אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פרופ' טיילר קוואן: "הצמיחה הסתיימה כי נגמרו ההמצאות הגדולות"

57 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

57.
תאוריה מענינך אך לא תואמת את המציאות!
על פי מחקרים אנחנו על סף הנקודה הסינגולרית בנושא המצאות, רישום פטנטים והתפתחות טכנולוגית. קצב רישום הפטנטים גבוה פי 900 מאשר היה לפני 20 שנים! הספרים של העתידן פרופסור דוד פסיג מענינים לקריאה ולא בדיוק תומכים בתאוריה של פופ' טיילר קוואן. According to the World Intellectual Property Organisation, new patents are now being generated at a rate 900 times greater than 20 years ago. This doesn’t apply to just technology, but the full spectrum of what we do.
ג'יבי | 08.07.12
55.
הדוקטור הנכבד לא עשה את הקפיצה הלוגית המתבקשת
תקפת ההשכלה והמדע תמה בשנות ה 40 עם עליית ארה"ב לכיפה. באירופה- מדע מעל לכל. בארה"ב - זוהי ההנדסה, מכיוון שזו חברת סוחרים. אנאלוגיה מתבקשת - יוון העתיקה מול רומא. ישנם יחדי סגולה חזקי אופי שיכולים לשטיפת המוח הקפיטליסטית מבין המבריקים שהולכים למדע טהור. השאר (רובם) מהמבריקים ביותר הולכים להנדסת חשמל/תוכנה, והמבריקים קצת פחות לפיננסים. הבעיה היא חברתית במהותה.
אלון | 20.03.12
53.
מה הוא יאמר כשתיוולד הממותה המשובטת הראשונה ?
המהפכות עוד לפנינו, האלקטרוניקה ממשיכה להתמזער וזאת בנוסף לננוטכנולוגיה, פיענוח הגנום האנושי שעלה מאות מליונים של דולרים עולה כיום פחות מעשרים אלף דולר וממשיך לצנוח. העולם אט אט יעבור לאנרגיות מתחדשות. הרפואה הגנטית המותאמת אישית הולכת וצוברת תאוצה, והפיתוח הרפואי לא נעצר. מספר המתמודדים הראויים לפרסי נובל לא קטן הסיבות להאטה בכלכלה המערבית היא שהעולם המתפתח כבר לא נותן את שירותיו בזול - לא מחצבים ולא מוצרים מוגמרים תוצרת סין, העולם המתפתח הפך לכוח קניה וצריכה ויצואן מוחות (לראיה המוני מהנדסים סינים והודים בעמק הסיליקון ואוניברסיטאות בארה"ב). להיות בוגר תיכון בארה"ב כבר לא מאפשר רמת חיים כמו של 100 סינים
רן הגנטיקאי | 19.03.12
52.
הפרופ' הכלכלן שיעסוק בכלכלה ולא במדע!
1. יש סדרה, אחת הגאוניות שנעשו אי-פעם, בשם "קשרים" מאת הפילוסוף וההיסטוריון של המדע ג'יימס בורק (Connections by James Burke). אם תחפשו תמצאו את כל העונה הראשונה ביו-טיוב. אפשר לראות בסדרה הזו שהמדע והטכנולוגיה מתקדמים מאוד לאט, אז מגיעה "שינוי פרדיגמה" (כדברי תומאס קון) ואז שוב יש התקדמות איטית. מה תהיה הפרדיגמה הבאה? חלק אומרים "חוכמת ההמונים", אחרים אומרים "מערכות מאורגנות-עצמאית". יש כאלו שטוענים שהסינגולאריות או הכאוס, ויש אפילו שטוענים שיימצא פתרון לבעיות לא לינאריות ואז נוכל לחזות מזג אוויר ומחירי מניות. בעניין זה, גם פורסמה בעיתון "כלכליסט" כתבה עם ג'יימס בורק בשם "פשוט גאונות"? לפני שנה וחצי (חפשו באתר) 2. לפני חודשיים פרסם פיטר תיל, ממיסדי פייפל ומהמשקיעים הראשונים בפייסבוק, מאמר בשם "קץ העתיד" (The End of the Future - Peter Thiel), שגם תורגם תחת השם "קץ העתיד" ב"דה מרקר". התזה של תיל היא שצורת החיים במערב מבוססת על ההנחה המודרניסטית מהמאה ה־19 שלפיה המדע והטכנולוגיה צועדים קדימה ללא הרף. זו הנחה שגויה, ולמעשה, קצב ההתקדמות הולך ומאט, ומה שחמור עוד יותר הוא שלקח לנו 40 שנה להבין זאת! שבת שלום ותודה למערכת המוסף על הכתבה המעניינת!! keep up the good work
שמיצ | 18.03.12
50.
לא מסכים איתו. האינטרנט אינה המצאה גדולה? סטנט ללב אינה המצאה גדולה?
ההמצאות הגדולות נמשכות וימשכו. הבעיה כרגע היא עם מחסור במקורות האנרגיה בעולם, ועם שינויי אקלים הגלובליים שמקשים על כלכלת העולם לצמוח מספיק כדי לתמוך בגידול האוכלוסיה האדיר ובעליה ברמת החיים באסיה. משבר האנרגיה והאקלים הזה דורש יותר מעוד סתם המצאה. ועדיין - כלכלת העולם ממשיכה לצמוח יפה. סין והודו יצמחו ב 7% לפחות ב 2012. האירופאים במיתון - אבל מסיבות אחרות - כי לא התאימו את הכלכלה שלהם להארכת תוחלת החיים.
פיזיקאי | 17.03.12
47.
גם אני לא מסכים עם הנחת הבסיס, וחושב שהעתיד מעבר לפינה, ועדיין נהניתי לקרוא
וכדי לסבר את האוזן - גוגל ופייסבוק אולי לא מעסיקות באופן ישיר כ"כ הרבה אנשים אבל הן יצרו מיליוני משרות(!) ברחבי העולם שעד לפני שנים מעטות לא היו קיימות בכלל. לדגומא בפייסבוק DEVELOPER רשומים כמה עשרות מיליוני אנשים. ומספרים דומים מתפרנסים מפיתוח אפלייקציות לגוגל/אייפון קידום אתרים וכיו"ב עוד משרות. די להזכיר כמה וכמה סטארטאפים ישראילם שמושקעים יפה מאוד ומבוססים לגמרי על הפלאטפורמות של פייסבוק (SHAKER למשל) גוגל ואפל.
האופנוען המתעטש | 17.03.12
43.
דברים שכאלו שנאמרים מעידים על חוסר הבנה בסיסי בתהליכי מחשבה מדעיים
ורק להזכיר שבכל תקופה חשבו ש"זהו, הגענו לשיא הידע", אלא שמדען טוב יודע היטב שהוא לא יודע כמעט דבר, שאם לא כן, לא היה חוקר. בתור מדען, חוקר, אני יכול להבטיח ללא סייג - חידושים והמצאות שישנו את פני המציאות הקיימת יהיו בעתיד, בין אם הקרוב ובין אם הרחוק. יחד עם זאת יתכן מאד שכלכלנים הזויים אשר אינם בעלי מעוף מדעי- עלולים לגרום להאטה בקצב המחקר.
מדען | 17.03.12
41.
שרלטנות מוחלטת. קראו ציטוט:
"תחשוב על גוגל ועל פייסבוק", הוא אומר. "עם גוגל אתה יכול ללמוד כל כך הרבה ובחינם, וזה כיף. זה כלי שמחנך את מי שמשתמש בו כראוי. ופייסבוק היא דרך לשמור על קשר עם החברים שלך וליצור את הזהות שלך. אלה כלים מאוד שימושיים ומאוד מהנים, ופחות או יותר כולנו משתמשים בהם. אבל הם לא יוצרים כל כך הרבה הכנסות או משרות." הבנתם את זה, ברוך? את כל היזמים והעובדים שהשתמשו ומשתמשים בגוגל ובפייסבוק כדי לבנות עסקים ולקדם עסקים לא צריך לספור. למה לא? כי זה מקלקל את התוכנית: קודם יורים חץ - ולאחר מכן מציירים מסביבו את מעגלי המטרה... לא מאד קשה להגיע לנתונים משוערים של הגידול הכלכלי שנגרם כתוצאה מרשת האינטרנט. צריך רק לרצות בכך. האיש דמגוג, שמפעם לפעם אף פולט דברי טעם שאינם משנים את התמונה הכללית.
חג | 16.03.12
38.
דוקטורים שמברברים זו הבעיה
לא תורמים כלום למדע, אין להם מה לומר אז הם מברברים שטויות והבלים. השכלה שמונעת חשדנות וחשיבה שונה ומסדרת הכל בצורה דוגמטית היא היא הבורות הגדולה ובעתיד תקופה זו תחשב ימי הביניים של העת החדשה. עדרים של בורים ומעתיקנים שנוהרים לאקדמיות משלמים הון רק בשביל להעביר טופס מצד לצד ולהתלהב ממצגת... הציון בעשייה של ממש - אפס. מרבית ההמצאות מבוססות על עבודות של אנשי אשכולות מן העבר אשר יש להם חלק רב במה שקורה היום, ישנם כמה חריגים. הבעיה היא במערכות החינוך והאקדמיה בעולם, שם גם מצוי הפתרון.
 | 16.03.12
37.
ב-1899 התפטר מנהל משרד הפטנטים הבריטי
הפרופסור הנכבד מזכיר לי את מנהל משרד רישום הפטנטים הבריטי, שהתפטר ב-1899. הוא אמר שאין יותר מה להמציא, ושזה לא מוסרי שימשיך לקבל משכורת מן הציבור. זהו סיפור אמיתי! תמיד היו ויהיו אנשים חסרי דמיון וחסרי חזון, שחושבים שכולם כמותם. יש עוד כ-ל--כ-ך הרבה מה להמציא! כל כך הרבה דברים נפלאים, וגם מרושעים. המאה ה-21 תיקח את האנושות למחוזות ועם המצאות, שאפילו סופרי המד"ב לא חלמו עליהם. והנה בא איש קטן ואומר שנגמרו ההמצאות
ישראל | 16.03.12
36.
עושר לא נמדד במשרות חדשות - אלא בחלוקה של השפע הקיים
הפרופסור הוא משרתם של בעלי ההון, ומנסה לשכנע את מעמד הביניים שלא עושקים אותו. עושר לא נמדד במשרות חדשות, אלא בחלוקה הוגנת של הקיים. רכישת בתים לא צריכה להיות כרוכה בחוב עצום, משום שמדובר במשאב זמין, שרק צריך לחלק אותו כראוי. כך בארה"ב וכך גם בישראל.
מיכאל | 16.03.12
34.
הנה הסבר אפשרי, על רגל אחת (ההסבר מנוסח בלשון זכר,ונכון לגברים ולנשים)
בכל אוכלוסיה יש ממציאים - תמיד אחוז מסויים מבני האדם (גברים ונשים) המציא ,ממציא , וימציא. השאלההיא: לאן כל ההמצאות האלה הולכות? ובכן, רוב-רובן של ההמצאות נשארות במוחם של הממציאים (עצוב אבל נכון). הסיבה היא, שהם לא מסוגלים להוציא את ההמצאות לפועל, פשוט כי אין להם מספיק זמן. אם בעבר היה לאדם יותר זמן פנוי, הרי שהיום (בגלל הקדמה והחינוך המודרני), מעבר לעיסוקים הרגילים, תרבות הפנאי גורמת לכך שאנשים אלו מקדישים הרבה פחות זמן (וכסף) להמצאות שלהם. מהצד השני, אם יש כאלה שכבר ההמצאות שלהם הבשילו, באים התאגידים הגדולים (שחוששים מתחרות) וקוטפים את ההמצאות שלהם - בד"כ בעבור בצע-כסף (סכום לא מבוטל). הבעיה היא, שבעוד שבעבר כל ממציא היה למעשה חברת STARTUP בפני עצמה, הרי שהיום רוב ההמצאות האלה נבלעות בידי התאגידים, ומתוכן רובן המכריע נקברות - והכל כדי לא להתחרות במוצרים שמהם התאגידים מרוויחים. הנה, האבסורד הוא שדווקא בעידן הקפיטליסטי-נהנתני - דווקא בעידן הזה, אין הרבה המצאות. ויש עוד סיבה, סיבה שניתן לקרוא לה:תיאוריית הקונספירציה. שימו-לב - כשר ההמצאה של בני האדם מתפקד טוב יותר דווקא בשעת הדחק, ודווקא בשעת הלחץ הכי גדול. כמה פעמים קרה לכם שלא ידעתם את התשובה לשאלה במבחן, ופתאום "היתה לכם הארה", וממנה עניתם (בצורה נכונה) לשאלה? ההארה באה בשעת-מצוקה - וזה היה הזמן הכי טוב שבו היה לכם "פרץ יצירתיות". ואם ניקח את זה וננפח למימדים גלובליים, הרי שתראו שיש קשר הדוק בין מצוקה ליצירתיוות: עד לשנות השבעים ,העולם סבל מחוסר-יציבות כלכלית ומדינית (כולל 2 מלחמות העולם, וחוסר הוודאות שבהן). דווקא בתקופה הזאת, היו כמה המצאות גדולות ומרחיקות-לכת: האינטרנט בעצמו הומצא בשנות השישים במהלך המלחמה הקרה (תקופת-מצוקה) ע"י מחלקת-המחקר של משרד הבטחון האמריקני, וזאת בכדי לתת מענה לאיום הטילים מצד ברית-המועצות דאז... המדינות שבהן פרץ היצירתיות (היחסית) נמצאות ברמה גבוהה, הן ישראל ודרום-קוריאה. שימו-לב למכנה המשותף שלנו - שתינו מדינות קטנות, ועל שתינו יש איומים מבחוץ. אצלנו האיום הוא ממדינות-ערב העוינות, ואצלם זה האיום הגלוי מצפון-קוריאה והאיום הסמוי מהאימפריה הסינית. באופן אבסורדי, דווקא תהליך השלום יכול לגרום לכך שנפסיק להמציא, וכתוצאה מכך קרנה של מדינת-ישראל ,תרד (ויחד איתה המצב הכלכלי). אכן נכון הפתגם של חכמינו זכרונם לברכה: "וכאשר יענו אותו, כן ירבה וכן יפרוץ" שתהיה לנו שבת שקטה
 | 16.03.12
33.
גוגל ככנסייה של תקופת החושך באירופה ע"פ קוואן
ציטוט: "עם גוגל אתה יכול ללמוד כל כך הרבה ובחינם, וזה כיף. זה כלי שמחנך את מי שמשתמש בו כראוי." כך גם הייתה הכנסייה של תקופת החושך (מאות שישית עד תשיעית) באירופה. מקור לידע, ללימודים בחצי חינם, לחינוך נאות. השקפה מעניינת.
אילן | 16.03.12
32.
עוד סיבה
הצמיחה נעצרה בגלל שיש חלק נכבד מהעולם שחי בתנאי עולם שלישי ללא דמוקרטיה ויציבות למשל יבשת אפריקה יבשת אסיה דרום אמריקה נכון שזה לא בכל היבשות שהזכרתי אבל יש מליארדי אנשים בעולם שמתגוררים בכל נקודה בעולם ובכל יבשת בעולם אשר חיים בדלות ועוני ללא יציבות כלכלית ללא ביטחון וללא יכולת ביטוי עצמית ותרומה לכלכלת העולם לצערי המערב מתעלם מאפריקה ואסיה ומשקיע את מירצו בהבטחת אנרגיה לאירופה והמערב ולמרות זאת חיי הערבים במזרח התיכון ללא דמוקרטיה בשחיתות ועוני רב למעט מקורבים ובעלי מזל כשיש לכם כמה מליארדים עניים אז בוודאי שההצמיחה תהיה חסרה ולקויה וחלקית ופה הבעיה אם המערב יפעל לשינוי המצב בכל מדינות עולם שלישי להבטיח יציבות וביטחון ושקט אז הכלכלות יפרחו וזה ישפיע הכי הרבה על מדינות המערב שיהיה להם ביקוש גבוה יותר לסחורות כאה ואחרות והמצב ישתפר פלאים אצל שני הצדדים
גדי | 16.03.12
29.
"כל מה שהיה צריך להמציא, כבר הומצא!" צ'רלס דואל רשם הפטנטים של ארה"ב ב1899
אולי ד"ר קוואן צודק בחלק מהדברים אבל נראה לי שהמציאות היא אחרת. הוא שוכח את ה GPS ,סמרטפון (יש אפליקציות שמפתחים לאנשים עם מגבלויות שעוזרים להם בחיי היום יום), WI-FI, לוויינים, MRI, ועוד להזכירכם כמות הסטרטאפים שאנחנו לא שומעים עלייהם היא עצומה.
דותן | 16.03.12
28.
את ההמצאות הגדולות עדיין צריך להמציא-רק המיתון נובע מכך שהכסף במזרח. למה?
המזרח מייצר ואנו צורכים, היות ולא ניתן לייצר יש מאיין הרי שרמת החיים במערב תרד כתוצאה מחוסר פרודוקטיביות. ככה זה כשהכלכלה מתנהגת כמו כלים שלובים, את זה עדיין לא ניתן לעקוף. אחד הדברים שצריך להמציא זה כיצד לשמור על רמת חים מבלי לייצר או לתת שרות כלשהו.
aquila | 16.03.12
22.
Cowen
What do you mean the banks are not guilty? of course they are! so what if people want to borrow money and live beyond their financial reality - everyone wants to do that. and if you'll let them - they will. The banks are to blame for allowing and giving these loans, and do so knowingly that the takers are taking a big risk. The banks have no moral regarding people, or their communities and their country. Economies don't get to bad situations just because of the mass people behavior. That's why you have governments, the Fed, the banks, all of them are another mechanism for control and monitor. and all of them are to be blamed. It's simple math. no big loans to "risky people" means safer economy. I don't need to be a professor to know that.
Bijo | 16.03.12
19.
כתבה שמוכיחה את 10 הדיברות שלי !!!! (עד שהחדשנות תגיע)
1. אין לי אוברדרפט. 2.אין לי משכנתא. 3. אין לי חובות. 4. הנכס היחיד בו אני מוכן להשקיע :חינוך. 5. אני מצמצם בהוצאות דלק,חשמל,מים,גז. 6.אני יודע בכל רגע נתון מה היתרה שלי בבנק. 7.אני יודע הכל על קופות הגמל שלי. 8. אין לי קרנות. מה שהיה מכרתי לפני 2008,. 9.לא מחליף רכב,מתחזק היטב את הקיים. 10. לא מתקרב לבורסה/חיסכון בבנק.
אלכסנדר הדואג תמיד | 16.03.12
17.
ומה קרה במערב ב 40 השנים האחרונות ?
המהפכה הליברלית של סוף שנות ה 60 השתלטה על המערב בדיוק כמו שהקומוניזם השתלט על מזרח אירופה. גם שם נגמרו ההמצאות מרגע שהסוציאליזם הגיע לעמדת כוח. סוציאליזם מונע תחרות.סוציאליזם מאפשר הגעה לעמדות כוח רק של חברי המפלגה או הכת. סוציאליזם מעודד ניוון ובטלה. סוציאליזם יוצר סביבה שבה חדשנות היא דבר מאד מאד לא משתלם. כל המשאבים של המערב הלכו לכיוון של רמת חיים גבוהה ונוחות של הפרט על חשבון המטרות של הקולקטיב.
אאא | 16.03.12
13.
פיטר תיל (מייסד פייפאל ומשקיע הון סיכון) כתב מאמר מאד דומה לאחרונה
אין ספק שההתפתחויות הגדולות שמשפיעות על כלכלה מקורן בתגלית מדעית טכנולוגית, ואחריה יש גל של עשרות שנים של יישומים. לדוגמה - מנוע הבעירה הפנימית (מכוניות, טיסה וכו'). הטרנסיסטור (אינטרנט פייסבוק סלולר) לא מן הנמנע שכרגע אנחנו באיזשהו "שפל" אחרי מיצוי מסויים של מהפכות ענק, ושיקחו עוד כמה שנים (ואולי עשורים) עד גל חדש של חדשנות. אבל זה לא פוטר את אנשי וולסטריט מאחריותם הפושעת לשוד הגדול בתולדות האנושות. בעולם צודק עשרות אלפים היו נכנסים לכלא למאסר עולם.
יותר סביר שמדובר בגלים | 16.03.12
12.
נראה לי שחלק מהמגיבים לא כ"כ הבינו - הוא לא בדיוק טוען שהכל כבר הומצא
אלא שהקיפאון בכלכלה שאנו חווים כרגע מקורו בקיפאון במדע ובטכנולוגיה ובזה הוא צודק. אז נכון, המחשבים נהיו מהירים יותר, יש לנו אינטרנט ואייפון ויש פה התקדמות גדולה אבל אין פה קפיצת מדרגה טכנולוגית כפי שהייתה בעת המצאת החשמל, התקשורת, הטרנזיסטור, המכונית וכו'. אנחנו כרגע מתקדמים על נקודת עבודה אבל לא קופצים לנק' עבודה גבוהה יותר. הננוטכנולגיה ומיפוי הגנום האנושי הם הבטחות גדולות אבל כרגע יש להם בערך אפס השפעה על חיי היום יום שלנו. אולי בעתיד זה יקרה (ככל הנראה).
אחד מהצפון | 16.03.12
11.
עוד אחד ש "יאכל את הכובע" כמו אל גור - העולם לפני כמה תגליות ענקיות - עוד נראה!
עוד לא היתה תקופה כל כך מרגשת וסוערת באנושות כמו התקופה אליה נכנסנו עכשיו, "היתוך קר" ישנה את חיינו ללא ספק, אבל עוד הרבה המצאות ותגליות מעבר לפרדיגמה הרגילה של התפישה המדעית, לא סתם פייסבוק ואיפון הגיעו ושינו את העולם בזמן כל כך קצר, לא סתם מליוני צעירים מתחברים דרך האינטרנט בלי הבדל דת גזע לאום - סתם כי נחמד להם! העולם בתוך שינוי ענק וטוב שכך שאבס
יודה | 16.03.12
10.
הכלכלה צריכה לצמוח? למה? שתי סיבות: 1) גידול האוכלוסיה. 2) עלייה ברמת החיים
הכלכלה המערבית, בעיקר זו האמריקאית, גדלה הודות לבזבוז. לא צריך בית עם חדר לכל ילד, 4 חדרי שירותים, מוסך לשלוש מכוניות. לא צריך מכונית ענקית (בזבוז חומרים - פלדה, פלסטיק, גומי - ואחר כך כמה שיותר דלק כדי להזיז את שתי הטונות). הצמיחה כמטרה היא אסון, והיא זו שמצמיחה עשבים שוטים כמו משבר המשכנתאות בארה"ב, והמשברים הנוכחיים בדרום אירופה שסיבתם העיקרית - חיים מעבר לאמצעים.
יצחק | 16.03.12
9.
איך יכול כלכלן להעריך התפתחות והתקדמות מדעית? רק מנקודת מבטו המוניטרית הצרה!
מה פתאום כלכלן מסביר לי על מדע וטכנולוגיה!! הוא מבין משהו בערכה של מהפכת המידע שהתרחשה פה בשנים האחרונות? בננוטכנולוגיה בעתיד? הוא טוען ש"ב-1973 נעצרה ההתקדמות". נו באמת!!! בכלל, כל התהפוכות בשווקים רק נוצרו בידי אנשים כמותו, ועכשיו הם הסופר-סטארים שיסבירו לנו איך לצאת מן המצב שמלכתחילה הם לא היו צריכים להכניס אותנו
דא עקא | 16.03.12
7.
ושוב כתבה מעולה מבית כלכליסט
זו עיתונות איכותית. מעולם לא שמעתי תיאוריה כלכלית המציבה את החדשנות כעיקר, ובאמת ישראל היא ההוכחה לכך. חבל שהממשלה לא מבינה זאת ומחלקת מענקים לחברות אמריקאיות במקום לקדם חברות ישראליות צעירות. עם מענק אחד שניתן לאינטל על סך של מיליארד שקל היה ניתן להקים אלף חברות חדשות ולתת לכל אחת מהן מיליון שקל.
עמיחי | 16.03.12
2.
מסכים באופן חלקי. כלכלה זה בסך הכל עניין של תפיסה. של עד כמה אתה רוצה דברים מסויימים
שאתה מוכן לעבוד יותר כדי לקבל אותם. ולכן חדשנות זה עניין יחסי- ואם מצליחים לגרום למישהו להתמכר לפייסבוק והוא צריך אותו בדיוק כמו שהוא צריך מים- זה בהחלט סוג של צמיחה. עכשיו רק צריך למצוא דרך לגרום ללקוח לעבוד יותר קשה ולשלם על המוצר(במקרה של פייסבוק ספציפית זה כמובן עובד בצורה שונה). לחילופין, יש דבר כזה שנקרא איכות חיים ואליו מתייחסים כלכלנים. רק שמשום מה כלכלנים מתייחסים לאיכות חיים באופן אבסולוטי. כאילו העובדה שעכשיו יש לי הרבה דברים, הרבה גרביים, ובעבר לאנשים לא היה כסף לגרביים- מעידה על כך שישנו שיפור וישנה צמיחה. זה כמובן *לחלוטין* לא נכון. כיוון שאיכות חיים נמדדת במונחים פנימיים של פסיכולוגיה, ואנשים לפני 1000 שנים נהנו מאותה איכות חיים והיו מאושרים באותה מידה (בעצם נדמה לי יותר) כפי שהיום. אוקיי, אני מודה שגם הקביעה שלי היא לא אבסולוטית וישנם משתנים כגון הפצה יחסית של משאבים, וישנם צרכים בסיסיים (ע"ע מאסלו) שבאמת קשורים להמצאות של משאבים באופן פיזי- אבל אחרי שיש לך מספיק אוכל, מספיק חימום, יש במה להתכסות ואולי עוד משהו (לא זוכר מה)- מתחילים כבר הצרכים הרגשיים. ואחד מהדברים החשובים ביותר שמגדירים איכות חיים הוא הכוח שיש לך על אחרים והיחסיות החברתית שלך. עצוב? כן, אבל זו המציאות. ככה שגם האיכר הראשי שנהנה ממעט דברים יחסית למה שיש לנו היום, נהנה מיותר איכות חיים והיה יותר מאושר מהרבה אנשים כאן. ואני עדיין הייתי מעדיף להיות מלך עתיק מאשר אזרח רגיל היום, אפילו שיש לי דברים שמלך עתיק רק יכל לחלום עליהם. ( החריג היחיד, ואני לא בטוח אם זה בטבלה של מאסלו, זה עניינים הנוגעים בבריאות. ז"א אם בעתיד יפתחו דרך לחיי נצח- אז אעדיף להיות אזרח עתידי)
 | 15.03.12
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת