אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפך בבחינות ההסמכה של ראיית החשבון צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מהפך בבחינות ההסמכה של ראיית החשבון

השינוי בבחינות ההסמכה של מועצת רואי החשבון יבוא לידי ביטוי גם במבנה הבחינה וגם ברמת התוכן והדרישות. הצפי: אחוזי המעבר יירדו

21.02.2017, 06:54 | אלי שמעוני

הסוף לבחינות מועצת רואי חשבון במתכונתם הנוכחית, והחל מ-2017 ישונו בחינות ההסמכה, כך נודע ל"כלכליסט". השינוי יבוא לידי ביטוי במבנה הבחינה וכן ברמת התוכן והדרישות. מטרת השינוי היא בין היתר לדרוש יכולת ניתוח והבנה תוך הפחתת ההתמקדות בשאלות ארוכות הדורשות עבודה טכנית. לצורך השינוי החליפו לאחרונה במועצה את כותבי המבחנים.

בסוף שנת 2015 פרסם משרד המשפטים קול קורא לגיוס נותני שירותים בכל בחינות המועצה - כותבים, מרכזים ורפרנטים - שייבחרו לתקופה של חמש שנים. ועדה שמונתה לשם כך קיימה ראיונות עם מועמדים שעמדו בתנאי הסף, והגישה את המלצתה למועצת רואי החשבון, שהחליטה לבחור בנותני השירותים שהומלצו. הבחינה החדשה במסלול מבחני המועצה תעשה באופן ממוחשב, וזאת בניגוד למבחן הנוכחי הדורש פתרון תרגילים על גבי דפי נייר. בחינות ההסכמה אליהן ניגשים בוגרי המוסדות להשכלה גבוהה לא יכללו בפיילוט הממוחשב.

קראו עוד בכלכליסט

בשנים האחרונות עלתה ביקורת רבה על הרלוונטיות של מקצוע ראיית החשבון והביקורת לנוכח הסדרי החוב והדיווח המוטעה בחברות רבות בשוק ההון. מטרתם של רואי החשבון המבקרים - שהם המשרדים החתומים על הדוחות הכספיים של החברות בבורסה - לשקף את מצב החברה בהתאם לתקנים שהם השפה החשבונאית. אולם לא אחת רואי החשבון המבקרים כשלו ביכולת ולזהות ולהתריע על בעיות בחברות, והתוצאה היתה מחיקות ענק ושערוריות חשבונאיות. לאחרונה אף החליטה הרשות לניירות ערך לפרסם טיוטת חקיקה להקמתו של גוף פיקוח על רואי חשבון המבקרים תאגידים ציבוריים.

ראש תוכנית חשבונאות בבינתחומי בהרצליה שלומי שוב. "שינוי משמעותי", צילום: אוראל כהן ראש תוכנית חשבונאות בבינתחומי בהרצליה שלומי שוב. "שינוי משמעותי" | צילום: אוראל כהן ראש תוכנית חשבונאות בבינתחומי בהרצליה שלומי שוב. "שינוי משמעותי", צילום: אוראל כהן

שלומי שוב, ראש תוכנית חשבונאות במרכז הבינתחומי הרצליה הגיב אתמול (ב') במענה לשאלת כלכליסט כי מדובר בשינויים מבורכים שיצעידו את מקצוע ראיית החשבון חזק קדימה. "אני חייב להגיד שחיכיתי ופיללתי לשינוי משמעותי ואני מקווה שזה אכן מה שיקרה". לדברי שוב, "רואה החשבון נדרש כיום להתמודד עם מצבים עסקיים מורכבים משתנים והלימודים חייבים לכלול פיתוח של חשיבה ביקורתית וכך אני מחנך את הסטודנטים שלי. לימודי החשבונאות המסורתיים שמקדשים טכניקה ושינון שבאמצעותם עוברים בחינות הם נחלת העבר, במיוחד לאור הכניסה של הטכנולוגיה בצעדי ענק. גם אם אחוזי המעבר של הבחינות ירדו אני צופה שהשינויים יעשו רק טוב למקצוע בטווח הארוך".

ממועצת רואי חשבון נמסגר בתגובה: "המועצה בוחנת מעת לעת את מתכונת בחינות ההסמכה, ויוזמת שינויים על מנת להתאים את מבנה ושיטות הבחינה לצרכים הקיימים. בשלב זה, החליטה המועצה על ביצוע פיילוט בשתיים מהבחינות בסוף שנת 2017, כך שתתבצענה באופן ממוחשב. הודעה רשמית על כך תפורסם לציבור בזמן הקרוב".

ממועצת רואי החשבון מבקשים לציין עוד, כי משרד המשפטים החל בתהליך בחינה מעמיק של עבודת מועצת רואי החשבון, לרבות בתחום בחינות ההסמכה, וזאת במסגרת תכנית רב שנתית לטיוב רגולציה ביחידות המשרד.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
לחשוב ולא לחשב!
כרואה חשבון ותיק בתחום, אני יכול להעיד שמעט סטודנטים מגיעים לסטאז' כאשר הם מבינים את המהות החשבונאית ויש להם יכולת חשיבה וניתוח. המשרדים, בעיקר הגדולים שבהם, משקיעים ים של כסף להכשיר את המתמחים, ניתן אפילו לומר שהם ממלאים את תפקיד האקדמיה. מדוע לא לנצל את 4 השנים של לימודי הסטודנט להכשיר אותו לאתגרים הקשים של המקצוע בתקופה זו שעתירה בהתפתחויות עסקיות וטכנולוגיות שמשתנות לבקרים? אי אפשר וגם לא לנכון ללמד ולבחון את הסטודנטים באותה מתודה שהייתה קיימת לפני עשרים שנה! העולם העסקי והטכנולוגי השתנה בינתיים מקצה לקצה! בחינות ההסמכה יהיו רק סיכום של כל אשר נלמד, ובחינת כישורי הסטודנט לעמידה באתגרים הללו!
אחד שיודע  |  24.07.17
32.
מקצוע זה קיים בגלל חוסר ההשכלה של העוסקים בו
אין כיום שום בעיה לעזוב את ספגטי החוקים החשבונאיים שנכתבו מלפני 100 שנה ולכתוב במקומם מערכת חוקים דטרמיניסטית וברורה שלא תאפשר גזל ומרמה ולא תכיל תחומים אפורים ובכך תבטל את הצורך במקצוע מזיק לכלכלה שכן הוא אינו יצרני . ואם כבר צריך להקל על הבחינות בשביל להציף את התחום ולגרום לכך שהחברות היצרניות יקבלו את השירותים הנדרשים כמה שיותר בזול. יש למנוע מה"מועצה" שכשמה כן היא גוף מושחת הפועל רק לפי האינטרסים של עצמו ולא לפי האינטרסים הלאומיים.
אייל  |  25.02.17
31.
מקצוע זה בכלל קיים בגלל חוסר ההשכלה של העוסקים בו
אין כיום שום בעיה לעזוב את ספגטי החוקים החשבונאיים שנכתבו מלפני 100 שנה ולכתוב במקומם מערכת חוקים דטרמיניסטית וברורה שלא תאפשר גזל ומרמה ולא תכיל תחומים אפורים ובכך תבטל את הצורך במקצוע מזיק לכלכלה שכן הוא אינו יצרני . ואם כבר צריך להקל על הבחינות בשביל להציף את התחום ולגרום לכך שהחברות היצרניות יקבלו את השירותים הנדרשים כמה שיותר בזול. יש למנוע מה"מועצה" שכשמה כן היא גוף מושחת הפועל רק לפי האינטרסים של עצמו ולא לפי האינטרסים הלאומיים.
אייל  |  25.02.17
30.
מהפכה? להקשות אחרי 4 שנים? מאוד "חכם".
במקום לדרוש לעלות את רף הקבלה ואחוז הנשירה בשנה הראשונה, מחכים שאנשים ישלימו 4 שנות לימוד ויוצאים בין 50,000 לטריליון (לא בטוח מה הסכומים שמשלמים במכללות פרטיות) וזה רק הסכום נטו על הלימודים שלא כולל עוד המון הוצאות מסביב, ואז ידפקו אותם בבחינה. ואם עברת את הבחינה? תידפק בסטאז' של שנתיים (אם מישהו יקבל אותך בכלל). מדינה שלא דואגת שעניין הסטאז' יהיה ממוסד ומפוקח מספיק, ומדינה שדופקת את הבוגרים שניה לפני הסוף, היא מדינה שלא מסתכלת קדימה, על העתיד.
אולג  |  25.02.17
לכל התגובות