אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אפי גילדור: "אנשים אוהבים לחשוב שיש אהבה ויש צדק, אבל בסוף הם תמיד מגיבים לתמריצים"

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
הבעיה לא בקפיטליזם אלא בשיטה הכלכלית ואני אסביר
כל הכסף מיוצר כחוב. לבנקים גם מותר להלוות כסף שאין להם מה שזה יוצר זה כמות חוב עצומה שהדרך היחידה שבה היא ממשיכה זה הדפסת עוד כסף ולכן עוד חוב. ברגע שמפסיקים להדפיס כסף יש גל פשיטת רגל. ברגע שמדפיסים עוד יש אינפלציה - כמו האוכל,הדלק והדיור שעולים. (הסיבה שאלקטרוניקה למשל ירד זה עלות כ"א שירדה-עבדים במפעלים ומיסים על אלקטרוניקה שירדו). לכן הפיתרון הוא להדפיס כסף בלי חוב ולא לתת לבנקים להלוות כסף שאין להם.
אלדד | 06.03.12
32.
מה אפי לא מבין
אני מבין את הגישה שלו . אבל הגישה הזו היא גישת המצליחן בדיעבד. אילולא הגיע לאן שהגיע בגיל יחסית צעיר הוא לא היה חושב ומתבטא כך. רוב האנשים לא עושים אקזיט. גם לא מצליחים להתקדם בחיים כפי שהם חלמו או שאפו. מתישהו רוב האנשים נעצרים. כמה יכולים להיות מנכלים? ואז השאיפות שלהם מתנקזות לילדים ובהצלחה של הילדים. הרעיון שעומד בבסיס הקפיטליזם - שכל אחד יכול לעשות את זה ,או לפחות יש לו נקודת פתיחה שווה לעשות את זה. לאפי הזה אפשר לומר הייתה נקודת פתיחה הרבה מעל לממוצע. אבל נניח לזה. מה שקורה היום זה שכשאנשים מבינים שהם מיצו את יכולת ההשתכרות שלהם ומתחילים לחשוב על הילדים הם מגלים שיש להם פחות ופחות לתת לילדים. כלומר גם השאיפות להצליח דרך הילדים מתמוטטות. ולכן אנשים מואסים בקפיטליזם. מה שהיה בעבר הגיוני, נחשב היום לחזירי. פשוט מאוד דעת הקהל השתנתה ,לא ממש לסוציאליזם אבל יותר לקפיטליזם מרוסן. אפי לא מבין את זה. הוא רגיל לקפיטליזם שעובד בשביל המצליחים ולא בשביל כולם. הדוגמה לכך ממש נמצאת בכתבה עצמה : העובדה שלאדם כזה יש אפשרות להרים טלפון לנגיד (סטנלי בשבילו) ולדבר איתו. זוהי פריבילגיה ששייכת אך ורק לעשירים . זו בדיוק הבעיה - שליתר ה 99% אין קול ואין גישה. מצפים מהם להיות שאפתנים ונמרצים וחרוצים אבל בסופו של דבר הם לא יגיעו אף פעם למעלה הם ידרכו במקום עוד ועוד ולבסוף ישמטו למטה. העניין הוא שהם מבינים את זה פתאום וזה מבאס להם את החיים. תבין את זה אפי
סוחר מעוף | 06.03.12
31.
תשובה ל-10
נראה לי שהוא לא דיבר על מצברוח חד פעמי אלא על כך שאנשים מסויימים שמחים יותר מטבעם ואחרים עצובים יותר מטבעם - בלי קשר למצב החיצוני. נראה שבשביעות הרצון יש מרכיב גנטי או לפחות מולד. מי שבאמת מחפש שיוויון צריך לדרוש שמערכת המיסוי תתחשב בכך ותיקח יותר כסף מהמאושרים ופחות כסף מהמדוכדכים-תמידית. זה כמובן אבסורד אבל זה מראה לדעתי שעצם הדרישה לשיוויון (בתוצאות) היא אבסורד.
אלון | 06.03.12
28.
לדעתי אתה צודק בחשיבה, אבל לא בתקופה. זה התאים למאה ה-20. זה לא מתאים למאה הזו
היריעה כאן קצרה למהסביר ולפרט את האמור מעלה, אבל יש הבדל בין תפקיד הממשלה בשוק מתעורר, לזה של שוק מפותח. יתרה מזו, בהינתן אינפלציה יורדת ורמת חיים עולה בעלויות הולכות ויורדות [עשירונים תחתונים], כפי שצפוי במאה הנוכחית עם ירידת מחירי תקשורת ומדיה, אנרגיה (החל מעוד כ- 20 שנה), בנייה (עם מעבר לבנייה תעשייתית) וכיוצ"ב, הרי שכל נושא ה"תמריץ" כפי שהצגת אותו משתנה לחלוטין. להרבה אנשים לא יהיה תמריץ לעבוד הרבה יותר קשה כדי להשחג עליית שולית ברמת החיים. לכן, מה שאתה מתאר בעצם יתאים לאוכלוסיה הולכת וקטנה והמשמעות היא שלממשלה יש תפקיד חדש כמווסת חברתי מצד אחד וכיזם על מצד שני. על האחרון הסכימו במסיבת התה [שאל את מילטון פרידמן בהזדמנות]. על הראשון מתחילים להתגבש מובילי מחשבה ששואבים את רעיונותיהם ממחשבה פילוסופית והצדק הטבעי, וזאת להבדיל מאלו שמתבססים על ההיסטוריה. my 2cents
אורן רוזן | 06.03.12
25.
סוציאליסט לא לומד מטעויות העבר, קפיטליסט חי בסרט.
כבר ניסו סוציאליזם, וזה לא עובד. חבל לבזבז את הזמן על דיון באופציות שכבר הוכיחו את עצמן ככשלון. קפיטליסטים כמו ביבי ואפי גילדור חיים בסרט, והסיבה היחידה שהם יכולים להרשות לעצמם לחיות בו הוא שטרם הוכח שהקפיטליזם הוא כשלון בדיוק כמו הסוציאליזם. דוגמאות בולטות: א. היד הנעלמה מאזנת את הדברים. אם זה לא היה מופרך כל כך הרבה פעמים, ניתן היה לטעון שזאת אמונה דתית (היד הנעלמה היא אלהים) או אמונה נאיבית הדומה לפיזיקה (יש חוקי טבע שטרם התגלו שמחייבים איזון). בשלב הזה אין אלא לטעון שמדובר בנתק מהמציאות. ב. הכסף מטפטף למטה. כבר הוכח שהוא לא, וע"ע אמונה דתית \ נאיבית.
איציק | 06.03.12
22.
עבורך ועבור המיליה שלך כסף הוא התמריץ העיקרי
יש אנשים רבים שמונעים ע"י תמריצים אחרים, למשל עובדים סוציאליים, מדענים, אמנים וכיו"ב. כחברה עלינו לטפח גם אנשים כאלה. אם כולם יהיו כמוכם עולמנו יהיה דל מאוד. לקפיטליזם פנים רבות, וכל אומה צריכה לבחור בסגנון שמתאים לה.
תקוה | 06.03.12
21.
זו כתבה מצויינת על אדם מעניין. והיא טובה כי אפשר להשוות את מה שאפי אומר למה
שנאמר בספר "23 דברים שלא מגלים לנו על קפיטליזם". ההבדלים בין הדעות של הסופר בספר הזה לבין זו של הכותב משמעותיים מאוד: לא בגלל שאחד מהם קפיטליסט והשני לא אלא כי המינונים שונים (למשל הדעות של אפי על תמריצים).
מיי שהוו | 06.03.12
19.
תשובה ל 9. בשביל להגשים את כל הדברים שציינת צריך כסף
וכמה שיותר כך תוכל לעשות יותר מהדברים האלו. בנאדם שלא עשה אקזיט של כמה מיליונים אלא ממוצע, נאלץ רוב היום לעבוד ועדיין בקושי לגמור את החודש, מה שאומר שגם ככה לא יהיה לו זמן לילדים, בטח שלא תחביבים, ומתי בדיוק השכלה, חברות וכו'? עדיף מישהו שמתמקד כמה שנים בלעשות כסף או לפחות להגיע לרמה שבה בתור שכיר הוא מרוויח משכורת יפה מאוד ואז הוא יכול לעשות את כל הדברים האלו
אחרון בעשירון התחתון | 06.03.12
16.
גם בארץ מתחתנים/מתגרשים ועובדים בשביל כסף
ופעם גם עשו הרבה ילדים בשביל כסף כשהקצבאות היו גבוהות. נכון שכסף לא מביא לבד אושר, אבל בנאדם מספיק חכם, שלא בוכה על העבר או על דברים בלתי אפשריים כמו למה אני לא יכול לעוף ולהיות גיבור על... אז יוכל להיות מאוד מאוד מאושר אם יהיו לו כמה מיליוני דולרים לעומת אם היה עובד סתם כשכיר ומרוויח "ממוצע"
אכן | 06.03.12
10.
"עניין של כסף"
"לפעמים אני קם בבוקר ואני עצוב, ואת אולי יותר מבסוטית ממני, אז את צריכה לשלם יותר מסים כי את מבסוטית? אני לא לגמרי מבין למה ההתרכזות היא רק בעניין של הכסף". אדם חכם ומפוכח ללא ספק, אך כהות חושים של אנשים ששוחים בכסף בא לידי ביטוי בדיוק במשפט כזה, שמשווה מצב רוח לאפשרויות בלתי מוגבלות שכסף מעניק.
רוטשס | 06.03.12
9.
מי שאהבה, חברות, ידידות, סיפוק עצמי, השכלה ועוד אינם תמריץ מספק בשבילו הוא אדם מסכן לדעתי
אני לא מדבר על הכותב אלא באופן כללי. הרדוקציוניזם הזה, שקובע שהכסף הוא התמריץ היחיד, מייצר אנשים פגומים בעלי מטרה אחת ויחידה בחיים. איך יהיה להם זמן לגדל משפחה (ולגדל זה לבלות זמן עם הילדים), להשקיע באישה ולפתח תחביבים? (ואני לא מתכוון לבני החמישים עם האופניים והטייטס, זה לא תחביב זה פאתט).
רביב | 06.03.12
7.
שהממשלה תתערב כמה שפחות...
ועל זה אומרים, אתה אמיתי?? איפה אתה חי? היית פה בשנת 2008? ראית כמה ממשלת בוש לא התערבה והסירה עוד ועוד רגולציה במהלך 8 השנים? מה קרה אז לארה"ב? שגשוג??? כן בטח, רק מאוץ אלפי אנשים הפסידו את הפנסיה שלהם, רק מאות אלפים פוטרו ולא יכלו להחזיר את המשכנת ואז הפסידו את הבית ונשארו ללא פניסה,ללא עבודה וללא בית!! אתה את זה בטח לא מעניין אותך. חזיר קפיטליסוי שכל מה שמעניין אותו הוא יותר כסף. אנשים בשבילך הם סטטיסטיקה.
ישראל | 06.03.12
5.
העשירים שותפים למצב הכלכלי הרע שנוצר על גב "הפועלים" בעזרת חוקי ממשלה שמטיבים עימם
הממשלות היטיבו עם הבנקאים ובעלי חברות הדלק ומפעלים וסוחרי מט"ח ועוד ,באמצעות חוקים ובונוסים ומס חברות נמוך שסייעו להם להתעשר בלי שום פרופוציה למה שנתנו. עכשיו צריך להתבצע תיקון שמחייב חברות ובנקים וכו' שמשלמים מס גבוה יותר וגם אם הם לא יעבדו לפי תפיסתך (בעיניי זה לא הגיוני) יעשה משהו מהצדק החברתי .להזכירך גם כשי הממשלות נתנו מס חברות נמוך כדי שייצרו מקומות תעסוקה נוספים , הרווח היה נטו של בעלי המפעלים כי בפועל הוכח שמי שמייצר מקומות תעסוקה הם העסקים הקטנים לא הגדולים. איני מאשימה את העשירים שניצלו הזדמנויות .אני מאשימה את הממשלות שהתעלמו מרוב אזרחי המדינה והטיבה עם מגזרים צרים בלבד או מיעוט כפי שאתה קורא להם.
ציונה נ. | 06.03.12
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת