אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אסתר דופלו נגד העוני, מלחמה מפתיעה

67 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

67.
השיטה של דופלו מרעננת ואולי מבשרת על התקדמות במדעי החברה
התמודדות עם בעיות אנושיות וחברתיות בכלל ובוודאי עם בעית העוני צריכה להיות מדעית ככל הניתן; מבוססת על הקמת שרותים ניסיוניים ומדידה מתמשכת של התוצאות לאור המטרות שנקבעו. אחרת נמשיך להתבוסס ב"מדע" האידיאולוגי שהוגים משוררים למינהם - עד הסוף המר. כך בעולם השלישי וכך גם בחברות השפע. מתקבל על הדעת שהיא נאלצת "להתספק" בניסויים מיקרוסקופים. היהירות של רבים מהמגיבים כאן - היא טיפוסית ל"מדע" הכלכלה.
כבוד לנובל לכלכלה | 21.10.19
65.
אבל למה אף כלכלן לא מדבר על הגבלת ילודה??
מדינה כמו ניז'ר שהיא מדבר מתייבש היא בעלת רמת הילודה הגבוהה ביותר בעולם, כשכל אישה בממוצע יולדת 7 (ש-ב-ע) ילדים לא כולל הפלות. אין להם שטח אפילו לגדל חיטה אבל עדיין ממליטים כמו ארנבים. כנ"ל רוב אפריקה (כולל הערבים בצפון). במקום לחלק להם תרופות נגד מלריה ולהצניח אליהם שקי אורז, תחלקו להם גלולות נגד היריון וקונדומים. המלריה ממילא מתאפשרת בגלל פיצוץ האוכלוסין וחוסר היכולת של הממשלות בלטפל בכל כך הרבה אנשים שלא תורמים כלום לכלכלות העניות שלהם. אבל בסופו של דבר, ללוחמי השוויון לא באמת אכפת משיפור רמת החיים של האפריקאים, הם פשוט רוצים עוד ועד ועוד אפריקאים כדי שיכלו למכור להם נשק, תרופות, ולקבל בתמורה מתכות יקרות בזול. וגם על הדרך אוספים מהגרים לתוך אירופה שיהיו כוח עבודה זול והכי חשוב מצביעים נאמנים למפלגות שלהם.
שדג | 15.10.19
62.
אוי ואבוי . עם העיצות שלה העוני רק יגדל כי היא מתעלמת מהבעייה העיקרית
הרעיון לפרוט כל בעייה לבעיות קטנות ולפתור אותן לא שווה כלום. משום שהבעיות הקטנות שהיא פותרת גורמות לבעייה גדולה מחדש. כל הכילות נגד יתושים והחיסונים יגרמו לכך שהאוכלוסייה תשאר גדולה וזה שורש הבעייה של העוני. משפחות במדינות עולם שלישי לא יכולות להחזיק את עצמן בגלל שלכל משפחה יש 7 או 9 או 15 ילדים למשפחה. בעיית הבעיות של העולם השלישי היא שלטון מושחת שבו לכמה בודדים יש את כל הכסף וכל השאר מוחזקים בעוני. ואת בעיות המשטר אותה דופלו לא יכולה לפתור. אם היא רוצה לפתור את בעיית העוני שתחלק אמצעי מניעה לעניים. אם לכל משפחה יהיה ילד אחד כפי שעשו הסינים אז יש להם סיכוי לצאת יום אחד ממעגל העוני. כל הפתרונות שלה לבעיות חינוך ותברואה לא יהיו שוות כלום באוכלוסייה מפוצצת שכל מדינה לא יכולה לתמוך. בשלב זה מדינות העולם השלישי נתמכות במערב מה שמגדיל את אוכלוסייתן ויוצר יותר עוני, זה לא יחזיק מעמד יותר מידי דורות...
פיצוץ אוכלוסין | 15.10.19
60.
פרס נובל על מיגור העוני
למירי (מתגובה 52) צר לי מאוד על הבורות שלך שנובעת משינאת חינם והסתה (אולי על רקע הבחירות והסיסמאות הריקות מתוכן של ליברמן ולפיד… ) לא נראה שיום הכיפורים השפיע עלייך במשהו… ולעצם הענין הציבור החרדי בחלקו הגדול לומד לימודי ליבה בסיסיים ומגיע בכוחות עצמו לכושר ניתוח וחשיבה יותר מחודדת מהחילוני הממוצע בזכות לימוד התורה שיש בה את כל החכמות בעולם הרבה יותר מהליבה… ובנוסף מי שמנצל וגונב מנדטים וגורם לביזבוז מיליארדים למשק הישראלי אלו חברייך ליברמן ולפיד שר האוצר שהכניס את המדינה לגירעון וסיחרור של שנים… ולא משה גפני ונציגי היהדות החרדים שדואגים ועובדים קשה מאוד למען כל האזרחים
שלום | 15.10.19
54.
5 ו-30 שמדברים על "מי מרוויח מהעוני"
מי בדיוק מרוויח מכך שמשפחה עניה באפריקה לא יכולה להרשות לעצמה לרכוש *כילה נגד יתושים*? עדיף לכולם שהמשפחה תעבוד, תרוויח ותוציא. לפני 150 שנה היה עוני כזה במערב. הוא נעלם. כיום לעניים במערב יש ביטוח רפואי, חינוך חינם עד סוף התיכון לפחות, מזון, אנרגיה ותקשורת זמינים. העשירים הפסידו מכך משהו? אולי קשה להם יותר למצוא משרתים, אבל כלכלית- מצבם נהדר, תודה ששאלתם.
נתנייתי | 14.10.19
46.
אם כבר אז היו צריכים לתת את הנובל הזה למנהיגי סין
עוד אשה שמבזבזת את זמנה ואת כספי משלם המיסים במקום לעשות משהו מועיל. יציאה מעוני קוראת כשאנשים תופסים את המדינה שלהם בידיים ומתחילים להתנהג בצורה מסוימת. זה משהו שקורה מבפנים, לא בעזרת איזו אמא תרזה שמחלקת עדשים. עוד שמאלנית שעפה על עצמה.
עובדות, לא? | 14.10.19
39.
מגיב 30 המתדיין על יחסיות.
אם אני מבין נכון, נקודת המוצא שלך נשענת על כוח יצור זול שמונף ע"י הגלובליזציה. אתה מנסה לצייר כאן תמונה, שהייתה נכונה אולי ללפני שני עשורים, וכעת נמצאת רק משיקולים פאסיביים, כי "ברגע שליברליזציה על כל משמעותה תתבסס בעולם המתפתח והשלישי, יופחת כוח הייצור הזול האנושי, והדבר יפגע בזמינות ובהתאם בהנגשה לכלל המוצרים בתיעוש העולמי". אך למעשה, אני לא צריך היום עבדים בסין. התיעוש הגיע לשלבים מתקדמים מאוד, במקרה הטוב אני צריך 30 עובדי מפעל על פס ייצור שיכול לייצר כל דבר שאני צריך בקצב של מיליונים לשעה. רובוטית. בעולמנו כיום, חברות יכולות לבנות מפעלי ענק רובוטיים בארצות המקור שלהן. הסיבה היחידה שהן משאירות שעבוד אנושי בחו"ל הוא נוחות - חסכון בתקציב R&D ושמירה על קשרים תרבותיים-כלכליים עם מדינות קומוניסטיות כמו סין שאינן מעוניינות שהרובוטיקה תהפוך לנחלת ההגמוניה, כי הדבר יפגע בריכוזיות לא מבוקרת של הון בכל מדינה.
ינון | 14.10.19
30.
בטח אני אקבל מלא מינוסים, אבל אני רוצה להזכיר לכולם שעוני הוא דבר יחסי.
ברגע שהמיליארדים שם לא יהיו עניים- אתם כאן בארץ תהיו. ושום "הגבלה על ילודה" או "ניהול משאבים" לא יעזרו. עוני זה לא עניין של טכנולוגיה או משאבים. לפני 200 שנים באירופה, לעשירים שבעשירים לא היו דברים שיש היום לעניים בארץ. על לפני 1000 שנים- אין על מה לדבר. ועדיין העשירים של פעם היו האידיליה החומרית שאליה שאפו מי ששאפו. בקיצור, עוני זה הכל בראש ובמוסכמות של מחיר העבודה שלך. ברגע שמחיר של מיליארד הודים/סינים/אפריקאים/דרום אמריקאים יעלה- המחיר שלכם ירד. מאוד. מאוד. והנגישות שלכם למשאבים שיהיו קיימים באותו הזמן- תרד דרסטית. אם זה אוכל ומים- אז זה אוכל ומים. אתם תרעבו. אם זה משהו אחר אז זה משהו אחר, אתם תסבלו מהחוסר שלו. בקיצור, אני יודע שאני בטח ממש לא אהיה פופולרי, אבל אני מאמין שעניי עירך קודמים, ואני מעדיף שהעולם השלישי ישאר עני- כדי שאתם ואני לא נהיה.
 | 20.11.11
29.
הגישה המדעית
אין בגישה הזו כל חידוש עבור מדענים , אבל מעניין להבין מדוע הגישה המדעית הקלאסית מיושמת רק במאה ה 21 לפיתרון בעיות מעשיות בעולם האמיתי. האם התשובה לכך היא שפוליטיקאים או פקידי מדינה חסרי רקע מדעי? האם צריך לחייב בחוק ליווי מדעי להחלטות כלכליות וביורוקרטיות? זה יכול להיות מעניין...
יואב | 19.11.11
28.
שיהיה לה בהצלחה, גם אני יכול
גם אני יכול לפתור את בעיית העוני, ובשיטה בדיוק הפוכה ממנה: סופר מקרו כלכלה. השיטה פשוטה ביותר: העלאה לדיון ציבורי של שאלת תרבות השלטון. יתברר שהאליטות שודדות מאיתנו טריליונים. רק בארץ פרופ' זליכה אמד את השחיתות בסד"ג של תקציב הביטחון. כלכליסט פרסם מאמר בו אמד את דמי החסות שהמדינה משלמת לבעלי ההון כדי שלא יברחו למקלטי מס בסד"ג של 78 מיליארד ש"ח.
סתם_1 | 19.11.11
26.
טלוויזיה זה כלי מצויין
אם מה שכתוב כאן לגבי אוכל נכון, אני הייתי דואגת לחלק טלויזיות או מחשבים עם חיבור לאינטרנט ויצירת סרטונים שמלמדים אותם את מה שרוצים (מה חשוב שיהיה באוכל, קרוא וכתוב, חשבון, חיסונים, מים נקיים, מין בטוח וכד'). אני תמיד מצאתי שאני מצליחה לפתור בעיות אחרי שפירקתי אותן לחלקים והבנתי מה חוסם אותי מלהגיע לפתרון. כל הכבוד לה.
אני  | 19.11.11
25.
גורם מס' 1 לעוני העולמי (גורר בעיות נוספות) : עודף אוכלוסיה
לא יעזור לכם כלום, מדינה שיש בה יותר תושבים ממה שהיא מסוגלת לכלכל, תגרר לעוני. הודו דוגמה מושלמת לכך. מעל מיליארד אנשים, קצב גדילה הגבוה בעולם, ואין מספיק משאבים בשביל לדאוג לכולם לרמת חיים סבירה (ואין מה לדבר על מערבית). אין מספיק מזון, אין מספיק אנרגיה לספק לכולם חשמל, אין מספיק מורים ללמד את כולם, אין מספיק תרופות לספק לכולם באופן סדיר. תרומות לא עוזרות בטווח הארוך. מה לעשות, או שגוררים את הגופה הגוססת לנצח (המערב ממשיך לתרום למדינות נחשלות לנצח) או שנותנים לגופה למות. סין הבינה לפני 20 שנה את הבעיה של קצב גידול מופרע - והיום, 20 שנה מאוחר יותר, הם בקצב התפתחות מהיר מאוד. המשאבים פה לא אינסופיים, וקצב התפתחות המדע גם סופי. אז אם האוכלוסיה גדלה בקצב שהמדע והמשאבים לא מצליחים לעמוד בו, העוני גדל. ואל תאשימו את "הטייקונים". גם אם תחלקו את ההון שלהם לכל העולם, תקבלו אולי כמה מאות דולרים לבן אדם, באופן חד פעמי. הבעיה היא שמספר האנשים להם תצטרכו לחלק הוא גדול מדי. ד"א, מדובר על עוני עולמי, אם מדובר על עוני במדינות מערביות אז הסיפור יותר מסובך, כי הכלכלה יותר מסובכת.
as | 19.11.11
24.
בכתבה הובאה דוגמא מרשימה שהונהגה בברזיל שכדאי לישמה בישראל
שם נאמר: "למשל, לתת גיליונות הערכה לפוליטיקאים". כדוגמה היא נותנת את ברזיל, שבה 60 רשויות מקומיות נבחרות לביקורת מדי חודש, באקראי, והממצאים מפורסמים ברבים. בעקבות הביקורות, הסיכוי של פוליטיקאים מושחתים להיבחר מחדש קטן ב־13% והסיכוי של פוליטקאים ישרים גדל ב־12%. 'דברים כאלה משנים את דפוסי ההצבעה ונותנים תמריצים לפוליטיקאים. בעצם אפשר לחשוב על פוליטיקה כמו שחושבים על חיסונים: שינוי קטן יכול לשפר את המצב משמעותית'." כמה פשוט כמה חכם. שמשרד האוצר יזמין אותה לייעץ לפתרון בעיית העוני אצלנו.
דודו | 19.11.11
23.
אחת הכתבות היותר מעניינות ומתמרצות לחשוב
אני חושב שהרעיון של גליון הערכה חודשי או רבעוני על ביצועי הפוליטקאים הוא רעיון מעולה. אני בטוח שלא כל הפוליטיקאים מושחתים ואני בטוח שחלק גדול מהם אכן רוצה לעשות שינוי. אבל צריך לזכור שאדם זקוק להערכה. הערכה היא כמו מזון לביצועים. אם אף אחד לא יודע לאמוד את מה שאתה עושה, התמריץ לעשות יורד. אם לעומת זאת, אנשים יוכלו להעריך את הפעולות שאדם נוקט, המוטיבציה לעשות תגדל משמעותית. קחו לדוגמא את שר התקשורת. היו לו את כל הסיבות שלא לעשות כלום שהרי הקשיים בלעשות שינוי במיוחד אל מול טייקונים הם רבים. ייתכן שהוא אכן לא היה עושה כלום אם לא היה תקבול ענק בצורת ההכרה בפעולותיו.
ראובן | 19.11.11
22.
פרופ' אסתר דופלו, בשבילך
ולא סתם "אסתר דופלו" בכותרת. טוב שלא קראת לה אתי. בכל זאת נהייתה פרופ' בMIT בגיל 29, כנראה יש לה קצת שכל. אם זה היה גבר, לא היית שוכח את הקידומת, או לפחות קורא לו רק בשם משפחתו. "פרופ' שכטמן": http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3537408,00.html "פרופ' אהרן צ'חנובר": http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3518113,00.html "פישר": http://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3520692,00.html ועוד אינספור דוגמאות במנוע החיפוש הקרוב לביתכם.
אני | 19.11.11
19.
בדיוק באתה הדרך צריך לפתור את בעיית תאונות הדרכים
לא רק באכיפה ובכוח, אגב אפשר בכלל ללא אכיפה. תאונות הדרכים הן תוצאה של כשל הנדסי מובנה בשיטת התחבורה היבשתית הנוכחית. אי אפשר להאמין שבשנת 2011 התקן הבטיחותי היחיד באירופה הנוגע לרכב פרטי ,קשור לכיוון הפנסים! אפילו חגורה לא מחוייבת, וכל השאר קשור למעט חוקים מקומיים ולרצון הטוב של יצרני הרכב. תחשבו שהמצב היה דומה ברשת החשמל, יצרנים היו חוסכים בבידוד ללא תקן, ופציעות ומוות היו נפוצים באופן דומה. ישראל אגב מתקדמת יחסית בחקיקה בטיחותית - מערכות יציבות, חגורות ואפילו אפוד זוהר זול ומציל חיים. בעיית תאונות הדרכים צריכה להפתר לא כמכלול, אלא ע"י פירוק להרבה מאוד בעיות קטנות. הבעיה הבסיסית נוגעת למפגש במהירות גבוהה בין גושי ברזל במשקל טון וחצי עם עצמים אחרים, לעתים אנושיים. דוגמה - הפרדה מוחלטת בין נתיבים ואף בין כביש למדרכה, היתה מונעת כמות עצומה של תאונות. דוגמה נוספת - צמיגים למשל הם אמצעי מסוכן ביותר, חתיכת גומי רגישה להזנחה ופגיעה ביותר, ששומרת עלינו מחוברים לכביש, וכל נזק לצמיג עשוי להוביל לפציעות ומוות. כדאי לזכור כי כל כשל כמו זה שתארתי מוביל ישירות לתאונות בכמות מסויימת עקב חוק המספרים הגדולים. הכל מיתרגם לסטטיסטיקה מפחידה. יש למצוא דרך אחרת.
עיד | 19.11.11
18.
לכתוב על העוני העולמי בלי להזכיר את מוחמד יונוס?
קודם כל הכתבה מעניינת וטובה מאד, אבל... לא להזכיר בכתבה כזאת את יונוס זה בערך כמו לכתוב על מנועי חיפוש ולא להזכיר את גוגל. הוא זה שהקים את "הבנק לעניים" גראמין בבנגלדש בערך 30 שנה לפני הדוקטור והמעבדה שלה ועדיין ממשיך בפעילות בשטח, אגב עם דיבורים מאד דומים על מציאת פתרונות פרקטיים לבעיות מקומיות. הוא גם זכה כבר בנובל, לא זקוק לספקולציות שאולי יזכה פעם.
רמי | 19.11.11
15.
איך אפשר לעזור לאנשים שלא רוצים לעזור לעצמם?!
שני דוגמאות: סי,ן מדינה ענקית עם אנשים חרוצים שרוצים לעבוד ואכן עושים כל מאמץ להתקדם ללמוד ולהתעשר הודו, מדינה ענקית עם בטלנים (מבלי להכליל) שמאמינים שככול שיסבלו יותר בעולם הזה יהיה להם יותר טוב בעולם הבא. אפריקה, על אפריקה אין בכלל מה לדבר, הדבר הראשון שהם לומדים תוך כדי ינקת החלב הוא לפשוט יד ולבקש נדבה.
נוסע מתמיד | 18.11.11
14.
הצביעות חוגגת: אנחנו לא רוצים שהם יחלצו מהעוני. העושר שלהם=העוני שלנו והפוך.
אם המערב היה רוצה לשקם את העניים בעולם הוא היה עושה את זה בתוך 2 עשורים מקסימום. הבעיה מאוד פשוטה: תנו להם עוד כוח וכסף והשכלה ויכולת לצאת מהעוני והם הופכים לצרכנים שמתחרים על אותם המשאבים שהמערב משתמש בהם כרגע. למה זינקו מחירי המזון בעולם ולמה הם עומדים לזנק עוד יותר? כי השווקים בהודו וסין וברזיל וכל מה שהיה עולם שלישי גמור לפני כמה עשורים התעורר ודורש את ליטרת האוכל שלו. מי שחושב שרמת החיים בישראל תמשיך להיות גבוהה כאשר מיליארדי פיות בעולם יקנו את אותה הסחורה שאנחנו קונים ויציעו מחירים במטבעות חזקים משלנו או שווי ערך לשלנו - שיחשוב פעמיים. המערב נחלש ומזדקן וישראל היא קליפת אגוז ששורדת בקושי רב. בנוסף ובכוונה אתן דוגמה אכזרית במשל עם חתולי הרחוב: חתולי הרחוב שהכי טוב להם, אלו חתולי הרחוב שלא נולדו מעולם. חתולי הרחוב שנולדו סובלים רוב חייהם. ככל שיש יותר אוכל בפחים כך הם יתרבו יותר ויביאו יותר צאצאים והצאצאים יסבלו יותר. רוצים לסייע לחתולי הרחוב? תנו להם אוכל אבל סרסו אותם. הבטיחו שלא יוולדו עוד ועוד דורות של גורים מסכנים ש 90 אחוז מהם מתים והמעט ששורד ממשיך את הדור הבא של האומללות. ובאנשים: כאשר נגיע פה על פני הכדור עד סוף המאה ל 15 מיליארד אנשים - חיי האדם יהיו שווים בדיוק כערך חייו של חתול. אנשים לא מבינים שהזילות של חיי האדם תהייה כל כך איומה שהחיים יהיו סרט סנאף מתמשך להמוני מיליונים. האנושות צריכה להפסיק להיות צבועה ולהתחיל להיות נבונה. עדיף להם ל 8 מיליארד האנשים המסכנים שעומדים להיוולד (ורובם המכריע לא במערב) שלא יגיעו לעולם כלל. העולם עומד להיות מקום שמאוד קשה יהיה להתקיים בו. רוצים לחפש ולמצוא תוכניות שיקום עבור אלו שכבר חיים באפריקה וכבר סובלים? תעשו את זה בחוכמה ובתמורה לכך שהם יפסיקו להתרבות! תמורת חיסון ואוכל - שיעברו סירוס! ולא זה לא אכזרי זה שיא ההומניות. זו הומניות בעיקר עבורם אבל בהחלט שגם עבורנו. כאשר מין מסויים מגיע למאסה קריטית הטבע יודע לבצע דילול אכזרי. אם נשמור על המספר של בני האדם בטווח הגיוני - כולנו נרוויח. איכות החיים שלנו תהייה טובה יותר ונזדקן בכבוד. ישראל עומדת להפוך למדינה עם אחוז זקנים מבהיל ובשנת 2040 יהיו פה המוני זקנים שיזדקקו למשאבים על מנת להתקיים. וכל זה עוד לפני שדיברנו על סיכויי ישראל לשרוד עד אז. וכמו שהעניים בעולם השלישי לא מסוגלים לקשר בין החיסון לבריאות כך האזרח הישראלי הממוצע לא מסוגל לקשר בין ההחלטות היומיומיות שלו בנוגע לתכנון המשפחה להיות משופעות מהמצב האובייקטיבי במזרח התיכון. נתראה בבית אבות אם יהיה לנו מזל. ע"ה המסורס המהגר לקנדה.
תעצרו את העולם | 18.11.11
12.
למגיב 6 אתה צודק בתוצאה ולא בסיבות הבסיסיות
קוראים לזה מלתוס ( קרא על התאורייה שלו) אח"כ תעבור לדרווין תעשה מיקס ואז תוסיף כל מיני תוצרי לוואי כגון טכנולוגיה ( המצאת הקנדום) טרקטורים ועוד ואז תעבור ל 120 שהיא הפתיחה למחשב פריצת הצופן הגנטי, מושבות בחלל ועוד זה רק נקודות כרגיל מה שייקבע בסוף זה התאמת הפרטים לשינויים ושליטה במשאבים כולל יציאה החוצה מכדור הארץ. קטן עליך!
גליוטינה | 18.11.11
6.
עוני זה דבר מכוון לכן המלחמה בו היא כוסות רוח למת.
כל התארים וההכתרות להם זוכה הגברת הם ממוסדות אקדמאים במדינות מערביות שמחפשים את מי להכתיר. אם אותם מוסדות מוציאים כלכלני על כל כך גאונים, אז איך זה שהאימפריה ארצות הברית, במצב כלכלי כל כך נואש עם כל גאוני MIT בכלכלה שלא חזו את המשבר הנוכחי? ולעניין הכתבה הזו - בכל משטר ובכל כלכלה ישנה קבוצת אנשים שמחזיקה בכסף ובכוח ובשליטה, ואין לה כוונה להתחלק בכך עם כל שאר האוכלוסייה. לכן יש לכך ניגזרות של עוני. זה עוני מכוון. זה לא משהו אקראי וסתמי. זה שהגברת מחלקת חיסונים חינם או רשתות נגד יתושי אנופלס - רק מחזק את העוני ולא גורע ממנו. משום שרק יהיו עוד ועוד ילדים שיגדלו לבוגרים ללא השכלה או פרנסה. עוד פיות רעבים ולא פחות. את נושא החיסונים והרשתות המציאו הרבה לפני הגברת אסתר דופלו. וזה לא שינה כלום למצב העוני באפריקה. ולהיפך. השכלה בהחלט יכולה לעזור אך היא תלויה במדיניות של מדינה ולא באסתר זו או אחרת. בארצות הברית יש היום המון משכילים עם תארים אקדמאים בכירים שמסתובבים מובטלים כתוצר של כלכלה מקרטעת. כך ששוב מגיעים לכך שזו מדיניות פוליטית ושום חוקר או חוקרת שמחפש עניין בחייו לא ישנה מדינה שלמה ושלטון שלם. זה צריך לבוא מהעם עצמו ובהמונים כדי שתהייה השפעה, ולא מחוקר/ת ממדינה מערבית שבא לנהל את העולם (ולא בהצלחה יתרה) .
גאון היא בטח שלא | 18.11.11
5.
ההנחה הבסיסית צריכה להיות שאנשים לא יודעים מה טוב להם בטווח הארוך
ההנחה הבסיסית צריכה להיות שאנשים לא יודעים מה טוב להם בטווח הארוך. זה נכון בחיסכון, בתזונה, ברפואה מונעת, בתכנון משפחה. בעצם בכל תחום. לכן כדי שיעשו מה שמועיל להם בטווח הארוך, צריך להפעיל מניפולציות מתוכננות היטב.
 | 18.11.11
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת