אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"תיאוריית הצנע לא עובדת, ולא עבדה"

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
מגיב 17, הדפסת כסף היא הרע במיעוטו ושקולה לתספורת מטעם מנפיק אג"ח
הדפסת כסף רוחבית בגוש היורו תגרום לאינפלציה והורדת ערך המטבע. מחזיקי האג"ח יקבלו את הריבית הנקובה אבל ערכה יהיה נמוך בהתאם לגובה האינפלציה, כלומר "תספורת". כל האזרחים באירופה יפגעו אבל זה מגיע להם כי כבר 30 שנים הם חיים מעל לרמת החיים הריאלית שלהם. בהמשך הדרך יצטרכו כלל מדינות אירופה ללמוד לחיות ממסים ולא מהלוואות בדמות אג"ח.
א | 04.03.13
22.
כלכלה גלובלית דומה לכלכלה שלהאיחוד הארופי, כמו לכלכלה האמריקאית הכול = כסף/כח
למגיב מס' 11- בגדול אתה צודק . לכידות חברתית משמעותה מחויבות זה לזה היא המפתח. זה מאפשר את האמון, והאמון (בזולת ) נותן את הלגיטימציה לקיומה של מדינה עם שלטון מרכזי ,המדפיס ניירות /סימנים שנקראים כסף ומייצגים את המוצרים הפיסיים ו והשרותים,שכל אחד מחזיק או מעביר לזולת. ברגע שהאמון מתערער בשילטון המרכזי, בזולת ,בכסף ו/או באחד מהם, כל האיזונים הכלכליים/חברתיים יתכילו לקרוס. לאיזה כיוון ? אינפלציה, היפר אינפלציה , מיתון, מהומות אלימות ? תלוי במי מהנ"ל זה התחיל ובאיזה נקודת זמן ועוצמה. למגיב 17- הדפסת כסף היום אינה מחויבת להתבצע בפועל על-ידי המדינה (סין לדוגמא) או הבנק המרכזי כמו בארה"ב. הבנקים והבורסות מיצרים פיפסים כתחליף בשיטות מתוחכמות כמו המעו"ף ומסחר באופציות. גם המינופים בשיטת הפירמידה . כולם מיצרים הון-אויר (זה גלובלית אפילו לא בועה. לבועה יש מעטפת שניתן לשלוט עליה אם רוצים באמת למנוע פיצוצה.) ברגע שקיימת מסגרת שילטונית של חברה אנושית שנבחרה אפילו דמוקרטית אין יותר מה לדבר על שוק חופשי אמיתי . אז ניכנסים למשחק חוקים ושומרי חוק שהיו אמורים לדאוג להגינות קיומית של כל המעורבים בהיתנהלות השוק. זה מחייב גם לשים גבול לעלות שמשלמים לכל אחד מ מנהלי השוק והחברות הציבוריות שמשחקות בתוכו.
נמ. | 04.03.13
19.
כל אחד קורא למשהו אחר "צנע"
ניתן לגבות יותר מיסים (מעמ) על הצריכה על מנת לצמצמה - צעד רע. ניתן לצמצם את השרותים הציבוריים על מנת לחסוך בהוצאות הממשלה - צעד הכרחי למרות שגם הוא יביא לצימצומים בהיקפי הצריכה בטווח הקרוב. בכל מקרה אי אפשר להמשיך במדיניות של מגזר ציבורי מנופח כמו שהיה ביוון וכמו שקיים בישראל בנמלים, בחברת חשמל, בצבא. מצב זה יביא בסופו של דבר לקריסה כלכלית בלי קשר למדיניות הכלכלית הננקטת.
שמוליק קיפוד | 04.03.13
17.
כמו יתר הכלכלנים הסוציאליסטים, דה-גראו מציע ניתוח מבריק על בסיס שגוי לחלוטין
הדרישה מהמדינות הכושלות להצטמצם לא נובעת ממדיניות, אלא מחוסר ברירה - כל מדינות אירופה שקועות בחובות אדירים, שהולכים וגדלים. לגרמניה אין כסף לחלק, כי גם שם החוב קרוב מאד לרמה הקריטית. זה מאד יפה ואופנתי לקרוא להדפסת כסף "הרחבה מוניטרית" או "הקלה כמותית", אבל זו עדיין הדפסת כסף - שמורידה את ערך הכסף, ואין בה כל תועלת. (להדפיס כסף זה כמו לקחת קוביות שוקולד ולחלק אותן לחצאי קוביות. יש יותר חתיכות של שוקולד, אבל כמות השוקולד נשארת זהה.) אי אפשר לייצר כסף בהחלטה, כסף אפשר לחסוך ו/או להרוויח. בזה נופלים כל הכלכלנים הדגולים - הם יודעים להגיד למה צריך כסף, וכמה צריך, אבל אין להם מושג איך להשיג את הכסף. מצד שני,הגאונים האלה גם דוגלים בהגדלת ההוצאות הממשלתיות, מכיון שלשיטתם זו פעולה שמגדילה את הצמיחה. אלא שהוצאות ממשלתיות הן שורש הרע, שמכניס את המדינות לחובות שלא ניתן לצאת מהם. הוצאות ממשלתיות מגדילות את הצמיחה בשיעור נמוך בהרבה מהחוב שהן יוצרות. חלק ניכר מההוצאות הממשלתיות משולם כשכר לעובדי המגזר הציבורי, שמשתמשים בכסף להגדלת הצריכה האישית שלהם. זה יוצר אשליה של גידול בפעילות הכלכלית, אבל זו פעילות שאין בה צמיחה אלא פגיעה בצמיחה. כסף שהולך לצריכה זה כסף שלא רק שאינו מושקע בצמיחה, אלא הוא יוצא מהכלכלה המקומית ועובר לסין ממנה מגיעים רוב מוצרי הצריכה. במקום להמציא תאוריות ולפרסם "מחקרים", צריך להסתכל על המציאות ולדעת חשבון פשוט של פלוס ומינוס. כרגיל הסוציאליסטים יעשו הכל כדי להצדיק את התאוריות שלהם, עד שהכל יקרוס וכולם יהיו שווים - חסרי כל אבל שווים.
ZE | 04.03.13
16.
למגיבים 9-12
קודם בגדול תודה על התגובות מלבד העצה המתנשאת משהו של 10 על אזון פנקסי הצ'קים (להזכירך כלכלני מאקרו הביאו אותנו למצב הנוכחי) . אני מבין היטב את כל טענת האינפלציה הנובעת מהדפסות ומדוע היא לא מופיע עדיין בארה"ב. גם אוהבים לדבר על הדפסת כסף אבל לא מדברים על השמדת כסף שקורית כששוק מתמוטט. כל נושא התמריצים לכלכלה ברור לי לחלוטין. ועדיין אני טוען שההסברים בכתבההזו מוזרים. אם כסף אמור ליצג משאבים כלכלים כלשהם הרי שלא אמורים ליצרו יש מאין בלי שיהיו לזה השלכות (תעזבו רגע את האינפלציה כי זה לא קורה ויש המון הסברים למה אבל עובדתית זה לא קורה). אם הרחבה מוניטרית היא כזה דבר טוב למה לא לנקוט בה תמיד. למה לא להיות תמיד בגרעון של עשרות אחוזים, כל עוד אין אינפלציה. זה לכאורה פתרון קסם להוציא יותר ממה שיש לי. והשאלה שלי אם זה עובד כלכך טוב למדינה אז למה היא לא מאפשרת את זה לי כאזרח, מדוע היא לא מחלקת לי כסף חינם אם הדבר הוא כלכך טוב, למה לעשות את זה דרך המנגנון המתווך של התקציב במקום ישירות לאנשים.
מיצפטל | 04.03.13
11.
מגיב 1, ההסברים לא מוזרים - בעבר מדינה יכלה לבחור באינפלציה
מדינה שמדפיסה כסף בצורה מופרזת לכיסוי חובותיה תכנס למשבר אינפלציוני. אזרחיה יאבדו חלק גדול מנכסיהם בגלל האינפלציה (העשירים יאבדו הרבה יותר) ויאלצו להכנס לצנע אזרחי אבל זה המחיר ההוגן למדיניות כושלת. לממשלה תהיה אפשרות לבנות את הכלכלה מחדש ולבלום את האינפלציה לאורך זמן. משקיעים זרים אומנם יברחו מהמדינה בתחילת התהליך אבל בהמשך ישובו כדי לרכב על גל העליה. זה תהליך כואב שדורש לכידות חברתית אבל אם אין לכידות חברתית אז אין הצדקה לקיום המדינה מלכתחילה. כשהמדינה לא יכולה להדפיס כסף ולא נוצרת אינפלציה, אזרחיה העשירים חוגגים ובהמשך בורחים מהמדינה עם כספם בזמן שהממשלה נאלצת לחתוך בהוצאות הציבוריות ולפגוע אנושות בשכבות החלשות. החוב הממשלתי לא יכול להסגר והממשלה מאבדת כל יכולת למשול. אין ספק שגוש היורו נבנה על יסודות אופטימיים בצורה מופרזת בשלהי הבום הכלכלי ומתכנניו לא בדקו לעומק את יכולתו לצלוח משברים. מעניין שגם בארה"ב לאור המשבר בין הבית הלבן לקונגרס מסתמנת חוסר יכולת למשול.
א | 04.03.13
10.
ל-1 - משק בית הוא לא מדינה. למדינה יש אמצעי ייצור והפקת רווחים. איך אתה בכלל משווה?
מדינה יכולה לתת תמריצים לתעשייה, שתספק מקומות עבודה ותוכל למכור תוצרת בזול יותר, לכמה שנים, הודות לאותם תמריצים. מדינה יכולה לצמצם מסים כדי לעודד צריכה, שבתורה תכניס מע"מ, תייצר גם כן מקומות עבודה ותגדיל את הביקוש במשק, ולכן גם את הייצור והתפוקה. בקיצור, תתמקד באיזון פנקסי הצ'קים שלך, ותן לכלכלני מאקרו לדבר על בעיות שמעסיקות את הכלכלה הגלובלית...
 | 04.03.13
9.
למיצפטל (1)
כסף הוא לא דבר מוחשי, אלא פיקציה שיוצר הבנק המרכזי. לכן כל הדיבור על "להוציא כסף יותר ממה שיש" הוא מגוחך בהקשר של מדינה. זה כמו להגיד שג"ק רולינג, המחברת של הארי פוטר, לא יכולה להמציא דמויות יותר ממה שיש. יותר ממה שיש היכן? בדמיון שלה? בדמיון הכול אפשרי, ובדמיון של הבנק המרכזי אפשר להמציא כמה כסף שרק רוצים. אמת, זה נכון שכמו שריבוי דמויות מטורף בספר עלול להפוך את העלילה לבלתי נסבלת, כך גם ריבוי כסף במציאות עלול להוביל לתופעות בלתי נסבלות כמו אינפלציה גבוהה. אבל צריך לשים לב שהמחסום הוא לא איזה גבול דמיוני כלשהו של כסף, שמעבר לו אסור ליצור יותר, כמו שאין מחסום קשיח של דמויות, שמעבר לו אסור ליצור יותר. כדי לדעת כמה דמויות מתאים ליצור בסיפור צריך לעשות הרבה ניסויים בסוגי עלילה שונים ולתת להרבה קוראים, וכדי לדעת כמה כסף דרוש למשק צריך לא להסס להמשיך להזרים כסף למשק לידי מיליוני הצרכנים והיזמים, ולראות מתי לראשונה נוצרת אינפלציה משמעותית.
יהונתן | 04.03.13
8.
יש פה בעיה לוגית בתאוריה היפה.
" הבעיה היא שבזמן הפאניקה, לפני שנתיים, מדינות דרום היורו סבלו מחוסר נזילות ועמדו על סף חדלות פירעון, והבנק האירופי המרכזי לא עשה דבר כדי להרגיע את המשקיעים. כמעט כל מקבלי ההחלטות חשבו שהשווקים צודקים", (ולפי התאוריה הם לא צודקים). אני לא כלכלן ולא יודע אם צריך מדיניות צנע או לא, דבר אחד ברור: כאשר מדינה מגיעה לכמעט חדלות פירעון, האם מדובר בפניקה לא מוצדקת? האם סתם קמו ראשי המערכת הפיננסית באותה מדינה והכריזו שאין להם כסף לשלם? התאוריה בכתבה מציגה את המשבר כאילו הוא תוצאה חולפת של פניקה וגחמות של משקיעים... אם יש למישהו סרטן והוא טוען שהוא לא מרגיש טוב בגלל מזג האוויר, יש פה בעיה. אם כי ברור לגמרי למה תאוריה כזו הפכה פופולרית במדינות אירופה... יותר נעים לשמוע שמזג האוויר אשם מאשר להפנים שיש לך סרטן.
יואהב | 04.03.13
4.
בולשיט הבעיה זאת השחיתות ומשכורות המנופחות של המיגזר הציבורי !!
על זה לא ידבר לא גרואו הזה ולא קורגמן כי זה חלילה יפגע ברמת החיים המזוייפת שלהם שתוביל לקריסה של השאר ! הפתרון הוא פשוט ביותר: קיצוץ דרסטי במשכורות הבכירים במיגזר הציבורי החיים כאילו אין שום בעיה בעולם וממשיכים לשמוך משכורות עתק תוך התעלמות ממה שקורה ...ספרד גם במצבה הקשה עדיין לא הגתה תכנית קיצוץ במשוכורות של בכיריה כולל שרים ושאר חרטוטים כולל פנסיות, הם עדיין מתנהלים כאילו הכלכלה שייכת לעולם אחר! אותו דבר קורה בכל מדינות אירופה שהחליטו שרמת חיים גבוהה זה מאלוהים וממשיכים לחיות ברמה של מיגזר פרטי מצליח מאוד שלוקח על עצמו סיכונים בניגוד !אליהם
שיפסיק לבלבל הוא חלק מהבעיה | 04.03.13
1.
מצטער מאוד אבל כל ההסברים האלו מוזרים בעיני
כל הכלכלנים מדברים בצורה הכי טבעית שבעולם על יצירת כסף יש מאין. לכל אחד מאיתנו בחייו הפרטים ברור שהוא לא יכול להוציא יותר ממה שיש לו ואם יעשה כן בעזרת הלוואות או אשראי יגיע יום הפרעון. כסף מיצג משאבים כלכלים מסוימים והוא לא רק אוויר. אבל איכשהו הטענה היא שאם תיקח עשרה מליון פרטים כאלו ביחד ותקרא להם מדינה ,החוק משתנה לחלוטין והם יכולים להוציא כמה שבא להם. בעיני זה מוזר.
מיצפטל | 04.03.13
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת