אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הסאב־פריים הולך לקולג'

63 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

60.
ברור שזה הקפיטליזם - התערבות ממשלתית? היתה צריכה להיות מזמן
קפיטליזם מטורף. פעם לא התנגדתי לקפיטליזם - היום? המצב גרוע והולך להיות גרוע יותר. החברה בדרך להתפרק - ברור שיקומו רעיונות קיצוניים במצבים כאלו. אבל בינתיים כולם תוקעים את הראש בקיר ועוד מעזים להאשים את הממשלה שלא עושה כלום. בגלל שהיא לא עושה כלום, המצב הופך להיות גרוע יותר.
כלכלן | 22.02.12
58.
זה לא קרה במקרה, יש פה יד מכוונת מאוד ברורה
מי קיבל את כל הנכנסים מהתפוצצות בועת הנדלן - נכון- הפדרל ריזרב שלא נופל אף פעם כי הוא בשותפות הממשלה האמריקאית ועם רישיון להדפיס כסף... יש כאן מספר בעיות: בעיית הפיקציה האקדמאית - זו נעוצה בתפיסות שגויות של חינוך, ושל המטרה של האוניברסיטאות והמככלות - שמטרן הוא מחקר , ולא הכשרה לעולם התעסוקה. לכן תארים מאבדים מערכם כי כולם עושים אבל בחיים האמיתיים אין להם ערך, כי בוגר מנהל עסקים הוא לא בהכרח מישהו שיודע לנהל עסקים, ובוגר חינוך לא בהכרח יודע לחנך וכו'. האקדמיה מתעסקת במחקר, והרבה הרבה פחות בפרקטיקה - ולכן היא בכלל לא המקום שאמור להכשיר אנשים לחיים. זה הכל תוצאה של תפיסות מיושנות, ובגלל הרעיון שתפס מאז תקופת ההשכלה שהדבר הכי רצוי הוא תואר אקדמי. לכן קל למכור את זה לאנשים ולמחוקקים - תעזרו לכולם לקבל תואר אקדמי (וכתוצר לוואי תשעבדו את כולם לאשראי...) בעיית האשראי - כל הכלכלה בנויה על אשראי, הבנקים בעצמם כולם חיים על אשראי (אמון) בלתי מוצדק שהם יכולים לחלק כספים הרבה מעבר למה שיש להם ולתוצר האמיתי שהם מייצגים. הגיע הזמן לשנות את הכלכלה לכלכלה שמבוססת על תפוקה אמיתית ולשנות את כל תפיסת הבנקאות בעולם ובטח ובטח לא לאפשר לגופים בודדים לשלוט בכל הכלכלה העולמית - כי כמו שאנחנו רואים , טובת האזרח חשובה להם כקליפת השום.
הגיע הזמן להתעורר | 18.02.12
57.
זה קפיטליזם טהור
כל אלה שאומרים על כך שזה סוציאליזם כי יש ערבות ממשלתית להלוואות טועים. מדובר בעיקר בקולג'ים למטרות רווח שקמו לאחרונה ומנוהלים כמו עסק לכל דבר. כמו כל תאגיד הם עושים הכל כדי להגדיל את הרווחים, ואחת הדרכים העיקריות זה להפעיל לוביסטים כדי להשיג תמיכה ממשלתית. זה מה שקורה בקפיטליזם, לא האגדות על אנשים שמתחרים אחד בשני בשוק חופשי, אלא הון גדול שמשפיע על השלטון. זה מה שקורה כשהופכים שירות ציבורי כמו חינוך לעסק פרטי. לתאגידים יש כוח רב מדי, וזה תוצאה הכרחית של קפיטליזם לא מרוסן
ראובן | 17.02.12
56.
כשל חמור בניהול הסיכונים במערכת הבנקאות
תפקיד המדינה הוא לפקח על הבנקים שלא ילוו הלוואות שסיכויי ההחזרה שלהן קלושים אפילו אם זה במחיר צמיחה מתונה יותר בכלכלה. הבנקים לא יעשו זאת מרצונם כי יש להם אינטרס להתרחב ללא גבול ואין להם שום תמריץ משמעותי להקטין סיכונים כל עוד המדינה ערבה ( בלית ברירה ) ליציבותם ולהצלתם בעת קריסה. כעת מסתבר שגם למדינה חובות עצומים שאין בכוחה לשלם וזו כבר קטסטרופה ... יוון זו רק הסנונית הראשונה באפקט הדומינו הגלובלי. האם אני טועה ? אשמח לקבל הסתייגות או תיקון ובלבד שיהיה מנומק היטב.
כלכלן | 16.02.12
55.
לכל אלו שאומרים שהקפיטליזם לא יצר את הבעיה אלא הסוציאליזם יצר את הבעיה
אתם צודקים! אבל אם בעניין ההשכלה הגבוהה היו מתנהגים בצורת קפיטליסטית טהורה אז רק הרבה צעירים שנולדו להורים עניים לא היו יכולים ללמוד השכלה גבוהה והיו תקועים בעוני כמו הוריהם, בדיוק בגלל הסיבה הזאת יש את הלוואות הסטודנטים. מה שאני בא לומר שבעניין הזה גם קפיטליזם זה חרא וגם העדר קפיטליזם זה חרא. תחשבו על עניין ההשכלה הגבוהה כמו על ענף אחד בעץ שלם (המערכת כולה), מכיוון שהעץ רקוב הוא גורם לענף להיות רקוב וזה כמעט לא משנה ממה הענף הזה בנוי..
איש עקרונות | 16.02.12
51.
כבר מזמן יצא על זה סרט מרתק ממכון מחקר עצמאי (אם כי אנטי ישראלי) שחשף את הבועה
מכון המחקר האמריקני הזה עשה כמה סרטים מרתקים. באחרון שבאים הוא ירד מהפסים ודיבר על קנוניה עולמית (שישראל מובילה באמצעות המוסד, מה ששם את מכון המחקר הזה בחברה מאוד לא טובה). מה שכן, אם להתייחס באובייקטיביות, הסרט שלהם על החינוך האקדמי בארה"ב היה מופתי (חוץ מכמה מסקנות קיצוניות וגורפות לפיהם ממש לא כדאי ללמוד באוניברסיטה). הם הראו שהחוב הלאומי של הסטודנטים עומד על מעל לטריליון דולר. שהמצב הזה נוצר בגלל המשק הקפיטליסטי (מאוניברסיטאות במימון המדינה לאוניברסיטאות שנדחפו ע"י המדינה בכוונה ממש להעלות את שכר הלימוד יותר ויותר, כי המדינה חשבה לגזור מהלוואות הסטודנטים קופון) והם הראו שיש עודף אקדמאים ושלא פעם עדיף להיות בעל מקצוע או אפילו עובד שאינו מקצועי אבל בעל ניסיון של שנים בעבודה מסוימת ולא אקדמאי. הם אצלם זה ככה, כאן המצב לא יותר טוב. בעוד שבמדינות עם כלכלה מגוונת וחזקה בהרבה, כמו גרמניה ויפן, אחוז האקדמאים הוא בערך 10%, בישראל יש כ 20% אקדמאים. מדינות כמו אוסטרליה וגרמניה ממנות לימודים מקצועיים, למשל מכונאי רכב לומד שנתיים באופן יסודי ואף עובד בסטאז' במפעל רכב. התוצאה: תעשיה מגוונת ויצרנית בהרבה. בישראל כולם רוצים להיות מנהלים, עשרות אלפי עורכי דין, עשרות אלפי בוגרי מנהל עסקים-אולי כבר מאות אלפי, אי אפשר לנהל ככה כלכלה מצליחה.
גלעד | 16.02.12
50.
זה אכן אסון, אבל קפיטליזם - זה לא.
בשוק קפיטליסטי אמיתי, המוסדות האקדמיים היו מתחרים זה בזה, ובין היתר היו מחפשים כל דרך על מנת להתייעל ולהוריד את שכר הלימוד, כדי להיות יותר אטרקטיביים בעיני הסטודנטים. בשוק קפיטליסטי אמיתי, מי שמעניק הלוואות לסטודנטים היה צריך לשאת בעצמו בעול הסיכון שמה הלווים לא יוכלו להחזיר את הכסף, וזה היה מצמצם את ההתלהבות שלו להעניק הלוואות למי שיכולת ההחזר שלהם נמוכה. הבעיה, כמו תמיד, אינה קפיטליזם אלא דווקא היעדר קפיטליזם. היות והחוק האמריקאי מגן על נותני ההלוואות, הוא מאפשר להם להתפרע ולקחת סיכונים מיותרים.
אורן | 16.02.12
46.
כל מי שחושב שמדובר בשוק חופשי - טועה. שוב התערבות ממשלתית הורסת שוק.
העקרון המנחה במתן ההלוואות האלה הוא "לכל מי שרוצה מגיע". ומי שכופה את הרעיון הוא הממשל האמריקאי. עסק תחרותי שחשוב לו שמו הטוב ושרוצה לשמור על רווחיות (ובצדק!) יבדוק אלף פעם האם הסטודנט יצליח להחזיר את ההלוואה ולאחר חישוב הסיכונים יחליט. עסק לא תחרותי שמגובה ע"י משלם המיסים לא יהיה אכפת לו. הוא יודע שמשלם המיסים ישלם את כל גרעונותיו. הכי חשוב זה להיות "גדול מכדי ליפול". שימו לב איך רעיונות סוציאליסטיים מביאים כליון מוחלט על כלכלה יחסית חופשית. זאת לא הפעם הראשונה שזה קורה וכנראה לא האחרונה.
דב | 16.02.12
44.
ל- "בעל חוב עבור לימודים בארה"ב "
ברור שזאת עבירה. לנושים לא כדאי להכנס להוצאות כבדות על חוב קטן (במונחים שלהם) ולכן יתכן שהם לא יעשו כלום. אבל אם הם ירצו הם יכולים לבקש את הסגרתך לארה"ב. כמו כן ברור שאם מרצונך תטוס לארה"ב אז יעצרו אותך בשדה התעופה. יתכן מאוד שגם אם תטוס לאיזה שהיא מדינה שיש לה הסכם הסגרה עם ארה"ב (כמו למשל,קנדה ,אוסטרליה, יפן , כל מדינות אירופה), או אפילו ישראל אז יעצרו אותך גם.
 | 16.02.12
43.
היכרתי סטודנטית יהודיה שתכננה לסיים את התואר (עם המון חוב) ולעלות לארץ...
היכרתי סטודנטית יהודייה , היא למדה כלכלה נראה לי, הייתה מודעת לכל העניין. אז היא תכננה לסיים את התואר עם החוב, ולעלות לארץ. מבחינתה, שהנושים יעקלו את כל רכושה בארה"ב. שהוא כמובן, כלום. חוקי- נראה לי שכן. נחמד- נראה לי שלא. מוסרי- לא יודע.
טריק קונץ פטנט | 16.02.12
41.
הבועה כאן זה הנכס-תעודה שהיא די חסרת ערך
בעולם של היום השכלה פורמאלית היא פחות ופחות חשובה. העיקר זה הידע,הכשרון והיכולת ללמוד. אם יש לי מישהו בארגון שנכנס בתור QA ומגלה ידע ויכולות תכנות,אני אקדם אותו. מה איכפת לי התעודות שלו? במילא מה שלומדים היום מתישן תוך כמה שנים. תארים ממכללות שונות הולכים ונעשים פחות רלונטיים.
איתי | 16.02.12
38.
היום אין יתרון משמעותי לתואר אקדמי:
א) לשירות המדינה מתקבלים לרוב ע"י פרוטקציה ולא ע"י התפעמות מהוד תוארך ב) למשרות הייטק בשוק הפרטי ניתן להתקבל גם אם יש לך קורס מקצועי טוב, במיוחד אם זה בתוספת תעודת הנדסאי ג) למשרות שאינן הייטק ניתן להתקבל לרוב גם ע"י רכישת תואר הנדסאי (הנדסאי תעו"נ מומלץ למקרים כאלו) נכון שישנו פוזיציות שבהן חייב תואר אבל היחס בין כמות פוזיציות אלו לכמות אלו שפונים ללימודים אקדמאיים הוא קטן מאוד. היום כבר לא שווה ללכת ללימודים אקדמאיים ואם תלמידיי שואלים אותי, אני ממליץ להם לרוב על אופציות אחרות. אני מתימטיקאי (מדופלם) ומתכנת.
 | 16.02.12
36.
מה הקשר לשוק ולקפיטליזם? 70% הם הלוואות ממשלתיות
ממשלת ארצות הברית, באמצעות הרעיון ההזוי הזה של הלוואות לסטודנטים, ניפחה את שכר הלימוד. מי היה משלם סכומים כאלו אלמלא ההלוואות הממשלתיות? אלמלא ההלוואות האלו הסכומים היו היויורדים משמעותית. וחוץ מזה, זה ספורט לאומי שם ללכת לקולג'. שוויץ מסתדרת מצוין עם העובדה ששיעור בוגרי האקדמיה אצלה הוא הנמוך במערב.
פרידריך האייק | 16.02.12
34.
ממליץ להם לברוח לחול לכל מקום מאירופה ועד המזרח הרחוק ושיחפשו אותם!
תזכירו לי רק לפני כמה כתבות שוב רבים כאן אמרו שהם אורזים והולכים לדודה מאמריקה, אז אין מה למהר כי היא עסוקה בתשלום משכתנתת הלימודים והדירה וביחד היא תצטרך משהו כמו 200 שנה בשביל להחזיר לחזיר !!
עבדים מודרנים | 16.02.12
31.
זה מה שקורה כשנותנים ל-"כוחות השוק" לפעול בלי בקרה!
אין ספק שכוחות השוק זה גורם מדרבן אבל מה שקורה בפועל שאנשים חמדניים מזהים מייד את הצד האפל ומנצלים את כוחם, לרעה כמובן, והופכים אלפים לחסרי כל בעוד הם מתעשרים בלי כל פרופורציה. הפכו כלים מתמטיים ל-"הוכחות" מופשטות ודרך להתעשר תוך כדי ניצול פרצות ולא תוך כדי זיהוי אמיתי של שווי וערך. פעם לעבודה ותוצרת היה ערך, היום למניפולציות יש הרבה יותר ערך. כל עוד ימשיכו בדרך זו ההתחממות הגלובלית היא כקליפת השום לעומת ההתחממות הפיננסית של בודדים על גב האוכלוסיה הכללית אשר גם נאלצת, בנוסף, לחלץ את השוק לאחר כשלון "אשפי הפיננסים". מה שיקרה בסוף זה יום הבסטיליה הגלובלי!
עדי | 16.02.12
30.
למגיב 7
מצב בעייתי. אם הם מוכיחים שברחת כי אתה מנסה להתחמק מתשלום החוב זה יכול להיות מסוכן בבית משפט. הדרך הטובה יותר להתמודד עם זה היא שיהיה מישהו שידבר איתם בשמך (עם ייפוי כוח) שמתגורר בארצות הברית. ככה הם לא יכולים להגיד שברחת, כי יש מישהו שכן מדבר איתם, אמנם הוא לא מי שחייב את הכסף אז הם לא יכולים לעשות לו כלום. אבל שתדע שזו תהיה עבודה קשה בשבילו, כי הם מטרידי המון. הוא יצטרך לחזור ולהגיד כל הזמן שאתה לא משלם כי אין לך את הכסף לשלם ושזו הסיבה שיצאת מהארץ, כדי להשיג עבודה טובה יותר. אם אתה מוכיח שאין לך אפשרות לשלם בבית משפט לא יכולים להכניס אותך לכלא על זה, כי זה לא פלילי. לעומת זאת, אם לא הצלחת להוכיח שלא היתה לך דרך לשלם וברחת בכוונה כדי לא לשלם, זה כן פלילי ותוכל להיכנס לכלא על זה. זה כן קשור לכניסה ויציאה מארצות הברית כי אם הם שמים לב (איכשהו) שאתה שם, הם ישר יבואו להגיד לך טופס תביעה (במידה וזה הגיע לשלב הזה) ואז אתה חייב להתייצב בבית משפט בתאריך שנקבע. ולכן זאת תהיה בעיה לחזור לארץ כי תצטרך לחזור לשם למשפט. בכל אופן אם הם יודעים שהמצב ממש קשה ושאין הרבה סיכוי שהם יקבלו את הכסף ושבית משפט לא יוציא הרבה, אוסף הנכסים ינסה להגיע איתך לפשרה (ולוקח זמן עד שזה קורה, וצריך לטפל בזה נכון עד שזה קורה). אני מכיר מקרים שהיתה התפשרות של 55-60% הנחה מערך ההלוואה הנוכחי (כולל ריבית).
גם אני קשור לנושא | 16.02.12
28.
זו בועה שנובעת מסוציאליזם חזירי, לא מקפיטליזם
בקפיטליזם המדינה כמעט אינה מתערבת בשוק. בסוציאליזם כמו שארה"ב הופכת להיות (כן, כן, תתפלאו) המדינה נתנה הלוואות בערבות מדינה, מה שאיפשר לכל אחד ללמוד תואר ראשון גם אם זה בתחום שלא נותן לו שום יתרון תעסוקתי וגם אם אין לו אישית שום יכולת לפרוע את ההלוואה. זה כמובן גרם לעלייה מטורפת בשכר הלימוד כי האקדמיות יודעות שגובה שכר הלימוד אינו שיקול לרוב הסטודנטים, הרי ערבות המדינה תאפשר להם לשלם על זה גם אם להם אישית אין כסף ולא יהיה.
אסי | 16.02.12
26.
הנפנוף הזה ב"אין מעורבות ממשלתית" הוא בדיחה עצובה
בעזרת ה" אין מעורבות" יש ממשלה שמכסה חובות לעשירים ויש לוביסטים שכותבים הצעות חוק, תמיד תהיה מעורבות- רק שהעשירים יכוונו אותה לטובתם וכל פעם שמעורבות זה לא תתאים להם הם יגידו: "אסור שתהיה מעורבות" והנה לך רפובליקת בננות
למגיב 17 המיתמם | 16.02.12
25.
לא מניתם את 2 הסיבות העיקריות לתהליך זה
1. ערבויות של הממשל האמריקאי לכל מאן דבעי. זה מסיר את הסיכון מן המלווים היות שהם מגלגלים אותו למשלם המיסים. בדיוק כמו שפאני מיי ופרדי מאק עשו עם המשכנתאות. לא נבדקת כלל יכולת ההחזר של הלווים או הכנסתם העתידית, וכל סטודנט יכול ללוות. 2. ריבית נמוכה של הפד שמתגמלת עוד ועוד נטילת חובות ו"מענישה" חיסכון. זוהי התערבות בוטה של הממשל בשוק החופשי ובקפיטליזם. ללא התערבות זו המחירים והחובות כלל לא היו מגיעים לרמות אלו.
אסף | 16.02.12
24.
זה לא קשור לקפיטליזם,רוב ההלוואות הללו ממשלתיות וקשורות לתוכניות ממשלתיות. זה סוציאליזם במיטבו
אין כמו סוציאליזם בלחלק מיליארדים, להקים מנגנונים ממשלתיים שיחלקו קצבאות, הלוואות וינהלו תוכניות שערורייתיות, וככה זה בדיוק נראה. עד שהתוכניות הממשלתיות לא נכנסו לתחום זה לא קרה, במשך מאות שנים, למה דווקא כשהשלטון מציע דברים מסובסדים וממומנים ממשלתית מתחיל הבלגן... ברור שכאשר השלטון נותן ערבות לחובות אנשים יתחילו להלוות כסף לכל אחד, הרי הממשלה מגבה ומחלקת... סוציאליזם רגיל
רועי | 16.02.12
23.
בישראל זה לא יכול לקרות
דבר ראשון , לא כל אחד יכול לקחת אותי , מעל סכום מסויים אני מבקשת ערבים דבר שני אחוזי הריבית שלי הם מהנמוכים במשק והם אחידים לכל הבנקים . דבר שלישי התפקיד שלי הוא לגרום לסטודנטים להישאר בבנק גם בסיום התואר כי לפי הסטטיסטיקות מעל ל 80% ( עד החתונה ) נשארים באותו הבנק מקסימום מבקשים לעבור לסניף אחר ורק אחרי החתונה האחוזים יורדים כי רוב הזוגות מאחדים חשבונות . אז שלא יבלבלו אותכם אנחנו זה לא ארה"ב , כאן לסקטורים חלשים יש מלגות ותמיכה פנים באוניברסיטה סיוע מהצבא , ולא כולם צריכים אותי . יש לי פתרון לסטודנטים היהודים שם , תלמדו בישראל , אומרים שתואר ראשון בארץ הוא איכותי יותר .
הלוואת סטודנטים | 16.02.12
20.
סטודנט בחול לשעבר באירופה 1000 אירו מקסימום לשנה!!! אישית שילמתי 600 חחח
אני הלכתי ללמוד בחול בלי פסיכומטרי ובלי לשלם הון כסף על לימודים כמו בארץ המדד היחיד היה הצלחתי בבחינות חלק מהחסרונות זה שאין משפחה בחול ככה שאני צריך לתמוך בעצמי,,אבל שווה את כל החוויה ועצם אתה לומד בזכות עצמך ולאא בזכות איזה פילנטרופ שהחליט שממוצע מסוים יוכל ללמוד-ישנם תלמידים בלי פסיכומטרי מטורף שהצליחו מעל ומעבר והכי אידיוטי שסטודנטים כמוני שמסיימים בחול והתואר מוכר באירופה יכולים לעבוד באירופה ואפילו לעבוד פה וככה עקפתי את הסנובים בממשלה שמקשים סתם לקבל השכלה ורוצים להעשיר את הקופה ואת המקורבים לצלחת על חשבוני
אני | 16.02.12
17.
למגיב מספר 1 - מה הקשר לקפיטליזם?!?
הבעיה נובעת מהעובדה שהמדינה נותנת ערבויות להלוואות הללו, וצעד זה יצר את הזינוק בשכר הלימוד באוניברסיטאות. לפני הערבויות הללו שכר הלימוד היה נמוך משמעותית פשוט כי האוניברסיטאות ידעו שהם יעלו את שכר הלימוד, הסטודנטים שפוט לא יוכלו לעמוד בו. בקפיטליזם *אין מעורבות ממשלתית* בשוק, כך שמה שאתה אומר בכלל לא רלוונטי. גם בישראל הבעיה דומה - סבסוד המיליארדים של האוניברסיטאות הופך ללא יעילות, ומעודד אותן התנהגות בזבזנים ומופקדת מתוך ידיעה שהמדינה תחלץ אותן מהבור.
א.ב. | 16.02.12
8.
איזה מזל שאני וסטיב גובס לא סיימנו את הקולג
לו היינו מסיימים היינו צריכים עדייןצלהחזיר את ההלוואות הגיע הזמן שבני אדם יכניסו לראש שלהם טוב טוב אחרי הידע הבסיסי לא כדאי להשקיע בקולג כל הידע קיים באינטרנט צריך רק תחת ורצון ברזל ואפשר ללמוד הכל לבד או בקבוצות למידה אין צורך בקולג זו מחלבת כספים ללא שום תועלת
Bill  | 16.02.12
5.
ביבי קורא את זה ומזיל ריר. בקרוב אצלנו!
זה החלום הרטוב של ביבי וחבריו. חינוך מופרט לחלוטין, עם שכבה עליונה איכותית אבל יקרה להחריד, והשאר בינוני וסתם יקר. סטודנטים שיקחו הלוואות לכל החיים יהיו משועבדים אח"כ למקומות העבודה שלהם, שזה מצויין למעסיקים. גן עדן של ממש לחזירים קפיטליסטים. מצביעי ביבי, קחו את זה בבקשה בחשבון. אם יש לכם כיסים עמוקים, העתיד שלכם מבטיח. אם אין לכם, הוא ממש לא.
ע' | 16.02.12
3.
כתבה מצויינת, תודה רבה לכלכליסט!
אני אישית מכיר אמריקאי שמשלם את הלוואת הסטודנטים שלו עד היום והוא בן 40! הסיפור הזה הוא בדיוק דרך התנהלות של שוק שחור, אם כי בחסות החוק. הדבר היחיד שהשתנה מאז ימי אל-קפונה הוא שאותם גנגסטרים הפסיקו לעמוד בצידו העברייני של החוק ועברו לצד המחוקק. איך לא ראינו את זה עד עכשיו?
 | 16.02.12
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת