אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ידוע שאוויר חם עולה למעלה. אז למה בבקעת הירדן חם ובהרים קריר?

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
ההסבר הוא שלמטה יש יותר חלקיקים מלמעלה
בים ככל שנעמיק יהיה מעלינו עמוד גדול של מים. בגלל כח משיכה העמוד ישקל יותר ככל שנרד, יפעיל יותר כלפי מטה. אם נחלק העמוד לקוביות, אחת מעל השניה, בגלל הלחץ בקוביה נמוכה ידחסו יותר חלקיקי מים מאשר בקוביות שמעל. אם נשים גוף חימום באחת הקוביות באמצע העמוד. החימום יעניק לחלקיקי המים בקוביה אנרגיית תנועה, הם ינועו מהר בעוצמה גדולה ילכל הכיוונים, ותוך כדי כך יתקלו בחלקיקים אחרים. למטה יש כאמור יותר חלקיקים מאשר למעלה, ולכן יש להם יותר סיכוי להתקדם למעלה בלי להאט.בסוף כמובן יאטו בגלל התנגשויות, ויפלו.
הפרעה מתקדמת בתווך | 10.12.20
25.
לגבי התשובה לשאלה הראשונה
לא שמעתי אף פעם על הסבר כזה, אבל שמעתי על הסבר אחר שקל יותר להבין: במקומות נמוכים לחץ האוויר הוא גדול יותר, לכן תנועת חלקיקי האוויר היא עצומה. החיכוך ביניהם, לא משנה עד כמה שהם קטנים, יוצר חום, לעיתים בלתי סביל כמו בקיץ בבקעת הירדן או בין המלח. הקור הוא ההפך מההסבר למעלה.
אני | 19.08.15
23.
מבנים ציבוריים (ובפרט בתי ספר/מכללות וחדרי דיונים בעבודה)
במבנים ציבוריים, שבהם נהוג להקפיא לציבור את הישבן. יש לכך כמה סיבות. אחת היא שהקור הקיצוני מפתה את הקהל המיוזע שעובר ליד הדלת הפתוחה ומקבל משב מרענן. אחרת היא שמי שמפעיל את המזגן הוא לא זה שמשלם את חשבון החשמל. כמה נכון!
החוסך | 06.11.10
17.
למה קר בחרמון וחם בסדום
קרינת השמש פוגעת בהר החרמון ובסדום באותה עוצמה. האדמה קולטת קרינה, מתחממת, ופולטת חזרה בשני המקרים. ההבדל הוא בחגורת האטמוספירה שמקיפה את הקרקע בשני המקומות. בסדום, היא צפופה יותר, לכן "קשה" לקרינת החום לעזוב את הקרקע, ולכן חם בסדום. בחרמון, האויר דליל יותר משמעותית, (חוסר חמצן, מחלת גבהים, כאבי ראש בזמן פעילות גופנית, הכל בגלל חמצן בכמות קטנה יותר בגבהים). לכן החום בחרמון חוזר לאטמוספירה בקלות רבה יותר, ולכן קר בהרים. סה"כ די פשוט.
אחד שלא מבין כלום | 30.10.10
15.
יש עוד הרבה סיבות להתקררות/התחממות אוויר
יש גם תופעה של "חום כמוס" - כאשר אדי מים מתעבים, הם פולטים חום, וכאשר הם מתאדים, הם נוטלים חום מהסביבה. כאשר אוויר מים למקום נמוך יחסית, כמו בקעת הירדן, מתרחשת תופעה שבה אוויר גולש למקום נמוךיותר, אדי המים שבו מתעבים, ויש פליטת חום כמוס לסביבה שמחמם את האוויר. (הסיבה להתעבות נובעת מהפרש לחצי אוויר). ובכל מקרה, בגדול אכן האדמה מחממת את האוויר. אבל אסור להתעלם מלחץ האוויר המשתנה ככל שעולים, התעבות אוויר וכו'.
אחד | 30.10.10
13.
הסבר לא מספק
יש רמות גבוהות בעולם שבהן קר מאוד רוב ימות השנה: רמת הגולן (וההמשך שלה בצד הסורי - הלג'ה הגדולה) מונגוליה טיבט מדובר על מישורים עצומים שקולטים קרינה ובתמורה מפיצים חום, לא פחות מאשר מישורים נמוכים כמו מדבריות וכד'. כמו כן, אפקט הרוח זהה בין הרמות הגבוהות למישורים הנמוכים (בזה אני לא בטוח) אני לא יודע מה ההסבר הנכון, אבל אני לא השתכנעתי מההסבר בכתבה ולא מן ההסברים בתגובות המלומדות. מישהו מרים את הכפפה ?
הדלאי למה | 30.10.10
9.
אנרגיה פוטנציאלית + תרמודינמיקה
אוויר שעולה רוכש אנרגיה פוטנציאלית ולכן חייב לאבד משהו : אנרגיה פנימית. ההפך כאשר הוא יורד. לגבי קרינה: יש דבר שנקרא מקדם צורה שבגדול הוא : כמה אחוז משטח חצי המעגל שאתה יכול לראות ממלא הגוף שפולט חום. בממוצע על האדמה למטה אתה "רואה" יותר את האדמה ולעומת זאת בראש ההר אתה מוקף (אפילו במרחקים) ריק או אוויר. ועוד תוספת: היובש. האוייר למטה רטוב ולכן הוא קולט את החום שנפלט מהאדמה בעוד האוויר בהרים יבש והפליטה "בורחת" לחלל . רוצים לדעת עוד - גגלו את שמי.
אבי טרנגו | 30.10.10
7.
לא זה ולא זה
אם אתם באמת מתעניינים אז תבחרו את התשובה שנשמעת לכם הכי אינטיליגנטית. האמת היא שהתאוריות משתנות אחת לכמה שנים (ואם זה 20 שנה או 500 שנה זה לא באמת חשוב). בשורה התחתונה מה שחשוב לזכור זה לארוז מעל חם אם נוסעים להרים ולא להביא אותו לבקעת הירדן בקיץ (רגע, אבל יש סיכוי שתרצו לחגוג את ניצחונכם על הסביבה ותפעילו מזגן, אז להביא מעיל בכל זאת).
דגן | 30.10.10
6.
לא רק האיכות אלא גם הכמות
חום נמדד לפי מהירות של חלקיקים. לכן החום של החלקיקים באוויר הוא זהה בבקעה ובהר. אולם כח הכובד מושך את החלקיקים למטה ולכן יש יותר חלקיקים במקומות הנמוכים. הגוף מרגיש חום בחוש המישוש, לא לפי חלקיקים בודדים אלא בממוצע על שטח עור וביחס לחום הגוף. במקומות בהם יש מעט חלקיקים חמים (אוויר דליל בהרים), הגוף ירגיש הרגשה קרה, במקומות עם אוויר לא דליל הגוף ירגיש את החום. לדוגמא, במנורת פלורסנט יש חלקיקים הנעים במהירות השקולה לעשרים אלף מעלות, אך בגלל שיש רק מעט חלקיקים כאלה הגוף מרגיש שהמנורה לא רותחת אלא רק קצת חמה.
אריאל | 29.10.10
5.
לא הרוח ולא הלחץ
הפרשי הלחץ בין העמק להר אינם גדולים מספיק בשביל להסביר את הפרשי החום. תישאל את המורים לפיזיקה או אפילו תעשה ניסוי בעצמך. והרוח למרות שהיא גורמת להרגשה שקר יותר לא מקררת על אמת. הסיבה שקר יותר בהר היא שאתה רחוק יותר מרוב האדמה. אפילו שיש לך קצת אדמה מתחת לרגליים רוב האדמה נמצאת רחוק מתחת. בלדד צודק.
מפתיע נערץ | 29.10.10
4.
אני מאוד מקווה שאני טועה, אבל יש פה טעות חמורה
האמת היא שאני התעניינתי בנושא הזה בדיוק (עם יחס טמפרטורה-גובה) לפני כשנה, ולפי הבנתי האמת היא אחרת לגמרי. הסיבה שלמעלה יותר קר, היא שלחץ האויר יותר נמוך. זה הכל. אויר חם עולה למעלה, תופס יותר נפח, ומתקרר. שאלתי כמה מורים לפיזיקה, וחיפשתי המון באינטרנט. ובנוסף, למה שעל הר האפקט יהיה שונה? גם הוא מתחמם בדיוק אותו הדבר (במיליונית האחוז יותר, לדייקנים) מהשמש, אז למה שיהיה שן קר יותר מאשר בקומות נמוכים?
מעריץ מופתע | 28.10.10
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת