אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חממת תל אביב: מדוע הענקיות פונות לסטארט-אפים הישראליים?

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הפתרון נמצא במקום אחר
השקעה של חברות זרות בהייטק הישראלי היא ברוכה ומביאה מלייארדי דולרים למשק. זה צינור חמצן, שמביא את הכסף בתמורה לחדשנות טכנולוגית אמיתית שקורית כאן. אבל המחיר הוא ענק, אנחנו ממש מוכרים את הבכורה שלנו בנזיד עדשים. החברות הזרות לוקחות את הרעיונות והמיזמים והפיתוחים ועושה מהם הרבה יותר כסף. אנחנו מרוויחים כסף, מוניטין, נסיון מעולה למהנדסים ולמנהלים שלנו - אבל לא פותחים פה את נוקיה הישראלית, או את רד-האט הישראלית. יש כאן מתח מובנה - מצד אחד אין לישראל את המשאבים שיש לחברות הגדולות למנף את הפיתוחים הטכנולוגיים, ומצד שני - אם נמשיך ככה לעולם לא יהיה לנו את האפשרות למנף חדשנות טכנולוגית (למעט שוק הביטחון כמובן) כרגע הממשלה עסוקה בעיקר בלעודד השקעות זרות שמייצרות כסף/תעסוקה/צמיחה אבל לעולם לא ייצרו חברה ישראלית בקנה מידה בינלאומי. נדרש שינוי תפיסתי שייבקש להקים בארץ 2-3 חברות כחול-לבן עם השפעה בינלאומית אמיתית, שהנהלתן והשקעתן בישראל. יש לנו את כול מה שדרוש - ידע, נסיון, יזמות וחדשנות. חסרה מנהיגות והכוונה שתחרוט על דיגלה את המטרה הזו - וכמו שאנחנו יודעים כול כך טוב לעשות - תשיג אותה
עומר | 08.04.12
5.
התיאור של התפלגות ריכוזי ההייטק בישראל לא נכון
הרצליה פיתוח, תל אביב ורעננה הם מרכזי הייטק. בצפון, כמו שהזכיר מגיב 1, זאת לא חריגה, אלא נוכחות מבוססת. היא לא כוללת רק את חיפה ויקנעם, אלא למיטב הבנתי גם את קיסריה וכנראה שלא רק. במרכז יש גם את רמת גן, פתח תקווה, נס ציונה, רחובות וכן הלאה. באזור השרון לא נכללת רק רעננה וחלק קטן מכפר סבא כמוקדי הייטק, אלא נתניה נחשב למרכז הייטק משמעותי כמו זה ברעננה ואולי אפילו יותר. כללית, חצי מישראל היא עמק סיליקון וזאת תופעה חסרת תקדים ואני מקווה שתימשך ותתפתח. לצערי, המגמה של חברות ישראליות ולפעמים אפילו התכנית הראשונית שלהם, היא להצליח ואז להימכר. בחלק מהמקרים זה הכרחי, כאשר החברה לא מצליחה לפתח נתיבי הפצה כמו שיש לחברות ענק שנכללות במדד 500 ו100 החברות הגדולות בעולם או כאשר החברה עצמה לא מציעה מוצר שיש לו יכולת לשרוד לאורך זמן והאטרקטיביות שלה למכירה קשורה בכך שהיא מפריעה לחברה אחרת ולא נראה שיש לה יכולת או אוויר לפתח מוצר נוסף, אולי אטרקטיבי יותר. בחלק אחר מהמקרים מדובר בחברות ישראליות שנמכרות בטרם עת, שלמוצר שלהן יש פוטנציאל גדילה עצום ושכוח האדם שלהן מספיק מוכשר כדי לפתח כל רעיון שיוצג לו-כפי שרק חברות בודדות בעולם, בדר"כ רק כאלו הנהנות ממשאבים כספיים גדולים פי כמה עשרות, מאות ולעיתים אפילו אלפים, מסוגלות לעשות. טיפוח חממות דומה לתכנית המחוננים של קבוצות כדורגל גדולות ועשירות מאוד כמו ברצלונה וארסנל. הן משקיעות מיליונים בודדים כדי לעשות סלקציה כל שנה בין כמה מאות מועמדים שמייצגים את טובי הכדורגלנים בגילם, בוחרות 10-20 כל שנה לכל קבוצה כשהם עוד בני 10-11 ומשקיעות בכל אחד משהו כמו חצי מיליון יורו עד הגיעו לבוגרים. מתוך אלו יותר מחצי הופכים לשחקנים בשווי של כמה מיליוני יורו ומעלה ומחזירים לקבוצה את ההשקעה בגדול. אלא ששם שני הצדדים מרוויחים. כאן, במיטב המסורת האמריקנית, חברות ישראליות בעלות פוטנציאל גדול ממילא (לא כל סטארט אפ מתקבל לחממה) בעצם מקבלות תמיכה אבל תמיכה שלא מגיעה בחינם בכלל.
גלעד | 08.04.12
3.
אבל יש בעיה מאוד בסיסית שעומדת להחשף בעתיד הלא רחוק..
חינוך, מדינת ישראל הפקירה את החינוך ומדרדרת את המשאב האנושי שבלעדיו כל החממה הזו תתפרק בעוד לא הרבה שנים. כאשר רוב תלמידי תיכון אינם בעלי ידע בסיסי בשום תחום, כל יומיים מחליפים תוכניות לימודים והתוצאות נראות בהתאם, העובדה שיש מתי מעט עילויים לא תצליח להחזיק את הפירמידה הזו לאורך זמן. יש חברה שמייצרת חממות ביתיות קטנות, החממה הראשונה שלהם הייתה כישלון, הסיבה הפשוטה היא שהם לא תכננו אוורוור טוב לחממה. אותו דבר קורה גם פה, מערכת החינוך השיראלית איננה מייצרת "אוורוור" לתעשייתת ההיטק, וכמו אותן חממות ראשוניות, הן מצמיחות דברים מהר, אבל סופם לקמול בשל העובדה שהם מחסלים את המשאבים של עצמם.
אבנר | 08.04.12
2.
השיטה שבה דוגלת המדינה - הפרטת ההייטק הישראלי למדינות זרות
מדינת ישראל מייבשת את תקציב המדען הראשי ולכן לא קמות כאן חממות חדשות (ולקיימות אין תקציב) לכן יזמים ישראלים מתקשים להשיג תקציבים ומנגד, מעניקים מענקים לחברות אמריקאיות (מיליארד לאינטל) ומאפשרים לחברות זרות לרכוש בפרוטות טכנולוגיות וכוח אדם ישראלי. לדוגמא, החממה הטכנולוגית מעיין בבאר שבע כבר שייכת בחלקה למשקיעים סיניים. המגמה צריכה להיות הפוכה!!! השקעת משאבים בהון האנושי הישראלי.
יזם | 08.04.12
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת