אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הרווחה בראש: מה כדאי לישראל ללמוד מהתקציב בניו זילנד

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

59.
ל-55: עם כל הניתוח המפורט, אנשים עוזבים את ניו-זילנד
יש בה הרגשה של קצה העולם, יורד בה גשם בלי סוף (לכן "נקיה וירוקה"), והיוזמה להתפתחות שואפת לאפס. מי שקצת נמרץ עוזב לאוסטרליה. השאר מעבירים את חייהם בהתבוננות יומיומית בגשם היורד. המושג "למות משעמום" כנראה הומצא שם.
מניסיון אישי | 08.06.19
55.
כתבה מעניינת עם פספוסים ועוד כמה נקודות למחשבה
1. התקציב הממשלתי בנ"ז נקרא well-being budget. לא נכון להסתפק בתרגום well-being לרווחה. 2. ישראל מתקדמת בהרבה מבחינת טכנולוגיה - מנוע הצמיחה של כלכלות מודרניות. 3. אבל, בנ"ז יחידים משלמים פחות מיסים. אין מס ב"ב או מס בטל"א. המס השולי המקסימלי ליחידים הוא 33%. 4. מחירי הבתים והמכוניות בנ"ז נמוכים יותר. 5. אי השיוויון בנ"ז מורגש פחות. אנשים פה לא מחצינים את עושרם וחיים בצניעות. 6. אין בנ"ז חרדים/ערבים, אך מדובר במדינה ענייה במונחי OECD. הילידים כאן (מאורים ופסיפיקה) סובלים מאבטלה, עוני, סמים ועוד. ועדיין, הם הרבה יותר אדיבים מהערס הישראלי הממוצע. 7. אין פה שחיתות, רמות האמון גבוהות ואין תחושה שמנסים למצוץ את דמך. זה תורם לרווחה (שְׁלוֹמוּת- well-being) של כולם. 8. טובת הציבור לנגד עיני ראשת הממשלה. האזרחים לא ממנים לה או לבנ"ז אורח חיים ראוותי עם הוצאות בלתי סבירות על גלידה, נרות, משרתים או מיטה מפוארת במטוס. 9. מבחינות רבות החיים פה יותר טובים, אם כי בישראל הפוטנציאל גבוהה יותר בהרבה תחומים (רפואה, מחקר, טכנולוגיה, יזמות). מה עושים עם הפוטנציאל הזה - זה כבר סיפור אחר.
חוצפית המתורגמן | 07.06.19
52.
מדינת הרווחה בישראל הוחרבה ע"י המגזרים שחולבים את המדינה.
ההיגיון מאחורי מדינת רווחה הוא שגם במצב שבו הרוב המוחלט של האנשים עושים כל שביכולתם כדי לעבוד, להצליח בחיים ולחיות בכבוד- יהיו כאלה שיצליחו יותר מהשאר, ובדרך כלל אין ביכולתם של אלה שפחות מצליחים לשנות את מצבם. לכן, סביר שהעשירים יותר יסבסדו עבור העשירים פחות שירותים מסויימים שאין ביכולתם לשלם עליהם בעצמם- לדוגמה בריאות, חינוך וביטחון. כל הקונספט הזה לא עובד במצב של ישראל שבו יש עשרות אחוזים מהאוכלוסיה שלא אכפת להם מהרווחה הכלכלית שלהם- ומוכנים לחיות בצימצום (גם אם הם יכולים להצליח יותר) ולהישען על מערכת הרווחה הממשלתית בעת משבר. במצב כזה, האינטרס של רוב האוכלוסיה העובדת הוא לצמצם כמה שיותר את מדינת הרווחה- שהרי לרוב העובדים משתלם יותר לצמצם את תשלום המס ולשלם על השירותים האלה בעצמם מאשר לשלם מס גבוה ולהתחלק בשירותים האלה עם אוכלוסייה עצומה שלא תורמת דבר ולא מוכנה לעמוד בהסכם הבסיסי שלפיו כל אזרחי המדינה מנסים לשפר את איכות החיים שלהם.
מישהו | 07.06.19
15.
שוחחתי היום במרפאה עם אנשיפריפריה כולם נתניהו הרוחה מענינת אותם כקיץ כדאשתקד.
אנשי הפריפריה ורוב עם ישראל הולכים לבחירות אולי מדברים על רוחה אבל זה לא שיקול בהצבעה,מה שחשוב איך הוא מדבר אנגלית איך הוא מסתובב בעולם והמשך שליטה על שטחים כי זה מקום מגורים יפה וזול.
מני | 06.06.19
14.
זאת גם דרך להסתכל על הנתונים...
אם נסתכל על זה אחרת רגע: לפי ויקיפדיה ממוצע החיים בישראל הוא 82.5, מקום 8 בעולם, וממוצע החיים בניו זילנד הוא 81.6, מקום 17 בעולם. אני מניח שממוצע החיים הוא בעל קורלציה משמעותית למול איכות מערכת הבריאות. מכאן שישראל משיגה תוצאה טובה יותר בבריאות, בפחות עלות פר בנאדם. מדהים. נפלא. למה לעזעזל שנרצה להיות גרועים כמו ניו זילנד?
בועז | 06.06.19
13.
תפחיתו את תקציב הבטחון אצלנו לרמה של ניו זילנד
ויש לממשלה כסף לבריאות חינוך וחלוקת הטבות חינם לכל השכבות החלשות. יחד עם זה הם צריכים תקציב בריאות נפש עצום כי לאזרחים אין כל מטרה בחיים פרט ללשבת ולספור את כבשים הרועות באחו. מרוב שיעמום אנשים בדיכאון עמוק. אצלנו כולם נמצאים במרוץ מטורף, לפרנסה, ביטחון או סתם לנסיעות לחול. אז לאף אחד אין זמן להיות בדיכאון והממשלה יכולה לחסוך בתקציב בריאות הנפש
סביבון | 06.06.19
10.
ניו זילנד
לצערי הכתבה לגמרי לא בכיוון. ניו זילנד היא מדינה עשירה עם ממשלות אימפוטנטיות. במיוחד הנוכחית. הממשלות בחרו לטפל בבעיות עם כסף כי זה הכי קל. אף אחד לא חושב למשל איך לייצר מקומות עבודה כדי שלאנשים יהיה קיום בכבוד. ברור שצריך להשקיע בבריאות הנפש כשלאנשים אין כבוד. הם נתמכים על ידי הממשלה כי אין להם עבודה והם לא מסוגלים לשלם על המגורים והחיים בעצמם. הכותב לא שואל את עצמו למה ניו זילנד מובילה בשיעור מקרי ההתאבדויות. במיוחד בקרב צעירים. בניו זילנד אין שום מדיניות להבאת חברות מחו"ל שיקיעו בשוק המקומי. להיפך, הממשלה הנוכחית הבריחה משקיעים וגרמה להאטה בכלכלה. לניו זילנד יש הרבה מאד מה ללמוד מישראל. הכל חוץ מההלקאה העצמית.
Jones | 06.06.19
8.
שונה ודומה
אין ספק שהכתבה לוקה בקצת אי דיוקים ושהמצב בניו זילנד לא זהה למצב בישראל בטוב ובפחות טוב, בשתיהן אגב . יחד עם זאת אי אפשר להתעלם מבעיות מובנות במשק הישראלי שלא טופלו (ואפילו הוזנחו) בעשרות השנים האחרונות, הוצאות הביטחון הן רק הסבר לחלק קטן מהבעיה (תירוץ?) וניו זילנד היא רק מקום אחד ממנו ניתן ללמוד על איך להשתפר. לא להעתיק אלא ללמוד וליישם את מה שמתאים ועוזר.
ניו זילנד | 06.06.19
7.
רק שניו זילנד היא הכלכלה הכי פתוחה בעולם בניגוד לישראל
אין שם מכסים למרות שמדובר באחת ממובילות ענף החקלאות בעולם. הם נמנעים אפילו מלהשפיע על הכלכלה באמצעים של העלאה או הורדת ריבית. פשוט הכלכלה הכי חופשית. במקביל הם מגנים על הכלכלה שלהם מפלישה סינית. והקרבה שלהם לאזור אסיה עוזר הרבה מאד לכלכה שם במיוחד בתחום החקלאות.
נ.ש. | 06.06.19
5.
ההשוואה היא הזויה
ניו זילנד זה מדינה עם שטח ענק של 270000 קמ"ר ועם 5 מיליון תושבים. יש שפע של מים, אוצרות טבע - גז, נפט, זהב, כסף, פחם, אלומיניום, אנטימון, טונגסטן, טיטניום, כרום, נחושת, אבץ, מנגן, כספית, ירקן, פלטינה ועוד. אין להם כמעט צבא (8000 איש), הוצאות בטחון פחות מ-1% מהתקציב. במדינה 33 נהרות באורך של יותר מ -100 ק"מ ו -6 נהרות באורך של מ-51 עד 95 ק"מ. הנהר הגדול ביותר באורך של 425 ק"מ. האורך הכולל של נהרות ושאר נתיבי מים הוא 425,000 ק"מ. בניו זילנד, 3280 אגמים, שטח של האגם הגדול ביותר של המדינה הוא 623 קמ"ר. אם לנו היו תנאים כאלה היינו מקום ראשון בעולם מכל הבחינות.
יגאל ש. | 06.06.19
1.
השוואה מופרכת
ניו זילנד היא מדינת איים שנמצאת 2000 ק"מ מהמדינה הקרובה ביותר (אוסטרליה) שהיא בעלת ברית קרובה, ואי אפשר בכלל להשוות את האיומים הבטחוניים עליה ועל ישראל, שהיא אי דמוקרטי בתוך ים של ברברים רצחנים. צפיפות האוכלוסין של ניו זלינד היא 16.9 אנשים לקמ"ר, לעומת ישראל שבה הצפיפות היא 406 אנשים לקמ"ר - פי 25. מדינת ישראל משוועת למים מתוקים בעוד ניו זילנד שופעת מים מתוקים. אם ישראל לא היתה צריכה להשקיע הון בדברים כמו בטחון או התפלת מים, בוודאי שהיה מקום להשקיע יותר ברווחה.
אזרח | 06.06.19
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת