אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אות קין: החייזר הכלכלי

33 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
אני לא אוהב את סטיבן קין משתי סיבות...
הסיבה הראשונה היא שמדובר באדם שחצן, שנוטה לפזר כל מיני אמירות בלתי מבוססות השייכות לתחומי מדע שאין לו בהם מושג קלוש (כמו למשל מדעי האקלים). הסיבה השנייה הוא השטות שהוא מפיץ לגבי שמיטת חובות. כפי שמגיבים אחרים ציינו לפני, שמיטת חובות היא תעלול שאפשר לעשות רק פעם אחת, משום שלאחר מכן בעלי ההון יסרבו להלוות כספים מחשש לשמיטת חובות נוספת, וכלכלות העולם יקלעו למיתון נצחי עקב היעדר אשראי. מעבר לכך, המודל שהוא מציע מעניין וראוי להתייחסות. ישנו היבט במודל שלו שהכתבה לא מציינת, והוא ההבדל בין מחזורי גאות ושפל סטנדרטיים, ובין סופר-מחזורים שנובעים מהצטברות רמות החוב לשיעורים קריטיים. הטענה שלו היא שהמשבר הנוכחי אינו שפל סטנדרטי כי אם סופו של סופר-מחזור, אשר מאלץ דפלציה מתמשכת עד אשר רמות החוב יצנחו די הצורך.
אורן | 30.05.15
32.
לא מבין את ההערצה לאיסלנד. הם ניקנקו את הבריטים עד העצם
והכוונה למשקי בית שניזקו ישירות מההתפרעות האיסלנדית הזו, וזה מוחזק כאיזה נס ומעשה גבורה? המזל הוא שזו מדינה זעירה, אז המערכת, בגדול, לא ניזוקה, כי אם מדינה כמו צרפת תנהג ככה, גם ביל גייטס יהיה ברחוב (על דרך המשל)
עמית | 30.05.15
29.
יש בנקים שגדולים מידי מכדי ליפול וצריך לאסור עליהם לתת הלוואות מפני שאם הם הלוו לחייב
והחייב לא יכול להחזיר את הכסף אז המחיקה של החוב לחייב תהייה על חשבון האדם הפשוט כלומר הציבור הכללי. רק בנקים קטנים וחלשים כאלה שיפשטו רגל אם חייבים לא יוכל להחזיר להם את החוב, רק לבנקים כאלה צריך להיות מותר לתת הלוואות, הם גם יוודאו יותר טוב שכסף שהם נותנים ילך למקומות להשקעות סולידיות ובטוחות ולא סתם לממן מותרות או צריכה שוטפת.
קובי | 29.05.15
28.
לכל מי שפוחד משמיטת חובות לפרטיים. למה לטיקונים מותר???
תשובה, דנקנר, שטינמיץ ושות' כל האנשים היפים והמכובדים האלו זה הרי בדיוק מה שהם עשו עושים ויעשו. וזה לא מזעזע אותכם. הםוביה הגדולה שלכם היא מה יהיה אם ימחקו לכלל הציבור הפרטי איש איש את האוברדרפט שלו. תרגיעו, ודחוף!
תפסיקו להזדעזע | 29.05.15
27.
שמיטת חובות הופסק בימי בית שני
קוראים לזה פרוזבול, חפשו בגוגל. הלל הזקן תיקן תקנה שאפשר לגבות חוב גם אחרי שנת שמיטה כי פשוט בעלי ממון סירבו לתת הלוואות. נפש האדם לא השתנתה אחרי פעם אחת שתבטל את החוב יהיו תחמנים שייקחו הלוואות בלי חשבון מחד וכאלה שלא ייתנו כלום מאידך. ללא אשראי ומינוף יהיה קשה מאוד לקדם ולפתח את הכלכלה.
שחר | 29.05.15
26.
אנאליזה מתימטית לעובדות פשוטות - אחוז הצעירים במדינה וחזירות
בישראל הכי הרבה צעירים ולכן מצבנו טוב יחסית. במלים אחרים יותר עובדים פחות חובות. באירופה מספר הצעירים נמוך ויפן היתה הראשונה לסבול מזה. בארה"ב המצב ביננו ובין אירופה גם בצעירים וכמובן גם בכלכלה. בסין מתחילים לסבול ממדיניות ילד יחיד ונוצר חוסר בעייתי מאוד. אז נחמד שהוא רואה זאת בגרפים, אבל אחוז הצעירים-העובדים הוא הנקודה. מה לעשות ? פשוט להפסיק עם החזירות. רוב משקי הבית הם די מטומטמים וקונים בלי חשבון. כאילו שאין מחר אותו אינם מתמחרים. אחת מהתרופות העיקריות היא להזהיר מהסכנות וגם ללמד אנשים לחשוב כלכלית.
גידי | 29.05.15
24.
חוב = נכס לפי המאזן
מה שהוא טוען שיש חוסר קורלציה בגלל השניים ברמת המאקרו (צירוף של כל החובות והנכסים הפרטיים והציבוריים) בגלל הערכה שגויה של השוני בין התזרימים שח החובות והנכסים בהתאמה(גודל סיכון ועיתוי). לכן יש לעשות שמיטת חובות בד בבד יש לעשות חלוקה של הנכסים מחדש (!!!!!!) אחרת שמיטת חובות היא לא מוסרית, תוביל לפשע (דוקא גניבה אז תהיה מוסרת וצודקת) וכלכלית לא תפתור את הבעיה. אם כן כל 50 שנה לפי התנ"ך יש שמיטת חובות, אולם גם איפוס ההון וזה הגדולה של התנ"ך. משום מה זוכרים רק את שמיטת חובות ולא את החלוקה מחדש של הנכסים, אולי כי בקפיטליזם של חזירים שמיטת חובות זה הפרס האולטימטיבי ,וחלוקה מחדש ובכן זה קומוניסטי להחריד. דרך אגב החלק הראשון כבר נעשה לעשירים - הצילו את הבנקים. אבל חלוקה מחדש של הנכסים - מה פתאום מה אנחנו אלן דילון?
אלון | 29.05.15
23.
2 בעיות שלא נתן עליהם תשובה:
1. אם מחקת את החוב, מי יספוג אותו? הבנקים? הם יקרסו! הממשלה? 2. אם מחקת את החוב פעם אחת... סבבה, בפעם השניה כבר תיצור חוסר אמון בכלכלה ואף אחד לא ירצה לתת לך אשראי וכך אתה מגיע למצב עגום של קריסה כי כולם חושבים שאתה לווה מסוכן שיש ספק שימחק לך את החוב. אז איך בדיוק מחיקת חובות אגרסיבית מקדמת אותך?
דודו | 29.05.15
21.
אנשים האמינו פעם גם בשדים ורוחות.
בהנדסה יש מודלים מתמטיים - אבל יש גם מקדמי-בטחון. תפקידם הוא להכיל סיכונים שמודל אינו מביא בחשבון. כלכלנים לא שמעו על זה, וגם לא על אנטרופיה (מידע ש"חסר" לנו אודות מערכת ואינו מאפשר ליצור מודל מדויק שלה) למרות שאקונומטרים רציניים עשו בה שימוש כבר לפני יובל. סטיבן קין יוצא-דופן לא רק ככלכלן, אלא גם כמי שבא לתבוע את עלבון המתמטיקה והשכל הישר: נספח (הורדה חינם באתר שלו) לספרו מונה "שגיאות" חסרות-שחר של כלכלנים בבואם להשתמש(?!) במתמטיקה. לו שגה כך סטודנט למדעים, היה נזרק מכל אוניברסיטה. אילו בנו כך גשרים או גורדי-שחקים, גם הם היו קורסים כל 60 שנה. כלכלנים ימשיכו לקשקש על שוק משוכלל, ביצה והיקוש מבלי להבין תנאים מתממטיים בסיסיים לקריסתם. גם תיאולוגים בימי-הביניים חקרו נמרצות את השאלה "כמה מלאכים יכולים לרקוד על ראש סיכה"... טוב לא יוצא מזה.
 | 29.05.15
16.
אני יותר ויותר מבין שכאדם פרטי עדיף לי להכנס לחובות
כי ככה המערכת בנויה כי בזמן מסויים יש סיכוי שימחקו את חובותיי כי אם כל המערכת תקרוס, גם אני, חסר החובות יפגע קשות אולי באמת עדיף לקחת משכנתא מפלצתית ולקנות בית פצפון ומסכן שבסוף יהיה שלי. הציבור כל כך מטומטם והציבור כל כך משלם.
חיים | 28.05.15
14.
אפשר למחוק חובות כל 7 שנים.
זה ימוטט את הבסיס הכלכלי של התעשייה הפיננסית, כי לא ניתן יהיה להרוויח מהלואות לטווח ארוך. בזה בעצם נגביל את הכסף הזמין בשוק, ומכאן גם את קצב עליית המחירים המופרע שבא איתו. בעצם היהדות כבר התיעה שיטה כזו, זה נקרא שמיטה. ככה שזה שכתב את התורה אולי היה מופרע (הוא באמת מאמין שזה מסר מאלוהים), אבל הוא כנראה היה גאון כלכלי לא קטן.
 | 28.05.15
13.
מה הכוונה למחוק חוב פרטי ?
התאום שלי חי חיים פזרניים לווה 3 מיליון ש"ח וקנה דירה בצפון תל אביב ואני לא לוויתי אגורה בחיי וחי בשכירות בדירה מעופשת . כעת מציע סטיב קין למחוק בבת אחת את החוב הפרטי ,כלומר התאום שלי יהיה בעל דירה מפוארת בצפון תל אביב שלא עלתה לו אגורה ואני שחייתי באופן הגון ואחראי אמשיך לשלם שכר דירה ? מדובר בהעברת רכוש הגדולה בהיסטוריה לא ?
משה | 28.05.15
12.
האבולוציה רצופה מחזורי משברים, ולא רק בתחום הכלכלי. שום דבר לא יציב - לא מזג האויר,
לא מיקום היבשות, לא צורות החיים המאכלסות את כדור הארץ . כך שהקביעה שיציבות היא נק' זמן בין משברים , נכונה מאד. כלכלה היא תהליך דינמי עם עליות וירידות והיא מושפעת ממטריצה לא פשוטה של גורמים. אני מזדהה מאד עם התיאוריה המובאת בכתבה.
אבי | 28.05.15
10.
קשקוש--> " המשקים הפרטיים לא יכולים להשקיע כי הם צריכים להחזיר הלוואות"
מישהו אחר משקיע את הכסף שהם מחזירים... אם יש מלווה אז יש לווה. חוץ מזה המשבר ב2008 הגיע בעקבות זה שניתנו הלוואות לא טובות בזול למשקי בית שלא יכלו להחזיר אותן, מה שהביא לקריסה של המערכת הפיננסית. \ במקרה של קריסה כזאת אז באמת יש השפעה למערכת המוניטרית על הפיסקלית.. סביר שקיימת קורולציה בין עליית החוב הפרטי לבין גידול בהלוואות המורעלות כמו שקרה ב2008 , אבל בכל מקרה הגורם כאן הוא ברור. כל זה נכון במקרה שהחוב הפרטי הוא לאזרחים אחרים ולא לבנקים מחו"ל ואז זה בעצם כמו גירעון ממשלתי שניקנה מחו"ל. בכל מיקרה כתבה מגמתית ברמה נמוכה, אכזבתם.
יוני | 28.05.15
8.
מאמר גרוע שנראה "יפה" ו-"מעמיק"
קחו למשל את הציטוט מתוך הכתבה: "באותה שנה יש גם גידול של 20% בחוב הפרטי ביחס לתוצר". אם יש גידול של 20% החוב הפרטי. יפה. זו הגדרה מדוייקת. אז מה זה "בייחס לתוצר" ? כאן איבדתי את הצפון. יש להגיה את הכתבה לרמה שכל משפט ברור, או שהוא מעורפל רק בגין חוסר יידע כלכלי של הקורא (ולמעשה עדיף שלא יהיו כאלה בכתבה) חבל. כי נושא הכתבה אמור להיות מעניין וייחודי.
חיים | 28.05.15
7.
ישראל בהחלט בדרך למשבר בעיקר בגלל תחום הנדל"ן - המחירים גורמים
למעמד הביינים לרדוף אחר הנכסים באמצעות חוב שהולך ועולה בטירוף בעוד העשירים מתעשרים , הכנסה פנוייה שנשחקת ומאד מטעה למדוד זאת ביחס לתמג בגלל אי השוויון הגדול ומגזרים שלמים שתרומתם נמצאת בסימן שאלה גדול מאד במדינה והתרומה הנרחבת של הגז לתמג , בסופו של דבר הציבור שעליו מוטל רוב הנטל הוא זה שאותו צריך לבדוק . מחיקת חובות בעולם המערבי תביא לתוהו ובוהו ולאיבוד שליטה מהיר מאד על כל היסודות הכלכלים כפי שהכרנו אותם, מסוכן באופן קיצוני.
' | 28.05.15
6.
התיאוריה הניאו-קלאסית (=ניאו שמרנית, אסכולת שיקגו) היא האיום הגדול ביותר על הדמוקרטיה בכל העולם
(בנוסף ומעבר לאיומים אחרים "רגילים", כמובן) התיאוריה הזו היא הקטליזטור לאינספור מלחמות, הפיכות, שלטון רודני, מאז שנות ה-70 ועד היום. החל מארגנטינה, צ'ילה ובוליביה, ועבור דרך ברזיל, אורוגואי, דרום אפריקה, עירק, וכיום - אוקראינה. המטרה של האסכולה הזו היא פשוטה וברורה: העברת מקסימום אפשרי מנכסי/שירותי המדינה לידיים פרטיות (של מוסדות פיננסיים, גופי השקעות, חברות דלק ותשתיות וכו' - לא שלנו...), תמורת מינימום מחיר ומינימום תמורה/שרות בהמשך. זו הדרך שבה מרבית הנכסים והכסף בעולם הולכים ומתרכזים בידי מספר קטן מאד יחסית של גופים ואנשים. עוצמתם של אותם גופים ואנשים, שבהרבה מקרים עולה על עוצמתן ויכולותיהן של מדינות שונות, מהווה נטל, אם לא מחסום של ממש לדמוקרטיה; רק תסתכלו כמה כסף צריך היום כדי להיבחר כראש מדינה, או כמפלגה שלטת - ולא חשוב איפה - ותבינו מדוע הדמוקרטיה כבר נמצאת בקורי העכביש הדביקים של הקלפטוקרטיה (שלטון הגנבים) והפלוטוקרטיה (שלטון הכסף). מזלה של איסלנד היה שהיא היתה קטנה מדי ומושתנת מדי (בעיני המימסד הפיננסי העולמי) מכדי להיחשב לראויה לטיפול בהלם (שזו הטכניקה המועדפת על אסכולת שיקגו), והיא הצליחה להשתחרר מהקורים. ישראל, גם בגלל מצבה הגיאופוליטי המיוחד, וגם בגלל לא מעט טימטום של בעלי תפקידים בתחום הכלכלי/פיננסי, כבר דבוקה חזק מאד לקורי העכביש האלה, עם סיכוי נמוך מאד להשתחרר מהם. דרך אגב, סטנלי פישר הוא תלמיד ופועל חרוץ של אסכולת שיקגו, ואחד האחראים המרכזיים למצב הכלכלי שנוצר ברוסיה החל מאמצע שנות ה-90 שהפך הרבה אנשים אלמונים, (כולל פוטין עצמו) לבין המפורסמים והעשירים ביותר בעולם. את תוצאות פעולתו כאן, וטביעת אצבעותיו אפשר לראות בהרבה מישורים, וביניהם בועת הנדלן, שכולה טכניקה אחת להעברת כסף מההמונים אל המעטים (ואל הממשלה, בדרך של מיסוי) תוך הגדלת החוב הפרטי עד למקסימום האפשרי/הנסבל. דרך אגב, אם אתם וגם מר קין מאמינים לנתוני החוב/תוצר של ישראל שמוצגים בכתבה - אתם נאיבים, מפני שנתונים אלו אינם כוללים לא מימוש/ניצול של קופות גמל פנסיה וקרנות השתלמות, ולא את השוק האפור.... בנוסף לכך, בהיותנו נתונים בתחתית של ריבית ואינפלציה, כל עליה של אחד (ובודאי שני) ממרכיבים אלו תקפיץ את החוב הפרטי ב-% ניכר, ואם התהליך יימשך 5 שנים, התוצאה המצטברת תהיה גידול של הרבה יותר מ-20% ביחס חוב/תוצר.;
 | 28.05.15
4.
מיליונים חזו את ההתרסקות והוא טוען לכתר?
בשנת 2005 ואם לדייק חצי שנה לפני שהדוקטורנט בכתבה ישב לבדוק מודלים עסקתי בנקמת חברה שתטפל בבעלי הבתים שצפויים לחוות עיקולים בכל רחבי ארה״ב. לא צריך היה להיות גאון כדי לדעת שהכל הולך להתרסק. להיפך גם הטיפשים ביותר ידעו כבר אז שכשכל מובטל מקבל הלוואות של מיליון דולר בלי עבודה ובלי ניירות שהכל רקוב והולך להתמוטט. לא היה דבר ברור מזה וזו רק דוגמא אחת מעבר לעובדה שבנקים נתנו הלוואות במאה עשרים וחמש אחוז הלוואה לערך הנכס שהיה גם כך מופקע.. מענין שיש עוד כל מיני חכמולוגים שטוענים שהם ידעו לפני...
בנקאי להשקעות- ארהב | 28.05.15
2.
המשבר הצפוי של זין איננו פיננסי אלא מהותי -חברתי דמוגרפי ישמוטטת את הענק בתוך עשור
בקצרה- המעבר על העיר ואל מגזר השירותים והפיננסים של צעירי סין מבשר רק רע. אזורים כפריים של ייצור וחקלאות ממטשים מצעירים, החקלאות שמבוססת על חקלאות מסורתית( שור ומחרשה) בחלקות קטנות משפחתיות בקריסה- אין צעירים ממשיכים- כולם, אבל כולם עוזבים אל הערים. מדיניות הילד האחד, מלבד שגורמת להזדקנות, הפכה את הילד היחיד הסיני, של בני הבנים לייצור מפונק וצרכן אובססיבי- דווקא הוא שעליו היה צריך להסתמך- אבוד לכלכלת סין. השילוב של הזדקנות, מדיניות הילד היחיד, נטישת העורף החקלאי בלי יצירת אלטרנטיבה ראויה (החלקות הקטנות זה "ההישג של מאו- וכדי ליעל חקלאות צריך להפקיען ולאחדן- זה יביא למרד) כל אלה בתוספת משבר של רפואה ציבורית מרוסקת, לאוכלוסייה מזדקנת, עלייה ברמת החיים שדורשת מעגלים פנסיונים שאינם, בתוספת מגמות הרסניות של שנוי דמוגרפי/חברתי/צרכני/ תרבותי/אידיאולוגי יביאו את הענק לקריסה בתוך עשור וחצי בדיוק! למה עשור וחצי? הגיל הממוצע של החקלאי הסיני הנו כ63, באין דור ממשיך, הם יכולים לסחוב עוד עשור וחצי, סה טו, אז יתחיל הבלאגן.
התמעטות הדור היצרני ואובדן החקלאות | 28.05.15
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת