיקה ??? שימ לב!
בהתבסס על הכתבה אנו 4 אנשים אשר אחד מאיתנו ישלם ויכאב X1.5 כאשר עושים סבב כל אחד כואב בתורו 1.5X לכן ביחד שווה הכאב ל6X אחרי סבב שבו רק אחד משלם הכל. ובסבב או בכל מקרה שכל אחד משלם את שלו ויכאב 1X או בכתבה כאב של 4X ביחד אז לטווח הארוך זה בטח יותר כואב 6X לעומת 4X לא ככה? לכן כדאי שכל אחד ישלם על מזונו הוא מה גם שבאותו רגע יש צרת רבים חצי נחמה..
תומר  | 13.02.10
27.
המלצה: כל המנות הראשונות והסלטים שכולם משתפים יחולקו בניהם והעיקרית כל אחד ל]י הזמנתו
יש מנות ראשונות וסלטים מגיעות בצלחות גדולות שאדם חד לא יכול לגמור ותם ולכן אנו מזמינים כל מיני סלטים ומנות ראשונות וכולם לוקחים מתוכם ושמים בצלחתם. המנה העיקרית בדרך כלל היא יחודית לכל אחד. לכן ההמלצה היא שאת המנות הראשונות מחלקים בין כולם וכל אחד מוסיףף על המנה העירית ועל כוס הין שהזמין . ובא לציון גואל.
עדה מס | 13.02.10
25.
מצב קבוע תשלום "הוגן".
אני יוצא עם חברים למסעדות. לפעמים בזוגות לפעמים לא. אך יש זוג חברים עם שני ילדים, שמתי שאנו יוצאים ביחד, בדרך כלל רק אני איתם, כי בת זוגי לא מסמפטת אותם יותר מידי (יהיה ברור בהמשך). לפעמים הם באים לבדם ולפעמים עם אחד הילדים. תמיד קורה גיע התשלום, אישתו מציעה הצעה מקורית. פעם זה: "הכי צודק שנתחלק חצי חצי", זה כשהלכנו למעדה אני, הם וילדם שביסודי. זאת אומרת, הם אכלו שלוש מנות ואני אחת. הכי "הוגן" זה חצי חצי. בפעם אחרת יצאנו באותו פורום (התינוק נשאר בבית עם ביבי סיטר), החשבון מגיע ובעקבותיו ההצעה שאי אפשר לוותר עליה "אנחנו נשלם את הטיפ", החשבון רק היה על קרוב ל-400 שח (כמעט חצי מזה רק מההזמנה שלה (פלטת פירות ים אישית). כך זה תמיד. המצב היחיד ששילמו עלי היה כשישבנו על בפאב, רק פעם אחת. ההצעות מגיעות רק ממנה, אני מסתכל עליו ואנחנו שותקים. אני משלם כדי לא לפגוע בה. היא לא האדם החכם ביותר. כך יוצא שאני תמיד משלם על חצי או כל הארוחה, שזה נראה לה "הכי הוגן", היא פשוט לא מבינה, וזה ברצינות. כתוצאה מדברים אלו אני ממעט להפגש איתם מאחר והם תמיד באים יחדיו.
ירין | 13.02.10
21.
איפה אתה חי
אם אלה תוצאות המחקר שלך ועוד לאחר איסוף נתונים מכל העולם, לא פלא שהכלכלה קורסת ובמיוחד ענף המסעדנות כשחברים יוצאים לבילוי משותף במסעדה במיוחד אם זה קבוע אז אין שום אי נעימות בקבלת החשבון וחלוקה לפי מה שהסועדים לקחו. אין התחשבנות ותמיד החשבון נסגר כמו שצריך. נא לא לפתח תיאוריה עפ כפולות של 1.5 או רישום של תור . השבוע בפלאפל אבן גבירול ובשבוע הבא "מול הים" הצחקת אותי אבל גם זו פרנסה.
המשלמם קבוע | 12.02.10
20.
הבעיה מתחילה כשלא לכולם אותו תקציב
ואותן אפשרויות, למרות שכולם באותה חברה ורוצים לבלות בצוותא, כי למדו פעם יחד או שירתו באותה יחידה. ואז ארוחה במקום יקר אותה הזמין בעל ארנק רחב תחייב גם את מי שכיסו לא מרשה להיכנס אל הוצאות מעבר לאפשרויות, רק כדי לא להישאר חייב. במקרה כזה מוטב כל אחד ישלם את מה שהוא צרך, כי בעל האמצעים יזמין שרימפס, אנטריקות ויין יקר בשעה שחברו יסתפק במנת פסטה קטנה וכוס מיים כי יותר מזה אין לו איך לשלם.
עדי | 13.02.10
19.
הישיבה בצוותא !! התשלום בנפרד !!
שלומות. בתורת המשחקים יש דיון מקיף בסוגיה ששני עיקריו הם: האם לאכול בלי חשבון כי ממילא מתחלקים או לאכול כמה שפחות כדי להקטין את החשבון. ב 292 המילים שנכתבו כאן אינן אפילו קצה נגיעה בנושא. כאב התשלום קיים ומדוייק, אך כאב התשלום של מי שחושב שחלוקה זו מקפחת אותו, הוא פי כמה וכמה !! לא נשכח !! ויוצר תסכול לא פתיר !! בגלל שאין סיכום מראש לחלוקת החשבון המרצה את המתחלקים, התסכול ייצא אחר כך: " אנחנו אכלנו רק חביתה וסלט, ומשה השמן אכל שני המבורגרים !! אז למה אנחנו ???????????? ככה וככה. בקיצור ? קנאה, רשעות, לשון הרע, צרות עין, קמצנות, רכילות, וכל זאת יוצא מאנשים שרצו להינות יחדיו. חברים יקרים !! הנה פירוש קטן ועיצה בצידו: ישיבה בצוותא אין הדבר אומר, שכולם זהים. אז אם נבקש מיד עם הישיבה, להכין "בון" על שם כל אחד / כל זוג, תיחסך מאיתנו עגמת הנפש והקטנוניות. כל פרט יסעד כרצונו, ישלוט בהוצאותיו, וישלם בדיוק את הנדרש ממנו. לא לחץ חברתי, לא הוקעה כקמצן, לא השפלה כקטנוני. וכמו שאומר בנג'ו ידידי: שלם, קח ובוא נשכח. כל טוב. קפיטן
 | 13.02.10
18.
שאלה ידועה מתורת המשחקים
ענין המסעדה הוא נושא ידוע בתורת המשחקים. נניח שקובעים כי כולם מתחלקים בתשלום בסוף הארוחה. ברגע שאחד הסועדים מחליט "לחגוג" ולהזמין מנה יקרה יותר, האחרים מתחילים להרגיש פראיירים ומזמינים גם הם מנות יקרות יותר, ובסופו של דבר כל אחד משלם יותר. נראה כי גם במקרה שבו קובעים מראש מי ישלם יקרה אותו הדבר, מאחר ואלו שלא משלמים ירגישו חופשיים יותר להזמין דברים שאולי לא היו מזמינים אילו ידעו שעליהם לשלם בסופו של דבר, מה שעלול להוביל לכך שהמשלם ירגיש "פראייר" ויתנקם בארוחה הבאה, כאשר משהו אחר ישלם. לכן, נראה שבניגוד לעצה המלומדת במאמר, השיטה הטובה ביותר היא שכל אחד ישלם בהתאם למה שהזמין. אולי זה יגרום ל"כאב תשלום" אצל כולם אבל לפחות אף אחד לא ירגיש פראייר ואף אחד לא ינסה "לחגוג" על חשבון אחרים.
א.א. | 12.02.10
17.
אצלנו פתרנו את הבעיה בלי בעיה
אנחנו 4 זוגות שיוצאים קבוע , יש לנו קופה משותפת 250 שקל כל שבוע לזוג (אם יוצאים וגם אם לא) וכשיוצאים (לא משנה למה סרט,מסעדה,הופעה,וכד') משלמים מהקופה , העודף נשאר לפעם הבאה ,אם חסר משלימים ע"ח הפעם הבאה , זה נוח כיף לא עושים חשבון והתחשבנות , ולא קטנוניים בכל דבר שרוצים ,פשוט כיף לצאת ככה. ממליץ (רק לחברים טובים) תהנו
שלום | 13.02.10
12.
נו באמת
אנשים מה קורה לכם? אכלת - שלם, לא אכלת - אל תשלם! אין פה ענין של התקטננות / התחשבנות. כל אחד משלם על ההוצאות שלו וזהו.אפשר לפעמים לפרגן לאחרים אבל לא כשיטה. הרעיון הטיפשי בכתבה רק יוצר יותר חיכוכים ובעיות: כשמישהו לא משלם, הוא אוטומטית יזמין מנות יקרות יותר מאשר כשהוא משלם. את הסטייק פילה הוא יזמין רק כשאחרים משלמים, וכשהוא משלם הוא יסתכל בצלחת של האחרים. זה טבע האדם, ורק ייצור עוד יותר בעיות. כל העניין הזה של כאב התשלום - אם יש לך כאב תשלום, זו בעיה שלך. אל תפנה אותו לאחרים ותגרום רק לכאב ראש אצלם.
רעיון טיפשי | 12.02.10
11.
המקרה הנ"ל קצת יותר מורכב מהכתוב (למרות הערכתי המאוד גדולה לדן אריאלי)
במידה ונאמץ את שיטת ה "תשלום כל אחד בתורו", המקרה יתחיל להסתבך כבר בשלב שבכל ארוחה יזמינו במחיר קצת יותר גבוה (או חלילה הרבה יותר גבוה) ואז מי שיישא מעליו את התשלום לאותו הערב יתחיל להרגיש איזושהי טינה קלה כלפי האי-הוגנות של המקרה (גם אם הוא לא בן-אדם קמצן, ואפילו דיי "לארג'" ברוב המקרים), ואז הוא אף יכול לשאת את ההרגשה גם לאחר סוף הסבב של התשלום בכל ערב. אני חושב שכברירת מחדל שצריכה להתקיים במסעדות ודומיהן, צריכה להיות שיטת החשבון של חישוב המנות מראש של כל סועד, וכך אם מישהו ירצה לשלם על בת הזוג או החבר'ה, יוכל לבחור זאת, אך אם לא - לפחות כל העסק יהיה פשוט יותר..
נירוֹ | 13.02.10
10.
אפשר אחרת
אנחנו בד"כ 4 זוגות שיוצאים בקבוע למסעדות, אז מה שעושים, יש לנו קופה משותפת למסעדות, כך שהאחראי על הקופה מבקש "לתרום בשווה" לקופה בד"כ יום לפני היציאה למסעדה, וכך תמיד יש אחד שמשלם את החשבון ולא צריכים לריב, אבל מאוד חשוב, שצריך אימון ושקיפות, כך שאחראי הקופה מעדכן את האחרים על מצב הקופה.
סאמר | 12.02.10
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת