אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

האקלים שהצמיח את דאעש

47 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

46.
תיאוריה שנועדה להחליף את אלוהים, כדי לשחרר את בני האדם מאחריות לזולתם
כך בדיוק נראה אלוה מערבי, הוא מאפשר למערב להמשיך ולהתנהל תוך ניצול מתמיד של אוכלוסיות מדוכאות, להתייחס אליהן כאל פרימטיביות, ולהאשים את הגשם בהשתוללות. זו גם אמונה דתית שתחזיק מעמד, כי היא מייצרת עוד כוח עבודה זול של אנשים שאפשר להתייחס אליהם כאל פרימטיביים, שבכל פעם שמפסיק לרדת גשם, הם משתוללים, אבל כשיחזור הגשם, הם ימשיכו לעבוד בזול.
אורן | 26.11.15
45.
תפסיקו לספר לעצמכם שדאע"ש לא תלוי בכלום ושהוא היה תמיד בדמות האיסלאם
כי זה פשוט לא נכון. במקום זה תשאלו את עצמכם למה דווקא עכשיו יש דאע"ש? למה לא היה לפני 15 שנה? לא שאני יודע את התשובה אבל הסיבה לקיומו של דא"עש תתגלה רק למי שימצא את התשובה לשאלה הזאת ולא למי שיספר לעצמו סיפורים שעונים לרפלקסים של שנאה מאזור גזע המוח, שנראים המוצא הקל לכל בעיה אבל הם רק מחריפים את הבעיות ויוצרים בעיות חדשות.
איציק | 25.11.15
44.
הטכנולוגיה יכולה במקרה הטוב לדחות את הטיהורים האתניים למועד מאוחר יותר שבו הטיהורים
יהיו גדולים הרבה יותר. ו/או מגיפות מהתפוצצות אוכלוסין, אומנם מגיפות יכולות לקרות בלי התפוצצות אוכלוסין אבל התפוצצות אוכלוסין מעלה את ההסתברות להיווצרות מגיפות, ולא רק מגיפות באדם, גם בחיות ובצמחים שהוא ניזון מהם. בנוסף כיום הטכנולוגיה ללא קשר ליכולת לדחות קטסטרופות שקשורות להתפוצצות אוכלוסין יכולה להפוך לאוייב האנושות ואולי אפילו להמצאה האחרונה של האנושות. כל התפלה של מים רק תיצור יותר מים ממה שיש באופן טבעי, מה שיצור יותר מזון, שיגרום לגידול אוכלוסין, שיגרום לדרישה לעוד יותר מזון, וחוזר חלילה, עד למלחמה או אסון הטבע הבלתי נמנע.
עודד | 23.11.15
39.
תאוריה לא חדשה
הקשר בין תקופות אקלימיות לבין תקופות של שגשוג או נסיגה תרבותית ודמוגרפית, טרור ומהומות חברתיות, הוא תאוריה מאוד מאוד מקובלת בהיסטוריה. פרופ' אלנבלום ממש לא המציא כלום. יתכן שהחידוש שלו נוגע להחלת התאוריה על המזרח התיכון. בהיסטוריה של המערב מדברים עליה כבר עשרות רבות של שנים. אני למדתי אותה בתואר ראשון בהיסטוריה והיא מופיעה ב- textbooks כמו 'לידתה של אירופה'. כך לדוגמא תקופת התחממות באירופה של המאה ה- 12 שהובילה לצמיחה דמוגרפית ולתופעה הידועה כרנסנס המאה ה- 12. להבדיל במאה ה- 17 ארעה תקופה ארוכה של התקררות והצטמקות דמוגרפית. יש חוקרים שתולים את רדיפת המכשפות בצפון אמריקה, מלחמות הדת ומהומות חברתיות בתחושת חרדה רחבת היקף שנגרמה ע"י התקררות וחוסר במזון.
מיכלי | 22.11.15
38.
מאמר יפה ומעניין, סביר שהנקודה שעולה פה היא חלק מהותי בתמונה, לא בטוח שזו כל התמונה
תודה ל"כלכליסט", המאמר הזה מעמיק ומאיר עיניים. אישית, אני בספק שהמאמר מתאר את כל הסיפור, וגם הפרופ' הנכבד לא מתךיימר לכך. כן סביר שהוא מתאר חלק מהותי מתמונה גדולה יותר. אחד האלמנטים באותה תמונה הוא מחסור פיזי ובעיקר באוכל שמביא קבוצה גדולה יחסית של אנשים לנקודת ה"אין ברירה" ו"אין מה להפסיד". די ברור כי אלמנט זה איננו יחיד, הרי בדאע"ש יש קבוצה די גדולה של אנשים בחרו להגיע לאיזור מאירופה, בשם האמונה שלהם באיסלם הקיצוני.
קורא | 22.11.15
36.
אין שום קשר בין עלית דעא"ש לשינוי אקלים. זו תאוריה בה המטרה מסומנת סביב החץ
שינוי אקלים אכן גרמו למשברים, אך לא פוליטים ודתיים כפי שמתואר פה בטור זה. כל האימפריה המצרית הקדומה החלה את דרכה בעקבות בצורת ותהליך מדבור של אפריקה לפני עשרת אלפים שנה, מה שגרם לשבטים מכל אפריקה להגר לאיזור הנילוס, ומשם צצה ועלתה האימפריה המצרית. אך זו לא היתה הסיבה לעליית או נפילת אימפריות. הסיבה היתה תמיד שחיתות, מריבות פנימיות וסכסוכים פנימיים ( הרומאים תעדו זאת, אחרים פחות) מאבקי כוח בשלטון ובין המשפחות השליטות, מה שגרם להחלשות השלטון. ברגע שהשלטון נחלש, אז, ורק אחרי זה, יש אפשרות לשבטים פולשים להשתלט על האימפריה. זה היה לאורך כל ההיסטוריה, עם טוויסטים כאלו או אחרים, כי ההסטוריה חוזרת על עצמה, אבל לא יכולה לעשות זאת בדיוק בגלל שינוי הזמנים והדמויות. העקרון חוזר על עצמו. הטבע אכן משנה את פני העולם, אבל אין בעייה היום לאף מדינה לייבא אוכל. הרעב באפריקה, כדוגמא, בכל החמישים שנה אחרונות (לפחות) הוא רעב מכוון. אין שם בעייה לייבא מזון, אלא שאצל השליטים זה אמצעי לשלוט בעם. לכן לייחס את עליית דעא"ש לכוחות הטבע, זה לסמן עיגול של המטרה סביב חץ שכבר תקוע בה (כלומר הינדוס / זיוף של העובדות בשטח). האיסלם מנסה להשתלט על העולם מרגע היווצרו, וגם הצליח יפה מאוד במשימתו. אין יבשת שאין בה מוסלמים למכביר. היום עם התפתחות הטכנולוגיה, ועם הטמטומזיציה של האידיוטקרטיה (דמוקרטיה) שבה כל מוסלמי קיצוני יש לו גישה לנערים בורים ומתוסכלים מוסלמים, יש להם אפשרות לפרוץ ולעלות, ומהצד השני למדינות המערב אין שום כישורים להלחם בפונדמנטליזם דתי.
היה נכון לאורך ההסטוריה לא טרוויאלי היום | 21.11.15
34.
לאורן 7, מרקו21
יתכן כי שניכם צודקים ואין סתירה במה שאתם אומרים. האמפריה הרומאית כמשל: עם השנים הכפיפה עצמה רומא לחוקי מלחמה שהיא עצמה קבעה. בכך, שבטים פולשים שלא היו מחוייבים לחוקי המלחמה של הציווליזציה הרומאית, השיגו יתרון אסטרטגי ברור על פני רומא - מה שזרז את שקיעתה. מזכיר במשהו את גמגום מדינות אירופה לטיפול בארגונים רצחנים נוסח אל-קעידה והמדינה האסלאמית. מנהיגים רבים ביבשת, עדיין מאמינים שניתן להלחם בארגונים כאלה בדיאלוג ומבלי להפר חוקים שמתאימים לדמוקרטיות. מכאן הקושי הגדול לעשות את הדבר המתבקש להגנה על חפים מפשע ולשמר את הדמוקרטיה המערבית - לחסל מטיפים וג'יהדיסטים עד האחרון שבהם ,ללא רחם וללא פשרות.
אבי | 21.11.15
27.
ההתייחסות למלתוס לא משכנעת
הרי אם המצרים ירוויחו מליארדים מגז, ויאכילו את כל הרעבים בזול, אז בעוד עשור יהיו עוד הרבה יותר מצרים שצריכים עוד הרבה יותר אוכל. ובעוד שני עשורים עוד הרבה הרבה יותר מצרים שצריכים עוד יותר אוכל. לא שאני מאחל חלילה למישהו לרעוב, אבל לא ברור לי איך הוא חושב שהוא התגבר על מלתוס. התקרה המלתוסיאנית אף פעם לא נשברת. טכנולוגיה יכולה לדחוף אותה למעלה, שינויים אקלימיים או פלישות חיצוניות יכולים להוריד אותה למטה, אבל התהליך נשאר תקף. הם רק מקרבים או מרחיקים את ההתנגשות בתקרה. כשקצב הגידול עוקף את קצב ההתפתחות לזמן מספיק אז יש התנגשות בתקרה המלתוסיאנית. הקטליזטור האחרון בסידרת העליות והירידות קובע רק את עוצמת ההתנגשות. באירופה הגידול נעצר וההתפתחות המשיכה אז נוצרה אשליה שהתהליך לא רלוונטי, אבל בעולם הערבי קצב הגידול אדיר וקצב ההתפתחות ממש לא מסוגל לעמוד בזה.
אולי שובשה ע"י הכתב? | 20.11.15
25.
באזור שלנו יש שילוב של שתי בעיות הבעיה האקלימית והבעיה הדמוגרפית
צריך רק לזכור שמצרים היא לא ישראל, מצרים היא אומה של 100 מיליון איש אין מצב שהמדינה מסכנה וענייה כזו תוכל לספק מים מותפלים לחמישית מהאוכלוסייה שלה. הבצורת באתיופיה (מקורות הנילוס נמצאים באתיופיה) גורמת לה להתחיל לבנות סכרים על הנילוס הדבר גורם למצרים לפנות כוחות מסיני לכיוון אתיופיה (המצרים לפני כמה שנים הפכו את השדה התעופה התיירותי שלהם בדרום המדינה לשדה צבאי) כי המים במצרים הם הביטחון הלאומי שלהם- בלי מים אין מצרים. למדינת ישראל יש פתרונות אבל לא פתרנו את בעיית המים כי האוכלוסייה גדלה והצרכים גדלים ולכן כנראה נצטרך להמשיך להתפיל הרבה מאוד גם בעתיד.
רומן | 20.11.15
21.
ל-7 שלא תטעה
מבחינה היסטורית, האכזריות של דאע"ש אינה חריגה בכלל. הם רק ממשיכים את השיטות החברתיות, הפוליטיות והצבאיות שהיו קיימות כמעט לאורך כל ההיסטוריה האנושית (ואם להיות ספציפיים: זו של האיסלאם מימי הביניים), תוך דילוג על תהליך שינוי הערכים שהתחיל בתקופת הנאורות באירופה המערבית.
מרקו | 20.11.15
19.
בעיני ישנן שתי טעויות שפוסלות את כל התיזה, והן:
1. לנסות ולהכניס הגיון בשגעון הזה שנקרא דעאש. גם אדון קרי עשה את זה לפני כמה ימים כשאמר ש"בפיגוע ב'שרלי הבדו' לפחות היה הגיון מסוים". איזה הגיון יש לאנשים שטובחים חפים מפשע בגלל, נגיד, קריקטורה? לאלוהי האמריקאים הפתרונים. 2. בוא נטיל קוביה. נבחר שנים באופן אקראי. לא אמצא אז איזשהו אירוע של מהומות או התקוממות עממית או מזוינת? וודאי שכן.
איש אחד | 20.11.15
18.
אל תדבר על ההיסטוריה הרומאית אם אינך יודע את העובדות.
הרומאים והשבטים הברברים "מעבר להרי החושך" כהגדרתך היו מתנגשים תדירות מאז המאה ה1 לפנה''ס - הקימברי והטאוטונים, ארמיניוס וגרמאניקוס, המלחמות המרקומניות וזה בלי לדבר על השבטים הגותים שפשטו על שטחי האימפריה בכל הזדמנות עוד לפני שההונים התקרבו לאירופה. לא יאומן שפרופסור להיסטוריה פשוט מתעלם מהעובדות. אה, ועוד משהו - במאה ה9 בבל לא הייתה קיימת כעיר יותר. היישות המדינית במסופוטמיה הייתה הח'ליפות העבאסית.
 | 20.11.15
16.
הסבר מעניין
מסכים עם פרופ' אלנבלום שמשביר אקלים יכול להצית מהומות ומלחמה על רקע דתי אתני. אכן, גם במקרה של ארגון המדינה האסלאמית, משבר האקלים משרת את מטרותיו. עם זאת, פרופ' אלנבלום מתאר בראייה הסטורית, בריחת עמים מאזורי אסון והשתלטות אותם נוודים על אזורי שפע - הפוך לגמרי מדרך הפעולה של ארגון המדינה האסלאמית. ארגון המדינה האסלאמית, דווקא משתלט על אזורים מוכי בצורת ומחסור ורואה בהם את ביתו הטבעי. גם את הרצחנות יוצאת הדופן של הארגון, קשה להסביר רק באקלים קיצון ואולי כן: על פי עונת הצייד בכבישי L.A שמקצינה בשנים חמות במיוחד.
אבי | 20.11.15
15.
איך הוא מצליח לדבר על
איך הוא מצליח לדבר על ארצות צפון אפריקה והמזרח התיכון מבלי להזכיר אפילו פעם אחת את הסיביליזציה היהודית שהייתה קיימת בכל האיזור. ""בבגדד חיו אז שיעים, סונים ונוצרים." החיים בבגדד באותה תקופה היו מנוהלים על ידי יהודים... כך גם בצפון אפריקה. מדהים איך היסטוריונים ישראלים מסלפים במכוון את ההיסטוריה של האיזור. דאעש עושה אותו דבר...
bop | 20.11.15
13.
בתגובה ...
נהניתי מבהירות המחשבה והעומק והפרספקטיבה ההיסטורית. הי, אנחנו חלק מדברים גדולים יותר, וגדות הירקון שלנו לא יפלו מאפצ'י של כותרת יומית מעניינת ומרתיחה אשר תהיה. ובכל זאת 'יצא לו' לאיש היקר מהמאמר: כמו להבדיל השוודית הפוסטמה שמשווה מיואשים ומדביקה בקלסר זה לצד זה הרי שגם המומחה שלנו עושה מן תקבולת הפוכה בין הגז המצרי לבין ליוויתן, מה שחושף דעתו ופתרון יצירתי לו לבעיות האזור אבל מדוע על חשבון הפיתוח כאן עם כל המחלוקת ? וכיצד יהנו האינטרסים המשותפים עם המצרים בעידן פיצוצי כל דבר בסיני (סרט לא חדע"ש מבחינתנו עוד לפני דאע"ש). אבל בסה"כ היה מאמר מרתק ומרחיב דעת. לקוראים: דרינק רספונסיבלי.
צוות פותחן לינוקס | 20.11.15
11.
כתבה מצוינת - פורסמה דומה מזווית אחרת לפני שנתיים - "אם מחירי המזון לא יירדו, העולם ימשיך לבעור"
"אם מחירי המזון לא יירדו, העולם ימשיך לבעור" http://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3611255,00.html ימים ספורים לפני פרוץ גל המהומות העולמי התריע פרופ' יניר בר־ים, מומחה למערכות מורכבות, מפני השילוב הנפיץ של מזון יקר ואי־יציבות חברתית. בראיון ל"כלכליסט" הוא מסמן את הקו שמחבר בין האתנול, הספקולנטים וההמונים בכיכר תחריר, ומסביר מה צריך לעשות כדי להפסיק את הטירוף הזה הגרף בכתבה על מחירי המזון המראה את הסף של מהומות המזון בעשור האחרון http://www.calcalist.co.il/PicServer2/20122005/361755/08_G_foo.jpg_z.jpg
אורי | 19.11.15
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת