אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"תמיד אפשר להדפיס עוד כסף"

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

49.
גישה נכונה - וישנה.
קראתי. כל זה נשמע מהפכני וחדשני רק לכלכלנים ניאוליברלים. כבר בשנה ב' לכלכלה (1981...) כשלמדנו על קיינס והצעותיו למאבק בשפל הכלכלי בשנות ה-30' - היה הדיון דומה. מאבק נגד חרותם של הבנקים "לייצר כסף" ע"י הלוואות ללא מזומנים בכספות - ובעד זכותה וחובתה של המדינה להשתמש במדיניות מרחיבה כדי לפתח את הכלכלה ולהשיג יעדים חברתיים. זה בסדר אם מי שלא למד כלכלה (או מי שחי בארה"ב תחת דיקטטורה של אסכולת שיקגו ) יתפעל מה"חידוש" הזה, אך מדובר בגישה קיינסיאנית הישנה והטובה (באמת טובה!) שסוציאל דמוקרטי
שי גרינשפון | 21.02.18
45.
ערימת BS שכמותה לא ראיתי כבר הרבה זמן!
1. הכותב מתעלם מהעובדה שכל מטבע נסחר מול כל סל המטבעות הזרים. אם אתה מגדיל את כמות ההיצע של המטבע, אתה בעצם מפחת אותו והוא צולל בערך מול כל המטבעות האחרים. ואז מה קורה כשאתה רוצה לקנות רכב, דלק, טלוויזיה או חופשה בחו"ל? נכון! כל המחירים טסים למעלה, יוקר המחיה מאמיר והכול נהיה יקר בטירוף. מי כן מרוויח? היצואנים שמשלמים משכורות שמפגרות אחרי הפיחות. אחלה דרך לדפוק לאזרחים שלך את החיים! 2. כשהממשלה מתחילה להדפיס, לא רק שהערך של הכסף יורד מתמטית מול מטבעות אחרים אלא שהאזרחים עצמם מאבדים אמון במטבע ובכלכלה. במצב כזה קורים כמה דברים: א' - אנשים בורחים מהמטבע לזהב, כסף וביטקויין. ב' - הכלכלה צונחת מכיוון שאף אחד לא מוכן להלוות כסף או לפתוח עסקים. מגניב, דפקת לעצמך את הכלכלה מעוד כיוון. לא המצאתם כלום, זו מחשבה של ילדים קטנים. בואו ניקח את הכרטיס אשראי של אבא ואמא ונגהץ אותו בכל השכונה. בכל מקרה הכרטיס חוזר לארנק שלהם והם לא יידעו. נפלתם על השכל.. לא מאמין שזה לא ירד בעריכה..
קומון סנס | 13.08.17
44.
מה שלא מודגש בכתבה
הוא שהשיטה הזו עובדת כל עוד הזרמת הכסף נעשית במידה הנכונה, ואז זה באמת פרפטואום מובילה, כי קיים גידול באוכלוסיה ובנכסים הממשיים. הסכנה היחידה היא אירוע קטסטרופלי או מלחמה ממושכת, אשר ייצור ביקושים עצומים. הדוגמה המובהקת שהשיטה הזו עובדת היא הכלכלה מאז 2008, וגם הנס הכלכלי של גרמניה בשנות ה-30 הידועות לשמצה לאחר שנות ההיפראינפלציה. מלחמת העולם השנייה חתכה את הנס הזה.
אזרח | 13.08.17
42.
הסיפורים פה לא מסתדרים עם סיפורי היום יום
למשל סליכה טען שהיה פיקדון רישומי של קרן לשעת חרום של שךושה מילארד שקל שלא הופקדו בבנק. ובנה הכל מחדש כאחוז גביה ממס רכוש. יותר חמור, אם הפחד בהדפסת כסף הוא היפר אינפלציה, המשמעות שהדפסה מתונה תגרור אינפלציה. אם בנק ישראל צריך לעמוד ביעד האינפלציה, למה הוא לא מדפיס כסף כבר שלוש שנים? זה גם יצור פיחות בשער השקל מול מטבע הדולר.
אחד שזוכר | 12.08.17
41.
ממשלת ישראל צריכה להדפיס יותר כסף!
אבל לא בכמות כזאת שזה יגרום לאינפלציה ולאיבוד ערך הכסף. הממשלה קונה דולרים בכמויות עצומות מאז סטלני פישר ב-2007-2008 ובכך רק חיזקה את השקל ולא החלישה אותו!! האמריקאים לעומתנו מדפיסים ומחלישים את הדולר ואנשים מצליחים לחיות ברמת חיים סבירה אצלם, מה שכן מפיל את הכלכלה כל 15 שנה תחילה בוול סטריט ועד לשאר העולם זה הטיפשות של הבנקים האמריקאים בהשקעות מטומטמות בבורסה. אם למשקיעים האמריקאים היה טיפה יותר שכל וצניעות מעמיתיהם האירופאים הכלכלה שלהם הייתה נראית הרבה יותר טוב וכך גם שאר העולם..
אני | 11.08.17
39.
ה"כלכלנים החדשים" יחזירו אותנו לתקופה של "טרם כסף"
התחלנו ממטבעות זהב. עברנו לשטרות שמגובים בזהב. עברנו לשטרות ללא שום גיבוי. כעת, הם רוצים להביא לשטרות ללא שום ערך. הדפס ככל יכולתך. כשאתה הופך את הכסף לשטרות של משחק מונופול, הוא מאבד את כל אמינותו. נחזור להתחלה. "סחר חליפין". 4 כבשים תמורת 1 עגל. 2 מלפפון תמורת עגבניה.
תקופת "סחר חליפין" | 11.08.17
38.
אין מספיק מקום לפרט
לא ניתן בכמה שורות לפקט אבל מספיק להסתכל על גרף כח הקנייה של הדולר מאז 1913 (שנת הקמת הפדרל ריזרב) ועד היום בכדי להבין שיש אינפלציה. הכל תלוי איך מודדים אותה - וברור לכל בר דעת שהמדידה הנוכחית היא בדיחה והיא על חשבוננו. חפשו בגוגל dollar buying power historical chart אחסוך לכם : הדולר איבד 99.7% מכח הקנייה שלו. או במילים אחרות : לו היו לכם שני שטרות של 100 דולר בשנת 1913 - את האחד הייתם קוברים באדמה בחצר ובשני הייתם קונים זהב וקוברים לצידו. הנינים שלכם היו חופרים היום את הבור : ב-100 דולר שהיו מוציאים מבור ראשון היו יכולים לקנות שבוע ארוחות במקדונדלס לכל המשפחה. הזהב שהיו מוציאים מהבור השני היה שווה 17,250 דולר. אותו טריק ניתן היה לעשות עם חביות נפט, סוכר, קפה שחור, סיגריות, שמן או קילו עגבניות. הזהב פשוט הכי נח לאיחסון ערך.
סוחר מקצועי | 11.08.17
36.
לא בדיוק. ממשלות העולם הדפיסו מאות מיליארדים
אבל - העבירו אותם לבנקים במקום לאזרחים. כלומר - הממשלות מיישמות בדיוק את מה שתיאר כאן חברינו, אבל - לא בצורה הנכונה. במקום להעביר את הכסף למקומות שיניעו את הכלכלה, הם העבירו את הכסף לידידיהם הבנקאים, שחשבונם הפרטי מתפקע. היו יכולים להעביר אותו לחברות שיטפלו בתשתיות המתבלות, ולמורים, כך שהכסף היה מניע את הכלכלה בהרבה מובנים - 1. הכסף היה מתגלגל (אנשים היו קונים דברים, מבלים, וכד'), ולא נתקע ונרקב במספר חשבונות בנק מצומצם. 2. ההשפעה הכלכלית של הקמת תשתיות פיסיות, ושל העלאת רמת ההשכלה, היו מעלות את הפריון, ואת היכולת של האנשים להתקדם. אבל - אל תצפו מאנשים ששבויים בקונספציה שהם עצמם המציאו, שנועדה להביא אותם לעושר עילאי, על חשבון כלל העולם, כך שרוב הכסף נאסף אצלם, וכל השאר הם עבדים בפרולטריון.
המגיב | 11.08.17
34.
החלק העיקרי בתוכנית וכלם פה מתעלמים ממנה
לפני ההדפסה הנוספת של הכסף! בדיקה ממשלתית שיש מספיק מוצרי גלם לפרוייקט וכח אדם שיבצע את הפרוייקט בטרם ההדפסה. הרי עם רוצים לבנות מחלף תעלת ימים מאילת לים המלח, ופתאום יהיה ביקוש אדיר למלט, ברזל, ציוד הנדסי וכח אדם..אז המחירים יעלו בטירוף ואז תהייה אינפלציה, אבל אם במחסנים יהיה עודף של כל המוצרים וכח אדם ביבוא למשל או לא יודע מאיפה.. אז כן אפשר להדפיס.. אולי יכול לעבוד בשוויץ, אבל בשחיתות כמו בישראל.. קשה לי לראות את זה קורה.
חגי | 11.08.17
32.
זה לא עבד בפומפיי כמו שהוא כתב !
את המטבעות הראשונות ייצרו מזהב וכסף. זאת הייתה פשוט דרך לתת שווי למשקל המתכת בגודל סטנדרטי בלי לשקול כל פעם. זה לא היה כסף מהאוויר. המלך היה גובה מיסים (בברטר ומטבעות כסף וזהב) וככה אוצר הממלכה גדל. אח״כ המלך אסר על אחרים להטביע מטבעות וקיבל מונופול על הדפסת כסף. ההמצאה של כסף פיאט הגיעה מאוחר הרבה יותר.
תיאוריה שגויה | 11.08.17
29.
ההתעוררות של כלכלת האיחד האירופי ממחישה את צדקת התיאוריה
מאז שמריו דראגי החל להזרים כסף לכלכלה אירופית דרך רכישות אג"ח ממשלתיות הכלכלה האירופית עושה פלאים, רבעון אחרון הכלכלה צמחה ב-0.6 אחוז שהינו קצב שנתי של 2.4% שנחשב גבוה מאוד עבור האירופאים שזה שקול לצמיחה של 4% בישראל בגלל ריבוי נמוך בהרבה של האוכלוסיה. יש לקחת בצרינות את הנאמר תוך בחינת מכולל המשתנים כמובן.
רז | 10.08.17
24.
הדפסת כסף לא בהכרח גורמת אינפלציה
כאשר משק צומח ומתרחב אפילו כלכלנים שמרניים יודעים שניתן לנהל במקרה זה מדיניות גרעונית - כלומר הדפסת כסף. מה שהכלכלנים השמרניים לא אומרים כי אם נגמרה שנה תקציבית גרעונית ולא צמחה אינפלציה, הרי שאין צורך לנהל את חשבון הגירעונות המצטבר הרב-שנתי ולא צריך לכסות את הגירעון בשנה התקציבית הבאה. כל שנה ניתן להתחיל מחדש. מה שברור לכל שמדיניות גירעונית מייצאת מקומות עבודה ומרחיבה את המשק - וכאשר המשק מתרחב - - ניתן הרי להמשיך במדיניות גירעונית - כך צמח המשק האמריקני עד למלחמת העולם הראשונה, וכך הוא גם צומח כיום, למרות הכל. למעשה ניתן לבצע מדיניות גירעונית של הדפסת כסף באופן אמפירי / ניסיוני, עד אשר מזהים תנודה אינפלציונית ואז להפסיק את ההדפסה/ הזרמה גרעונית, להמתין תקופה, ולחדש המדיניות הגירעונית וחוזר חלילה - ללא קבלת ה"עונש" של האינפלציה. הדפסת כסף אם כך מרחיבה את המשק, מיטיבה עם המדינה ואזרחיה, ויוצרת הזדמנויות עצומות של ניצחון, הן בתחרות הכלכלית מול מדינות שהן שמרניות בתחום הכלכלי, והן בתחרות הביטחונית מול אתגרים ביטחוניים של מדינה קטנה המוקפת אויבים.
צבי כרמי | 10.08.17
18.
רק טעות קטנה...
הכותב מניח שכל הכסף שבידי האזרחים מגיע מהממשלה ולכן לא יתכן שתאסוף יותר ממה שהוציאה..., זה היה נכון לפומפיי או לאוטוקרטיות אחרות. בכלכלה מודרנית , כסף מגיע גם ממסחר בינלאומי, מכסף שאזרחים שמרו בחיסכון וכו'. לכן, ממשלה קודם צריכה לאסוף מיסים ואז להוציא אותם..
1 העם | 10.08.17
14.
אל האופק
סתם שאלה: ממה שקראתי בספרי ההסטוריה, זה בדיוק מה שהמשטר הנאצי עשה, הדפיס מארק בטירוף כדי לכלכל את מכונת המלחמה ולבסוף יצא למלחמה (מעבר לפן האידיאילסטי הרצחני) כי גם כך הכל הושתת על חובות שלקחו ולא יכלו להחזיר - למארק לא היה ערך כלל... והם היו זקוקים למשאבים לאומיים... אם האמריקאים ינקטו בגישה דומה (מזכיר קצת את תפיסת החומש הסובייטית של סטאלין) אז מהר מאוד להבנתי לא יהיה אמון בעולם בדולר ואף אחד לא ירצה לעבוד עבור דולרים (כבר עכשיו עצמתה של ארה"ב נובע מהגירה איכותית) אז זה לא בעצם יהיה בור ללא תחתית... ?
הצופה | 10.08.17
10.
איזה קסם מגניב
מפחיד לחשוב שיש אנשים שלוקחים אותו ברצינות. עוד יותר מפחיד לדעת ששר האוצר שלנו, וראשי מפלגת העבודה קרובים בדיעות שלהם אליו. (לגבי העבודה, אני מקוה שזה רק כי הם באופוזיציה ומשם קל להמציא פתרונות קסם). לגבי פומפיי - קודם היה סחורות שאנשים ייצרו, אח"כ המדינה היתה עריבה להם עם שטרות מכר או מטבעות זהב. מטבע היה שוה לכמות מסוימת של סחורה, המדינה חילקה את זה לאנשים לפי כמות הסחורה או העבודה שהם הביאו לה.
TBH | 10.08.17
8.
בעצם כל שנה המדינה מאבדת במינימום 800,000 ש"ח
פתאום הבנתי. המדינה (מסה"כ הכסף הקיים בשוק) בכל שנה מאבדת במינימום 800 אלף ש"ח. הרי כל אחד מאיתנו מתישהו מאבד 10 אגורות או חצי שקל לפחות(נופל לביוב, בים, כינרת, טיול, פח אשפה וכו...) כך שבעצם אם ניקח את כל האוכלוסייה, 8 מליון תושבים, אז 800 אלף במינימום הולכים לאיבוד כל שנה. מדובר בכסף שאף אחד לא ימצא אותו ויעשה בו שימוש. לפי YNET מ2007 כ150 מיליון ש"ח הולכים לאיבוד כל שנה. זה לא משפיע על השוק כמובן אבל זה נתון מעניין.
אבי | 10.08.17
5.
הבעיה הכי גדולה...
הבנק המרכזי לא כפוף לשלטון הפדראלי בארה"ב. לאף אחד בסנאט ובבית הנבחרים אין מושג איך הבנק המרכזי עובד, מה הוא עושה ולמה. תראו ראיונות ותשאולים שעושים לראשי הבנק המכזי בארה"ב בוועדות שונות בסנאט ותבינו שהם לא כפופים לאף אחד חוץ מלעצמם והם אלה ששולטים על הכסף (גם שלכם כי כל כלכלת העולם מתבססת היום על דולר). הם שולטים על כמות הכסף, הריבית והשווי של הדולר ומשחקים בו איך שנראה להם לנכון, בלי שום מחויבות ושום שקיפות. הדולר הוא עפיפון בלי חוט ולכן ההתלהבות ממטבעות דיגיטליים מבוזרים הולכת וגדלה. לאנשים נמאס שהם לא שולטים על הכסף של עצמם.
רוני | 10.08.17
3.
איך אפשר שלא להגיב
על כתבה כזו. אז קודם כל, התיאוריה שלו נכונה במידה ואותה מדינה מנותקת מהשפעות חוץ, בנוסף, רק מדינה שהמטבע שלה מטבע רזרבי יכולה להתנהל בצורה כזאת. ברגע שה$ יפסיק להיות מטבע רזרבי נגמר הסיפור של ארה"ב מבחינת יכולת יצירת חוב. הצעדים שארה"ב עשתה בשנות ה 70 הם אלו שהביאו אותה לעמדה כזו (ניתוק מהזהב והסכם עם הסעודים על נפט). רק בזכות הסעודים ה$ הפך למטבע רזרבי ואפשר לארה"ב להפעיל את המדפסת במהירות כזו, כל מדינה בעולם הייתה צריכה $ על מנת לרכוש נפט וכל מדינה צריכה נפט. בקיצור, התאוריה שלו יפה על הנייר אך לא תעבוד כאשר הגירעון ביחס לצמיחה מעל 80%, להדפסת כסף ויצירת גירעון יש השלכות פנימיות וחיצוניות ולפי התאוריה שלו - אין שום התייחסות להשפעות החיצוניות של מהלך כזה. צריך לזכור שחוב זו חובה ולכל חובה יש צד שני שממתין למימוש חובתך ויתכן מצב בו לא תוכל יותר לשרת את חובתך, גם אם המטבע שלך רזרבי לתקופה מסויימת.
בני | 10.08.17
2.
מדוע זה לא יעבוד ? ומדוע ינסו את זה בכל מקרה ?
התיאוריות הכלכליות להדפיס כסף או להגדיל הוצאות לא עובדות . למעשה כבר ניסו זאת אין ספור פעמים ובכל פעם זה נגמר רע . אחרת היו עושים זאת מאות שנים , כי מה יותר קל מאשר להדפיס כסף ? וזאת הסיבה שהממשלות הסוציאל-פופוליסטיות ינסו את זה בכל מקרה . פופוליטיקאים מסוגו של כחלון ישמחו להדפיס כסף רק כדי לשמור על הכסא שלהם .
אני רק שאלה | 10.08.17
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת