אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמואל דורנשטיין יורד מעסקת הרכישה של מפעל נגב קרמיקה בירוחם צילום: שרון בנטוב

שמואל דורנשטיין יורד מעסקת הרכישה של מפעל נגב קרמיקה בירוחם

דירקטוריון נגב קרמיקה לא נענה לתנאי שהציב דורנשטיין, לרכישת 2 מיליון אריחים של המפעל; אם לא יימצא רוכש חלופי עד ה-28 בפברואר - 140 עובדי המפעל יהפכו לחסרי עבודה

14.02.2018, 11:16 | מאיר אורבך

שמואל דורנשטיין, הבעלים של מפעל רב בריח, החליט לרדת מעסקת הרכישה של מפעל נגב קרמיקה בירוחם. כך נודע ל"כלכליסט". דירקטוריון חברת נגב קרמיקה הגיש אמש לדורנשטיין הצעה כוללת שני סעיפים מרכזיים: הזרמה של 10 מיליון שקל מהחברה למפעל ב-12 תשלומים חודשיים בתנאי שהעסקה תיחתם עד ה-28 בפברואר, וחומרי גלם בשווי של 5 מיליון שקל שלא יוחזרו לספקים.

 

קראו עוד בכלכליסט

 

אחת הדרישות המרכזיות של דורנשטיין לרכישה היתה שהחברה היתה רוכשת 2 מיליון מ"ר של מרצפות מהמפעל בירוחם. דרישה זו לא נענתה על ידי הדירקטוריון של נגב, בנימוק שהחברה אינה יודעת מה מתכוון המפעל לייצר, מתי יתחיל לייצר ואיזה דגמים. החברה מוכנה לרכוש אריחים מהמפעל בעתיד כאשר ידעו מה המפעל מתכוון לייצר. דורנשטיין החליט לסגת מהעסקה בתנאים האמורים שהציב דירקטוריון נגב קרמיקה. דורנשטיין אמר ל"כלכליסט" כי המדינה לא עושה את הנדרש על מנת להציל את המפעל".

מקורבים לעסקה אמרו ל"כלכליסט" שאין לחברה הגיון ברכישת התוצרת מאחר שהסיבה העיקרית לסגירת המפעל היא חוסר יכולתו להתחרות בתוצרת המיובאת ואין כל הגיון ברכישת תוצרת יקרה מול התחרות של הייבוא. ב-28 בפברואר אמורה להסתיים תקופת העסקתם של עובדי המפעל למעשה כל 140 העובדים יהפכו להיות חסרי עבודה.

לצד הדרישה מחברת נגב קרמיקה לרכוש תוצרת של המפעל דרשו דורנשטיין ורוכשים אחרים הקלות מממשלת ישראל ועיריית ירוחם. על פי הערכות, הממשלה באמצעות משרד הכלכלה היו מוכנים לסייע למפעל במספר דרישות. הציפייה ממשרד הכלכלה היא להודיע על שורה של הטבות למפעל: הלוואה מהקרן למפעלים במצוקה; סיוע לתקופה קצרה בתשלום שכר העובדים; וכן חקיקה לקידום תוצרת הארץ. ל"כלכליסט" נודע שמשרד הכלכלה הביע נכונות לסייע בכל אחד מהסעיפים.

מפעל האריחים של נגב בירוחם סגור מאז חג הסוכות. במשך כל התקופה הזו המשיכו העובדים לקבל משכורת מלאה, בעקבות פשרה שגובשה בבית המשפט בין ההסתדרות לבעלים. בפשרה הסכימו הצדדים שייעשה מאמץ משותף למצוא קונה למפעל עד ה־28 בפברואר, שימשיך להפעיל אותו כעסק חי. מיד לאחר חתימת ההסכם פתחה נגב קרמיקה חדר מידע למתעניינים ברכישה. מתוך כ־20 חברות ואנשים פרטיים שביקרו בחדר המצב, רק 4 המשיכו בבחינת העסקה, ומכולם נותר כנראה דורנשטיין המועמד העיקרי.

שמואל דורנשטיין , צילום: שרון בנטוב שמואל דורנשטיין | צילום: שרון בנטוב שמואל דורנשטיין , צילום: שרון בנטוב

מנגב נמסר: "קבוצת נגב היתה הראשונה להצהיר כי למפעל האריחים היחיד בארץ שנמצא בירוחם אין התכנות כלכלית ולכן לפני כארבעה חודשים נאלצה לסגור אותו. כפי שנגב סברה, דורנשטיין מלכתחילה לא היה רוכש פוטנציאלי אלא חיפש כותרות בעיתונים בלבד. דורנשטיין צוטט בסיור שערך בעבר במפעל כאומר: 'אצלי ועד לא יהיה', מה שלמעשה סגר את הגולל על סיכויי ההצלחה בקיום העסקה. למרות הרצון והניסיון המתמשך למצוא פתרון תעסוקתי לעובדים, לא נראה כרגע שיהיה למפעל רוכש וזאת למרות שנגב הסכימה למסור את המפעל ללא תמורה ואף הגדילה לעשות ולאחרונה הציעה להעניק הטבות בגובה של 15 מיליון שקל למי שירכוש אותו מתוך ראיית טובת העובדים לנגד עיניה".

מרב בריח נמסר בתגובה: "באנו בידים נקיות ועם לב חפץ לעסקה, השקעו מאות אלפי שקלים, וחודשי עבודה ארוכים, כל זאת על מנת להפעיל את המפעל לאורך זמן. אין לנו כל כוונה להיגרר ולהגיב על השמצות כאלו או אחרות ולו רק בשל כבודם וחשיבותם של העובדים אשר איבדו את מקום עבודתם. גם כעת אנו מוכנים לחזור אל שולחן המשא ומתן אם הצד המוכר ישנה את תנאיו אשר מעמידים את העסקה במצב בו לא ניתן לבצעה. אנו מאמינים בלב שלם שניתן וצריך להציל את המפעל".

תגיות