אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

למה דגים שוחים אחרת מיונקים?

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
כנראה שבכל זאת יש הבדלים בין תנועת זנב אופקית לאנכית במים
שתי השערות: 1. הדגים שוחים בגובה מוגבל, כלומר יותר במישור XY מאשר בציר Z. לכן חשוב להם יותר להסתובב ביעילות (לראות טורפים ולהתחמק). ליונקים חשוב לעלות למעלה ביעילות (לנשום אוויר). 2. היות שהיונקים נושמים מעל המים, קל להם לבצע תנועות שחלקן באוויר, כמו הנפת זנב הלוויתן. לתנועות באוויר יש פחות התנגדות. הדבר דומה להבדל בין שחיין לצוללן. כמובן שתיאורטית הדגים יכולים להתהפך ולהזיז את הזנב לכל כיוון, אבל כנראה שמבחינת אוריינטציה ושיווי משקל יש להם כיוון מועדף.
בן נון | 05.03.16
17.
ל-1 אתה שוכח משהו חשוב
הוא שם את המאובנים בצורה מכוונת על מנת להקשות עלינו להאמין בו, ככה הוא בוחן אותנו. - דרך אגב בגלל זה הוא גם יצר הרבה דתות שיהיה לנו קשה לזהות את הדת הנכונה ורק אלו שהצליחו לזהות אותה יוכלו באמת לרצות אותו. כמובן זה אם מתעלמים מהתאוריה שהיה מבול שהוא זה שיצר את כל הבלגן של שכבות האדמה ודינוזאורים ובני אדם חיו ביחד עד המבול - תן לבריאתנים להמציא פתרונות לאלוהים והם ימצאו, אבל ישכחו תמיד את הפתרון הפשוט שרשמתי למעלה לפחות עד החלק של בחירת הדת הנכונה הם תמיד בטוחים שהם בחרו אותה מראש לא משנה אם הם יהודים נוצרים או מוסלמים
ggg | 05.03.16
16.
ל-10
העובדה שסוסוני הים חיים בשלום עם מהירות שחייתם, לא נטרפים יתר על המידה ומצליחים להשיג את מזונם ולהתרבות מדור לדור מעידה יותר מכל הסבר שניתן לך מדוע זה תוצר אבולוציוני טוב. אולי תשאל גם למה שבלול התפתח עם מהירות תנועה איטית בעוד שהיה יכול לרוץ כמו הצ'יטה? כל יצור התפתח בסביבת מחייה מסויימת שדורשת התאמות גוף והתנהגות מסויימות. לא כולם צריכים להיות מהירים. ראה למשל צמחים שלא זזים כלל מהמקום ועדין מסתדרים היטב.
משה | 05.03.16
13.
לבת-שבע מ־9 - לא, האבולוציה עובדת בדיוק כמו שהוא אמר
היא מסתמכת על מה שקיים פלוס שינויים מקריים. כלומר, היא לא מסתמכת על "מטרה" כמו מתכנן תבוני, אלא על "בסביבה הנוכחית, למי יש יתרון". אם יצור בעל גב שנע אנכית צריך לשרוד בסביבה ימית, אזי למוטציות מקריות שמשפרות את יעילות השחיה שלו יהיה יתרון, והמוטציות האלה יישמרו לדור הבא. נדרשות הרבה מאוד מוטציות אקראיות כדי להגיע מיצור בעל תנועת גב אנכית שאיננו יודע לשחות כלל, ליצור ששוחה בצורה אופקית, ביחס לכמות המוטציות האקראיות שנדרשת כדי להגיע מיצור בעל תנועת גב אנכית שאיננו יודע לשחות כלל, ליצור שיודע לשחות בצורה אנכית. השינוי התשתיתי של הגב הוא הרבה יותר מסובך ודורש הרבה יותר צעדים מאשר פשוט הוספה של סנפירים ותנועה יותר חלקה. כך שהסיכוי הוא שהאבולוציה הגיעה הרבה יותר מהר עם היצור שלה למצב שהוא מסוגל לשחות ביעילות, בלי שתנועת הגב הבסיסית שלו תשתנה. כל שינוי בצורת הרגל שדמה יותר לסנפיר העניק לו יתרון. שינוי בצורת החוליות מבלי שתשתנה צורת הרגל לא העניק לו יתרון, מכיוון שאין הבדל במים בין תנועה אופקית לאנכית! כך שדי מהר היצור הפך לשחיין יעיל. וכעת הוא שוחה ביעילות כמו דג רגיל. כרגע, שינוי של צורת החוליות בגב לא יעניק לא יתרון ועל כן מוטציות אקראיות כאלה שמתחוללות מדי פעם בפעם לא יגרמו לאותו תינוק-לווייתן להשיג יותר נקבות או להשיג מזון יותר מהר או לברוח יותר מהר מספינות יפניות. ולכן הוא יישאר במיעוט ובדור הבא הגנים הדומיננטיים יעלימו את המוטציה הזו. אחד הדברים שצריך להבין בעניין האבולוציה הוא ששינויים אקראיים שלא נותנים שום יתרון הם כמעט חסרי סיכוי לשרוד (כמעט - מכיוון שאם במקרה היה יצור שיש בו שני שינויים, אחד מועיל מאוד ואחד לא, אז יש סיכוי שהשינוי הלא-מועיל ישרוד כיוון שהוא במקרה קרה יחד עם שינוי מועיל שגרם למי שנושא אותו להעביר אותו הלאה יחד עם השינוי המועיל. אבל במקרים כאלה לא רואים את ההשתנות ההדרגתית שנובעת מהגדלת היתרון ע"י שינוי על גבי שינוי באותו כיוון מועיל). למוטציות יש נטיה להיעלם: אם הן מזיקות, הפרט ימות. אם הן ניטרליות - בזמן ההתרבות של הפרט הוא יעביר אותן רק לחלק קטן מצאצאיו ולרובם יהיו הגנים הרגילים. לצאצאים אלה יש סיכוי להיטרף, לא להשיג נקבה וכו', והמוטציה נוטה להיעלם תוך זמן קצר או להמשיך להיות וריאציה קטנה וחסרת חשיבות באותו מין. רק אם השינוי מועיל ומגדיל את סיכויי ההישרדות וההתרבות הוא יתפשט בתוך האוכלוסיה תוך מספר דורות.
מרימה גבה | 05.03.16
9.
מגיב 4 - ככה לא עובדת האבולוציה
אתה כותב - אם כבר יש יונקים בים עם תנועת זנב אנכית והם חיים טוב, אין סיבה לפתח אותם אחרת. זו חשיבה של מתכנן תבוני. אבל האבולוציה עובדת על סמך שינויים מקריים. כלומר, אם הייתה מוטציה מקרית של שחיה לרוחב, היא הייתה אמורה להתקיים, כי לפי ההסברים של בלדד היא יעילה כמו שחיה אופקית.
בת-שבע | 05.03.16
4.
לבת-שבע
הוא דווקא כן ענה. נוח לדגים לשחות כאשר עמוד השדרה שלהם *אופקי*, ובתור אלה שהיו ראשונים בסולם האבולוציה, כך התפתחו הרבה ממיני הדגים. בהמשך האבולוציה, *חלק* (לא כל, חלק) מהדגים עלו ליבשה. על היבשה, תנועה *אנכית* יותר יעילה, ולכן אנו היונקים התפתחנו עם תנועה *אנכית*, אבל אלו שנשארו בים נשארו עם תנועה *אופקית*. לאחר מכן *חלק* מהיונקים (לא כל, חלק, כמו אביהם הקדמון של הלוויתנאים), חזרו לים. בלדד אומר "כמו טבחית שמכינה את המנות המופלאות ביותר, ומשתמשת רק במה שכבר נמצא במקרר" ואני מניח שהכוונה שלו היא שאם כבר יש יונקים בים עם תנועת זנב אנכית והם חיים טוב, אין סיבה לפתח אותם אחרת.
רן כהן | 04.03.16
1.
או יותר פשוט, כי ככה אלוהים רצה.
לפני כ 5000 שנה (תתעלם רגע ממאובנים בני מיליוני שנים) אלוהים שהיה חובב חיות מושבע. כבר אז הבין את היתרונות של שחיה אופקית מול אנכית. לאחר לא פחות משבוע של נסיונות ברא את כל החיות וכל אחת קיבלה דרך מעט שונה לשחות. דברים פשוטים כמו כח המשיכה יש אחד אבל דברים חשובים לו (כמו שחיה של דג) הוא ברא אין סוף
 | 03.03.16
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת