אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

למה לא הפציצו מהאוויר את גבעת התחמושת?

115 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

114.
הפעם לא מקבל עמדתך בנושא ההחלטה לא לשתף
את חיל האויר . חיל האויר ללא הצנחנים היה מסיים את כל הסיפור בתוך שעתיים ללא פגיעה בסביבה . טייסי חיל האויר פגעו במטרות קטנות יותר בששת הימים . כשרוצים להכניס גבורה ומורשת קרב להחלטות צבאיות מתקבלות החלטות מוטעות וכך היה בגבעת התחמושת . גם הקרב בחרמון היה זהה בשיקולים . חיל הרגלים חייב להכנס למקומות כאלה רק אחרי שחיל האויר יצר תשתית כניסה רכה יותר .
לני | 26.10.20
109.
לדעתי מוטה ראה את התהילה של שיחרור ירושלים
השיריון היו בקירבת מקום ואפילו שרמן אחד הגיע לגבעה והצנחנים דפקו לונט בטעות זיהוי. אני משוכנע ששימוש בשיריון משולב צנחנים אפשר היה להתגבר על המתחם עם פחות ניפגעים. אבל גם כך הבלגן היה אדיר על הגבעה ויתכן שהשיריון היה מוסיף עוד יותר. מאד קל לשבת בכורסא ולכתוב מה אפשר היה לעשות . אבל עוד לא המציאו את מכונת הזמן. ומה שנעשה לא ניתן לשנוי.
אלכס | 13.08.20
108.
"ריכוך אווירי תמיד עוזר"
תשאלו את מגיני החומה האטלנטיתלפי עדויות מגיני החומה האטלנטית שנבנתה לאורך מאות קילומטרים וביצוריה היו בעובי של כמה מטרים כל 250 מטרים עם חיבור תעלות ביינהם,לא עזר הביטון לפצצות של 1 טון.הביצורים נשארו כמעט ללא פגע,אך הלוחמים דיווחו על פצעי הדף(כל אבריהם הפנימיים דיממו).מה היא הפציעה החמורה ביותר בקרב:"פציעת הדף".אם היו מפציצים את גבעת התחמושת ואת החווה הסינית מהאוויר אפילו ברימוני יד הנזרקים מהאוויר כמו במלחמת השיחרור,יש להניח שהמגינים היו מדווחים על פגיעות הדף והיו מונעים נפגעים מכוחותינו
M | 29.07.20
103.
עצם הקרב
עצם התקיפה של גבעת התחמושת לאחר שנכבש בית הספר לשוטרים הייתה שגיאה. אבל אנחנו חכמים בדיעבד. למעשה ניתן היה לשתק את גבעת התחמושת באמצעים פשוטים במו מרגמות מגג בית הספר לשוטרים. כדי לא לאפשר ללוחמים שם לפגוע בציר שתחתם, ניתן היה למסך בעשן ולהימנע מקרבנות. אבל החליטו לכבוש ושוב, אנחנו חכמים הרבה יותר בראייה היסטורית בלי לחץ הקרבות והפוליטיקה.
ערן | 07.05.20
101.
ל-99, וואללה דני, יצאת גבר-גבר
לא ברור לי לאן אני שייך? לאיזה קבוצה? מה אתה מנסה להגיד? אם הייתי בירושלים בששת הימים, בבקעה במרדפים בהתשה, ברמה"ג ובחרמון ביום הכיפורים [יתר היחידה שלי הייתה בחווה הסינית], ובליווי שיירות בלבנון הראשונה, אז מה אתה אומר? שאני נמושה שמחפש הצדקה? הצדקה למה? ולמה האופציה השניה היא שאני מנסה להוכיח משהו למישהו על "ההקרבה" שלי? ואיך זה קשור לכך שטענתי בשתי תגובות שהבעיה בצה"ל היא שאין תחקירי-אמת [כמו בחיל האוויר] ולכן בניית תורת הלחימה לקויה. ואיך זה קשור לטיעון שלי שהבעיות שהתגלו במלחמת יום הכיפורים היו כבר בששת הימים. ואיך זה קשור לעובדה שב-1967, יכולת הפגיעה במטרה [רדיוס הפגיעה] הייתה נמוכה בסדר-גודל מהמצב כיום? ואיך זה קשור לטיעון שגדוד שיריון [מחטיבת אורי בן ארי] היה במרחק 7 דקות נסיעה על שרשרות מגבעת התחמושת? ולא, הם לא התבקשו להגיע ולעזור, והגיעו, למעשה, אחרי תום הקרב. והטיעון שכאשר מחלקת שיריון הצטרפה לסיירת [של חטיבה 80, צנחנים] שפעלו על ג'יפים וקומנדקרים, לא דאגו לבדוק קיום קשר בין השחיריון לחי"ר [דרך ערוץ חרום חש"ן]?
אא | 06.05.20
98.
למה לא תקפו מטוסי חא את גבעת התחמושת
תגובה לסיפורי הקברניט, יש לי צילום מסמךסטנוגרמה משיחות בין עוזי נרקיס ומוטה שפורסם עי משרד הבטוחון ענף היסטוריה , הודעה של עוזי נרקיס למוטה גור ערב הקרב , שהוא יכול להקצות סופר מיסטרים לתקיפת גבעת התחמושת עם נפלם , מוטה ענה לו שאין צורך הוא מסתדר.(ח"א היה פנוי כבר גמר את כל המטרות שלו ) היוהרה השחצנות והגאוותנות של מוטה עלתה בחיי 37 לוחמים, 37 משפחות שאבדו את יקיריהן . והוא קבל קידום בצהל והיה רמטכל. כך מתנהל צהל כל מילה מיותרת , כל הסיפורים על שכונות קרובות זה קשקוש , המטוסים יכלו לרדת נמוך ולפגוע מדויק לא היה שם נ"מ רציני, לפי תשובתו של מוטה השכונות לא היו בשיקוליו.
שמיר ענבר | 04.05.20
97.
בכלל היה אפשר לאגף את הגבעה בלי לכבוש אותה
באותו הזמן בצפון י-ם פרצו שני גדודי צנחנים אחרים באזור דרך שכם ורח' צלאח א דין (שם היו פשלות חמורות וטעויות ניווט בגלל העדר מפות, שעלו גם הן בחיי עשרות לוחמים), וכן התקדמה חטיבת השריון הראל לכיוון בית חנינא. במקביל פעלה החטיבה הירושלמית בדרום העיר, אבל זה כבר סיפור אחר. חלק מהגדוד שכבש את גבעת התחמושת פנה עוד בזמן הקרב לכבוש את שיח ג'ראח. אם היו משקיעים את כל הכוח בכיבוש שיח ג'ראח, ובעזרת ארטילריה מרתקים את האש מגבעת התחמושת ללא כיבושה, לאחר הגעת חטיבת הראל לאזור הגבעה הצרפתית בשעות הבוקר גבעת התחמושת היתה מכותרת מכל הצדדים.
בב | 04.05.20
96.
ל-85 וניצן סדן. לא סתם "לא ידעו"
לא ידעו, כי לא היו בצה"ל תחקירי אמת. כך חזרו על טעויות ממלחמה למלחמה. תחקירי אמת אמורים לשמש לבניית תורת לחימה. אז לענייננו: 1. קציני הצנחנים לא היו מתורגלים בשיתוף פעולה עם חיל האוויר, ולחטיבת הצנחנים לא היה קצין סיוע אויר, וגם לא קצין סיוע ארטילרי. 2. בפעולות התגמול כנגד "מבנים" [כוחות בתוך מבנה] ירדנים, נוחכו פעם אחרי פעם שהירדים אינם מגינים על המבנה אלא יוצאים למערך תעלות המקיפות אותו. אילו היו תחקירי אמת, ממילא היה המחט, מוטה גור, והמג"דים מודעים לנושא, שגם היה משפיע על תורת הלחימה. ואכן, [על פי "אלבומי ניצחון" שרובם זכו לעריכה ו\או ברכה של מוטה גור] הסתבר שנתנו את הדעת לכיבוש בית הספר לשוטרים, ופחות לכיבוש התעלות שלידו 3. בהיעדר תחקירי אמת בעבר ובאותה מלחמה, בעיות שעלו ביום הכיפורים, היו קיימות כבר בששת הימים [למשל ימ"חים; מפות ותצ"אות מיושנות, אם בכלל]. כשנישאל מוטה גור מדוע לא ביקש סיוע של השיריון [גדוד שיריון היה במרחק 7 דקות נסיעה] ענה שהמג"דים לא ביקשו. נו באמת
אא | 04.05.20
93.
ל-83: מסכים, שאחרי הקרב, הוא חשב על ההיבט ההיסטורי
אבל אני לא מאמין שבאותן שעות ראשונות, בלילה, שבין 5 ל-6 ביוני, כשכלל לא היה ברור מי מנצח ולאן הולכים, זה מה שעבר למוטה גור בראש. אני עדיין טוען, גם מניסיון רב שנים בחי"ר הצה"לי, שככה עובד צה"ל: עם הראש בקיר. ככה עבדו גם בתל פאחר, ובחרמון, ובחווה הסינית. לא תכננו עד הסוף, לא חשבו על הפרטים הקטנים, לא הזמינו אוויר, זלזלו במודיעין. קדימה הסתער - וננצח. זה הראש. ועל זה משלמים ביוקר. הסיפור האמיתי פשוט בהרבה מהקונספירציה שעולה אחרי. ותכלס - אין סיכוי שחיל האוויר היה פוגע בגבעה בהפצצת לילה ב-1967. שום סיכוי.
מני | 04.05.20
90.
הסיבה היא אחרת לגמרי - זה מה שהיה נהוג אז
ב1967 עדיין היה נהוג שמסתערים בכח גדול על מתחמים מבוצרים ו-שליש עד מחצית הכח ואף למעלה מכך מושמדת בהסתערות. ככה היו עושים מלחמות, וככה גם יעשו מלחמות בעתיד אם לא יהיה כח אווירי זמין לתקיפת היעד. באוויר יש מלחמות אחרות - יש עליונות אווירית, יש תקיפת מתקנים רחוקים של האוייב, תקיפת צירים, תקיפת שדות תעופה, השמדת טילים. בסוף הרשימה ממש בסוף - יש סיוע לכוחות הקרקע. הנחת היסוד היא שכוחות קרקע יכולים וצריכים להסתדר מול כוחות הקרקע של האויב. נכון שהיום המצב שונה לחלוטין (יש שת"פ ויש ארטילריה), אבל....בצוק העיתים יתכן והוא יחזור להיות כמו שהיה ב1967 בגבעת התחמושת. נקווה שלא.
1967 | 04.05.20
88.
אפשר היה להפציץ - המרחק בין שיכון פאג"י בשכונת סנהדריה 500 מ' ויותר
כל אחד יכול להיכנס לאתר google ehrth ולמדוד מרחקים ולראות את הבתים של שיכון פאג"י (כולם קיימים עד היום) שהם הבתים הקיצוניים בשכונת סנהדריה שהייתה השכונה הקרובה ביותר לגבעת התחמושת,והמרחק עולה על 500 מ', הבתים של שיכון פאג"י הם בנויים בצורה מיוחדת ונראים ברור מהאוויר, כך שהייתה אפשרות ברורה להפציץ את גבעת התחמושת מהאוויר ולכתוש את המוצבים שם היטיב, מוטה גור וכל הקצינים שהקיפו אותו טעו טעות נוראית שעלתה בחיי עשרות לוחמים וחבל.
ירון | 03.05.20
86.
גם אם לא היו מפצחים את הבונקרים, אפקט השיתוק הפסיכולוגי היה יכול לעזור. התשובה פשוטה בהרבה
התשובה הפשוטה היא שאף אחד לא ידע לפני הקרב את מה שיודעים אחריו - שזה יהיה קרב קשה להחריד ועתיר קרבנות. אילו ידעו זאת קודם, סביר להניח שהיו מפעילים את כל מה שיש, או הגיוני יותר - מוותרים על טיהור הגבעה הזאת. ספקות לגבי הצורך בכיבוש הגבעה מלכתחילה הם לא דבר חדש.
טילן | 03.05.20
85.
בצה"ל מקדמים מפקדים שנכשלים בקרבות
בצה"ל לא לומדים לקחים. בקרבות כושלים כמו : תל מוטילה 1950 קודמו המפקדים מאיר עמית ורחבעם זאבי ואף קיבלו צל"ש.. בקרב מיתלה 1956 קודם המח"ט אריק שרון . גבעת התחמושת קודם מוטה גור. בקרבות כושלים בששת הימים לא הופקו לקחים. קרב כראמה 1968 קודם מפקד הפעולה גרודיש. קרבות לבנון 1 קודם אהוד ברק שהיה מפקד גיס ועוד ועוד. וכמובן עשרות קרבות כושלים בתש"ח כמו : לטרון , שיירת נבי דניאל ,קרבות שער הגיא שמפקדיהם קודמו לאחר מכן.
אחד שזוכר | 03.05.20
83.
ל-82, כמה שאתה טועה. מוטה כן חשב על ההיסטוריה והקידום
הייתי שם. כחודש אחרי המלחמה קיבלנו צו-מילואים לשלושה ימים לשם הסרטת הסרט. הסרט "ניכתב" על פי מוטה גור. לפחות בקטע שאני הייתי מעורב [קרב החילוץ על הגשר], פשוט לא נכון. אחר כך מוטה היה מעורב בכמה "אלבומי ניצחון" ונתן את הגירסה שלו. עובדתית, גדוד שריון של בן ארי היה במרחק 7 דקות נסיעה על שרשרות מגבעת התחמושת, ולא התבקש לעזור. עובדתית, לא היו תחקירי אמת אחרי הקרבות, וכך, מי שהסתפק [במקום תחקירים] באלבומי ניצחון אחרי ששת הימים, קיבל שפע אלבומי זיכרון ביום הכיפורים [אתה מבין, תחקירי אמת משמשים לבניית תורת-לחימה] אז מוטה גור לקח חלק פעיל במניעת תחקירי אמת. מוטה זכה להיות רמטכ"ל כי לא היה מעורב ביום הכיפורים
אא | 03.05.20
82.
80 כמה שאתה טועה
אם "חיי הלוחמים חשובים מכל שיקול אחר" אז הכי טוב לא לצאת למלחמה ולקרב, שכן תמיד יהיו נפגעים. אבל זה לא המצב במציאות, ולעתים חייבים להילחם ולשלם בקורבנות כדי להציל אחרים ו/או רעיון או מדינה. מן הסתם, "נכון" יותר לשלם בחיי לוחמים מאשר באזרחים, בשביל זה מפרידים בין לוחם לאזרח משחר ההיסטוריה האנושית. בעניין זה, קצת התבלבלנו בישראל. לעניין גבעת התחמושת: מוטה גור לא חשב על רמטכ"לות כשהיה זרוק על גג בירושלים תחת הפגזות במהלך הפריצה לעיר העתיקה. זה קשקוש ומחשבה בדיעבד. הנכון הוא שהיו קיבעון מחשבתי, יהירות, אגו עצום וביטחון עצמי מופרז, לצד טעויות שעושה כל מי שעושה משהו, בחיים הרגילים ובמלחמה. וכן - היו גם ירדנים שירו, וירו טוב. לא לשכוח אותם. אגב, אותם דברים הופיעו גם בקרבות אחרים עתירי קורבנות, מהמיתלה ב-1956, דרך תל פאחר ב-1967 ועד סואץ והחרמון ב-1973. צה"ל לא לומד, לא מתקדם, לא חושב אחרת. להבדיל: הצבא האמריקאי למשל, למד הרבה מאוד בין שיטת הקרבות שלו בוויאטנם לבין מה שעשה למשל בעיראק. ואת ההבדל התהומי במספר הנפגעים קל לראות. כל מה שצריך זה ללמוד, גם מאחרים, ולפתוח את הראש.
מני | 03.05.20
79.
עדיף פסיכולוגים ,בשביל מה מטוסים?
הכותב נלחם במספר מלחמות כולל בקרב לילה בתעלות דומות. מי שהיה האחראי לאבדות, רק המפקדים בשטח. והגיבורים האלו עשו כמיטב יכולם. חלק ממלחמה זה כיבוש יעדים שצופנים הפתעות ויוצרים קרבנות. מי שמבלבל את המוח על איך אפשר היה בדיאבד לנצח, בלי אבדות גבוהות, את כול הקרבות במערכה, לא התחיל אפילו להבין מה זה מלחמה אמיתית. אולי היו צרכים לעצור ולהביא פסיכולגים שישכנעו את הירדנים ליפול בשבי, ולהבטיח להם אזרחות בשוודיה.
דני | 02.05.20
78.
בתעלה באו 100 אלף מיצרים על מוצבים של 30 חיילים ,קל לגמור להם תחמושת ,אולי 2 מוצבים
היו יותר חיילים אבל משהו בסדר של 2 מחלקות... כולם מקשקשים כאן בדיעבד!!! אם היו נוסעים לאט, לא שותים ,מרחיבים את הכבישים וכל קילומטר היה שוטר ,לא היו תאונות דרכים ... ממש פשלה , צריך להשתמש בטילים כדי לחסל את .... חחחחח הכותב לא היה בחי״ר ורוב רובם של הקוראים !!! ששששששש
חיים | 02.05.20
77.
מוטה גור
השאלה מדוע הצנחנים תקפו את גבעת התחמושת? כדי שמוטה גור יהיה רמטכ"ל!!!! כאשר הצנחנים תקפו את הגבעה ושפכו שם דם של 54 לוחמים יהודים, חטיבה משוריינת 10 בפיקודו של אורי בן ארי הייתה כבר ברמאללה, ויכלה לכבוש את ירושלים והכותל בנסיעה קצרה של שעה או שעתיים! אבל איך מוטה יגיד: הר הבית בידנו?
אבי | 02.05.20
74.
לפני סיוע אווירי יכלו לחשוב על סיוע ארטילרי
סיוע ארטילרי ממרגמות 120 מ"מ יכול לפגוע בדיוק של 25 מטר והוא קל יותר לביצוע מסיוע אווירי. הפגזה של הגבעה הזו במשך שעה משתיים שלוש סוללות והסתערות מיד לאחריה יכלה להביא תוצאה הרבה יותר טובה משהושגה למעשה, מבחינת נפגעים. קצת יותר חשיבה בראש ופחות עם הרגליים.
גולש | 02.05.20
69.
הקרב היה פשוט מיותר
כל הוויכוח כאן בין "מומחים" שהניסיון שלהם בטיסה זה באיזיג'ט לברלין ובלחימה ביעד מבוצר זה מסרטי טלוויזיה לא רלוונטי חעובדה שהקרב היה מיותר כי ניתן היה לכתר ולכבוש את מזרח ירושלים בלי לשבור את הראש על הגבעה הזאת. אבל כולם נתלהבו ומיהרו והאגו שיחק וגם עודף ביטחון עצמי ואל תשכחו שהחיילים הירדנים היו מצוינים ונלחמו באומץ. התוצאה הייתה עגומה. ולעניין המטוסים ביעד מבוצר: הם לא עזרו בתל פאחר למרות שהפציצו שם. למה זה היה עוזר כאן? מטוס הוא לא פתרון לכל דבר. בטח לא ב-1967.
אמיר | 01.05.20
66.
עשו טעות - מה זאת אומרת מבני מגורים ליד שלא רצו לפגוע ?
יש מלחהמ שמבני המגורים מיפנו את עצמם אם הם בטטח האש . במלחמת העולם השניה ככה הציל סבא שלי את אירופה מידי היטלר . ירו גם ליד מבני מגורים. מי שלא טוב לא עם זה מוזמן להתאבד כי זה עובדה שהחיים הוענקו לו על ידי הפגזת אוכלוסיה אזרחית שהייתה בסמוך לכח צבאי גרמני.
רוברט | 01.05.20
65.
יחסית ליעד מבוצר המחיר היה סביר, הטעויות היו בח״יר
בכל התו״לים מדברים על יחס אבדות לתוקף הרבה יותר גבוה במתאר כזה היו הרבה אפשרויות ברמת החטיבה לשפר את המצב (אמנם חוכמה בדיעבד , אבל ראינו הצלחות ביעדים אחרים כמו תל עזזיזאת ) היה אפשר לבודד את היעד ולהתיש בארטלריה ופשיטות עד לכלות תחמושת ופצועים , כפי שעשו המצרים בתעלה , מבחינה בינלאומית מה שהיה חשוב זה ההשתלטות על העיר העתיקה ונסיגת מפקדות הליגיון.
למה לא מצור | 01.05.20
63.
לא מקבל את טיעוני הכותב
1. עצם תקיפה אווירית הייתה מפעילה לחץ פסיכולוגי אדיר על הליגיונרים הירדנים. גם אלו היו פצצות דמי שרק עושות רעש. ראה סיפור בקבוקי הסודה ממלחמת העצמאות. 2. אפשר היה לנסות עם פצצה קטנה. או נאפלם 3. ומבחינה קרקעית באמת משונה שלא השתמשו בלהביורים. ואל תדברו על משחק הוגן. א. במלחמה אין דבר כזה. ב. במלחמת יום כיפור 6 שנים, מאוחר יותר, המצרים השתמשו בזה בתעלה
פטיש וסדן | 30.04.20
59.
כל החכמולוגים כאן יודעים הכל , ומשיאים עצות איך היה צריך להפציץ מהאוויר
אבל , דבר אחד היה ברקע- החשש מהפסקת האש עי המעצמות. המוטיב הארור הזה היה תמיד ברקע החל ממרץ 1948 , מבצע הראל , מלחמת 57, ואפילו ששת הימים. ניתן לומר שגישת קיסינג'ר ימח שמו גרמה להיסוסים טרום גיוס באוקטובר 73. לגבי הפעולה עצמה, לבנות הברית היו הרבה בזיונות החל מה-6 ביוני בחוף אומהה , וכלה בקרב יער הרטגן והקרב על הבליטה. אין כמו צה"ל.....
עמנואל מ. | 30.04.20
58.
כוח שריון של צה"ל קיבל פקודה לרוץ קדימה, ונכנס לאזור "שחיטה" ידוע
היה ידוע שאזור סולטן יעקב הוא קלאסי למארב לטנקים ולכוחות, ושיש בו שריון סורי. אבל הפקודה היתה לרוץ קדימה לכיוון כביש ביירות-דמשק, וכך הסתבכנו ב"שדה הריגה" בלי יכולת לצאת. כוחות של צה"ל היו לא רחוקים, אבל איש לא טרח לצאת לעזור להם להיחלץ (=הפיקוד כהרגלו, כמו בזמן מתקפת ההפתעה של מצרים על המעוזים...רק הוריד פקודות "תמשיכו להילחם" או "חלצו את עצמכם").
קרב סולטן יעקב | 30.04.20
56.
האם הועלתה משימה כזאת בכלל לחיל האוויר???
אם הכותב המלומד לא יוכל להציג פניה לחייל האוויר בתקופת ההמתנה או טרם המבצע ותשובת חייל האוויר על חוסר אפשרות לבצע את המשימה - אני אראה בכך רשלנות / זלזול / עודף בטחון במחיר חיים אדם של גור ושל אלוף הפיקוד ותירוצים בדיעבד.
אריה | 30.04.20
54.
נשמע כמו תרוצים חסרי בסיס
השאלה למה בכלל תקפו את הגבעה כשהיה אפשר בקלות לעקוף אותה. חוץ מזה בתצא רואים בברור שרק חלק קטן קרוב לבתים אפשר היה לפנות אותם להפציץ מהאויר להפעיל ארטילריה ולהכניס טנקים לסיוע ומרגמות כבדות. אבל העיקר הוא שמוטה גור היה צריך להיות רמטכ"ל(שבע שנים מאוחר יותר) אז מה זה 37 הרוגים כדי לקבל כיסא עור בקריה ? כל זה לא גורע ולו בגרגיר מהאומץ,הגבורה והנחישות שהפגינו הלוחמים בקרב הזה.
דודי דר | 30.04.20
47.
מגיב 11 צודק בכל הקשור לצנחנים !!!
מגיב 11 צודק. בזמן אמת דובר בכל יחידות הצנחנים שמוטה גור רצה להיכנס להיסטוריה כמשחרר ירושלים. הביזיון שלו לא נעלם מהפיקוד הבכיר של צה''ל ושל מערכת הביטחון. בהתאם לכך הוא התפנה לשגרירות ישראל בארה״ב כג׳וב אחרון. ושוב שיחק לו המזל … והגיעה מלחמת יום הכיפורים והוא מונה לרמטכ"ל שלא יפריע לגולדה מאיר, גלילי ודיין לנסות לגלגל את הביזיון שלהם לאחר שפיטרו את דדו, הרמטכ"ל של מלחמת יום הכיפורים אשר ניהל את המלחמה בצורה טובה, בוודאי יחסית לשלושת הפוליטיקאיים שהיו מעליו.
ק. מ. | 30.04.20
45.
כל התירוצים ביחד לא מספקים תירוץ למחדל.
כל התירוצים ביחד לא מספקים תירוץ למחדל. אפשר היה לגרום לפינוים של בניינים ותושבים באיזור, אפשר היה להפציץ ולהפציץ, אפשר היה גם לצרף אש תותחים, אפשר היה לקדם כוח טנקים ולכתוש ולכתוש, ורק אז, אולי, לקדם חי"ר, במינימום התנגדות. ואפשר היה להשאיר "אי" לא כבוש, לרתק אותו בכוח אש מקומי, ולהמשיך הלאה בכיבוש, ולסגור אחר כך את הסיפור. שום דבר מזה לא נעשה. המחדל של הפיקוד היה פרי בטחון מופרז עד שחצנות, חוסר מקצועיות עד טמטום, ועיוורון רגשי מוחלט. המחיר היה נורא ומיותר לחלוטין.
אלף | 29.04.20
40.
המיתלה, תל פאחר, הבופור, גבעת התחמושת, החרמון...
לגבי החרמון שמעתי את קותי בחמ"ל בצומת ווסט אומר: "אל תתנו לאדומים לכבוש את החרמון..זה שלי גולני" (=מילים לא מדויקות, אבל המסר ברור...וחטיבת המילואים של הצנחנים כבשה את החרמון הסורי עם מינימום נפגעים, והיתה יכולה לכבוש החרמון הישראלי בהרבה פחות נפגעים. לכאורה). אז חיפשו "מורשת קרב" ו"ניצחון תודעתי"...ממש כמו בבינת ג'בל ב-2006)
האם היה אפשר אחרת? | 29.04.20
37.
שטויות
מטוסי התקיפה יכלו להגיע לתקיפה ב 90 מעלות או טיפה יותר מתון במהירות אפס ולשרוף את השפמים של חיילי הלגיון בפצצות נאפלם ופצצות רסק , לשבור להם את רוח הלחימה ,שעתיים גלי הפצצות ללא התחשבות בבתים מסביב ללא שום קורבנות בצידנו , אם אינני טועה עוזי נרקיס אלוף פיקוד מרכז אחראי למותם של 37 הצנחנים, כמו כן הלחימה לקחה כמעט יום שלם , מחדל אדיר
כוכבי | 29.04.20
36.
כמו שכתבו לפני
השריון וחיל האויר היו עושים עבודה טובה יותר, מהירה יותר ועם מינימום נפגעים. אבל כמו ש-24 כתב: "מישהו רצה להראות שהוא גבר גבר". באותה מידה מספרים לכם שהצנחנים שחררו את ירושלים, אבל שוכחים לספר לכם שמוטה גור כמעט ואיבד את הראש שלו כאשר השריון פרץ את שער האריות. מוכרים לכם סיפורי גבורה כדי לכסות על טעויות פיקוד.
משה משה | 29.04.20
30.
צה''ל של 1967 זה הצנחנים ואז כל היתר.
היה ברור אז שזה פרוייקט של הצנחנים ומוטה גור לא לא יעביר את הפעולה ,לא לחיל האוויר ,לא לחיל התותחנים ולא לאף יחידת חי''ר אחרת.הפעולות הקשות והמסובכות ''שיכות'' לצנחנים ויהיה המחיר אשר יהיה.הייתי אז קצין צעיר בצנחנים בן קיבוץ והיה ברור לצה''ל שאת הפעולה הזו רק ורק אנחנו עושים. בנתיים הצבא השתנה וטןב שכך.
ראובן | 29.04.20
25.
עם הראש בקיר
אף אחד לא שואל, למה בכלל היה צריך לכבוש את הגבעה המקוללת הזו ?. הרי אפשר היה לעקוף אותה וכשהחיילים הירדנים היו מבינים שהם מכותרים והמלחמה הסתיימה, הם היו נכנעים. פעם ריאייינו את אותם חיילים ירדנים והסתבר שהם היו חיילי מילואים מבוגריםולא מיומנים במיוחד...
מוטי | 29.04.20
21.
שמעתי את הסיפור המלא מקצין המודיעין שתכנן את הכיבוש
התכנית היתה לאגף את הגבעה בחסות החשיכה ולהמשיך לכיבוש העיר, תוך השארת כוח מאחור שיניח מצור על המוצב עד כניעתו. הכתבה מניחה מראש שהיה צורך לכבוש, זו טעות. הפצצת אוגוסטה ויקטוריה נועדה לאפשר את הנתיב העוקף. ולמה בסוף הסתערו? שינוי ציר ברגע האחרון/טעות בניווט, אגו בפיקוד, צנחנים חוטפים אש, יודעים רק להסתער.
אסף | 29.04.20
19.
על הקשר בין דם למורשת קרב
בלי קשר לחיל האויר כיתור הגבעה הושלם על ידי חבירה למובלעת הר הצופים כמה שעות קודם לכן. זה בדיוק כמו הסירוב של קותי אדם לאשר למחט גולני ביום הכיפורים דרורי לאגף את מוצב החרמון דרך עלייה מהכפר חאדר ולא ישירות ממג'דל שמס. שוב קרב פנים אל פנים בשטח נחות שעלה ב57 הרוגים של גולני...אבל...מיתוס ומורשת קרב
אבי | 29.04.20
14.
כאחד שגר וגדל על גבעת התחמושת - מי שלא ראה בעיניו לא מבין מה היה שם.
גבעת התחמושת של היום זה אולי 20 אחוז ממה שנשאר שם. על חלק מהתעלות בנו מוזאון, חלקן כוסו ונסתמו. מבנים ששמשו מחסני תחמושת נהרסו. ושרידי הטולרים שהיום שם פונו. כילד הגבעה היתה פתוחה לכל דכפין (ללא גדרות ומוזאון) והיתה אוטנטית לחלוטין למה שהיה שם, כולל תרמילי כדורים. כתלמיד ברנה קסין הסמוך את שיעורי הספורט עשינו בגבעה בין התעלות שאותן הכרתי בע"פ ולכל אחד אחר היה נראה כמבוך. חלק מהתעלות לא היו נפגעות כלל מהפצצה, ובגלל האורך וההסתעפויות גם אם היית פוגע לא בטוח שמישהו היה בכלל נפגע. היה צריך ח"א שלם של היום עם מאות גיחות כדי לפגוע באופן משמעותי במתחם הזה (וזה לא בדיוק גבעה, זה יותר הר נמוך).
ילד שגדל | 29.04.20
12.
Shinui-Mesimah
The 55 Para Res. were rushed to Jerusalem after their intended jump in the Sinai was canceled . They planned on the move which is kind of expected of the command of a para brigade. The whole battle on Jerusalem was a rolling battle with lots of improvisations and surprises . Some tend to underestimate the role of the Jerusalem Brigade (Res) which also performed magnificently. The intelligence report on The Police Academy / Ammunition Hill complex was sketchy at best. The defending force strength was greatly underestimated. Only later, it was ascertained that the well dug defending force was a battalion size . I think that a skilled use of 120mm mortars could have reduced the pressure on the paras. during the approach to outer perimeter communication trenches of the hill But napalm definitely could have finished the job before it all started. .
TIMMMY | 29.04.20
9.
מדוע לא הפציץ חיל האויר את גבעת התחמושת.
חרף כל הנימוקים - לא משכנע אותי. התקפה בטרם נכנסו הצנחנים היתה יעילה ביותר : ריכוך חלק גדול של העמדות. השמדת עמדות שלא היו מבוטנות כך שפצצה לא היתה חודרת [ היו כאלה היקפיות לא רק בונקרים ]. כל תושבי השכונה הסמוכה היו במקלטים . הפצצה עם זרחן נפיץ גורמת גם לעשן מחניק בנוסף לאי יכולת לעבות מערך. ירי מתותחים שהיו למטוסים ועוד אמל"ח שהיו- כל אלה במשך כחצי שעה היו מקילים בהרבה על הצנחנים בתום הפצצות חיל האויר. לעניות דעתי כחפ"ש חיר"מ - הכל נראה כרצון לכסות על מחדל או טעות בשיקול דעת למיצער.
מאיר ברק | 29.04.20
8.
מלחמות אבודות
מלחמת ששת הימים הסתיימה באוגוסט 1970 - אז נחתם הסכם הפסקת אש עם מצרים, את מחיר הגדה המערבית אנו משלמים ועוד נשלם הרבה יותר , תחילה קראו לזה שטחים משוחררים אחר כך מוחזקים (נפל האסימון) וכיום אילו שטחים כבושים, את מחיר חוסר הצניעות והענווה אנו משלמים ביוקר. נופלי גבעת התחמושת הצטרפו לנופלים בתעלה ב 69-70 לנופלי יום הכיפורים ולשורת הנופלים בלבנון האבודה. ישראל במשך 72 שנה מדשדשת על הבהונות ורק מנהיג עם חזון כמו בגין יביא לסיום הסכסוך עם הערבים - על מה ? על קצת חול וחול..........................
בת-ים | 29.04.20
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת