אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

איך יודעים שכל בני האדם רואים את אותם צבעים?

57 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

56.
ל-55 אווי אתה נעל! ועוד מרגיש "חכם"
יש במוחו של השור (כדוגמא) תא שנקרא א2 שברגע שהוא נדלק (מזהה את הצבע שמפעיל אותו) הוא מתעצבן! אצל שור א, האדום שנראה כ"כחול" במוחו גורם לגירוי! (כלומר מפעיל את תא א2) אצל שור ב. האדום נראה אדום במוחו וגורם לגירוי! (כלומר מפעיל את תא א2) שניהם גורמים לגירוי! אבל הם נראים שונה! מי שרואה דם בצבע כחול! אז הוא רואה גם עגבנייה וגם אבטיח בצבא כחול! ורגיל לקרוא להם "אדום" את השמיים הוא (נניח) רואה "אדום" והם דומים לים ולפסים על דגל ישראל אבל הוא הורגל לקרוא להם "אדום" הוא עדיין יתרגש מדגל ישראל ולא יתבלבל בינו לבין רמזור אדום (שהוא הורגל לקרוא לו כחול) לא בשמיים אבל גם לא מסובך
דוד דרזי | 23.08.13
46.
ל 43
נגיד שאצלך במוח התחלפו כל הצבעים אדום התחלף עם ירוק, כחול התחלף עם צהוב, ורוד עם תורקיז, סגול עם כתום. אבל לא כאדם בוגר אלא מהלידה. אז כשאת לומדת צבעים מלמדים אותך שזה אדום וזה ירוק וזה סגול וזה כחול וזה הוב וזה כתום. בראש שלך הכל הפוך אבל השמות מתקשרים לצבעים הנכונים כמו שכל אדם אחר רואה אותם. אז כשאת הולכת לחנות ומבקשת חולצה חרוקה את מקבלת חולצה ירוקה. את מסתכלת עליה ורואה אדום אבל מהלידה לימדו אותך שלצבע הזה קוראים ירוק ומבחינתך זה בסדר.
י. | 13.02.11
43.
תיקון ממני תגובה מס' 12 -תנו לי בניקוד-פיד-בייק
לא יכול להיות שבני האדם רואים צבעים שונים וקוראים להם באותו שם! כי אחרת הייתי באה למוכרת ומבקשת חולצה אדומה והיא היתה מביאה לי ירוקה! אולי אנחנו לא רואים בדיוק את אותם הגוונים כמו שהשמיעה שלנו וההבנה שלנו אינה זהה, אבל להגיד שאנחנו לא רואים אותם צבעים.. דחילאק'........
צבעונית-גם בניסוח יש בעיה לפעמים-:) | 13.02.11
40.
לציון - דווקא יש יתרון אבולוציוני
קראתי פעם שבמלחמת העולם השנייה, הצבא האמריקאי העסיק עיוורי צבעים כדי לזהות פרטים מסוימים בתצלומי אוויר, והם עשו זאת טוב יותר מרואי-צבעים. עוד קראתי, שמשערים שלקבוצה של ציידים (תחשוב אדם קדמון) שחלק קטן מהם עיוורי צבעים, יש יתרון כלשהו בצייד על-פני קבוצה של רק רואי צבעים. אני משער שזה קשור בזיהוי תנועה של החיה הניצודה. אגב, לי, כעיוור צבעים, יש תחושה שאני רואה טוב יותר בתאורה חשוכה מאשר רואי צבעים, אבל לא בדקתי את זה מדעית אף פעם.
עמרי | 13.02.11
38.
2 תיקונים לכתבה:
1. גירוי המדוך לאורכי-גל קצרים ייראה לנו כגוון כחול ולא כאדום. גוון אדום מתקבל מקליטת אורכי-גל ארוכים. 2. לא כל הגנים למדוכי הצבעים "יושבים" על כרומוזום X. הגנים למדוך הכחול (המגורה מיטבית באורכי-גל קצרים) נמצא במקום אחר בגנום ולכן הלוקים בעיוורון צבעים ספציפי מסוג זה (יכולים לראות את העולם בגוני אדום וירוק בלבד) הם זכרים ונקבות באותה מידה פחות או יותר.
אני | 13.02.11
32.
יתרון אבולוציוני? (לציון)
שאלה מעניינת ואיני מומחה בתחום, אבל... ישנן "אגדות אורבניות" שמדברות על כך שבמלחמת העולם הראשונה נעשה שימוש בתצפיתנים עיוורי צבעים לאיתור הסוואות (כלים, רק"מ...) של האוייב. לא בטוח שלהיות תצפיתן ב"קו ראשון" במלחמת עולם זה יתרון אבולוציוני שיסייע לאותו אדם בהעמדת צאצאים, אבל... אם למישהו יתרנות נוספים, אשמח לשמוע...
נדמה לי | 12.02.11
30.
גם אם המדוכים בעין זהים לחלוטין בין שני שני אדם - לא בטוח שיראו אותם הצבעים
כמו שנאמר בתחילת הכתבה, המוח מקבל את האותות מהעין הקולטת גלי/קרני אור ומפרש אותם למעין תמונת מפה של צורות וצבעים. גם אם העיינים שלנו זהות לחלוטין, לא בטוח שהמסר העיצבי שמועבר מהעין מגיע ליעדו במוח כזהה לחלוטין, בנוסף יתכן ויש שוני בין מוחות האנשים אשר מפרש את אותם האותות לצבעים או גוונים שונים.
אורי | 13.02.11
27.
עיוורון צבעים לא קשור לאבולוציה
כמו שכתוב בכתבה, עיוורון צבעים נגרם מפגם גנטי - טעות בשכפול של ה ד.נ.א כאשר הביצית מתאחדת עם הזרע. זה לא שיש אנשים עיוורי צבעים כמו שיש אנשים בעלי שיער אדום (שזה לא פגם גנטי אלא תכונה). ההבדל הוא בתורשה - לשני אדומי שיער יהיו ילדים אדומי שיער. לשני עיוורי צבעים יהיו ילדים רגילים לחלוטים.
 | 12.02.11
23.
לציון: עיוורי-צבעים אכן יש יתרון אבולוציוני גדול.
העיוורון הזה מכריח אותם למצוא נשים בעלות סבלנות גדולה יחסית (אישה רגילה משתגעת כשהגבר לובש חולצה אדומה כי חשב שהיא אפור-כהה). היות והיא סבלנית יש סיכוי שהנישואים שלהם יחזיקו מעמד ויהיה להם יותר זמן לעשות יותר ילדים, וכך הסיכוי להורשת הגן הפגום גדלה. עכשיו תחשוב למה לגברים מבוגרים יש הרבה שערות באוזניים ומה היתרון האבולוציוני בכך.
ק. | 13.02.11
21.
ל- 3,4,5: אתם מודעים לכך שתאוריית האבולוציה היא רק תיאוריה...?! ושבמקרה גם אין לה הוכחה....
אתם מניחים השערה שלא הוכחה, ועליה מעלים השערות אחרות. עדיף לשאול איזה תהליך הביא לכך שמיונז נדבק לאבוקדו וביצה בצורה מיטבית עד כדי כך שגורמת לליקוק אצבעות אצל פרטים מסויימים. אגב, הרבה מדענים טוענים שהאבולוציה כבר מזמן אינה בגדר מדע אלא בגדר... דת! כל טוב.
 | 12.02.11
20.
ציון, איזה יתרון אבלוציוני יש לסכרת? או ללחץ דם גבוה? או נטייה לפתח סרטן?
אבולוציה לא יכולה לפעול אם כל הפרטים זהים. האבולוציה תשאף להתאים כל פרט לסביבתו. אתה יכול לטעון ובצדק שקיים רצף גנטי אחד ויחיד (או תת קבוצה מצומצמת) שמהווים פרט שהוא הכי מושלם והכי מתאים, ולכן אם האבולוציה אכן מושלמת כל הפרטים בזן צריכים להראות בדיוק אותו דבר (כולם מותאמים בשלמות לסביבתם). אך עליה וקוץ בה. אם כל הפרטים זהים, האבולוציה לא יכולה לפעול. אם יהיה שינוי קל בסביבה של אותו זן, כולם ידפקו במידה שווה, ולא יהיו פרטים שירוויחו יותר מהשינוי, שהגנים שלהם יעשו יותר נפוצים. כך לאותו זן לא תהיה המשכיות, ודינו להכחד. לכן האבולוציה "מאפשרת" לגנים שהם לא אופטימליים לשרוד ברצף הגנטי שלנו, ועל ידי כך להבטיח שונות בין הפרטים.
 | 13.02.11
18.
ראיית לילה
עיוור צבעים יש לו יתרון גדול בצבעים הבאים: אפור, שחור ולבן. עיוור צבעים או ליתר דיוק עיוור גוונים יכול להבחין בשינויים שנעשו באיזור מסויים בתנאי שצולם בשחור לבן. במידה ויש שוני בתווי קרקע ששונתה או שנעשה שינוי במבנה , עיוור גוונים יבחין בזאת מיידית. יתרה מכך לעיוור גוונים יש ראיית לילה כמעט מושלמת,יש לציין שלא כל העיוורים ניחנים בתכונה זאת , זה תלוי ברמת העיוורון ובחוזקה. יתכן והם יצאו לצוד בלילה בימים עברו לצורך הישרדות? חומר למחשבה.
אפריים | 12.02.11
17.
לציון
א. ישנן הרבה בעיות גנטיות, חלקן אפילו קטלניות, שאין בצידן כל יתרון, ועדיין נמצאות במאגר הגנטי: נניח שבעיה גנטית רצסיבית (מספיק עותק תקין אחד לחיים תקינים) נמצאת אצל אחד לאלף אנשים. הבעיה כמעט שלא מהווה חיסרון עבור נשא, כיוון שעם 999 מתוך אלף נשים לא תתעורר כל בעיה. גם עם האישה האלף, רק רבע מהצאצאים יושפעו. לכן לחץ הסלקציה נגד תכונה רצסיבית שנמצאת בשכיחות נמוכה הוא כמעט אפסי. במקרה הזה, לאישה נשאית רק חצי מהצאצאים הזכרים שלה (ולא משנה מי בן הזוג) יושפעו מהתופעה, וההשפעה, למרות שהיא שלילית היא יחסית מינורית. ייתכן שהיתרון שהתכונה מהווה לנשים ה"נשאיות", הבחנה טובה יותר בין גוונים, מאזן את החיסרון אצל הגברים עיוורי הצבעים.
החזיר | 13.02.11
16.
שאלה
סבבה אז אי אפשר לדעת אם שני אנשים שצובטים אותם מרגישים אותו דבר. אבל התגובה שלהם דומה מה שמעלה את הסבירות שלשניהם זה לא נעים. עכשיו נסתכל על שני אנשים. ניתן להוכיח בקלות שהם רואים בערך אותו ספקטרום של צבעים. לא ניתן להוכיח שהאחד רואה אדום כמו האדום של השני (ולא נניח כמו הירוק של השני), אבל סביר להניח שכן. איך אפשר להסיק את זה? ראשית שאר החושים שלנו די תואמים. נניח אם אחד היה טועם מתוק כמו מר של השני הוא היה יורק את התפוח הבשל, ואוכל בהנאה תפוחי בוסר שיעשו לו בלגן בקיבה. שנית נבדוק את הקצה השחור, עם שחור אין בעייה כי מדובר בחוסר גירוי כלומר אנחנו פשוט לא רואים. זה כמו שכולנו שומעים שקט אותו דבר פשוט אין גירוי. לבן גם זהה לכולם כי כל הקולטנים מגורים. אחרת היה אפשר להוסיף לזה שלא רואה לבן כמו כולם (נניח הוא רואה כחול) עוד פוטונים עד שיראה לבן - ניסוי פשוט מראה שזה לא המצב. מכאן שגם אין בעייה עם אפור (גלגל של שחור ולבן שמסתובב מהר). עכשיו אם אנחנו רואים לבן שחור ואפור אותו דבר - יש יותר סיכוי שגם את שאר הצבעים אנחנו רואים לפחות דומה. נכון שיש טיעוני נגד כמו שהדשא של השכן תמיד יותר ירוק, ושאי אפשר להוכיח את הטענה, אבל סביר להניח שאני צודק.
חף | 13.02.11
15.
לא רק בצבעים
השונות שבאופן ראיית הצבעים יכולה להתקבל גם כמטאפורה על שאר התחומים בחיים. כמו שקורה עם צבעים, כך גם עם כל דבר הנקלט בחמשת (ששת?) החושים שלנו. יש שוני ב א ו פ ן שבו אנו קולטים ויש גם שוני בפ י ר ו ש שאנו נותנים למידע שניקלט. לכן יש דעות רבות לגבי כל דבר. כל אדם "רואה" דברים בדרכו המיוחדת והמתאימה לו ומפרש אותם גם בדרכו המיוחדת והמתאימה לו. ה"מפה" שהוא יוצר בראש, או הייצוג הפנימי של אותו אדם יהיו שונים בתכלית מהייצוג הפנימי שייצור אדם אחר הצופה באותו ארוע!! זו סיבה להתייחס בסובלנות מירבית לדעה של כל אדם אחר, לא ככה?!?
אורן | 13.02.11
13.
תגובה לתגובה לציון
ככתוב בכתבה, הגן של עיוורון הצבעים נמצא על כרומוזום X. לגברים יש רק אחד כזה. אצל גברים הגן לא מביא ליתרון הישרדותי, אולם אצל נשים, אותו הגן בדיוק משפר את יכולת האבחנה בצבעים (ובלבד שהאישה נושאת את הגן רק על כרומוזום X אחד מתוך השניים שהיא נושאת), ובכך הן זוכות ליכולת משופרת באבחנה בגוונים שהיא כאמור תורמת תרומה חשובה לבחירת אופנתיות נבונות.
ציוני | 13.02.11
12.
לא יכול להיות שכל בני האדם רואים אותם צבעים וקוראים להם באותו שם .....
כי אחרת היית באה למוכרת ומבקשת חולצה אדומה והיא היתה מביאה לי ירוקה! אולי אנחנו לא רואים בדיוק את אותם הגוונים כמו שהשמיעה שלנו וההבנה שלנו אינה זהה, אבל להגיד שאנחנו לא רואים אותם צבעים.. דחילאק'........
צבעונית | 13.02.11
10.
לנמרוד ומס' 5
הישרדות בטבע לעיוור צבעים קשה מאוד, צמחים, חרקים ומיני זוחלים ארסיים בעלי צבעים עזים-זאת הדרך של הטבע לומר, צבע עז-ארסי/רעיל, עיוור צבעים לא יוכל להבחין בין צפרדע רגילה לאחד היצורים הרעילים על פני האדמה, Poison Dart Frog למשל... ראיית צבעים הייתה חיונית להישרדות בימים עברו, היום פחות.
דוד | 13.02.11
7.
למזלינו יש מיכשור לגלוי קא"מ ולכן כל צבע ניתן לדעת בדיוק נמרץ את עקומת הבליעה או ההעברה
במכשיר ספקטרופוטומטר המתאים. כמובן שגם כאן יש תלות ביכולת המכשיר להפריד ולהבדיל בין אורכי הגל, אך בכל מקרה כיום מכשירים אלו טובים יותר, בלשון המעטה, מהעין האנושית ו/או מכל עין של בעל-חיים אחר. כל השאר זו שאלה סובייקטיבית לגמרי, ולמעשה בתנאים הנוכחיים לא נוכל לדעת. אולי בעתיד כאשר יהיה ניתן לכמת ולאפיין במדוייק את התחושה הפנים מוחית, אולי אז אפשר יהיה להתקרב לפתרון השאלה. בינתיים, אני יכול להעיד שהצבעים שאני קולט מסביבינו הם יפיפיים, אם יודעים איך להסתכל עליהם :-)
א | 12.02.11
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת