אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפושעים נוטשים את הביטקוין, עוברים ל-Monero; שוויו זינק ב-400% צילום: שאטרסטוק

הפושעים נוטשים את הביטקוין, עוברים ל-Monero; שוויו זינק ב-400%

עברייני האינטרנט מתחילים לוותר על הביטקוין, לטובת מטבעות נוחים יותר ששומרים על פרטיותם: האת'ריום, ה-Zcash והמונרו. שוויו של האחרון עלה דרסטית בשל דרישת פושעי הסייבר לקבל בו כופר, מה שאילץ ארגונים להצטייד בו

02.01.2018, 16:31 | שירות כלכליסט

הפושעים נוטשים את הביטקוין: המטבע הווירטואלי, שהפך לאמצעי התשלום החביב על עברייני האינטרנט, מאבד פופולריות בקרבם; זאת, משום שאינו מספק די פרטיות, ושגורמי האכיפה פיתחו כלים שמסייעים למעקב אחר עסקאות.

קראו עוד בכלכליסט

מחקר של היורופול קבע כי פושעי הרשת עברו למטבעות כאת'ריום, Monero ו-Zcash. דו"ח שפרסמה הסוכנות אף מזהיר מפני התחזקותם, שנובעת בין היתר מהעניין הגובר של עולם הפשע במטבעות האמורים.

לפי חברת האבטחה Worldfence, כ-190 אלף אתרים מבוססי וורדפרס הותקפו ב-18 בדצמבר 2017, במסגרת מתקפת כופר; הפושעים דרשו תשלום במטבע המונרו לשחרור האתרים החטופים.

מטפס, הודות לפושעים. מונרו, צילום: Monero מטפס, הודות לפושעים. מונרו | צילום: Monero מטפס, הודות לפושעים. מונרו, צילום: Monero

"מבחינת התקפות הכופר, מונרו הפך לאחד המטבעות המועדפים, אם לא המועדף ביותר", אמר מאט סויצ'ה, מייסד חברת האבטחה Comae Technologies מדובאי. בהתאם, השווי של מונרו זינק פי 5 בחודשיים האחרונים של 2017 ל-349 דולר. לשם השוואה, הביטקוין הכפיל את שוויו פי 2 בלבד באותה תקופה.

צמיחת מונרו צמיחת מונרו צמיחת מונרו

מדוע מעדיפים הפושעים את המונרו?

המונרו ודומיו הפכו לחביבי הפושעים משום שארנקי הביטקוין למיניהם מבצעים תיעוד של הפעולות שבוצעו דרכם, נתונים שגורמי אכיפה יכולים להפוך לראיות לאחר שיצליחו להניח עליהם יד. עם הצמיחה בפופולריות הביטקוין, הופנו משאבים גדולים לפיצוח מידע מארנקים שכאלה, מה שסייע בלכידת עבריינים.  

מונרו, שהושק ב-2014 פועל בשיטה שונה; הוא מצפין את כתובות הנמען לתוך הבלוקצ'יין ומייצר כתובות מזויפות כדי להסתיר את הזהות האמיתית. גם פרטים כמו הסכום המדויק של העסקה מוצפנים. עם זאת, העמימות הזו גרמה לכך שתוכנה שאמורה לזהות מטבעות הנרכשים לצרכי ביצוע פשע, מסמנת כל עסקה הקשורה למטבע המונרו, זאת לעומת סימון 10% מהעסקאות הקשורות לביטקוין.

דרישת כופר בביטקוין שהועברה לחברה שנפרצה דרישת כופר בביטקוין שהועברה לחברה שנפרצה דרישת כופר בביטקוין שהועברה לחברה שנפרצה

המתחרה העיקרי של המונרו הוא Zcash, אם כי הוא לא נחשב כפופולרי במיוחד בקרב הפושעים, על אף שיש בו כלים טובים יותר להגנת פרטיות המשתמשים. במקום לייצר כתובת מזויפת לרוכשים, הטכנולוגיה מאחורי המטבע הזה מצפינה את הכתובת האמיתית, כך שבלתי אפשרי לזהות את השולחים על ידי התאמה בין הכתובת המשמשות במספר עסקאות, מה שנחשב לנקודת התורפה של מונרו.

המפתחים של מונרו טוענים לזכותם כי פיתחו מטבע שמגן על זהות המשתמשים. לדבריהם, הוא לרוב משמש לפעילות חוקית; "המשתמשים פשוט לא מעוניינים שאחרים ידעו אם הם רכשו קפה או מכונית", הסביר ריקארדו ספאני, אחד המפתחים של מונרו. "כקהילה, אנחנו לא מעודדים את השימוש במונרו לפשעים", הדגיש. "בו זמנית, אי אפשר למנוע את השימוש במטבע. אני מניח שמונרו מספק יתרונות מרובים לפושעים על פני הביטקוין, ולכן הם מעדיפים אותו".

מי קונה מטבעות קריפטו? הקורבנות

לוקאס נוצי, אנליסט בכיר בחברת המחקר דיגיטל אסט, מעריך כי הפושעים מייצגים רק חלקיק מהמשתמשים במטבע הדיגיטלי הזה. "למטבעות הללו יש תכלית מעבר לשימושם כדרך לממן פעילות לא חוקית", טען.

הפושעים חוגגים חברות קונות ביטקוין, רק כדי לשלם לפושעי סייבר מחקר שנערך בבריטניה גילה שארגונים גדולים רבים קונים כ-23 ביטקוין בממוצע, כדי לשלם במקרי מתקפות כופר. בתוך כך, האיחוד האירופי מקדם חקיקה בנושא המטבעות הווירטואליים, כדי לצמצם מקרי גניבה ומימון טרור קרן-אור גרינברג, תגובה אחתלכתבה המלאה

ואולם, נראה שהמציאות בשטח שונה בתכלית; בחודשים האחרונים נודע כי מספר רב של ארגונים רוכשים מטבעות וירטואליים במטרה להשתמש בהם לתשלום כופר. עבור ארגונים אלה, אין למטבעות הווירטואליים ערך כאמצעי תשלום, אלא רק כחלק ממדיניות התגובה לאירועי סייבר.

נתונים של citrix שנאספו בסקר בבריטניה שהקיף 500 חברות הציגו תמונה מדאיגה: כ-50% מהארגונים רכשו כ-23 ביטקוין, לצורך תשלום כופר. "זה לא משהו שהחברות יודו בו בפומבי, מכיוון שזה אומר שהן מוכנות לשלם לפושעים במקרה של מתקפת סייבר, אולם אנו מודעים לכך שזה קורה", ציין המדען הראשי של מקאפי, ראז' סמני, בראיון לטלגרף.

הביטקוין, על אף היותו הסנונית הראשונה של המטבעות הווירטואליים, נמצא בתחרות קשה מול מטבעות שצמחו בעקבותיו; לפי נתוני Coinmarketcap, הנתח שלו בשוק המטבעות הקריפטו הוא הקטן ביותר אי פעם: 36%, בעוד רק לפני שנה שלט בכ-87% מהשוק. ערכו עדיין גבוה מאוד, אך קצב צמיחתו איטי משמעותית משל מטבעות כריפל, NEM ו-Ardor. הריפל למשל צמח בעשרות אלפי אחוזים, בעוד צמיחת הביטקוין עמדה על 1,318% בלבד.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
המונרו זה בכלל מטבע בדיחה מהסדרת טלוויזיה revolution מ2012
זו הייתה סדרה טלוויזיה שנגמרה והייתה קצת פופולארית, והיה שם רודן דיקטטור אחד שסימן את החיילים שלו בקעקוע של m בדיוק כמו הלוגו הזה... אמפריית מונרו היה השם, זה היה סוג של מדינה עצמאית בסנריו שארה"ב התפרקה למדינות חדשות בגלל שכל הטכנולוגיה והחשמל הפסיקו לעבוד... איזה ילד חשב שהוא חכם ויעשה מטבע כזה כשליצור מטבע היה מגניב, משם ועד עכשיו זה נטו בועה תופחת... מי שישקיע ישקע...
אריה  |  03.01.18
לכל התגובות